Haszonélvezők és haszonlesők aggódva ünnepe

Miért ünnepelhet nyugodtan Orbán Viktor a hétvégén?

bat

Négy évvel ezelőtt a kormánypártok saját magukhoz képest komoly válságban voltak: elvesztettek 1 millió szavazót, jelentősebb ellenzéki tüntetések voltak, és nem voltak képesek átütő jóléti intézkedéseket végrehajtani. Ráadásul előkerült Bajnai Gordon, és úgy tűnt, a baloldal rendezni tudja sorait. A Policy Agenda a négy évvel ezelőtti helyzetet hasonlította össze a maival.

Négy évvel ezelőtt saját magához képest meggyengült Fidesz várta az október 23-ai ünnepséget. A 2010-es választásokon még 2,7 millió szavazója volt, ám két évvel később már csaknem 1 millió választóval kevesebbet mértek neki a közvélemény-kutatók. Az ellenzék bal oldalán az egymással rivalizáló MSZP és DK a kutatások alapján a teljes lakosság körében 1,2 millió szavazóval rendelkeztek.
Bajnai Gordon nevével október 23-ára időzítette visszatérését, és bejelentette a demokratikus ellenzék éllovasának szánt Haza és Haladás egyesület megalapítását, amely a Milla (Egy millióan a magyar sajtószabadságért mozgalom) és a Szolidaritás összefogásából jött létre. A harmadik pólus a Jobbik volt, amelynek 2012-re kb. 800 ezer szavazóra olvadt a szavazótábora. Az LMP helyben futott: nem növelték, de nem is vesztettek 384 ezer szavazójukból.
Bajnai kísérlete hozott egy új lendületet: 2013 első félévében a demokratikus ellenzéki pártok (az LMP-t nem számítva), már 20 százalékos támogatottsággal bírtak a teljes lakosság körében.
Ebben a helyzetben robbantott a Fidesz 2012 év végén a rezsicsökkentéssel, amely azóta is az Orbán-kormány legsikeresebb politikai terméke, és rövid idő alatt 320 ezer szavazót csábított vissza a kormánypártnak. Az ellenzék olyannyira elvesztette a lendületét, hogy a 2014-es választásokra gyakorlatilag belefulladtak a közös listaállítás problémáiba és a miniszterelnök-jelölti kiszorítósdiba.
Az ellenzék egyetlen célja
A kormányoldalnak jelenleg legfeljebb 2,3 millió szavazója van. A Jobbik 1 millió szavazónál jár, miközben a balliberális pártok elaprózták egymás között támogatóikat (MSZP: 10%, DK: 4,7%, Együtt: 1,3%, PM: 0,4%), összességében 1,3 millió voksot birtokolnak. Az LMP-nek alig van több 250 ezernél.
Az idei 2016. október 23-a nem ad új lendületet az ellenzék számára. Érezhetően nincsen kész az a technológiai és politikai modell, amivel ráfordulnak a 2018-as választásokra, és amelynek alapkérdése, hogy sikerül-e elfogadtatni a választókkal az egyetlen célt, Orbán Viktor és a Fidesz leváltását.
Pedig ennek teljesüléséhez jelenleg is többségük van: az ellenzéki pártoknak a teljes választók körében 4 százalékkal nagyobb a támogatottsága (32%), mint a kormányoldalnak.
Ugyanakkor egyelőre nem látszik az a technikai megoldás, amely révén a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, valamint a kisebb baloldali/balliberális pártok szavazóit egyszerre lehet megmozgatni. Ráadásul a Fidesz nem biztos, hogy leveszi a napirendről a migránstémát, illetve előjöhet olyan jóléti ügyekkel már 2017 első felében, amelyek megtörhetik az ellenzéket, és ismét tragikomédiába torkollhat az összefogási kísérlet.
(atv)
Bal-Rad komm: “…Az idei 2016. október 23-a nem ad új lendületet az ellenzék számára…”
-MITŐL ÉS MIÉRT IS ADNA? ÉS MIÉRT ÉPPEN A PESTI ELSŐ MAJDANKISÉRLET ÉVFORDULÓJA?
Döbrögiék a maguk holdudvarával és csatlósaikkal jól el vannak a sajátjukká nyilvánított szemétdombon. A dombtól távoltartottakkal pedig jól egyetértenek a majdan dicsőítésében! Döbrögiék haszonélvező utódok, a többi pedig csak szellemi utód!
Látják ezt a magyarok is! A tönkretettek, a kifosztottak. Azt látják, hogy az egyik kutya!-a másik eb! Döbrögiék úgy be tákolmányozták magukat a hatalomba, hogy abból csak kirobbantani lehet őket! Az ellenmaffiák közül pedig egyik sem jelent alternatívát a NÉPNEK!
Döbrögi addig ünnepelgethet nyugodtan, amíg VALÓS, A NÉPNEK TETSZŐ ALTERNATÍVA MEG NEM JELENIK A POLITIKAI PORONDON! (Ilyen most nincs!)
Az ’56-os pesti majdan dicsérete lezajlik a meghívottak körében. Ezt a dátumot a nép nem érzi magáénak-ergo: nép nélküli ünneplés lesz! Az ellenmaffiák ugyanazt ünneplik mint Döbrögiék. De ők is a NÉP NÉLKÜL! Belterjesen.
Közben viszont mindegyik (horda és ellenmaffiái) azon morfondírozik, hogy lesz-e alkalmuk ünnepelni a 61. évfordulót!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.