“Aki másnak vermet ás, maga esik bele!”

Csapdát állítottak Orbán Viktornak

A Jobbik csak abban az esetben támogatja az Orbán Viktor által kezdeményezett alkotmánymódosítást, ha a kormányfő a betelepítés minden formáját elutasítja, beleértve a letelepedési kötvényt is – jelentette be Vona Gábor, a Jobbik vezetője a miniszterelnökkel folytatott egyeztetését követően. A legújabb jelzésekből pedig úgy tűnik, hogy a kormány nyitott a konstrukció felülvizsgálatára.

A Jobbik feltételt szabott: legyen vége a letelepedési kötvénynek
Vona Gábor, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője ezt kedden, azt követően tartott sajtótájékoztatóján mondta, hogy négyszemközti találkozót folytatott a kormányfővel a miniszterelnök dolgozószobájában.
A Jobbik vezetője sikertelennek minősítette az egyeztetést, mivel azon nem sikerült meggyőznie Orbán Viktort arról, hogy a letelepedéskötvény-biznisz egy rossz konstrukció.
Se szegény migránst, se gazdag migránst ne lehessen betelepíteni Magyarországra. Se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne érkezhessen Magyarországra. Se Jean-Claude Juncker ne tudjon Magyarországra telepíteni bevándorlókat, se Rogán Antal” – sorolta Vona Gábor, aki kijelentette, pártja csak akkor szavazza meg az alkotmánymódosítást november 8-án, ha az a letelepedési kötvényre is kiterjed és hatályon kívül helyezik az arról szóló jogszabályt.- mondta.
A letelepedési kötvények tiltása nélkül ugyanis az alkotmánymódosítás minden előremutató passzusa ellenére trükközés, szemfényvesztés és lényegében kiskapu biztosítása a terrorizmusnak – fejtette ki.
Vona Gábor tájékoztatása alapján 30-40 perces négyszemközti találkozót folytattak a miniszterelnökkel, amelynek tartalmi érdemi része 15-20 percig tartott. Emlékeztetett, két hete azért kezdeményezett egyeztetést a miniszterelnöknél, mivel értelmezési vita alakult ki közöttük arról, hogy a letelepedési kötvényekre is vonatkozik-e az alkotmánymódosítás tiltása. A találkozón egyértelművé vált, hogy a kormányfő szerint a kötvényeket árusítását nem tiltja az alaptörvény-változtatás – tette hozzá.
A jobbikos politikus kérdésre válaszolva azt mondta,-úgy látta a miniszterelnöknek “komoly fejfájást” okozott a Jobbik álláspontja és abban maradtak, hogy “a miniszterelnök ezt átgondolja”.
“A labda most Orbán Viktornál pattog. Az alaptörvény módosításának zárószavazása november 8-án lenne. Amennyiben november 8-áig a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos törvény nem kerül hatályon kívül helyezésre, akkor a Jobbik nem tudja támogatni ezt a félmegoldást” – jelentette be az ellenzéki politikus.
Ezért került kényes helyzetbe a kormányfő
Orbán Viktor az október 2-i érvénytelen népszavazást követően október 10-én nyújtotta be alkotmánymódosítását a parlamentnek, a törvénymódosító javaslata a saját neve alatt fut.
Az alaptörvény módosításához viszont a kormánypártoknak kétharmados többségre lenne szüksége, ami ellenzéki szavazatokat is feltételez. A Jobbik már a népszavazást követően bejelentett alkotmánymódosítási tervek kapcsán jelezte, hogy egyetértenek az alaptörvény módosításával és mivel egyedül a Jobbik tudja biztosítani a kétharmados támogatást a kormánypárti szavazatok mellett, ezért négyszemközti találkozóra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt.
Múlt héten már körvonalazódott, hogy a kormányfő találkozik a Jobbik vezetőjével, akkor úgy tűnt, hogy minden parlamenti párt frakcióvezetőjével egyeztet az alkotmánymódosításról. Az MSZP-s Molnár Gyulával a találkozó végül kedd délután jött össze, hétfő estére pedig eldőlt, hogy létrejön a Vona-Orbán-találkozó is.
A miniszterelnök így azért került kényelmetlen helyzetbe, mivel a kétharmados többséghez szüksége van a Jobbik támogatására, de közben eddig következetesen kitartott a letelepedési kötvény konstrukciója mellett.
Ezek után az a kérdés, hogy a kormányfő mennyire tart ki a letelepedési kötvény mellett. Az új kormányzati álláspontra utalhat, hogy Lázár János a keddi Kormányinfón bejelentette: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentést készít az államadósság finanszírozásáról, ami magában foglalja a letelepedési kötvény konstrukcióját is. A letelepedési kötvénykonstrukciója, jelene és jövője is felülvizsgálat alatt áll – ismerte el először nyíltan Lázár János.
Mi is ez az egész?
A letelepedési kötvény felettébb érdekes konstrukciója rendszeresen előkerül és válik az egyik legfontosabb témává a közbeszédben.
A parlament még 2012 decemberében szavazta meg a befektetői letelepedés jogintézményét. Akkor még a külföldi, harmadik országbeli igénylőknek 250 ezer eurót kellett speciális államkötvénybe fektetniük, 2015 januárjától pedig már 300 ezer eurónyi “államkötvényt” kell vásárolniuk.
