Ketyeg a bomba!

Lassan megtelik az eszközkezelő

net

Már csak 1500 családnak maradt hely az eszközkezelőnél, pedig az igény hatalmas. A bérleti díjat a többség rendesen fizeti, és már visszavásárlások is voltak.

Sok tízezer bajban lévő jelzáloghiteles kapott levelet az elmúlt hetekben a bankjától, hogy megoldást találjanak a helyzetére. Az egyik legjobb megoldásról, a Nemzeti Eszközkezelőről (NET) viszont a legtöbben már lecsúsztak. A jegybank szerint 144 ezer család helyzetét kellene rendezni. Az eszközkezelő viszont már csupán 1500 kérelmet tud befogadni – közölte lapunkkal az intézmény. A NET kerete 35 ezer, ennél több ingatlant nem vásárolhat.
Korábban egyébként még kisebb, 25 ezer darabos volt a keret, ezt tavaly szeptemberben emelték meg 10 ezer darabbal. Az igény pedig hatalmas, hiszen az eszközkezelő megoldása kényelmes, és nagy terhet vesz le az adósokról. A lakók a saját ingatlanjukban maradhatnak, amelyet olcsón bérelhetnek vissza, ráadásul a banki adósságtól is megszabadulnak. Az idén szeptember 30-ig 37 900 ingatlant ajánlottak fel az eszközkezelőnek, igaz, ebből 3571-et vissza kellett utasítani, mivel a lakás vagy ház nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, például a műszaki állapota miatt. A NET egyébként a legszegényebb országrészekben a legaktívabb, a legtöbb ingatlant Borsodban és Szabolcsban vásárolta meg, emellett Pest megyéből kapott még sok felajánlást.
Ha valakinek befogadták a kérelmét, már védve van, nem lakoltatják ki. A vásárlások ugyanakkor időbe telnek. A 33,5 ezer ingatlanból eddig valamivel több, mint 26 ezer került át a NET tulajdonába. Az intézmény átlagosan 3,8 millió forintot fizetett egy lakásért, amelyet a lakók havonta 10,5 ezer forintért bérelhetnek vissza. Ha a hitelek törlesztésével gondban is voltak korábban a bérlők, az eszközkezelőnek a többség már rendesen fizet. A kiszámlázott bérleti díjak 92 százaléka befolyt eddig, a maradék jelentős része pedig a NET szerint csupán technikai okokból késik, egy-két hónapos csúszásban van.

lkh

Aki nem fizet, azt persze előbb-utóbb kirakják az eszközkezelős lakásból is. Hat hónapnyi bérletidíj- vagy közösköltség-tartozás után felmondják a lakókkal kötött, határozatlan idejű szerződést, ehelyett határozott idejűt kötnek velük. A 26 ezer bérlő közül eddig 534-nél volt erre szükség. Az ilyen – jellemzően szerény pénzügyi ismeretekkel rendelkező – családokhoz egyébként mentorok is járnak, hogy segítsék őket az adósság rendezésében.
A programba bekerült családok, ha pénzhez jutnak, akár vissza is vásárolhatják a lakóingatlant. Ezzel a lehetőséggel kevesen éltek eddig, 146 lakást vettek meg az eszközkezelőtől, és 28 ügy van most is folyamatban. A lakók egyébként nagyon jutányos áron kaphatják meg az immár tehermentes ingatlant. A jogszabályok szerint a visszavásárlási vételár ugyanis az az ár, amit az eszközkelező fizetett a lakásért, erre csak a jegybanki alapkamat jön rá, illetve azoknak a beruházásoknak az ára, amelyeket esetleg a NET értéknövelési céllal az ingatlanra költött. A NET a bankoktól körülbelül a piaci érték 35 százalékáért vesz meg egy-egy ingatlant, így a lakók nagyjából harmadáron kaphatják vissza az egykor még végrehajtással fenyegetett lakásukat.
(vg.hu)
Bal-Rad komm: Miközben qrmányunk az Új Nemmzetthy Elyth sokezer-milliárdos kistafírungolását erőlteti, közel 150 ezer magyar család otthona úszik! (A CSOK-következtében pedig hamarosan duzzadni kezd ez a szám is!)
Miközben a Mekkmester Zrt. százmilliárdokat síbol…
Miközben a NET “…a bankoktól körülbelül a piaci érték 35 százalékáért vesz meg egy-egy ingatlant…”-azaz átlagban maximum három millió forintért…!
AKÖZBEN 450 MILLIÁRD FORINTBÓL NYUGALMAT TUDNA TEREMTENI!
Ehelyett hizlalja a töltetet maga alatt!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.