Legfontosabb a versenyképesség! A MEGOLDÁS!

Ennyiért dolgoznak egy multinál vidéken – megjöttek a vendégmunkások

Képtalálat a következőre: „Rabszolgák-kép”

Nyár vége óta százas nagyságrendben foglalkoztatnak ukrán vendégmunkásokat a Samsung jászfényszarui televíziógyárában – értesült a Napi.hu. Ezzel a lépéssel a társaság elébe ment a legnagyobb hazai munkaadói szervezet által javasolt és Varga Mihály miniszter által támogatott szándéknak, amely a külföldi munkások alkalmazásának könnyítését célozzák. Forrásunk szerint a külföldiek eddig jól beváltak az üzemben és tompították a munkaerőhiányt.

A Samsung Electronics Magyar Zrt. nem kívánta kommentálni az ukrajnai dolgozók alkalmazásáról szóló hírt, így a helyzetről a Jász-Nagykun-Szolnok megyei üzem egyik neve elhallgatását kérő munkatársa számolt be a Napi.hu-nak. Tapasztalata szerint a magyarul nem beszélő vendégmunkások augusztus óta tűntek fel a gyárban, s jelenleg 100 és 150 közé tehető a számuk. Legtöbbjüket a közeli Jászberényben és Tóalmáson szállásolták el, e települések a céges buszjáratok útvonalába esnek.
Mivel a cég részéről tájékoztatás nem érkezett, forrásunk nem tudta megmondani, hogy milyen konstrukcióban alkalmazzák az ukránokat, s arról sincs tudomásuk, meddig maradnak. Az is meglehet, hogy mivel a termelés karácsony előtt felfut, erre a rövid időszakra, a megnövekedett létszámigény miatt vették fel őket. Konkrétan az egyik ukrán dolgozótól hallotta, hogy december 16-ig szól a szerződése – ez egyébként összhangban van a vállalat általános gyakorlatával, amely 3 havi próbaidőt köt ki, utána havonta hosszabbítják a szerződéseket. Ugyanakkor hallottak pletykát egyéves szerződésekről is – de ez megkérdőjelezhető, mivel ilyet jellemzően magyar munkavállalók sem kaptak eddig.
Bérminimumnál kevesebbért vállalják
A Samsung munkatársa elmondta, hogy az ukránok gyártósori összeszerelőként, betanított szalagmunkásként tevékenykednek az elsősorban LED-, UHD- és okostelevíziókat, illetve monitorokat előállító üzemben. A gyárnak egy olyan részlegén dolgoznak nagyobb számban, amelyet a többség kifejezetten nem kedvel , de ugyanazokat a munkaköröket töltik be, mint bárki más, aki frissen a szalag mellé jelentkezik. Tehát az anyagmozgatástól kezdve a csomagoláson át bármilyen feladatkört ellátnak, a vezetés nem tesz különbséget köztük és a magyarok között. E hozzáállás pedig minden valószínűség szerint a fizetésekre is vonatkozik.
A gyárban a normál operátori alapbér – amelyet az új belépők, illetve a régiek többsége is kap – bruttó 124 ezer forint havonta. Ehhez bónuszok is társulhatnak, amelyek azonban nem járnak alanyi jogon. Úgy kalkulált: a maximális, bónuszokkal és túlórákkal elérhető éves átlagfizetés nettó 110 ezer forint körül jöhet ki havi bontásban. (Ez az összeg már egy erős középszintet üt meg a környékbeli fizetések viszonylatában). Az SMD-gépkezelő és javító operátorok ennél valamivel többet kapnak.
Az MGYOSZ támogatja a kezdeményezést
Az országban szórványosan lehetnek ilyen kezdeményezések, a tagvállalatok “egyedi, partizán módon” elkezdhették az ukrajnai munkaerő alkalmazását, konkrét esetet azonban mi nem ismerünk – kommentálta lapunk értesülését Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.
Az érdekképviselet idén júniusban állt elő egy munkaerőhiány kezelését célzó javaslatcsomaggal, amelyben, – egyebek között – azt szorgalmazták, hogy készüljön kormányzati program a “kulturálisan beilleszthető, szakképzett külföldi munkaerő” bevonására. A szövetség – lengyel és cseh példákat kijelölve – a közeli jövőben néhány tízezer, legfeljebb 40-50 ezer, elsősorban ukrán vendégmunkás befogadását célozta meg.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lényegében pártfogásába vette a javaslatot, a Heti Válasznak adott szeptemberi interjújába kijelentette: a magyar gazdaság egyik legégetőbb problémája, a munkaerőhiány, ennek orvoslására pedig a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy a cégek az EU-ból vagy szomszédos harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást. Nyomatékosította ugyanakkor, hogy a külföldi dolgozók alkalmazását csak olyan körben szabad megtenni, ahol nincs elég munkaerő.
Október végén egyeztetnek a kormánnyal
Rolek Ferenc elmondta: a vendégmunkások alkalmazásának kérdése október végén kerül a Versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (VKF) asztalára. Az MGYOSZ szerint a program végrehajtása sokkal hatékonyabb lenne a kormány irányításával. A munkaadók ezért kívánatosnak tartanák, ha a kabinet a jogszabályi környezet átalakításával, sőt akár anyagi támogatással segítené a javaslat gyakorlatba ültetését.
