Szíria

Mint ismeretes, a szíriai tűzszünet végét a múlt hónapban Alepponál megsemmisült ENSZ-segélykonvoj ügye jelentette. A világ elsőszámú latorállama-az USA-az orosz légierőnek tulajdonította azonnal a dolgot, és beindul a gyalázatdiplomácia. Vlagyimir Putyin tegnap bejelentette: a támadást egy, a térségben jelen lévő terrorista csoport követte el.
“Az egyik terrorcsoport volt. Tudjuk, az amerikaiak is tudják, de inkább az oroszokat hibáztatják. Ez nem segít semmit!”

A látványos diplomáciai csörték hátterében persze szép-csendes akciózgatás zajlik. Joggal feltételezhető, hogy a gyakorlatban igen konzekvensen viselkedő Moszkva-Damaszkusz tengely tudomására adta Washingtonnak a konvoj elleni bizonyítékait, mert mintha csitulni látszana az amerikai fogcsattogás zaja.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és a megbízatásának meghoszabbításáért küszködő amerikai kollégája John Kerry szombaton a svájci Lausanneban találkozik, hogy ismét tárgyaljon a szíriai válság rendezéséről – tudatta tegnap az orosz külügyminisztérium.
A bejelentés szerint Szaúd-Arábia, Törökország, Irán és Katar képviselője is jelen lesz a megbeszélésen. A találkozó tényét az amerikai külügyminisztérium is megerősítette.
Lavrovot egyébként tegnap telefonon felhívta Federica Mogherini az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, és elcsevegtek a szíriai konfliktusról. Ezek a dolgok pedig arra utalnak, hogy a háttérben a lator és bűnszövetségek számára olyan információk lettek eljuttatva, hogy jobb ha tartják a szájukat! Ha ez így történt-a nagy nyugati tárgyalási hajlandóság legalábbis ezt látszik alátámasztani-akkor ez egy újabb bizonyítéka a Nyugat ármány-jellemének.
Ugyanakkor tegnap az Európai Parlament (EP) elnöke Martin Schulz arról lefetykelt, hogy az EU készen áll az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítására és további kiszélesítésére. Amelett, hogy ösztönöz “a párbeszéd ajtajának nyitva tartására”! A Germán Strici kifaragta fából a vaskarikát!
A gall TF-1 televíziós csatornának tegnap adott interjújában Vlagyimir Putyin olyan mestertervet vázolt fel, amitől a nyugati latorszövetségek nem győznek csulani.
“Egyetértettünk Bashar al-Assad elnök úrral egy új szír alkotmány szükségességében, és annak irányelvei alapján megtartandó választásokban. A választások az ENSZ-szigorú kontrollja alatt kell hogy lebonyolódjanak. A hatalom bárminemű változása csakis így képzelhető el, teljesen kizárva a külső fegyveres beavatkozás lehetőségét!”-nyilatkozta az orosz államfő. Márpedig ettől a megoldástól a latorhatalmakat a hideg víz veri ki! (Merthogy arra való tekintettel, hogy minden-mindennel összefügg, könnyen elképzelhető, hogy a megoldás Maradék-Ukrajna esetében is ADOPTÁLANDÓ!)
A CNN-nek tegnap adott interjújában pedig Szergej Lavrov arról beszélt, hogy Oroszország nem tervezi az Aleppo-konfliktus katonai megoldását. “Mi támogatjuk Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott azon javaslatát, hogy az an-Nuszra és az ún. “mérsékelt ellenzéki fegyveresek” elhagyják!”-jelentette ki Lavrov.
Nagyjából a Lavrov-interjú leadásával egyidőben látott napvilágot a hír, miszerint az USA-Szaudi-Arábia-latorszövetség megszervezte az iraki Moszulból a Kalifátus szabad és békés áttelepülését Szíria területére. Vélhetően belefér a logisztikai segítség is.
Andrew Mitchell, a brit parlament magas rangú tagja – korábbi nemzetközi fejlesztési miniszter azt mondta a BBC-nek, hogy az Egyesült Királyságnak késznek kell lennie arra, hogy lelövöldözze az orosz repülőgépeket Szíriában. Szigorúan a civilek védelmében! Mitchell önteltségében úgy véli, hogy egy ilyen támadás csupán barátságos figyelmeztetés lenne, és semmiképp sem jelentene “hadüzenetet Oroszország felé”.
Ami pedig a diplomáciai ténykedésen túl Szíriát illeti:

adku

Elindult tegnap Tartuszba az “Admiral Kuznyecov” orosz repülőgéphordozó.
Északkelet Aleppoban pedig tegnap tovább nyomorították a latorerőket a kormánycsapatok. Teljesen kipucolták őket a Talat Al-Bureij dombok közül, és már Majbal és Manasher kerületek határainál álltak az este. Ráadásnak elszigetelték a külvilágtól a Sheikh Najjar ipari területre beszorult hordákat.
Hama-tartomány északi részén tegnap egész napos légicsapássorozattal “szórakoztatta” az effélére egyáltalán nem vágyódó bűnbandákat az orosz légierő.
Deir ez-Zor térségében a változatosság kedvéért tegnap a kalifátusisták indítottak támadást. Az Al-Haweeqa-környéki “mókázás” véres húsdarálóvá változott. A harcoknak nevezett folyamat még jelenleg is tart. Beszámolók szerint a pribékek mintha teljesen mákonyos állapotban lennének. Amíg a puskacsövek elé kerülnek. Utána már lenyugszanak.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Balázs szerint:

  Az “amerikaiak” már a látszatra sem adnak, átdobják Moszulból az Isis-t Sziriába.
  Egészen elképesztö

  • Gonda István szerint:

   Ezért kellene a szíreknek minél előbb eljutni az Eufrátesz vonaláig, mert az legalább egy jól védhető, természetes határ lenne az ISIS-el szemben.

 2. Rettegett Iván szerint:

  Tisztelt Putyin.
  Kérjük ne őn magyarázkodjon.
  Bizza a katonákra a magyarázkodást.
  Meggyőző lessz azt garantáljuk.c

 3. Rettegett Iván szerint:

  Tisztelt Budapesati kazárok érzitek a háboru szelét.
  A front nemsokára eléri a balkánt.
  Készüljetek.

 4. .... szerint:

  A nyugati médiákban ugyanilyen gonosznak van beállítva az orosz.
  Egyik félnek sem célja az eszkaláció, ha az lenne, már régen stinger rakéták kergetnék a SU-24 seket, és TOW -któl reszketne a T-90 legénysége. Vagy az orosz lelödőzné az Izralei repülöket Golan felett. De nincs így, vagyis valóban csak fegyver próba ami zajlik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.