Katonahalál Donbasszban!-vagy több annál?

Donyeckben tegnap este kilenc óra körüli időpontban pokolgépes merényletben meghalt Arszenyij Pavlov “Motorola”, a Donyecki Népköztársaság hadseregének zászlóaljparancsnoka. Tulajdonképpen egy banális biztonsági hiba következtében, annak a társasháznak a liftjében, ahol élt.

moti

Alekszandr Zaharcsenko nyilatkozatában közeli barátjaként említi Motorolát, kifejtette: “tudjuk ki volt a gyilkosság megrendelője. Porosenko megtörte a fegyverszünetet.”

A kijevi belügy szóvivője Artyjom Sevcsenko Fb. bejegyzésében közölte a diadal hírét: “Megsemmisítettük…és mind meg lesznek semmisítve…”-stb. stb. stb.

arty

Valami fasiszta szervezet videoüzenetben közölte: ők követték el a merényletet, és hogy “Plotnyickij és Zaharcsenko, ti lesztek a következők! Za Porosenko-Porosenkoért”!-és lendül nek a karok a náci köszöntésre!

Gyenyisz Pusilin a Donyecki Népköztársaság minszki főtárgyalója úgy vélte, hogy “a merénylet Donbasszban a helyzet romlását eredményezheti! Kijev a donbasszi válság erőszakos megoldása mellett döntött!” Ugyanakkor megjegyezte Motorola méltatása mellett, hogy “a zászlóaljparancsnok katona volt, halála az önként vállalt kockázat része. Motorola személyében egy parancsnokot vesztettünk-de ilyen értelemben személye pótolható!”
A merénylet tulajdonképpen beleillik abba a sorba, ami már több mint egy esztendeje zajlik. Kijev “harci cselekmények mellőzésével” igyekszik Donbassz politikai és katonai vezetőit likvidálni. Ért el az akciósorozattal részsikereket, de hát ezek valójában érdemben semmilyen befolyással nem bírtak a Népköztársaságok ellen folytatott háború kimenetelére.
Nehéz ebben a pillanatban megjósolni a tegnapi merénylet hatását a Kijev-Donbassz-Oroszország-konfliktusra. Az biztos, hogy jótékony hatással nem lesz. Az is biztosra vehető, hogy Kijev a válság katonai “kezelését” választotta.
Ebben az értelemben pedig a “minden-mindennel összefügg” elvét kell szem előtt tartani. Ez esetben viszont már nem egyszerűen egy lokális problémáról beszélhetünk, hanem egy globális válság részeseményéről-mindenféle konteok nélkül.
Arszenyij Pavlov “Motorola” meggyilkolása kezelhető és kezelendő is egy lokális háború nem okvetlen szükséges velejárójaként, de tágabb értelemben egy nagyon veszélyes, az egész világra kiható kedvezőtlen eseménysor fölerősödéseként is.
A fölmerült kérdésekre hamarosan válaszokat is kaphatunk! Talán.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Katonahalál Donbasszban!-vagy több annál? bejegyzéshez 19 hozzászólás

 1. Rettegett Iván szerint:

  Az Ukrán galiciai kazár terroristák békét nem szeretik.

  Sajnos tisztelt galiciaiak most kősétek fel a gatyátok,mert a muszka vérebekre
  Putyin sem fogja felrakni a szájkosarat.

  Nem lenék a helyetekben.

  • Rettegett Iván szerint:

   Ti Kievben azért éltek még mindig,mert Putyin nagylelkü.

   Ennek most vége.

 2. Rettegett Iván szerint:

  Tisztelt magyarok vihar felhők gyülnek országaitok kőrül.
  Délfelől a balkánon menekülő szinita szalafista Nato kőtelékben harcolo
  dezertőrők koncentrlálodnak Rőszkénél, még a tél beállta előtt befognak tőrni országotokba.

  Keletről az Ukránok már dronokat reptetnek be országotok területére.

  Készen álltok ami rátok vár.

