A döbrögista vezérkar már bármit aláír a kegyelem reményében

A Fideszben már eldőlt, hogy támogatjuk a szabadkereskedelmi megállapodást

dome

Szijjártó Péter már másfél éve megígérte a kanadai külügyminiszternek, hogy Magyarország elsőként írja alá az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást. A Visegrádi országok agrárkamarái szerint káros a megállapodás. Ellenzéki körökben úgy hírlik, hogy – mivel hazánk itt is befűthet az uniónak – a kormány mégis felajánlotta Merkelnek a vita nélküli támogatást, ha a németek cserébe leszállnak a magyarokról a migránstémában.

Nagyjából egy hónapon belül megszületik az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás (CETA). A tagországok két lépcsőben nyitják meg kapuikat a nemzetközi multik és fejlett gazdaságok által kezdeményezett egyezmény előtt. Első körben a nemzetállamok kormányfői hitelesítik aláírásukkal a megállapodást, majd 2-3 éven belül a tagországok parlamentjei is ratifikálják.
Nincs kiszállás
A Fidesz-KDNP frakcióülésén alaposan körbejárták a témát. Úgy tudjuk, Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – érzékeltetve a kényszerhelyzetet – vállvetve érveltek a szabadkereskedelmi egyezmény áldásos következményei mellett, míg az ellenoldalon Kövér László magyarázta, hogy ha ezt a dokumentumot ratifikáljuk, Magyarország sosem fog tudni kiszállni belőle, pláne nem az ennek farvizén beúszó, de hatásaiban ezt messze meghaladó EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásból.
Német kancelláriai körökből származó hírek szerint a magyar kormány felajánlotta Merkeléknek, hogy Orbán Viktor itthoni „hangulatkeltés” nélkül aláírja az egyezményt, ha a németek leszállnak a magyarokról a migránstémában, és a továbbiakban sem az uniós fórumokon, sem a médiában nem kiabálnak farkast. Forrásaink szerint Brüsszelben általános vélekedés, hogy Magyarország ebben az ügyben is keresztbe tud tenni az előre „lezsírozott” folyamatnak, hiszen az országgyűlés a ratifikációs folyamat vitájában akár arra a következtetésre is juthat, hogy az unió egészére vonatkozó megállapodás Magyarországra nézve nem, vagy csak részben érvényes.

spe

Már rég eldőlt
Szijjártó másfél éve megígérte a kanadai külügyminiszternek, hogy az unió tagországai közül Magyarország írja alá először az egyezményt – mondta el lapunknak egy agrárpolitikai folyamatokra rálátó forrás, ezért szerinte nincs miért izgulnia az uniónak. Arról nem is beszélve, hogy a szakmai szervezetek számításai szerint a megállapodás hatása minimális ránk nézve, hiszen Magyarország és Kanada között alig érzékelhető a kereskedelmi forgalom. Aláírni mégis azért fogjuk a dokumentumot – vélekedik informátorunk –, mert hazánk a német gazdaságtól függ, és ha behúzzuk a féket, ők is behúzzák, ami azonnali változást eredményezne a GDP-ben.
A magyar külügyminiszter hétfőn az atv.hu kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: „Magyarországnak igenis érdeke, hogy a Kanada-Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodás létrejöjjön”. Szerinte a megállapodás nem veszélyeztetné a GMO-mentességünket, és jó megoldásokat tartalmaz a magyar mezőgazdaság érzékenysége szempontjából is.
Szijjártó Péter úgy véli, ha az EU köt egy Magyarország számára is kedvező megállapodást, akkor nem érdemes várni a ratifikációval. Hangsúlyozta: ha az Európai Unió október végén aláírja a CETA-t, akkor a kormány a lehető leghamarabb benyújtja azt az országgyűlés elé, hogy a képviselőknek legyen idejük megvitatni a megállapodást.

pf

Kiszolgáltatottság
A parlamentben törvényalkotási bizottságában az a többségi álláspont alakult ki, hogy a kormány által kezdeményezett határozati javaslat értelmében, az Országgyűlésnek csak akkor szabad érdemi döntést hoznia a kereskedelmi egyezményről, amikor annak teljes tartalma ismertté válik. A Jobbik, az LMP és a Liberálisok ebben a formájában nem támogatják az egyezményt, a Fidesz pedig az elővigyázatosság elvét hiányolja a szerződésből. Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár azonban megnyugtatta őket, hogy
Brüsszel, többek között Magyarország nyomására szerepeltetni fogja az elővigyázatosság elvét a megegyezésben.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fideszes elnöke a közszolgálati tévének korábban azt nyilatkozta, hogy a visegrádi négyek agrárkamarái nem támogatják a megállapodást, és szerinte bizarr, hogy a CETA már a ratifikálás előtt kötelező érvényű lenne a tagállamokra nézve. És nem támogatja legalább száz hazai civil szervezet sem, akiket a Védegylet a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége fogott össze. Szerintük a megállapodás nem csak az emberek egészségét fenyegeti, hanem olyan kiszolgáltatott helyzetbe hozza Magyarországot a multikkal szemben, hogy a mindenkori kormánynak nemzetközi bíróságok előtt kellene magyarázkodnia az állampolgárok védelmében hozott intézkedések miatt.
(atv)
Bal-Rad komm: “…olyan kiszolgáltatott helyzetbe hozza Magyarországot a multikkal szemben, hogy a mindenkori kormánynak nemzetközi bíróságok előtt kellene magyarázkodnia az állampolgárok védelmében hozott intézkedések miatt…A magyar külügyminiszter hétfőn az atv.hu kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: „Magyarországnak igenis érdeke, hogy a Kanada-Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodás létrejöjjön”
-Döbrögi és hordája BÁRMIT ALÁÍR SAJÁT DEGESZRE TÖMÖTT ZSEBE védelme érdekében, és az ország maradékát is képes martalékul odavetni a hatalom megtartását garantáló igéretért cserébe!
Döbrögi azzal nem számol, hogy a másik oldalon is rafinált politikusok ülnek! Olyanok mint ő! HAZUGOK!
Igérhet nekik bármit!-azok megigérnek neki bármit!
Döbrögit már a CETA sem menti meg! Arra viszont kiváló, hogy maga ellen hangolja még hívei egy részét is!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A döbrögista vezérkar már bármit aláír a kegyelem reményében bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. egy paraszt szerint:

  Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó!

  Jelen esetben, mivel az ígéret megtörtént már józan ész híján levő zseléshajúnk részéről 2 évre visszamenőleges joghatállyal kellene elvenni köz megbizatását, de magyar állampolgárságát is és akkor ígérete nem a magyar emberek nevében olyan, mintha azt mutti aposzrofálta volna, csak egy téves jóslat és nem több!

  Azért vezetőinktől még egy “baráti” hatástanulmány készítéséről sem hallottunk, így ennek hiányában ezek “az ország javát szolgálják” bárgyú kijelentések egy hasraütésnél nem többek.
  Csak az a baj, hogy ezzel is idiótáék a mi hasunkat, azaz fenekünket ütögetik és nem a sajátjukat. Mondhatni a mi fas.unkkal verik a csalánt és nem a sajátjukkal.

 2. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Ez ellen is egyedül a JOBBIK tiltakozott és tiltakozik most is.

 3. Smith szerint:

  A Lisszaboni Szerződést is olvasatlanul szavazták meg és írták alá. Akkor is, és most is a németeknek gazsuláltak ezzel a gesztussal.

 4. Misa szerint:

  Szégyen.
  Rettenetes érzés, a magar történelem egyik legsötétebb, legaljasabb csapatát átélni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.