Szíria

szra
“Aleppó Szíria második legnagyobb városa, egykor jelentős gazdasági, kulturális központ, amelyet a háború rettenetesen tönkretett. Nyugat-Aleppó mindvégig hűséges maradt a kormányhoz, itt 1,5 millió ember él viszonylag rendezett körülmények között, de azért állandóan szenvedve a fejükre hulló rakétáktól. Az ottani áldozatokról a nyugati sajtóban nem olvashat.
Kelet-Aleppó és az óváros egy része 2012 augusztusában a felkelők kezére került, akik négy évig állóháborút vívtak a kormányerőkkel. Ebben és a vele járó bombázásokban az érintett városrészek nagyon tönkrementek, a lakosság jelentős része elmenekült, de még mindig van a romok között 250 ezer ember. Ők tényleg iszonyatos szenvedéseken mennek keresztül, amiről az ott dolgozó önkéntesek tudósításaiból a nyugati média részletesen beszámol.
Kelet-Aleppót az intenzív orosz légi támogatással támadó kormányerők idén szeptemberre teljesen körülzárták, és elvágták a bevezető utánpótlási vonalakat. Ez nem ment könnyen, az al-Kaidához köthető Nuszra Front és kapcsolt részei nyár végén a déli városrészekben heves ellentámadást indítottak, de ezt végül a kormányerők kivédték. A cél most a város teljes pacifikálása. Az enklávéban ragadt civileket a szír hadsereg kiengedné humanitárius korridorokon keresztül, de a felkelők nem hagyják őket távozni, mert élő pajzsként tudják őket felhasználni. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai megbízottja szabályosan könyörgött a Nuszra fegyvereseinek, hogy hagyják el Kelet-Aleppót, békésen távozhatnak, és azt mondta, biztonságuk garanciájaként személyesen velük tart, felszáll a buszokra. Hasonló evakuációkra a szír hadsereg már lehetőséget adott más területeken, rendben lezajlottak – a nuszrások azonban elutasították Mistura ajánlatát. Mindez azt jelenti, hogy a fegyveresek kitartanak a végsőkig, még ha ez Kelet-Aleppó teljes pusztulásával, és több százezer civil halálával jár is.
A város elfoglalásának nincs olyan módja, ami nem jár borzasztó rombolással és gyilkolással. Az ostromzár bezárása óta a szír hadsereg fokozatosan halad előre, már elfoglalták a handarati volt palesztin negyedet, és több más városrészt is. Ha ez így megy tovább, az év végére egész Kelet-Aleppó a kormány ellenőrzése alá kerülhet. Közben a szír hadsereg a Damaszkusz körüli agglomerációban is jelentős győzelmeket aratott. Daraya városát – a „forradalom” egyik szülőhelyét – sikerült teljesen elfoglalni, a szaúdiak pénzelte Jaish al-Islam gerillaszervezet által uralt terület mind szűkebbre szorul.
Az amerikaiak minderre nagyon idegesen reagálnak, mert Aleppó elfoglalása esetén a háború egyértelműen Aszad és Putyin javára dől el. Szíria orosz kliensállam lesz, ahol épp most kötöttek megállapodást két állandó orosz támaszpont létrehozásáról. Az oroszok korszerű légvédelmi rendszereket is adnak a szíreknek, ami megnehezíti az ország későbbi lebombázását, amennyiben az amerikaiak erre rászánják magukat.
Folyamatosan vannak tárgyalások az oroszok és az amerikaiak között, de a legutóbbi fegyverszünet pár nap után csődöt mondott, mert alapvetően összeegyeztethetetlenek az érdekek. A kelet-aleppói offenzíva miatt a feszültség ijesztően magas fokú kezd lenni, legutóbb megszakadt a két nagyhatalom közötti kommunikáció, az oroszok otthon atomháborús gyakorlatokat tartanak, az amerikaiak az oroszokat háborús bűnökkel, az oroszok az amerikaiakat az iszlamista terror támogatásával vádolják. Rosszabb napokon olyan érzés a híreket olvasni, mintha 1914 feszült nyarán lennénk. Az oroszok célja, hogy a konfliktus idén visszafordíthatatlanul eldőljön Aszad javára, mert Barack Obama elnökségéből már csak két hónap van hátra. A „béna kacsa” elnök már biztos, hogy nem indít háborút Szíria ellen.
Hillary Clinton – aki már-már biztosan Amerika következő elnöke lesz – általános vélekedés szerint háborút indíthat Aszad ellen a kelet-aleppói lakosság szenvedéseire hivatkozva. Ez „humanitárius” katonai beavatkozás lenne, egy repülési tilalmi zóna deklarálása után. A gyakorlatban az amerikai intervenció az al-Nuszra front iszlamista gerilláit segítené a kormány ellenében.
Ha 2017 első hónapjaira az oroszok és Aszad kész helyzetet teremtenek Aleppóban és Damaszkuszban, akkor Clintonnak kevesebb hivatkozási alapja marad a támadásra. Szíriában ettől még nem lesz Kánaán, mert még rengeteg nyitott kérdés marad, például a kurdok autonómiája, a törökök által elfoglalt határmenti zóna sorsa, vagy éppen a Nuszra észak-szíriai emirátusának jövője, de az amerikai kül- és biztonságpolitikai establishment által 2011 óta szorgalmazott rezsimváltás lekerül a napirendről.”-olvasható a Válasz.hu-n a viszonylag tárgyilagos-bár itt-ott dehonesztló jelzőket használó-aleppoi helyzetelemzésében.
Mindeközben a világ elsőszámú latorállama-az USA-egy LEPLEZETLEN PROVOKÁCIÓRA KÉSZÜL!
Nemes egyszerűséggel AZ OROSZ REPÜLŐGÉPEK ÁLCÁZÓSZÍNEINEK MINTÁJÁRA ÁTPINGÁLJA SAJÁT REPÜLŐGÉPEIT! A nem szakmai szemek számára így a 4-5 ezer méteres magasságban repkedő amerikai F-16-os PONTOSAN OLYAN, mint az orosz SzU-35-ös. Így aztán a folyamatosan a “szemtanúk beszámolóira” hivatkozó nyugati mainstream média akár még fotókkal is alátámaszthatja az “orosz gaztetteket”!
Persze sem a diplomáciai trükközések, sem pedig az ármányálca nincs különösebb hatással a Szíria harcterein zajló eseményekre. Arra tökéletesen megfelelnek, hogy a Medvét ingereljék, és ideig-óráig meghoszabbítsák bizonyos helyeken a latorterrort, tovább fokozva szíria népeinek emberáldozatait, és szenvedéseit.
Észak-Aleppoban válsááos helyzetbe kerültek a Nyugat kitartotta bűnbandák. Tegnap a kormányerők mélyen behatoltak Jandoul Roundabout kerületbe, és tolják a pribékhordákat a Tal Safir dombra települt tüzérség szórási mezejébe. A domb pedig úgy funkcionál mint egy vadász-magasles.