A konstrukciónak több érdekes specialitása van, amelyek miatt rengeteg megalapozott kritika érte:
A letelepedési államkötvényeket csak offshore hátterű cégeken keresztül vásárolhatják a külföldiek mégpedig nem is akárhogy.
Az állam kibocsátja a letelepedési kötvényt diszkontáron, amit csak a közvetítő vállalkozások jegyezhetnek le. Majd a közvetítő vállalkozás 5 éves futamidejű értékpapírt bocsát ki és ebből (nem pedig a letelepedési kötvényből) kell a kérelmezőnek legalább 300 ezer eurónyit vásárolnia (és ezt tartania kell legalább 5 évig).
Vagyis a közvetítőcég kb. 270 ezer eurós diszkontáron (névérték alatt) jut a letelepedési kötvényhez, de cserébe 300 ezer eurót kap a kérelmezőtől, így ezt a különbözetet lenyeli.
Ezen felül a közvetítő cégek ügyfelenként jellemzően 45-50 ezer eurós közvetítői/adminisztrációs díjat számolnak fel.
Ezeket a közvetítő cégeket a parlament gazdasági bizottsága választja ki, jelenleg 8 ilyen közvetítő vállalkozás van és a piacok/országok le vannak osztva, vagyis egymással nem versenghetnek mondjuk a kínai befektetők kegyeiért.
Jelenleg egyébként 5 éves futamidőre kedvezőbb feltételekkel tudná finanszírozni magát a magyar állam a piacon és ez már jó ideje így van, vagyis az állam ráfizet ezekre a kötvényekre (az alkalmazott diszkont kamatláb legalább 2 százalék a törvény értelmében).
A letelepedési engedély megszerzéséhez nem feltétlenül vizsgálja a hatóság a pénz származását.
Az erkölcsi bizonyítvány követelménye is könnyen kijátszható: az állampolgárság szerinti ország helyett elég a lakcím szerinti országból is beszerezni a papírt.
Nem csak azért éri kritika a konstrukciót, mert az állam mára drágán finanszírozza magát belőle, hanem ezért is, mert az állam tulajdonképpen offshore hátterű szereplőknek biztosít egészen extrém módon zsíros üzletet, racionális magyarázat nélkül.
Belemegy a kormány a Jobbik feltételébe?
Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakból is arra lehet következtetni, hogy a kormány számára nagyon fontos a kétharmados parlamenti többség megszerzése az alkotmánymódosításhoz.
Az államtitkár az MTI szerint ugyanis úgy fogalmazott, hogy a kormányfő a Molnár Gyula MSZP-elnökkel folytatott egyeztetését követően Vona Gáborral, a Jobbik elnökével is egyeztetett, aki újabb javaslatokat tett, egyebek mellett a letelepedési államkötvény megszüntetését kérte.
A kormány minden eddigi, és ezt követően felvetődő javaslatot megvizsgál. A kormányfő az LMP elnökével is tárgyalna – mondta a kormányzati kommunikációs államtitkár.
Varga már korábban tett megjegyzést
Varga Mihály, a témában illetékes miniszter már tavaly februárban úgy fogalmazott, hogy az ezekben részt vevő cégeknek az átláthatósága lehetne erősebb. Alapvetően sikeres programnak nevezte a konstrukciót, mert már akkor 150 milliárd forintnál járt a forrásbevonás, de azt azért hozzátette: “én magam is egyetértek azokkal a felvetésekkel, hogy meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy olyan cégek kapják meg a forgalmazásnak, az értékesítésnek a lehetőségét, amelyek a legteljesebb mértékben eleget tesznek az átláthatósági szabályoknak”.
(portfolio)
Bal-Rad komm: Döbrögi minapi vallomása szerint-NEM IS A BETELEPÍTÉSRŐL NÉPSZAVAZTUNK!-ugyanakkor a hordatákolmányt a kvótareferendum eredményére hivatkozva akarja átfarigcsálni, vannak furcsaságok.
1.-Az átgányolás ellenére is QRMÁNYSZERVEZÉSBEN LEHETŐSÉG MARADNA BETELEPÍTÉSRE!
2.-A kvótareferendum érvénytelensége dacára-ANNAK EREDMÉNYÉRE HIVATKOZVA-akarja Döbrögi a SAJÁT JOGI GÁNYOLMÁNYÁT MINDENÁRON ÁTMÓKOLNI!
3.-Valamilyen okból a vajda kitalálta a tákolmánya módosításának ÁLTALA KEZDEMÉNYEZETT menetrendjét!
4.-A húsvéti tákolmány néven ismertté vált förmedvényt eleddig csak a horda ismerte el, és kizárólag önerőből fabrikálgatta kedve szerint! A legutóbbi parlamenti “választások” tükrében a megszerzett szavazatok számát illetően a magyar “választók” többsége MEGTAGADTA A TÁKOLMÁNY HITELESÍTÉSÉT!
Alapos lehet a gyanú, hogy Döbrögi nem mást akar, mint tákolmánya legitimitását megteremteni. Vélhetőleg álnemzetieskedése fölerősítéséhez.
Ezért talán még “engedményre” is hajlandó, amit majd egyszerű többséggel törvényben átkalapálhat. A letelepedési kötvényre gondolunk. Átkeresztelik a gyereket.
Ha bármiféle realitása is lehet az ilyen eszmefuttatásnak, akkor nem Döbröginek ás csapdát a Jobbik-hanem fordítva! Torgyánosítja a Jobbikot is! Magyarán: bedarálja a döbrögista masszába.

cskf

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

“Aki másnak vermet ás, maga esik bele!” bejegyzéshez 39 hozzászólás

 1. Rettegett Iván szerint:

  Gabi idelyemár hogy valaki a lopos gázsdot megleckésztese.
  Azt hittük már 100 évig vertek vigyázt a gyogyosnak.