A kormány álláspontjával kapcsolatban megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), de nem erősítették meg, hogy a munkaadók tervezetét támogatni fogják. A tárca szerint a kormány elsődleges célja, hogy a rendelkezésre álló álláskeresői állományt segítse elsősorban a munkaerőpiacra történő visszatérésben. Amíg a hazai munkaerő-tartalék alkalmassá válik a versenyszférába történő munkavállalásra addig olyan munkakörökben, ahol sem magyar, sem uniós állampolgár nem áll rendelkezésre, továbbra is lehetősége van a cégeknek harmadik országból érkezett állampolgárok foglalkoztatására, ezt a minisztérium piaci kérdésnek tekinti.
Hány ukrán vendégmunkás dolgozik nálunk?
Miközben 2004-ben még 65 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki Magyarországon az Európai Unión kívüli országokból érkezőknek, addig 2015-ben már csak ötezret. S míg 2004-ben 10 455, az idei első félévében már csak 797 munkavállalási engedélyt adtak ki ukrán állampolgárok részére, az NGM adatai szerint. Az elmúlt években Ukrajnából hozzánk érkezők, feltehetően jelentős részben magyar nemzetiségűek voltak. A becslések szerint napjainkban 30-40 ezer kárpátaljai magyar dolgozik hazánkban, bár erről pontos statisztika nem készült.
Milyenek a tapasztalatok a vendégmunkásokról?
A Samsung munkatársa elmondta, hogy amikor az első hírek jöttek az ukránok jászfényszarui érkezéséről, többen idegenkedtek tőlük. Aztán mind többen lettek, mostanra van olyan munkasor, ahol már többségben vannak. “Amikor rájöttünk hogy ugyanúgy – ha nem jobban – dolgoznak, mint a magyarok, sőt sokukat meg sem lehet különböztetni az itteniektől – egészen addig, amíg meg nem szólalnak -, maximálisan elfogadtuk őket. Egyenlőre nagyon beváltak” – magyarázta forrásunk.
Eddig gond volt a fluktuáció: a felvételt nyert emberek többsége hamar felmondott, sokuk még az első fizetést sem várta meg. Az ukránok ehhez képest egyelőre jól szerepelnek – értékelt forrásunk. Mivel azonban a vezetést immár nem szorítja a munkaerőhiány, a magyar alkalmazottak ugyanolyan bizonytalannak érzik a helyzetüket, mint néhány évvel ezelőtt, amikor a jelentkezők még sorban álltak a gyárkapuban. “Ugyanolyan könnyedén mondják, hogy mondj fel, ha valami nem tetszik!” – példálózott. Az üzemben dolgozóknak rengeteg a kifizetetlen túlórája, s a főnökség gyakorta azt sem tudja megmondani előre, hogy aznap mikor ér véget a munkaidő.
A dél-koreai gyökerű Samsung Electronics Magyar Zrt. a HVG toplistája alapján a hatodik legnagyobb árbevételű magyarországi cég, egyben az ötödik legjelentősebb exportőr volt 2015-ben. A társaság tavaly 8 százalékkal, mintegy 758,6 milliárd forintra növelte nettó forgalmát, miközben adózás előtti eredményét 14 százalékkal 28,4 milliárd forintra javította – a Céginfo.hu adatai alapján.
A székhelyként szolgáló jászfényszarui televízióüzemet a társaság 1989-ben vásárolta meg az Oriontól. A termelés 1990-ben indult meg, s a kilencvenes évektől kezdve rendkívül dinamikus bővült a gyártás. A cég 2007 nyarán adta át a második gyáregységét, majd 2014-re – rögtön a válságot követő felépülés során – 25 millió dolláros beruházással még egy üzemmel bővített a jászsági településen.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: Nézzük csak a kulcsszót: VERSENYKÉPESSÉG! Ami idevonzza az összeszeldéket! Tartalma: olcsó munkaerő, semmi munkavállalói érdekvédelem, qrmányzati stratégiai “partnérség”!-az összes járulékával együtt!
A mindennapok gyakorlatában ez a munkavállalók teljes fenyegetettségi és kiszolgáltatott állapotban tartása-MINDENFÉLE ESZKÖZZEL!

berv

Vendégmunkásokkal, akik KEVESEBBEL IS BEÉRIK! Akikkel revolverezni lehet a MAGYAR MUNKAVÁLLALÓKAT, akiket pedig álnemzetieskedő szólamokkal hergel a döbrögista horda!
“…Mivel azonban a vezetést immár nem szorítja a munkaerőhiány, a magyar alkalmazottak ugyanolyan bizonytalannak érzik a helyzetüket, mint néhány évvel ezelőtt…”
-De mostmár az ok “azukrán, a moldáv, meg a piréz”!
NEM A RENDSZER!-ÉS NEM A MŰKÖDTETŐI! Qrmányunk megoldotta a versenyképesség kérdését! ELLENMAFFIÁI PEDIG NEM IS SZUSSZANNAK!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Legfontosabb a versenyképesség! A MEGOLDÁS! bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Rettegett Iván szerint:

  A baj ,hogy mieink személyesen ismerik az ember kereskedőket.