Kelet-Ghutában “szinte órák kérdése” a pribékterror vége. A hordák a teljes bekerítettség állapotában. Ma már Tal Kurdi a hadsereg célja. A legmagasabb pont, ami a környék fölé emelkedve uralja a tájat. Enélkül sem lenne különösebb gondja a kormányhadseregnek, hiszen a latorbandák mindennemű utánpótlási vonala el van vágva. Ám Tal Kurdi kézrekerítésével egyszerűen le tudják darálni a bűnbandákat. Rövid idő alatt. Nincs annál kényelmesebb, mint a kis helyre összezsúfolt brigantitömeget meghinteni.

kgh

Latakia tartományban a végzetébe “offenzívázta” magát a dzsihadista bűnszövetkezet. Az orosz légierő pedig a koncentrálódott latorfalkákat nagy szakértelemmel és igen buzgó módon, módszeresen lerendezte tegnap. A koncentráció szinte nyomtalanul elpárolgott! A maradékuk jut a kormánycsapatoknak. Rájuk vár az utómunkálatok elvégzése.

Hama északi fertályán a kalifátusisták tegnap Kawkab-térségében elképesztő latoregyed-veszteségbe ugrottak bele. Százával pusztultak a “Tigrisek” támadásai nyomán.

Deir ez-Zor térségében is ismét lendületet kapott a kormánycsapatok harci kedve, ami pedig átragadt az orosz-szír légipárosra is. (Vagy fordítva!) A hangulatuk pedig a kalifátusisták kedélyállapotát nyüstölte meg egész komolyan.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Rettegett Iván szerint:

  Alepo full kontrol.
  Az israel zsoldosai egyesével lesznek levágva.

  A hesbolahos kommandosok ez csak ritin utomunka.

  Élve onnan 1 szalafista gyilkos sem fog távozni.

 2. ... szerint:

  Azt hiszem érdekes eseményeknek lehetünk még szem, és fültanúi az elkövetkezendő időszakban Szíriával kapcsolatosan.
  Azt “beszélik” hogy a nyugati bagázs valamiféle légtérzárlatot próbál kieszközölni, ami elképzelhetően egy nagyobb káoszhoz fog vezetni a nagyhatalmak között!
  Amennyiben valami formában önhatalmúan mégis talán bevezetik, annyi bizonyos, hogy begorombítják a “medvét” aki fittyet fog hányni rá, ezzel eldurvítva véglegesen az ottani eseményeket …
  Az USA-t nehéz lesz már eltántorítani a terveiktől….Putyin “mester” ezért húzhat is egyet azt hiszem a gatyaszíjon, mert ez az állóháború jenkiéknek nem igen jön be most már a továbbiakban…

  • Gonda István szerint:

   Az oroszoknak már 2015 szeptemberében el kellett volna rendelniük a teljes légtérzárlatot egész Szíria területére.

