Megérteni Oroszországot! A Karaganov-interjú teljes magyar fordítása

Oroszország soha többé nem vív háborút a saját területén – Putyin tanácsadója kemény hangú interjút adott a német Spiegelnek

karag

Szergej Karaganov, Putyin tanácsadója, politológus és közgazdász. a НИУ ВШЭ [Nemzeti Kutatási Egyetem] Világgazdasági és Világpolitikai Karának dékánja 2016 nyarán interjút adott a német Spiegel magazinnak, amely ismét nagyon időszerű az új külpolitikai változások és a nemzetközi arénában tapasztalható feszültségek fényében.

Spiegel: Szergej, a NATO tervezi, hogy kiterjeszti műveleteit a NATO kelet-európai térségére.
Karaganov: 8 éve beszéltem arról, hogy az akkori helyzet közel állt a háborúhoz.
Spiegel: Arra a pillanatra céloz, amikor Grúziában kitört a háború?
Karaganov: A bizalom a két nagy, szemben álló fél között már akkor közel volt a nullához. Oroszország elindította az újrafegyverzési folyamatot. Azóta a helyzet a bizalom területén csak romlott. Figyelmeztettük a NATO-t, hogy nem kellene megközelítenie Ukrajna határait. Szerencsére Oroszország elérte, hogy a NATO ez irányba tett lépései leálljanak, így a háború veszélye Európában középtávon csökkent. De a most használt propaganda nagyon hasonló egy háborús helyzetéhez.
Spiegel: Remélem, ilyen propaganda alatt egyben az oroszországit is érti!
Karaganov: Az orosz média ebből a szempontból visszafogott volt a NATO-hoz képest. És ami a leglényegesebb, meg kell értenie, hogy Oroszországnak nagyon fontos a biztonsága egy külső ellenséggel szemben. Készen kell állnunk bármire. Ezért van, hogy a médiánk néha túloz. És mit csinál a Nyugat? Szemünkre hányja, hogy agresszívak vagyunk. A helyzet hasonló a ’70-es évek utolsó, ’80-as évek első felében tapasztalthoz.
Spiegel: A szovjet közepes hatótávolságú rakéták áthelyezésére és az azt követő amerikai reakciókra gondol?
Karaganov: A Szovjetunió akkor majdnem összeomlott belülről, de ennek ellenére az SS-20-as rakéták [ракета средней дальности (РСД) «Пионер»] telepítése mellett döntött, elindítva egy teljesen szükségtelen krízist. Most pontosan ugyanezt csinálja a Nyugat is. Nyugtat olyan országokat, mint Lengyelország, Litvánia és Lettország, ahova rakétákat telepít. De ez egyáltalán nem segít, mert ez provokáció. Egy totális háború esetén ezeket az elsők között pusztítanánk el. Oroszország soha többé nem vív háborút a saját területén!
Spiegel: Tehát ha jól értem, Oroszország támadni fog? Hogy előrelépjen [a saját területéről]?
Karaganov: Meg kell értenie, hogy ma már teljesen más, új fegyverek vannak. A helyzet sokkal rosszabb, mint 30-40 évvel ezelőtt.
Spiegel: Putyin elnök megpróbálja meggyőzni honfitársait arról, hogy Európa majdnem Oroszország megtámadását tervezi. De ez abszurd. Nem gondolja?
Karaganov: Természetesen ez némileg el van túlozva. De az amerikaiak nyíltan beszélnek arról a tényről, hogy az Oroszország elleni szankciók Oroszország erejének megváltoztatását szolgálják. Ez nyílt agresszió, amire reagálnunk kell.
Spiegel: Ön nemrég egy elnöki tanácsot vezetett, amely egy nyilvános jelentést adott ki az elnöknek. Részletesen átnéztem. Ebben Ön beszél arról, hogy az egyetlen lehetséges út Oroszország számára a régi erő visszanyerése. Az elképzelés világos, de pontosan mik a javaslatai?
