Esetleges jövőkép

Második esélyt adnak – Az nem lehet, hogy a diák célja a közmunka legyen

amb

Óvodától a közmunkáig – Nincs osztálypénz, sőt ingyenes az ebéd és buszjegy is jár a tanulóknak. A Dr. Ámbédkar Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola, Felnőttoktatási Általános Iskola a magyar közoktatásból kiesett fiatal felnőttekkel foglalkozik, hogy be tudják fejezni tanulmányaikat és le tudjanak érettségizni.

A „második esély” iskolaként működő intézmény fenntartója a Dzsaj Bhím Buddhista Közösség, amely – külföldi támogatóik segítségével – az elmúlt években milliárdos beruházásokat hajtott végre Sajókazán, Hegymegen, Ózdon és környékén, valamint Alsózsolcán – épületek, tantermek formájában. Azonban a közösség egyházi státuszának megszüntetése miatt az iskola állami finanszírozása a harmadára esett vissza. Az eddig 4 helyszínen létező dr. Ámbédkar már csak két helyen tud osztályokat működtetni, Miskolcon és Sajókazán.
„A legnagyobb probléma az állami szemlélet: ne érettségizz, és akkor kapod a pénzt. A tankötelezettséget 18-ról leszállították 16-ra. Onnantól közmunkáért vagy a köré csoportosuló képzési programokért akár 50-70 ezer forintot is kaphatnak a fiatalok havonta. Ha pedig 14 évesen nem gimnáziumba mennek, hanem szakiskolába, akkor havi 30 ezer forint jár nekik. Ezzel mi nem tudunk versenyezni. Nálunk az érettségizők családi pótlékot kapnak” – magyarázza Derdák Tibor, a Dr. Ámbédkar iskola egyik alapítója.
„Sok cigány gyerek 16 évesen végzi el az általános iskolát, utána egyből megy a képzési programra, aztán közmunkába, és így annyit vagy még többet keres, mint a szülei, persze, hogy ezt választják és nem a gimnáziumot, meg az érettségit. Megszületik egy gyerek a cigánytelepen, ott megy óvodába, aztán a totálisan szegregált iskolába, majd 16 évesen dolgozni, tehát egy másfél utcás területről ki sem teszi a lábát. Az első esélyt sem kapják meg. Borzalmas megélni, hogy egyre több diákom az utcán söpröget, nem pedig tanul” – mondja Orsós János, a Dzsaj Bhím Buddhista Közösség elnöke, az iskola másik alapítója.
Derdák Tibor és Orsós János politikusokkal próbálják megértetni: az nem lehet, hogy egy diáknak választania kelljen a havi 50-60 ezres munkanélküli ajánlat és a középiskola között, a cigányságot nem lehet kivonni a középfokú oktatásból. Palkovics László oktatási államtitkár járt Sajókazán, s feltette a gyerekeknek a kérdést, mi leszel, ha nagy leszel? Egyből jött a válasz: közmunkás. Ez az államtitkárra is hatott, tett is ígéretet, hogy segít, de a gazdasági minisztérium döntéshozóit már nem érintette meg az igaz történet.
A miskolci központú Dr. Ámbédkar iskolának működési költséget ugyan ad az állam, de csak a 80 százalékát annak, amit más egyházi vagy nemzetiségi gimnázium kap. Ennek oka, hogy a fenntartó buddhista közösséget nem ismerik el bejegyzett egyháznak. „Nem bíróság, hanem a politikusok döntik el, hogy mi lehet egyház. Ha katolikusok lennénk, megkapnánk a 100 százalékot. Bár ha az egyházi vezetőnk cigány, akkor az sem biztos” – teszi hozzá Orsós János, aki 20 éve foglalkozik hátrányos helyzetűek oktatásával. A napi 226 forintos étkezési normatívát sem kapják meg, mert az csak 3H-s (halmozottan hátrányos helyzetű) gyerekeknek jár, ilyen diák viszont – egy statisztikai bravúrnak hála – papíron már alig létezik. Ennek ellenére egy londoni magyar alapítvány, egy innsbrucki élelmiszerlánc és Soros György segítségével nyolc saját tantermükben folyik az oktatás – igaz, már csak két helyszínen. Jelenleg 150 ámbédkaros diák van, akikre 14 fő állású tanár jut. Mindez óriási csökkenés, ráadásul, ha elindulnak novemberben az újabb, „jól fizető” közmunkás programok, vélhetően még többen hagyják ott az iskolát. Három pedagógus pedig – az idei költségvetés ismertetésekor – a tanévkezdéskor felállt.
„Ha a kormány tovább folytatja, hogy 14 évesen szakképzésbe hív minden rászoruló, nehéz sorsút és 16 évesen munkaügyi képzésekre csábítja őket havi sok tízezerért, akkor jövőre ellehetetlenülünk. A buddhista szellemiség ugyan segíti a lelki erőnk megőrzését, de a jogegyenlőtlenséget nem lehet kimeditálni” – teszi hozzá Orsós János.
(vh)
Bal-Rad komm: Próbáljunk meg most elvonatkoztatni a cikk fő mondanivalójától, és inkább a háttérproblémát megkeresni.
Ez pedig az önálló magyar gazdaság hiánya, amely kiszámíthatatlanná teszi az oktatás irányát. Amely oktatási rendszer ilyen értelemben csak sodródik, és hasznosítható tudás helyett mindössze csak az érettségire koncentrál.
Ennélfogva kerülhetnek képbe a mindenféle oktatásszervező alapítványok, egyházak, stb.
“…egy londoni magyar alapítvány, egy innsbrucki élelmiszerlánc és Soros György segítségével…”
-Magáért beszélő idézet! Az oktatás kizárólag az állam privilégiuma kell(ene) hogy legyen-a teljes finanszírozással együtt. Mint volt az a szocializmusban. A teljes és valódi-TÖRVÉNYILEG GARANTÁLT-oktatási esélyegyenlőséggel.
HOGY AZ ÖNÁLLÓ MAGYAR GAZDASÁG TÁVLATI IGÉNYEINEK SZAKEMBERSZÜKSÉGLETÉT BIZTOSÍTSA!
Ez egy egészséges körforgás. Ami egy ország jövőjét garantálja. Abban az országban, ahol megszűnik az önálló gazdaság, jön az oktatási ötletelés. Mindegy hogy mit, mindegy hogy ki, csak tanuljon valamit. Egy kusza rendszerben, ami csak tovább mélyíti a bizonytalanságot, és állandó improvizálásokra kényszerít országot és tanulni akarót. Szakmai és politikai vitákat gerjesztve a valódi munka helyett.
Ilyenkor virágoznak az alapítványi törekvések. Amelyeket pedig korántsem biztos hogy nemzeti érdekek vezérelnek!
Lásd: “…egy londoni magyar alapítvány, egy innsbrucki élelmiszerlánc és Soros György…”
Vagy a Dr. Ámbédkar vagy mi a fene.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Esetleges jövőkép bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Sub Zero szerint:

  Egyetértek a B-R kommentjével. Azt mondjuk nem tartom helyesnek, hogy az oktatásnak állami privilégiumnak kell lenni. Vannak történelmi egyházak által fenntartott iskolák, amelyek jól működnek, kiegészítve az államiakat.
  A cikkben Orsós Jánosnak rossz látni, hogy a tanulói az iskola pad helyett az utcát söprik. Nekem meg azt rossz látni, hogy falvaink cigányosodnak, aminek oka az elmúlt 15-20 év megélhetési szaporodása.

 2. Bukovics szerint:

  Derdák Tibor?..hmm!!..a legszélsőségesebb-legmagyarellenesebb fazon, akivel eddig a net-en találkoztam! szerinte csak a cigány és a meleg az ember!!!…a fehérek csak azért vannak hogy fizessék az ő alapítványaikat!!!..érdemes utána olvasni!!!

 3. V.kutya szerint:

  Az államnak az a törekvése, hogy szakiskolákba tereli a cigányságot, éppenséggel elfogadható, még mindig jobb, mint 10-15 éve, az álliberális fasisztoid ámokfutásban, amikor a semmiért – de valóban a semmiért kapták a pénzt a “szülők”, pusztán a szülésért, és a szaporodásért. Akkoriban és utána is, és a generáció csúszásának hatására is most is van, hogy 16 évesen szülnek, úgymond gyermeknek van gyermeke, ezt az állapotot kívánják most felszámolni, ezért ez a mai rendszert most tekintsük átmenetinek. Egyszerre két feladat van: egyrészt megszüntetni az értelmetlen, spontán szaporítást, ennek az életformának a hátterét, másrészt valóban konkrét munkára ösztönözni a “fiatalt”, ahelyett, hogy 16 évesen rugós késsel vadásszon, és “öregezzen” az istenhátamögötti falvakban, és a külvárosokban. Mondhatnám, hogy a teljes közoktatás épp a cigányság elszaporodásának a következményeit sínyli meg, de nem kicsit, hanem nagyon, igaz, ezt mi itt Ózdon már 20 éve sulykoltuk, amikor még “csak” nyomtatott média volt. De hát a (vörös)kutyaugatás nem hallik az égig.

 4. egy paraszt szerint:

  Hát érdekes ez az Orsós.
  “Megszületik egy gyerek a cigánytelepen, ott megy óvodába, aztán a totálisan szegregált iskolába, majd 16 évesen dolgozni, tehát egy másfél utcás területről ki sem teszi a lábát. ”

  Ez szimpatikusnak hangzik, kár, hogy nem igaz.
  Mert akkor nem kenne mitől tartanunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.