 3. Balázs szerint:

  Nyugodjon békében, nagy katona volt.

 4. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Nemrég nősült. R.I.P.
  Ilyen a háború. Az ellenfelek régen és most is mindig a vezető egyéniségeket (parancsnokok, ikonikus katonák, vezető politikusok, stb) igyekeztek levadászni.
  Orvlövész, méreg, pokolgép, “személyes merénylő”, stb.
  Ritka az, amikor egy ikonikusabb vezetőt a “direkt harcokban” éri el a katonahalál.
  Pár példa:
  – A Zulu háborúkban 1840 körül az angolok akkori értéken 20 angol Font vérdíjat (ez egy katonának kb 5 éves zsoldja volt!) tűztek ki K’mibiri zulu shaka (vezér) fejére. Végül egy renegát masona ölte meg. A masonát a zuluk elkapták, és “nemes egyszerűséggel” élve beleásták egy hangyabolyba.

  – A II. VH-ban egy Maharaasvili nevezetű orosz páncélos gárdaparancsnokra adtak ki a németek “kilövési engedélyt”. Őt Joseph Dietrich VI. SS páncélos hadtest parancsnoka lőtte ki “személyesen”, egy szinte “szemtől szembeni” ütközetben. A dolog érdekessége, hogy ők Kuksz előtt “találkoztak” egymással, jobban mondva “keresték egymást, hogy megmérkőzzenek”. Mindketten megkülönböztető jelzést raktak a harckocsijukra Maharaasvili egy JSZ-II., Dietrich pedig egy Tigris I. harckocsival estek egymásnak. A “fáma szerint” mindkét parancsnok kiadta utasításba, hogy az ellenfélre csak ők maguk támadhatnak rá. A “viadalból” Dietrich jött ki győztesen, habár az ő Tigrise is kiégett. A háború szörnyűségei között lovagias tettként Maharaasvili, és annak tank kezelő személyzetének holttesteit Dietrich átadta a szovjeteknek. A háború után épp szovjet nyomásra pont ezért nem engedték Dietrichet halára ítélni, pedig a szövetségesek (akik ellen később a nyugati fronton is ádázul harcolt) nagyon szerették volna kötélre juttatni. 1952-ben szabadult a börtönből, majd a BMW gyárban gépészmérnökként helyezkedett el.

  – Szintén a II. VH-ban a szövetségesek vérdíjat tűztek ki Beckham páncélosparancsnokra. Őt a Shermanokkal és Cromwell harckocsikkal nem sikerült legyőzni, csak a levegőből P-50 Mustangokkal szétbombázni.

  Még lenne sok példa, de nem akarok annyit klimpírozni. Tehát a háborúk folyamán mindig voltak kiemelt célszemélyek, akik kiiktatása egyrészt “presztízs kérdés”, másrészt pedig “szükségszerűség” volt. Az esetek nagy többségében persze az ellenfelek nemigen válogattak az eszközökben, keveseknek adatott meg az igazi katonahalál. Legtöbbjük valamelyik merényletben halt meg.

  Itt egy jó film, ha valakit esetleg érdekel. Itt a katonák szemszögéből a háború.

  • Realista szerint:

   “A háború után épp szovjet nyomásra pont ezért nem engedték Dietrichet halára ítélni, pedig a szövetségesek (akik ellen később a nyugati fronton is ádázul harcolt) nagyon szerették volna kötélre juttatni. 1952-ben szabadult a börtönből, majd a BMW gyárban gépészmérnökként helyezkedett el.”