 2. Rettegett Iván szerint:

  Figyelj Viktor mikor ugy érzed mindenki elfordul tőled, akkor te fordultál el mindenkitől.

  Igértél füt fát, azt csak a lopás haverok buli meg a fanta.
  Komolytalan ember vagy alkalmatlan egy ilyen komoly feladat betőltéséhez.

  Itt az idelye,hogy távoz.

 3. Rettegett Iván szerint:

  Szentpétervár tőbb éve kapja a jelentéseket,hogy az ember gyogyi.
  Ugy látszik Péterváron basznak olvasni.

  Egyszer egy bürokratát kiküldenék terepmunkára.( iroda,kényelem,baszunk dolgozni)
  Gyerekek ha nem olvastok ugy adunk a szarnak egy pofont.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   A te kommentjeidet olvasni olyan, mint egy sajtreszelővel rejszolni.
   “Érdekesnek” is nevezhető, de inkább fájdalmas… 🙂

 4. "Szélsőjobb" :D szerint:

  “Ezért talán még “engedményre” is hajlandó, amit majd egyszerű többséggel törvényben átkalapálhat. A letelepedési kötvényre gondolunk. Átkeresztelik a gyereket.
  Ha bármiféle realitása is lehet az ilyen eszmefuttatásnak, akkor nem Döbröginek ás csapdát a Jobbik-hanem fordítva! Torgyánosítja a Jobbikot is! Magyarán: bedarálja a döbrögista masszába.”

  Ismét sikerült a lázálmaid hülyeségeit leírnod Admin.
  Ha hírblogot “üzemeltetsz”, ne az érzelmeidet, hanem a tényeket írd meg kommentként a közzétett cikkek után.
  1: kommunizmus ebben az országban soha nem lesz
  2: Kádárizmus sem lesz soha többé ebben az országban
  3: Népköztársasági államforma sem lesz soha többé ebben az országban
  4: A JOBBIK nem köt koalíciót a Fidesszel

  Admin:

  Bizony NEM LÁZÁLMOKAT KELLENE kommentelgetni! Mert mintha Kádár és a szocializmus népszerűsége növekedne a NÉP KÖRÉBEN, és nem a whytézz úr-Dolfi bácsi-Gabriella-Döbrögi bűvös négyszög!

  Az hogy TI mire mondjátok hogy SOHA TÖBBÉ ITT NEM LESZ!-az nem mérvadó! A NÉPAKARAT előbb-utóbb legyűri a vágyálmaitokat! Bízzuk ezt az eszmélő népre! Idő kérdése csupán a kijózanodásotok!

  • Kovács szerint:

   Admin ! Erről a NÉPAKARAT-ról bizony csak a vágyakozol. Lehet, hogy a lumpenek vágyják vissza a Kádári páternalizmust, de mivel ez csak a felelőtlenség vágyakozása a langymeleg óvó akol után, bizony a felelősség alacsony szintje az, ami meg fogja akadályozni, hogy ezeknek az embereknek a vágya ( mert akaratról nem beszélhetünk, csak jámbor óhajról) teljesüljön.

   A letelepedési kötvényről : ez bizony 100 %-ig zsidó megoldás ( vagyis pénzért mindent). Vona aJobbik fő zsidó pátyolgatója, tehát csak képmutatóan színészkedik, tőle sem várható semmi olyan, hogy az összes zsidó tipusú megoldás és általában és konkrétan a zsidó mentalitás ellen fellépjen.

   Admin:

   Tehát aki nem úgy gondolkodik mint ti-azok a lumpenek! Kövér Ökör is valami hasonlót motyogott! A “langymeleg óvó akol” után vágyókról beszélsz, akik FELÉPÍTETTEK EGY ORSZÁGOT!

   “…Vona aJobbik fő zsidó pátyolgatója, tehát csak képmutatóan színészkedik…”

   DE HISZEN A VEZÉRETEK! NEMMZETTHYBB MINT DÖBRÖGI!

   • vitorla123 szerint:

    Mindegy hogy nevezik majd az elkövetkező NÉPKÖZTÁRSASÁGOT ! Ugyanis a globalizáció és a robotizáció a magántulajdoni keretek között nem valósítható meg.A társadalmi tulajdonú államok mint Észak-Korea lekörözik az ilyen agyamanteket,mint a magyar jobboldal.Lehet hőzöngeni,de kiírtjátok a magyarságot és akkor igazatok lesz.Minden a titek lesz.Vagyis senki sem lesz az országban,aki Népköztársaságot akarna.Egy lakatlan földdarab lesz csupán.Jönnek az arabok és agyonvernek benneteket.Ez a harácsoló magyarok jövője.Mert egy talpalatnyi föld sem lehet kihasználhatatlan.

   • Misa szerint:

    Ha az alattvaló gondolkodó, nem vajna-média agy: narancs szótárban lumpen proli, szócikk alatt keressétek.
    De NaNaBu-knak kár a szó (Nagyon Narancs Buta).
    Nemzetinek látni a minden eszmét, minden népréteget eláruló, szélső libsi narancs förmedvényt,…..?