Karaganov: Először is jó munkát végzünk, ellen kell állni a nemzetközi közösség további destabilizációjának a jövőben. És nagyhatalmi státuszt akarunk, vissza akarjuk szerezni. Sajnáljuk, egyszerűen nem mondhatunk le róla, 300 év otthagyta a nyomait a génjeinkben. Eurázsia igen nagy részének központja akarunk lenni, egy olyan hely, ahol béke és együttműködés van. Ez az Eurázsia Európa kontinenséhez fog tartozni.
Spiegel: Jelenleg az európaiak nem bíznak Oroszországban, nem értik a politikáját, tekintettel a furcsaságára. A moszkvai kormányuk céljait nem értjük.
Karaganov: Meg kell értenie: most pontosan 0 százalék a bizalmunk. Az új csalódások fényében mindez természetes. Most valami olyasmit csinálunk, amit taktikai figyelmeztetésnek lehetne hívni. Realizálniuk kell, hogy okosabbak, erősebbek és sokkal elkötelezettebbek vagyunk, mint gondolnák.
Spiegel: Mi például alaposan meglepődtünk és kellemetlenül érintett minket az Önök legújabb katonai akciója Szíriában. Mivel azt hittük, bár nem együtt cselekszünk, de azért bizonyos értelemben együttműködünk. Ám mostanában részt vesznek a katonáik műveleteiben anélkül, hogy értesítenének róla minket. Szóval a bizalom nem működik.
Karaganov: Ez egy nagyon erős, csodálatos lépés volt a vezetéstől. Azon az alapon működünk, hogy mi vagyunk erősebbek ezen a területen. Az oroszok talán nem olyan jók gazdaságilag vagy a tárgyalás művészetében, de nagyszerű harcosok vagyunk. Önöknek Európában olyan politikai rendszerük van, amely nem fogja kiállni az idő próbáját. Képtelenek alkalmazkodni az új kihívásokhoz. A kancellárjuk mondta egyszer, hogy az elnökünk elrugaszkodott a valóságtól. Így ebben az értelemben Önök túlságosan is valóságosak.
Spiegel: Nem nehéz észrevenni, hogy Önök Oroszországban élénk {kár]örömmel figyelik a hibáinkat. Hogy pontosabb legyek, a gondjainkat a menekültekkel. Miért?
Karaganov: Igen, sok kollégám viccelődik Önökön és a problémájukon, de folyamatosan mondom nekik, hogy nem kellene arrogánsnak lennünk. Nos, mit akarnak? Ha az európai elit konfrontációt akar velünk, megkapja. Mert mi nem fogunk segíteni Európának, pedig a menekültekkel kapcsolatban egyszerűen tudnánk. Például lezárhatjuk a határainkat, és ebből a szempontból mi tízszer hatékonyabban tudunk eljárni, mint Önök, európaiak. De [a velünk való együttműködés] helyett Önök Törökországgal próbálnak együttműködni. Az Önök baja! Mi ragaszkodunk a származásunkhoz, a gyakorlat sikerével.
Spiegel: Állandóan azt mondják, hogy csalódtak Európában és abban, ami ott történik. De Oroszország valóban a modern Európát szereti? Vagy inkább azt, amelyik Adenauer és De Gaulle idején volt, és meglepődött a változáson?
Karaganov: Ne nevettessen, az európai emberek többsége csak Európát szeretne, nem a modernet! Az elkövetkezendő évtizedekben Európa egyáltalán nem modell számunkra abban a tekintetben, hogy mit akarunk és mire van szükségünk.
Spiegel: A jelentésében néhány alkalommal említi, hogy a fegyverek használata “nyilvánvaló és korrekt intézkedés olyan esetben, amely egyértelműen érinti az állam érdekeit”. Ezzel Ukrajnára célzott?
Karaganov: Igen, természetesen. És emellett azokra az esetekre, amelyeknél közeli állam koncentrál szélsőségesen nagy ellenséges erőket.
Spiegel: Arra a tényre utal, hogy a NATO katonákat csoportosított a balti államokba?
