Realitásérzék nélkül

Politikusi erények

Realitásérzék nélkül a merész álmok lidércnyomássá   változhatnak

kaja

A magyar lakosság többsége úgy rajong a kedvenc politikusáért, hogy közben szent elszántsággal utálja a politikusokat úgy általában. Ez az ellentmondás érzékelhető a politikusok mindenkori megítélésében is, ma a kvalifikált és valóban hozzáértő szakemberek között sincs egyetértés, hogy ki tekinthető jó vagy rossz, alkalmas vagy alkalmatlan, a nemzet javát szolgáló vagy a vesztét elősegítő politikusnak.

Ez a mai közélet szempontjából azt jelenti, hogy egy komolyabb szerepre vágyó politikusnak nem csak a személye ellen irányuló ellenszenvekkel, s az általa képviselt ideológiát elutasító támadásokkal, de a polgárok politikusokat érintő általános utálatával is meg kell küzdenie. Szívesen javasolnánk, hogy napjaink politikusi ambícióktól fűtött törtetői válasszanak történelmünk nagy politikusai közül példaképeket maguknak, és az ő gondolataikból és tetteikből igyekezzenek ihletet meríteni problémáik megoldásához, de a rendszerváltás és a polgári demokrácia huszonhetedik évében még mindig nincs semmilyen közmegegyezés a történelmünket alakító politikusok teljesítményéről.
Az utolsó olyan személyiség, akinek ténykedését a nagy többség egyértelmű elismeréssel nyugtázza, Mátyás király volt, de az ő gyakorlati megoldásait aligha adaptálhatjuk napjaink viszonyaira.
Huszadik századi nagyjaink körül ádáz viták dúlnak, nincs senki, aki a bal- és a jobboldalnak egyaránt megfelelne. Tisza Istvánról ma is úgy tartják sokan, hogy ő sodorta bele az I. világháborúba hazánkat, holott valójában ő volt a Monarchia kormányában az egyetlen politikus, aki a háború kirobbanása ellen küzdött. A jobboldali kurzusok nagyra tartják, a baloldaliak háborús uszítónak. Bethlen István a tanácsköztársaság után kivezette az országot a Trianonnal súlyosbított gazdasági világválságból, működését még Sztálin is respektálta, de a magyar baloldal soha: a fasizmus szálláscsinálójának tartják.
Nagy Imre nem tudott önállóan tevékenykedni, szándékai végrehajtásában hazai és külföldi erők meggátolták. Igazi nagysága tudatosan vállalt mártíriumában mutatkozott meg. (Nagyot-bárhogy is végződött volna az ’56-os Majdan-a győztes mindenképpen föllógatta volna! B-R)
Kádár Jánosnak szintén kevés lehetősége volt önállóan cselekedni, mégis elérte, hogy a nép kezdeti izzó gyűlölete után a 70-es, 80-as években kifejezetten népszerűvé vált, majd ismét az utáltak közé került, mert tönkretette az országot. Azóta volt olyan felmérés, amely szerint ő a magyar történelem öt legjelentősebb személyiségének egyike.
Antall Józsefnek is szűkös volt a mozgástere, mégis a miniszterelnöksége alatt kiépült az ország demokratikus intézményrendszere. Sokan tisztelték, kevesen szerették – rengeteg méltatlan támadás érte. Nincs könnyű helyzetben napjaink politikusa, ha a múlt század nagyjai közül szeretne példát keresni. Már az is lehetetlen kihívásnak látszik, hogy elősoroljuk a jó politikus jellemzőit.
Népszerűség? A népszerű Kádár jobb politikus lett volna, mint a népszerűtlen Antall József? A kérdésfeltevés is abszurd. Jó megjelenés? Szegény Mesterházy mire vitte? Szónoki tehetség? Torgyán József mint politikus kiválóság… Töretlen önbizalom?
A politikusok esetében ez a tulajdonság leginkább gátlástalanságnak tűnik.
Elmélyült lelkiismeretesség? Akire ez jellemző, az eleve más pályát választ.
A mások meggyőzésének képessége? Akik rendelkeznek vele, azokat nevezik populistának, demagógnak, népámítónak, manipulátornak…
Némelyek ezeket a készségeket azonosítják a politikával, de ez ugyanaz a torz elő­ítélet, mint a politikus és a csirkefogó közé egyen­lőségjelet tenni. A jó politikus a fenti tulajdonságok többségével rendelkezik, de nem ezek közül kerül ki a legfontosabb adottsága. Önmagában egyikkel sem jut túl sokra, de tartós eredményeket semmiképpen nem ér el.
Ha nem képes felmérni, hogy egyes helyzetekben mi az optimális tennivalója, akkor bírhat mindenféle jó adottsággal, nem lesz sikeres. A legfőbb politikusi erény a realitásérzék. Annak tudása, hogy mire vevő a társadalom, de annak is, hogy mit bír el, mit engedhet meg magának. (Ez utóbbi nem csak az ország teherbíró képességére vonatkozik, hanem a politikus egyéni magatartására is!)
Ám a politikusi tevékenység nemcsak a földhözragadt realitásokra vonatkozik, hanem tervekre és álmokra is.
A politikusnak mernie kell nagyot álmodni. És az álmokat a lehetőségekkel összhangba hozni. Ha ezt elmulasztja, a merész álom könnyen lidércnyomássá változhat.
Az ilyesmi gyakran megesik, mert a realitás­érzéknek van egy nagy hibája: könnyen elveszíthető.
A kisebb sikerek is a józan megfontolások ellen hatnak, hát még a hatalom megszerzése! A hálás slepp hízelgése gyorsan elvakítja a gyarló jelleműeket.
Az egyszerű választó hamar észreveszi, de csak lassan veszi tudomásul az efféle átalakulásokat. Mert igaz ugyan, hogy általában utálják a politikusokat, a kedvencükben mégis minden rossz benyomás és tapasztalat ellenére, sokáig naiv hittel bíznak.
(mno)
Bal-Rad komm: “…A politikusnak mernie kell nagyot álmodni. És az álmokat a lehetőségekkel összhangba hozni…”