 5. öreg kun szerint:

  Ez a király meztelen…

 6. Szabi szerint:

  Azért az mókás, hogy ha bárki bármit is tesz az ellen ami folyik az országban, akkor mindig mindenkire van valami jelző
  Esetleg admin és az itt kárrogó/okoskodók mi lenne ha színre lépnétek és ti diktálnátok a megoldást? De ne nosztalgiázzatok, bár azt is lehet, de abból nem lesz semmi

  • Kovács szerint:

   Szabi, ugye azért nem azt gondoltad, hogy bárki bármit tesz az a legnagyobb rendben van ?
   A diktált megoldások ugye nem mások, mint diktatúra-alapok, de nem is ez az ellenvetésem, hiszen sokkal jobb lenne indulni egy jó diktatúrából mint egy rossz (látszat)demokráciából.
   A megoldás, mi is az a megoldás ?
   Nem lehet megoldani egyetlen problémát sem azon a tudatszinten, amelyen az létrejött, mert minden ilyen megoldás csak még több újabb problémát eredményez. Minimum ennyi tanulság leszűrhető az emberi történelemből, az emberek életéből.
   Tehát a megoldások megoldása : az emberek tudatossági szintjének emelkedése.
   Ezt pedig mindenki csak magánál tudja elérni, ha törekszik rá, a másiknak legfeljebb a figyelmét tudod erre felhívni.
   Ez a honlap egyébként is teljesen alkalmatlan arra, hogy érdemi megbeszélést folytassunk akármilyen témában. Írsz egy gondolatot, aztán az napokon belül elsüllyed a hír-áradatban.

   • vitorla123 szerint:

    A proletár diktatúra a legmagasabb szintű demokrácia a dolgozóknak és a legkeményebb felelősségre vonás a harácsolóknak. Ma a harácsolóknak van demokrácia,azt tesznek veled amit akarnak,kirúgnak ,12 órát dolgoztatnak,ellopják a béred,a betéted.Neked pedig KUSS!

 7. Istvan szerint:

  Kovács,széljsőjobb,meg ….szerint szerint itt sosem lesz szocializmus,meg stb.stb.!
  És másokat vádoltokálmodozással,meg elképzelések hiányával!
  Tulajdonképpen it szajkózzátok a kapitalizmus idiótaságát,és ez arra világít rá,hogy más,mint a dolgozók gyűlölete,és a saját vágy-akaratotokon kívül nincs más,csak a mások böcsmélése,letorkolása!
  Annyi azért átjöhetett volna már ebből a sok idiótaságból,hogy a szocializmust leváltó kapitalizmus teljesen csődbe vitte az országot,pusztán a ti vakhitetek,amit agresszíven sújkoltok másoknak,az maradt fenn!Egy fikarcnyival sem különb ez az elv,mint Orbáné,csak kicsit jobbikosítva,fasisztásítva van!
  Az alapvető probléma,hogy nem értitek,vagy nem is akarjátok elhinni,hogy tulajdonképpen a szocialista és a kapitalista termelési viszonyok között csupán az a különbség,hogy a megtermelt értéktöbbletet ki sajátítja ki!
  Ugyanis ha egyedi a kisajátítás,akkor bizony az jön létre,hogy bankok,érdekcsoportok gazdagodnak,és teljes mértékig kifoszják a dolgozókat!Ráadásul Mo.-n a rendszerváltás megszüntette a gazdaságot,így nincs értékteremtés,és nektek nem maradt más gazdagodási lehetőség,mint a lopás,és a lopók harsány támogatása!
  Nem kell ide szocializmus,sem kommunizmus kántálása,mert attól megvadultok,mint idióta bika a piros rongy lengetésétől,meg ti magatok is rázzátok,pedig a megoldás az,hogy az értéktöbblet megteremtése után adni is kell azoknak is lovettát,akik azt az értéktöbbletet megtermelik,és így lesz fizetőképes kereslet,gyarapodhat a dolgozó pógár is,egészségesen élhet,tanulhat,amivel fejleszti az országot,a közösséget!Jahh,persze,akkor az ingyenélőknek,a kapzsiknak kevés ,vagy kevesebb jut,és az lesz,hogy aki nem dolgozik,az ne is egyék!Persze,ez az utóbbi nem a munkától eltántorított,kényszeres munkanélkülire,hanem a munka nélkül gazdagodni akarók,másokat meglopó,elnyomorító senkiháziakat értjük!
  Ugye,ti nem tartoztok köyzjük!?Ugye ,nem?!
  Ez ilyen egyszerű,és a Kádár-rezsimnek ez volt a zsenialítása,és akire azért szórtok mocskot,mert akkor nem lehetett lopásból,és egyéb,húsos fazék melletti nyalonckodásból gyarapodni!
  Aki akkor gyarapodott ily módon ,és kommunistának hayzudta magát,az nem volt soha sem kommunista,csak simán komcsi,akinek a jövőjét az akkori lopások,korrupciós kapcsolatok alapozták meg,no,meg a haza,a szocializmus elárulásáért kapott júdás-pénz!
  Ugye,ti nem tartoztok közéjuk!?Ugye,nem!?
  Szarháziak!!

  • egy paraszt szerint:

   Csődbe sohasem eszme, hanem emberek viszik az országot!
   Meg lehet nézni, hogy kik húzták a hasznot, az élősködők a rendszer-gengszterváltásból! Igen, pont azok az elvtársak és leszármazottaik, akik a hatalmat gyakorolták anno. Persze még jöttek hozzájuk újabb “Szarháziak” is. De az alapot a régiek adták, elvégre ők vezényelték le.