   • vitorla123 szerint:

    Pontosan!Nincs értelme az USA-Orosz együttműködésnek!Ta tűz a vizzel nem fér össze.

    • TERMIN8ATOR szerint:

     Szerintem egyezik a véleményünk,t. vitorla123 ! A multban sem, a jelenben sem és jövőben sem fog működni olyasféle, hogy Orosz- Amerikai, vagy nyugati együtműködés .

     • Gonda István szerint:

      Azért a II. vh.-ban elég jól működött. Ja és 1849-ben is Mo.-on, ja meg előtte a Szent Szövetség alatt.
      És én azért még reménykedek a Putyin-féle Eurázsiai Unió létrehozásában is, Lisszabontól Vlagyivosztokig.

     • petymeg szerint:

      ++

 3. man utd szerint:

  Admin ez a mai cikked igen kimagaslóra sikerült videok is jók.Hajrà Manchester United!

 4. TERMIN8ATOR szerint:

  Mire gondol t. Gonda István az alatt, hogy “az oroszoknak már 2015 szeptemberében el kellet volna rendelniük a teljes légtérzárlatot egész Szíria területére” ? Szerintem ez a légtér zárlat vonakozott volna az orosz és a szír légierőre is nemcsak az Amerikai Britt, Francia, Német légierőkre is. Igaz, az utóbiak nemsok vizet zavartak a terroristák felszámolásában, sőt még segitették is őket, de akkor nem lett volna sikeres a kormány erők offenziváinak sem . Háborut sikeresen (ha már erre került a sor) csak légi, és földi összehangolt együtműködéssel lehet vívni . Legalábis nekem ez a meglátásom, véleményem . A stratégák,mindig is a főhangsulyt a légierőre öszpontositották, de csak azótától, amióta létezik a légierő. Akinek a légiereje tulsujban van egy harcszintér felett az már talán fél győzelem. A légierő nem hazsnálata, szerintem olyan, mint az ember, egy kézzel. A légtér zárlat, úgy az egyik félnek,mint a másiknak kétélü fegyver,szerény véleményem szerint, noha puskaport nem szagoltam.

  • Gonda István szerint:

   Szerintem aki bejelenti a légtér zárlatot arra nem vonatkozik a rendelet, hiszen ő fogja betartatni azt, azaz az ő repülői fognak röpködni és lelőni az esetleges betolakodókat.
   Azért írtam 2015 szeptembert, mert amikor az oroszok megkezdték a légicsapásokat, akkor teljesen logikus lett volna azonnal kijelenteni, hogy ha idegen gép merészkedik Szíria fölé (pl. amcsi, francia, izraeli, török, ausztrál, stb.) azt figyelmeztetés nélkül lelövik.

 5. .... szerint:

  Méghogy nincs együttműködés. Dehogynem. A történelem során is többször , mind a cár idején, mind a szovjet idején megvalósult együttmüködések voltak, a gazdaság és a katonai, politikai téren is.
  Ma is amerikaiak szállítanak katonai eszközöket, olajbányászati gépeket az orosznak, az orosz nehézfémeket, uránércet, nyersanyagokat szállítanak az usa-nak, orosz hordozóval mennek az ami ürhajók a föld köré, szilárd rakétahajtóműanyagot is adnak el. Az orosz eltűri, hogy Izrael bombázza rendszeresen (mostanában is többször) a szír kormánycsapatokat, sőt kvázi megszállva tartsa Szíria részét: a Golan fensíkot. Most megerősödött a Szír kormányhds, de le lesz gyengítve Pl. Lelővik az összes repülőjét, (nem figyelte meg senki, hogy külön mennek a Szír és külön az orosz repülök, soha nem közösen !), le TOW rakétázzák a fele páncélost, Aszadot kirúgják és lesz béke. Ez kb jövő tavaszig fog tartani. Az orosz nem lesz ilyen harcias (rászólnak, ha túlép egy határon), ne feledjétek Obama megmondta: a légvédelmet át tudjuk ütni. Ő azért csak tudja.
  Az orosz megtartja a tengeri bázisát, és átmegy Donbaszba, nos akkor kezdődik a nagy vh.

 6. Pont szerint:

  Mivel minden magaslatot elfoglaltak a kormányerők, a tüzérségükkel akár még ki is válthatnák a légierőt….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.