Képtalálat a következőre: „Kádár János-kép”

Aligha lehet kérdéses, hogy az utolsó ilyen politikus Kádár János volt! “…volt olyan felmérés, amely szerint ő a magyar történelem öt legjelentősebb személyiségének egyike…” Az sem lehet kérdéses, hogy miért!
“…majd ismét az utáltak közé került, mert tönkretette az országot…”
TÖNKRETETTE AZ ORSZÁGOT!
Értelemszerűen a rendszerváltást követően HIRDETTÉK KI RÓLA ezt a verdiktet azok, akik a mai napig ANNAK AZ ORSZÁGNAK A MARADÉKÁBÓL élnek igen jól! Akik mind-mind nagyon ácsingóznának Kádár János elismertségére és népszerűségére!
Csakhát a jellembéli különbségek…!-azok ne lennének! De vannak! EVÉGBŐL NINCS MÁR ORSZÁG!
Kádár Jánosból-akit soha nem emeltek a szentek közé-RENDSZERVÁLTÓ MAJDANOVCIJAINK ÖRDÖGÖT AKARNAK FARAGNI! Jó okkal. Kádárnak még az emléke is veszélyes rájuk nézve!
EGZISZTENCIÁLIS VESZÉLYT JELENT SZÁMUKRA!
Rendszerváltó banditahordáink és fiókszervezeteik, valamint a belőlük gyökerező egyéb politikai bűnbandák ideológiákat gyártanak saját bűneik, a HAZAÁRULÁS, AZ ORSZÁG ELSIKKASZTÁSÁNAK, EGY NÉP NYOMORBA-KILÁTÁSTALANSÁGBA-JÖVŐTLENSÉGBE DÖNTÉSÉNEK IGAZOLÁSÁRA!
EZEK politikusok! Azt meg tudjuk jól, hogy ahol az emberi tisztesség véget ér, ott kezdődik a politikus! Úgy nagyjából harminc eszetendeje tudott ez a fajta féreg eredményesen megtelepedni Magyarországon! El is szaporodott rendesen!
LÁTSZIK IS AZ “EREDMÉNYE”!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Realitásérzék nélkül bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Sub Zero szerint:

  Politika, mint nevében is benne van a “sok” szó, rengetegféle kihívást, feladatot ad a politikusnak. Nem csak az számít, hogy milyen maga a politikus, hanem az is, hogy milyen helyzettel kell megbirkóznia. Különböző történelmi helyzetekre más és más politikus a megfelelő. Ezért sem lehet őket rangsorolni.

 2. Rettegett Iván szerint:

  A jo politikus a kőzőséget szolgálja a kommunát.
  A rossz politikus a mecénásait az egot a kommuna meglopását.

  Mivel az ember kőzőségben él, ezért jobb egy Sárvári termárfőrdüben
  áztatni a tőkeidet, mint egy magányos privát medencében.

  26 kurva év sem volt elég sok faszfejnek,hogy ezt megtanulják.

 3. Istvan szerint:

  Admin kommentjére:

  ++++++++++++++

 4. ... szerint:

  Kádár Jánossal a hetvenes évek elején találkoztam Zánkán!
  Sosem felejtem el, milyen közvetlen ember volt, és azt sem, hogy a személye mennyire nyomot hagyott akkor bennünk!
  Közébünk vegyülve nem egy párt vezetője beszélt velünk akkor szinte mindenről, hanem egy igazán puritán életvitelű, és egyszerű ember, akin még véletlenül sem láttuk azokat a jegyeket, amelyek ma jellemzik ezt a nemzetmegmentő gengszterváltó hatalmon lévő csürhét!

 5. Misa szerint:

  Kádár nem volt tökéletes , ha veszünk egy skálát -10 és 10 között, ahol az országért tettek pozitív irányban 0-(+10) és az országot rombolók negatív tartomány 0- (-10) helyezkednek el. Kádár +8, az összes többi politikus közül még a legjobbak még a -2-t sem érik el 150év alatt, a jelenlegi 26év rezsimeit -6 – (-8) közé tenném.
  Tehát Kádár a véleményem szerint a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb, a népért, országért legtöbbet tevő államférfija volt.

 6. petymeg szerint:

  Olyan rendszer ami mindenkinek megfelelt,nem volt,nincs és nem is lesz!

 7. akárki szerint:

  1 politikus mércéje, építő vagy romboló. a szipolyozó parazita sohasem lesz építő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.