   Aztán ismerek olyan 85 éves emberkét, aki arra büszke, hogy életében még egy fűszálat sem rakott odébb! Ennyit a munka becsületéről és elvekről! “Szarháziak”

 8. Istvan szerint:

  Aztán meg a gondolatok elvesznek a süllyesztőben,ugye!?
  Hát hogyne veszne el a süllyesztőben,mikor el is süllyesztitek,és még csak el sem gondolkodtok rajta,még akkor sem,ha tudjátok a mai bajok okát!Hát persze,hogy tudjátok,csak nem akarjátok tudni,hiszen akkor fel kellene adni a mai elveket,és fel kellene hagyni a lopással,és a lopók elvi,és gyakorlati támogatásával!!
  Persze,odaállni a gondolatok gyakorlati megvalósítása mellé az,szinte semmit nem hoz a konyhára,önfeláldozást,keserves munkát jelent,és,mint a szocializmus,megbukik az ilyen fazonokon,senkiháziakon,döbrögistákon,fasisztákon,amit a nép nevének elbitorlásával kontráznak meg!
  mikor hangzott el a szátokból,hogy európai fizetéseket,olcsó,és jó egészségügyet,ingyenes oktatást,stb?!Mikor?!
  mikor emeltétek fel a hangotokat az ország vagyonának az elherdálása miatt,aminek megteremtéséhez,gyanítom,nem sok közötök volt anno!!?

 9. Kovács szerint:

  István ! Most aztán jól megaszontad !
  Most aztán máris kezdődhet a kádári rendszer restaurációja, az áhított jóllét !
  Európai fizetések, jó és olcsó egészségügy, ingyenes oktatás !
  A te tudatossági szinteden ez sosem lesz ! Végtelenül ostoba vagy.
  Európára hivatkozol, mintha ott a szocializmus adná az európai fizetéseket !
  A te szádból mikor hangzik el, hogy európai színvonalú ipart és munkavégzést, mert nem lehetséges-e, hogy nem a szocializmus, hanem ez teremti meg az európai fizetéseket ?
  Olcsó és jó egészségügyet akarsz, de miért nem egészséges embereket ( ami sokkal olcsóbb és majdnem tényleg ingyen van 🙂 ) ?
  Mellesleg ezen túl ez vágyálomnak is antagonisztikus, mert ha most az egészségügy nem olcsó, talán olcsóbb lesz-e, ha a személyzetnek európai béreket adnál, vagy olcsóbb lesz-e, ha a műszerek, orvosi felszerelések, gépek és a betegek ellátása is teljesen európai szintű lenne ?
  De kedvencem, a hülyeséged csúcsa az oktatás ingyenessége, pedig nem sokkal inkább annak színvonalán múlna a jövőnk ?
  Most tényleg úgy gondolod, hogy a pedagógusoknak ingyen kellene oktatni, vagy netán visszatérni a palatáblához ?
  Gondolom nem, csak éppen abba az eszetlen csürhébe tartozol, akik úgy gondolják, hogy ingyen van az, amit nem a saját személyes pénztárcájukból kell állni, mert kifizeti azt helyettük a közösség.
  A többi baromságodra most hadd ne reagáljak 🙂

  • Misa szerint:

   Ön untat, vajna-média közhelyeket ezerszer megcáfoltam már és az élet is.
   Ön korlátolt és másra, mint ezek visszaöklendezése, nem képes.
   Ha ezerszer nem fogták fel most sem fogják, érvelni önöknek, mint egy tuskót győzködni, értelmetlen.

  • petymeg szerint:

   Kovács Úr!
   Az Ön által elövezetett szöszenet alapjaiban téves/marhaság/.
   Az oktatás,egészségügy ingyenessége mellet Európa hírü volt.
   A szerszámgép gyártás,ipari-órvosi-mérőmüszer gyártás szintén,nembeszélve a jármü-kikötői berendezésekről.
   Kerestem XFt-ot de megtermeltem 3XFt-ot és tudtam,hogy nem ellopják hanem szétosztják:oktatás,,kultura,alapvető élelmiszer,gyermekruházat,stb..
   Akkor a cél a dolgozók lakáshoz juttatása,ma a kilakoltatása ellehetetlenitése,
   a létbiztonság megteremtése,ma a kilátástalanság minden szinten!