Karaganov: A gondolat, hogy készen állunk elkezdeni egy összeütközést, ostoba. Miért gyűjti ott a katonákat a NATO, mondja meg?! Elképzelte valaha, mi történne azokkal a katonákkal, ha a hely egy nyílt konforntáció terepévé válna? Ez az Önök szimbolikus támogatása a balti államok felé, semmi több. Ha a NATO elkezdi agresszióját egy olyan nukleáris arzenállal felszerelt ország ellen, mint a miénk, Önök megkapják a büntetésüket.
Spiegel: Léteznek a NATO és Oroszország közti párbeszéd újranyitására irányuló tervek. Amennyire én látom, Ön ezeket az elképzeléseket nem tekinti komolyan számba vehetőnek.
Karaganov: Az ilyen találkozók már illegitimebbek. Ráadásul a NATO idővel teljesen mássá alakult. Önök demokratikus államok uniójaként kezdték, hogy megvédjék egymást, de a gondolat fokozatosan állandó terjeszkedéssé vált. Amikor 2008-ban és 2014-ben párbeszédre lett volna szükségünk, a lehetőségét nem kaptuk meg.
Spiegel: Hadd összegezzem… a grúziai és az ukrajnai krízisre gondol? Világos. A jelentésében állandóan találkozni olyan kifejezésekkel, mint becsület, hősiesség, bátorság, méltóság… mondja, ez politikai szóhasználat?
Karaganov: Ezek azok a dolgok, amelyeknek az orosz emberek számára valóban értéke van. Putyin világában, és az én világomban is, egyszerűen elképzelhetetlen, hogy egy nő becsülete a lehető legobszcénabb módon legyen megsértve.
Spiegel: A rosszemlékű kölni karácsony éjszakára gondol?
Karaganov: Ha orosz emberek próbáltak volna hasonlót művelni, megölték volna őket helyben. Az a baj, hogy míg a németek és az oroszok sok évet töltöttek néhány univerzális érték keresésével, nem találták meg, mik is azok. Mi is, a szovjet időkben a szocializmust kerestük. Az Önök demokrácia utáni keresése nagyon hasonló a mi szocializmus utáni keresésünkhöz.
Spiegel: Miket tart az utóbbi idők orosz külpolitikai hibáinak?
Karaganov: Azt, hogy a közelmúltban nem volt egységes politikánk a legközelebbi szomszédaink – a volt szovjet országok – felé. Az egyetlen, amit tettünk, az a szubvenció és az elit megvásárlása.volt. A pénz részben eltűnt – mindkét oldalon. És amint azt az ukrajnai krízis mutatja, lehetetlen elkerülni a globális válságot. A másik hibánk az, hogy politikánk túl sokáig fókuszált a ’90-es évek hibáinak kijavítására.
Spiegel: Egy utolsó kérdés. Van még arra esély, hogy Oroszország a közeljövőben módot találjon az együttműködésre?
Karaganov: A hibáink nyílt és direkt elismerésére ne számítson, mert igazunk van! E pillanatban Ororszország eurázsiai nagyhatalommá válik, és én egyike voltam azoknak, akik felvázolták a fejlődés kelet felé irányuló útjának igazát. De most bizonyos mértékben újra Európa felé kellene fordulnunk. Ez az egyetlen, amit mondhatok.
(rusvesna.su)
Bal-Rad: CSAK HÁLÁVAL ÉS KÖSZÖNETTEL TARTOZHATUNK “Fergeteg 11” NICKNEVŰ OLVASÓ-FÓRUMTÁRSUNKNAK A FORDÍTÁSÉRT! (Ahogy elnézem küzdött vele néhány órán keresztül! Nem kis munka volt ez! Hála és köszönet érte!)
Ugyanakkor egy roppant értékes munka! Tekintettel Karaganov személyére, olvasóink nyerhetnek némi “elsőkézbőli” információt Oroszország megértéséhez! Ami pedig nélkülözhetetlen mindazon értesülések és információk értelmezéséhez, amik a Medve birtoka felől érkeznek.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Megérteni Oroszországot! A Karaganov-interjú teljes magyar fordítása bejegyzéshez 22 hozzászólás