   Pontosításnak annyit, hogy:

   “Dietrichet háborús bűnösként az Egyesült Államok Dachauban működő haditörvényszéke 1946. május 16. és július 16. között megtartott tárgyalásán a Malmedyi mészárlás miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Tiszttársai vallomásai alapján azonban a büntetést 25 évre mérsékelték. Börtönbüntetését Bajorországban, a Lech menti Landsbergben töltötte. 10 év múltán, 1955. október 22-én szabadlábra helyezték. 1956 augusztusában azonban ismét letartóztatták. Egy müncheni bíróság a hosszú kések éjszakáján játszott szerepe miatt 19 hónapos börtönbüntetésre ítélte. Lendsbergben tartották fogva. 1959. február 2-án szívelégtelenség és keringési problémák miatt szabadon engedték. Szabadulása után Ludwigsburgban élt. Távollétében egy szovjet bíróság a Harkov környéki harcokban betöltött szerepe miatt halálra ítélte.
   1966-ban, 73 éves korában szívrohamban hunyt el Ludwigsburgban. Temetésén hatezer Waffen-SS veterán jelent meg.”

   Josef „Sepp” Dietrich (Hawangen, 1892. május 28. – Ludwigsburg, 1966. április 24.)

   Ezt csak pontosítás, vagyis az Oroszok halálra ítélték, és nem dolgozott a BMW gyárban.

  • öreg kun szerint:

   Ez a film egy szutyok. A valóságtól teljesen eltávolodott, hazugság halmaz, a nyomába sem léphet az orosz II. vh.-rus filmeknek, pl.- mint a Csendesek a hajnalok, a partizánfilmek, vagy a Bomogolov regényből készült 44. agusztusa.

 5. vitorla123 szerint:

  Merényletekkel a háború menete nem változtatható meg!

  • Realista szerint:

   Lehet váratlan dolgokkal megakasztatni dolgokat, illetve újratervezésre késztetni a stratégákat. Vagy ilyenkor jön a B vagy a C terv. Igazad van, az alapirányt nem lehet de mégiscsak valami változik ilyenkor.

  • Pozsony 907 szerint:

   Szükségszerü volt, sajnos. Kár érte.

 6. aaa szerint:

  A nagy büdös fasiszta Joseph Dietrich ennyire tisztelte az ellenfelet ? Vagy talán a fasiszta Waffen SS -ben volt ennyi sportszerűség ? Ők a köztudatban mocskos tömeggyilkosoknak vannak bemutatva. Érdekes, ha igaz !

  • egy paraszt szerint:

   Igen! A köztudatban!
   Szarni bele a valóságba, mert a köztudat a lényeg.
   Mint a mai döbrögisztánban! A köztudat 98%-a. mennyire is egyszerű!

 7. zls-179 szerint:

  Őszinte részvétem a családnak,és a bajtársaknak egyaránt!Kínlódhatnak bármiféle merényletekkel, bárki ellen a nyomorultak… A GYŐZTESEK SOHA NEM ADJÁK FEL MERT AKI FELADJA, AZ SOHA NEM LESZ GYŐZTES!!!

  • furnan szerint:

   Jó katona volt, tehetséges vezető egyéniség, tiszta, szent ügyért harcolt. Nyugodjon békében !
   Ki hibázott vajon ?

 8. feketerigó szerint:

  Szintén levadászni az Ukrán vezetőket!!!

 9. TERMIN8ATOR szerint:

  MÉLY MEGRENDÜLÉSSEL OLVASTAM EZT A HÍRT, HOGY MOTOROLLÁT MEGÖLTÉK ! SZÍVBŐL JÖVŐ ŐSZINTE RÉSZVÉTEM AZ ÖZVEGYÉNEK, A KISLÁNYÁNAK, A SZŰK BARÁTI KÖRRÉNEK , ÉS A KÖZVETLEN HARCOSTÁRSAINAK. DONBASZ EGY SZABADSÁG SZERETŐ EMBERT VESZITETT BENNE. BÉKE PORAIRA !

 10. Galagonya szerint:

  Nagy katona volt! Nyugodjon békében!

 11. dezső szerint:

  Isten nyugtasson!
  Nem csak Ő, a környéken élők mind-mind megérdemli a tiszteletet.
  Motorolla kiemelkedő munkát végzett, s minkatona megállta helyét. Sajnos ez a katona sorsának része. Részvétem családjának és kitartást a Donyeckieknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.