 10. Kovács szerint:

  Petymeg Úr !
  Mert elvtársak nem igen vagyunk, hál’istennek, nem vagyunk már a Kádár rendszerben, amikor fű, fa, virág is elvtársak voltak. Ó de csodás kor volt – a velejéig hazug !
  Azt készséggel elismerem, hogy Ön a rendszerváltás vesztese.
  De, mondhatnám ez nem elvtársi ügy, hanem privátilag az Ön és b. családja ügye.
  Nem fontos elismerni, hogy valahol valamikor elcseszte, de a tények azt mutatják, hogy Ön vesztes.
  Továbbá – Önről az országra rátérve – a tények azt is mutatják, hogy semmi – sem az oktatás, sem az Ön által felsorol ipari területek – nem voltak európai hírűek.
  Ha azok lettek volna, lett volna esélye, hogy a magyarok vásárolják fel a megfelelő nyugati cégeket, de ilyesmire Ön sem tud egyetlen példát sem mondani. Minden bizonnyal voltak kiemelkedő alkotások sok területen, de ez semmiképpen nem jelenti, hogy az iparág európai hírű .
  Nos- én 1970-ben voltam elsőéves, így PG tanulásra kötelezett. Abban az évben volt egy pártkongresszus, a szokásos öntömjénező, ahol felszólalt Bognár akadémikus, aki két néphazugság hasábon keresztül sorolta a szocializmus diadalmas fölényét a rothadó kapitalizmussal szemben, majd az utólsó két mondatban megemlítette, hogy a technológiai rés az 15 év és egyre növekszik. Ez a momentum azért ragadt meg bennem, mert a PG szemináriumon kifejtettem azt a gondolatot, hogy fordítva lett volna helyes, egy ilyen prominens személynek két hasábon át kellett volna kifejteni programjavaslatát, hogy hogyan kellene megszüntetni ezt a technológiai rést ( tudja egyébként mit jelent a fogalom ? , biztosan nem az európai hírt 🙂 ), és erre azért emlékszem nagyon jól, mert akkor is rögtön a nép ellensége lettem és majdnem kirúgtak az egyetemről.
  No de petymeg Úr , Ön nem készült fel a szocializmus előnyei irodalmából, legalábbis a pártkongresszusok anyagát úgy látom, nem tanulmányozta eléggé! Nagy hiba !
  Ezek után most már hogy hányjam a szemére, hogy nem olvasta el értelemmel az én írásomat sem és csak böfögött rá valamit még mindig azt a baromságot szajkózva, hogy az oktatás és egészségügy ingyenes is volt. Beszopta a zsidó – komcsi hazug propagandát ezek ingyenességéről, ami csakis azt mutatja, Ön nem képes átlátni a legegyszerűbb gazdasági folyamatokat sem, végső soron tehát egyszerűen buta.

  • Misa szerint:

   NaNaBu József! Nem értem a leírtak alapján, miért oly büszke, hogy “beszopta” a zsidó narancs propagandát,melyet oly bőszen hangoztat.
   Nem veszi észre,hogy a közgazdaságtan tulajdonképpen kapitalista filozófia szak, oly távol valóságtól.
   Az ön butasága és korlátoltsága, csak ebből származó gőgjével versenyezhet.

   • Kovács szerint:

    Mégsem únod Misa ?
    Saját magával sincs tisztában, pedig az talán könnyebb lenne, mint a világ dolgaival.
    Tisztelettel érdeklődnék, hogy hol volt még a narancs vagy a vajna propaganda 1970-ben ? Vagy csak ennyit ismer a világból ?
    Unatkozás helyett olvasson még, de leginkább gondolkozzon !

    • Misa szerint:

     Ön tényleg ilyen alacsony szellemi szinten él?
     Az elmúlt rendszert, 2016.10.19-én értelmezi. Tehát a jelenlegi környezetben és feltételek között. Tehát ítéletére hatással van a jelen, sőt a legnagyobb hatással a jelen van és ezen belül az ön szellemi infúziója, korlátoltságának őre a vajna média.
     Miért is magyarázom , ha ön a saját véleményének a születési körülményeivel, hátterével sincs tisztában. Tulajdonképpen önnek nincs is véleménye, z agyában egy összehordott kollázs áll így vagy úgy össze.
     Olvasásról: aki uralja a jelent, uralja a múltat, aki uralja a múltat, uralja a jövőt!
     Ha valaki, mint ön nem tud értelmezni, információkat összevetni, akkor felesleges betű bambulás.
     Nem tartozik hálával NaNaBu, mert úgysem érti meg.

    • cicvarek szerint:

     Real pontocska dávidka, minden napra egy új nick?
     A rabbid azért felismer? 🙂

  • petymeg szerint:

   Kovács Úr!
   Bár megnyilvánulásából egy hangyányit megkérdöjelezem a megszólítást csak egy kérdésem van:az Őn családjának mennyibe került az általános-közép és felsőoktatás amiben állitólag részt vett

   • Kovács szerint:

    Még mindig nem érted ? Semmi nem ingyenes, csak legfeljebb másokkal fizettetik meg :).
    De mondhatok számokat is : apám fizetése vasgyári lakatosként – egy adott időben 600 Ft/ hónap volt.
    A 2600/hó helyett. Tehát neki- nekünk abban a hónapban 2000 Ft-ba került az ingyenes oktatás, egészségügy és pártapparátus.
    Pedig ez utóbbiakat egyáltalán nem kértük 🙂

    • petymeg szerint:

     Nem akartam válaszólni de ekkora csusztatásra reagálnom kell.
     Édesapád füzetése 600Ft volt ott valami nagy sár volt .
     1965-ben a vasgyári munkások alap órabére 5,60 1967-ben 7,20 és ezek nem a melegipari gyárakban ahol plusz kettő Ft.
     Nemtudom mikor volt az ominózus időszak de feltételezem vagy hallomásból tájékozódtál vagy félre vezettek.
     A többivel kapcsolatban:informálódni,tanulni tájékozódni
     Ganz,NOM,Ikarusz,Rába,stb..

     • petymeg szerint:

      Iszont T.Kovács Úr nem válaszólt afeltett kérdésre:mennyibe került az iskoláztatása?

  • egy paraszt szerint:

   Igen!
   Se Petymegnek és se másnak sem kell a volt, letűnt pártkongresszusok anyagát tanulmányoznia, mert eszmék helyett emberek voltak, akik csinálták a feladatukat és nem kellettek hozzá az “elvtársak” szakmai iránymutatásai! Még szerencse, hogy a többség nem hallgatott rájuk, ezért épült az ország!