 1. Realista szerint:

  Sajnos a hazai sajtóban ritkán olvasni véleményformáló, befolyásos Orosz emberekkel interjúkat. Minden tiszteletem a hiánypótlásért.

  • Gonda István szerint:

   Én is csatlakoznék a többiekhez: nagyon köszönjük Fergeteg11-nek a fordítást!
   És akkor én is szeretnék valamit beletenni a közösbe: bár nem kapcsolódik szorosan ide, de Wikipédia szerkesztő (is) vagyok, és ha valaki szeretne valakiről/valamiről szócikket csinálni a Wikipédiára, vagy egy már meglevőt továbbfejleszteni, pontosítani, kijavítani, stb. akkor szívesen állok rendelkezésére.

 2. Szaszi szerint:

  Köszönjük.És akkor most jelt adott az Auróra,átválthatunk másik lóra?
  És tessék mondani,annak a lónak nem túrós a háta,ha Kis Zinger is ott téblábol keleten?
  Mennyire vagyunk célpont az európai zsidó miatt,vagy kezdjünk bele valamibe,hogy megkönnyítsük az irányzékot?
  Nem egyszerű,így szar,kétségtelen,de úgy?Lennének kérdések,de senki nem fogja megválaszolni.Ünnep rontó se akarok lenni,de az a főpatkány banda ugyanúgy áthelyeződik.

 3. TERMIN8ATOR szerint:

  Ismételten, tisztelt Fergeteg 11 ! a forditás PAZAR, és köszönet !

 4. Gonda István szerint:

  Bevallom én nem vagyok annyira oda a Karaganov interjútól. Szerintem Putyin tanácsadójának sokkal kevésbé érzelmesnek és sokkal racionálisabbnak kellene lennie.

 5. Élőfa szerint:

  Köszönjük, nagyon értékes munka!

 6. Fergeteg11 szerint:

  Köszönöm a biztatást és elnézést a szöveg gyengeségeiért!

  • petymeg szerint:

   Az én tudasomnak tökéletes!

  • .... szerint:

   Jó fordítás, igaz amit pár hónapja olvastam abban sok kijelentés élesebben jelent meg, valszeg a szó és értelmezési fordítás eltérése miatt. (azt a külügy fordítatta, és ott megvan a nyílt jelentés is.) Az interjú a jelentéshez képest sokkal szókimondóbb, radikálisabb. Vagyis túlzó. Jól kivehető egy közös felelőségi felvetés, ami egyben elismerés is az orosz média beli hangulatkeltésének.

 7. István Fekete szerint:

  Na erre mit lehet mondani? Talán, – Szebb Jövőt, minden béke szerető embernek .

 8. vakera szerint:

  Fergeteg11
  Minden tiszteletem a tiéd.
  Köszönjük

 9. zls-179 szerint:

  Tisztelt Fergeteg 11! Ön egy nagyon értékes ember,teszi a dolgát mert úgy érzi hogy tenni e kell.Nem vádol, nem lázít, és pocskondiáz, csak egyszerűen dolgozik. Tiszteltetem!

 10. Smith szerint:

  .su = Soviet Union? Végül is, Putyin úgy szokta köszönteni a katonákat, hogy “zdraszvutye tavarisi”. Orbánnak erre már nem lesz lehetősége, mert mai napon heves füttyszó kíséretében kellett átadnia a beton siratófalat.
  Köszönjük a közösségért végzett munkát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.