  Multkor egy buliban erre ropták, az uj Q7 árnyékában.
  Egy biorobot egy egy fejpénz 100 biorobot 100 fejpénz 1 000
  biorobot 1 000 fejpénz 10 000 biorobot 10 000 fejpénz

  • Rettegett Iván szerint:

   Tőrténelemből tudjuk a vége mindig ugyan az.
   unalmas ,hogy soha semiből nem tanulnak.

   Most akkor tisztelt Orbán europai egyesült államok,egyenlő fizetések
   vagy nemzeti bérrabszolgák nyugat gyarmata ként.

   Te Viktor már hallotad,hogy sok melos még nem vett fát, nincs rá.
   Nem hallotad.
   Majd elmondják neked is.

 2. Jocó szerint:

  Tavaly nyáron Hollandiában dolgoztam túlnyomórészt lengyelekkel (hegesztők,CNC-sek nem segédmunkások), lakni viszont kizárólag lengyelekkel volt szerencsém.
  Ők mesélték,hogy hozzájuk eleinte menekültként érkeztek ukránok, először csak segédmunkákat vállaltak aztán már mindent, szépen lassan lenyomták a fizetéseket és kitúrták a helyieket. Igazából sajnálom őket, nem tehetnek róla, ahogy misem arról,hogy ilyen rohadék,hazaáruló “kormányunk” van.

  • vitorla123 szerint:

   Nincs uj a nap alatt. 1 éve mondjuk,mi Munkáspártiak,ha bevándorlás van csökkennek a bérek.A kisemberek szempontjából ez a döntő.A nyugati magyar ellenességnek is ez az oka.A mieink ott ép úgy migránsok mint a Sziriaiak.

  • Anonymous visszatér szerint:

   +1

 3. lacii szerint:

  Valami nagyon el van ferdülve..
  Olyan folyamatok mennek végbe. ami sok lélek egyfajta ellen érzését váltja ki. Valahogyan ami történik a világban az nem elégit ki lelkileg senkit sem. Hiába érzünk belülről valamit, hogy ez nincs rendben. Esetleg tehetetlenként nézünk a világ történéseire.
  De ennek vége.
  Az igazság harmónia fény most már teret ad magának. Teret nyer a szívünkben lévő önvalónk Vagy is a szeretet része.
  A teljesítmény orientált világ átváltozik egy tényleges igazságot élő világgá.
  Egyébként szép napot mindenkinek.

  • 1tothgabor szerint:

   lacii imája

   Én Istenem, jó Istenem,
   Lecsukódik már a szemem
   De a Tied nyitva atyám,
   Ezért nem tudsz aludni.

   És ha mán nem alszol, akkor mondom, hogy mire van szükségem.

   A tetőmön a cserepek közül vagy három elmozdult, szóval küldhetnél néhány 5 méteres gyíkot az Alpha Draconisról, hogy megigazítsák.

   Azonkívül a számítógépemen a tűzfalat is meg kellene nézni, az iptables listemet átnézhetné valaki a Szíriuszról.

   A kertem háborús zónára emlékeztet, a kukoricaszárak nincsenek lezúzva. Ismét küldhetnél valakit a Vegáról, hogy rendbe szedjék a kertemet.

   Azt hiszem ezen a héten a kék csajokat kívántam meg, szóval küldhetnél néhány Lírai bigét az ágyamba.

   Amúgy kérlek, nyugodj meg Istenem, itt minden a legnagyobb rendben van. Körülöttem éheznek és szenvednek, de Éééén továbbra is csak magammal foglalkozom, és mosolygok, ahogy azt az Arkangyalok kérték. Igaz, hogy nem láttam még angyalt, de a parancs az parancs! Gondolkozni BŰN, és Én nem fogok bűnöző lenni! Tartom a fényt! Igaz, hogy nem tudom, hogy mi az, de Én akkor sem fogok GONDOLKOZNI és AZ ÉLETEMET A SAJÁT KEZEMBE VENNI!

   Itt körülöttem sok bűnös ember van, akik a társadalmukat és a világot meg akarják változtatni és logikusan érvelve közösséget akarnak formálni! Szörnyű! Sátán keze nyoma tetten érhető!

   De Éééén nem dőltem be a bolsevik trükknek, Én nem fogok gondolkozni és kiállni magamért!

   Üdvözlettel a Te szolgád, Ó Uram: lacii

 4. Gonda István szerint:

  Szerintem ha az a tét, hogy a Samsung elviszi a gyárát Jászfényszaruból, mert nincs elég magyar munkaerő, akkor inkább legyen ott 150 ukrán. Így legalább a többi magyar munkás nem bukja az állását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.