   És igen akkor volt elismert magyar felsőoktatás, amelyet nyugaton is jegyeztek, de nem a mai 850.-ik helyen az első egyetemet, volt orvosi és mérőműszergyártás, szerszámgépek, eszközök, járműgyártás, stb.
   Igen, még élelmiszeripar és mezőgazdaság is volt, világhírű akkor. No nem az erőszakos kolhozosítás miatt, hanem amit a dolgozó emberek beletettek.
   És hogy miért nem a magyar cégek vásárolták fel nyugatot?
   Mert az elvtársak tettek róla hogy nehogy má, meg hát hogy is nézett volna ki. A pízre mindig volt valami jöttmentnek szüksége, pl. a tartósan rosszul működő és gazdálkodó cégek megtámogatására is, mert a szarházi elvtárs cégéről ne mondhassa senki………….., hogy csődbe jutott!

   Gyors iramban vesztességessé kellett tenni a szocialista társaságokat, még a gengszterváltás előtt, hogy privatizáció jogcímen jó nagyot lehessen kihasítani belőle!
   Hol volt még Antal józsef amikor már a vagyon és hatalomátmentés mechanizmusát rég alkalmazták!

   Meg lehet nézni az elvtársak jó érzékkel mibe tenyereltek, még az unokáiknak se lesz gondja.
   Amit meg nem ők vettek meg, azt baksisért tönkretették, hogy a nyugati- vagy közelkelti cimbik fillérekért lenyúlhassák!
   Egyszóval igen, minden tisztességes ember “a rendszerváltás vesztese”!

   • mantra szerint:

    A szocializmus vége mindig az, hogy rájönnek a reformkommunisták, hogy miért lenne a gyár mindenkié, amikor a miénk is lehet. De lehet, hogy úgy okoskodtak, hogy a gyár állítólag úgyis mindenkié, tehát a miénk is, vegyük ki belőle ami jár. A helyzet feloldására pedig bevezetjük a privatizációt 🙂 Nem tudom hogy melyik komcsi találta, de zseniális 🙂

 11. Kovács szerint:

  Azoknak az uraknak, akiket még mindig elámít a komcsi hazug politikai gazdaságtan, azoknak még üzenném az alábbiakat, Visszatérve István egy mondatára :
  “Az alapvető probléma,hogy nem értitek,vagy nem is akarjátok elhinni,hogy tulajdonképpen a szocialista és a kapitalista termelési viszonyok között csupán az a különbség,hogy a megtermelt értéktöbbletet ki sajátítja ki!”

  Nos nem az a lényegi különbség. Az életbevágó különbség – olyannyira életbevágó, hogy ebbe a szocializmusok belebuktak – az értéktöbblet nagysága.
  És ha zsemle picike, akkor – hiába mondta Marosán elvtársatok, hogy inkább a pofátok nagy – bizony a legszocialistább elosztás mellett is éhezés lesz 🙂

  • 1tothgabor szerint:

   “Értéktöbblet nagysága”

   Beszélgessünk erről. Beszélgessünk arról, hogy a nyomtatott pénznek nincs valós értékhez viszonyított alapja-értéke. Egy lufi. Ami most robban.

   Mindegy, hogy kapitalista, vagy kommunista színezettel akarunk állást foglalni róla, a jegybankok, tőzsdék, bankok a semmiből állítanak elő pénzt, ami nem fűződik aranyhoz. Eddig így volt. A pénz egy “közös megegyezésen” alapuló JEL, ami a társadalomban, a világban elvégzett munkájáért kap az ember.

   De mivel pénzt lehet pénzel csinálni, ez is mutatja, hogy mekkora egy értéktelen vacak.
   Értéktelen vacak, amiért háborút is indítanak akár mikor, mert a pénz kibocsátás “joga” a vallások és egyéb elnyomó hitrendszerek fenntartása mellett a hatalom és manipuláció egyik fontos eleme.

   Azt mondod, hogy hülye vagyok, és értéke van a pénznek?

   Erre azt mondom, amit egy indián: Ha kivágtátok az összes fát, és nem lesz levegőtök, ha beszennyeztétek az összes folyót és nem lesz mit innotok, akkor egyétek és igyátok meg a pénzeteket. Azután meg is baszhassátok a pénzeteket, oszt rájöttök, hogy mennyit ér.

  • Misa szerint:

   NaNaBu!
   A kapitalista rendszer nem önfenntartó és a nemzetgazdaság szempontjából, hiába termeltet nagyobb értéktöblettel (kizsákmányolóbb), nem hasznosabb, mivel profit maximalizálni törekszik és ezért létrehoz más országokban vállalatokat, ez a gyarmat kapitalizmus és itt törekszik még nagyobb profitra. Imperializmus a kapitalizmus legmagasabb foka VI Lenin.
   De ha ön nem képes átlátni az örök ciklikusságát (termelőkről-gazdasági szereplők(pénzáramlás) túlértékelése-növekvő vagyoni különbségek-gazdasági- pénzügyi virtualitás egyre növekvő túlsúlya-természetes válság-melyet vagy gazdasági vagy katonai gyarmatosítással odáznak el), követni természetes ismétlődést. Csak pazaroltam az időmet. Bevezetésnek: Kondratyev ciklusok.

   • mantra szerint:

    Misa

    “Bevezetésnek: Kondratyev ciklusok.”

    Ciklusok ide vagy oda, de az emberiség történetében sokkal, de sokkal több időt működött a kapitalizmus, mint a szocializmus. Kondratyev vajon mit mondana arra, ha valaki elmagyarázná neki a tökéletes kapitalizmust, amiben mindenki becsületes és tök rendes? Svájc sem ilyen, de ennek ellenére abban a kapitalizmusban, jobb az életszínvonal, mint eddig bármely szocializmusban. Kondratyev mivel magyarázta a két Németország (NDK-NSZK) közötti különbséget a rothadó kapitalista NSZK javára?

 12. .... szerint:

  Érdekes vita és túl a személyeskedéseken, kevés a helyzetet tisztázó, a fogalmakat pontosan leíró defnició. Így aztán elbeszéltek egymás mellett, látszat problémákat oldozgattok.
  Marx az egyik legjobb leírója a kapitalizmusnak, annak ideológiai csontváznak amire minden nemzet, vagy gazdasági övezetek ráhúzták a maguk valóságát. Hitler fasizmusa is ilyen kapitalizmus volt, és sokat adott a német népnek, Lenin szovjetje is egy más husú, de csontváza színtiszta kapitalizmus volt, az állam kapitalizmusa.
  Tehát soha sehol nem volt szocializmus, és a Kádár idején is loptak, elvégre akkor épült be az egész rózsadomb, a Balaton part, stb. Nem véletlen, hogy több híd van Budára, mint sugárút a Pesti oldalon. Akkor sokkal nagyobb arányú volt a termelésben dolgozók aránya mint most, és mégis Ők kapták a legkevesebbet a közösből. Nagyon magas volt a kizsákmányolás foka. Kovács igazat mond. A Balrad oldal, az admin hazudik nektek, mert senki nem akarja társadalmi szinten a múltat visszahozni, és nem is lehetséges. Kilépni a mából csakis előre lehet. Aki ezt tagadja, az nem baloldali, az ügynökként a mai rosszat támogatja. Lenin azt mondta: egy lépést hátra, aztán két lépést előre.

  • cicvarek szerint:

   Ne ajvékolj, főleg hülyeségeket. 🙂
   Kérj tanácsot a rabbidtól. 🙂
   Egy ki-buckalakónak a véleménye nem releváns.
   Fogalmad a Rózsadombról maximum egy Moldova könyvből lehet. 🙂
   A 20-30-as években már Bauhaus házak is voltak a Rózsadombon is de még a Gellért-hegyen is ami jócskán magasabb kategória.
   A városrendezésnek sincs semmi köze Kádárhoz, Széchenyi korától teremtették meg a szerkezeti kialakítást.
   Lenin még azt is mondta, hogy tanulni, tanulni, tanulni. Hiba emelte ki háromszor, nálad nem hatott.

 13. Istvan szerint:

  Na,amint látom,hogy idegyürkőzött a kapitalizmust dicsőítő handabandik tömkelege,hogy magyarázzák,illetve féremagyarázzák azt,amit leírtam!Pedig pofonegyszerű ám megérteni!
  Csak az a baj,hogy aki érti,az sem akarja megcsinálni,mert akkor neki kevesebb jut!A hatalomból,és a javakból is!
  Az pedig már mindennek a teteje,mikor valaki azt állítja,hogy a szocializmusban a népek józan belátása,és nem a kommunisták tervei alapján épült az ország!
  Hát,innen nincs felállás!
  Az azért mégiscsak felháborító,hogy valaki ,teljesen félreértelmezve a lényeget,és persze,szándékosan ,hogy az oktatás,egészségügy,és a szociális rendszer ingyenes volt!
  Nem volt ingyenes,csak olyan szempontból,hogy az egyénnek volt az!A társadalomnak már nem volt az,hanem a közösségi munka eredményeinek felhasználásával volt az!
  Nem véletlen,hogy a fizetések ,látszolag,alacsonyak voltak,hiszen ezekre nem kellett költeni,és nem kellett adót fizetni sem!Nem az egyénre vonatkoztatva kell érteni,mert az némely esetben a hátrány érzetét kelthette,hanem az egyetemlegesség ,a mindenkire vonatkozás volt a lényeg!
  Persze ,voltak egyenlőbbek,akik jobban éltek,visszaélve a lehetőségekkel,na,azok,és a hasonlók komcsiznak ma a leghangosabban!
  Hogy miért?! A gazdagodásuk,a hatalomhoz való ragaszkodásuk,közösségellenes magatartásuk láttán talán nem is kell megválaszolni ezt a kérdést!

 14. Kovács szerint:

  István ! Akkor a az ingyenesség kérdésében lényegileg közös nevezőre jutottunk.
  Akkor most jön a következő lépés, ami jóval nehezebb.
  A kérdés, miért került mégis ténylegesen többe és miért volt rosszabb az a dolog, az a szolgáltatás, amit valaki nem személyesen, saját akaratából rendelt meg annak tudatában, hogy ténylegesen mennyit kell érte fizetni, vagyis mennyibe kerül azt a valamit létrehozni, fenntartani és üzemeltetni, hanem látszólag ingyenes, semmibe nem kerülő szolgáltatást ( vagy csak államilag dotált, tehát értékétől eltérített) vett igénybe.
  És tekintsünk el attól, hogy vannak olyanok, akik meg akarnak gazdagodni, ragaszkodnak a hatalomhoz, maradjunk csak azon a szinten, ahol a közös lovat kell közösen gondozni. Szóval miért is túrós a közös ló farka ?
  ( ez két részprobléma, miért is kerül többe, ha a fogyasztó pazarol és miért nincs magas minőség, miért nem érdekeltek a termelők a hiánygazdálkodásban a minőségben ).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.