Zakatol-darál a NER!

Csak Orbánék voltak ilyenre képesek

Miközben az országok zöme arra törekszik, hogy az állampolgárainak biztosított szociális juttatásokat ne csökkentse, addig Orbánék egyedüliként hatalmas nyirbálást hajtottak végre.

Ha az elmúlt 10 évet (2007-2016 közötti időszakot) nézzük, akkor az OECD-tagállamok sorában csak egy olyan ország volt, ahol csökkentek a GDP-arányos szociális kiadások, ez pedig Magyarország. Míg 2007-ben még a bruttó hazai termék 22,41 százaléka ment el ilyen célra, addig ez idén már “csak” 20,6 százalék. Vagyis 10 év alatt 1,8 százalékponttal csökkent a kiadások GDP-arányos szintje. Ebből a szempontból a lemaradásunkat jól szemlélteti az a tény is, hogy míg 2007-ben a tagállamok sorában a 8. legmagasabb aránnyal rendelkeztünk és kvázi élen álltunk, addig az idei évben a 17. helyre csúsztunk vissza. Igaz, a teljes képet nézve, így sem állunk annyira rosszul, hiszen ez pontosan a középmezőnynek felel meg.
2016-ban GDP-arányosan a legtöbbet a franciák költik szociális kiadásokra, 31,55 százalékos, mögötte a finnek 30,78 és a belgák 29 százalékkal állnak a dobogón. A rangsor legvégén pedig ezeknek töredékét költi Mexikó erre a célra, a GDP-jének 7,55 százalékát, előtte Korea szerepel 10,36 és Chile 11,18 százalékkal.

Ahogy azonban cikkünk elején is utaltunk rá, Magyarország ebből a szempontból – nem pozitív értelemben – kiemelkedik. 2007 óta ugyanis 1,8 százalékponttal csökkentették a kormányok a szociális kiadásokat, amihez hasonlót egyetlen másik ország sem csinált. Magyarország az elmúlt években alaposan átalakította a szociális juttatások rendszerét, elég ha csak a munkanélküliségi segély megnyirbálását említjuk, vagy a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát. Abból, hogy egyedüli országként csökkent nálunk a GDP-arányos kiadás mértéke, leszűrhető, hogy rendkívüli és a többi ország intézkedéseivel, hozzáállásával szembemenő lépések voltak a fentiek.

Ha a változásokat rangsoroljuk, akkor előttünk Írország áll 0,3 százalékpontos növekedéssel. A top egyébként Finnország, ahol 10 év leforgása alatt 7,9 százalékponttal növelték a GDP-arányában a szociális kiadásokat. A második helyen az elmúlt években komoly gondokkal küzdő Görögország szerepel, ahol 6,4 százalékpontos volt a növekedés mértéke, a harmadik helyen 5,5 százalékpontos plusszal Norvégia áll.
Persze 10 év rengeteg idő, ezért talán érdemesebb szűkíteni az időtávot és megvizsgálni a 2016 és 2010 közötti változásokat. Az Orbán-kormány első megválasztásának évében a GDP 23,04 százaléka ment el szociális kiadásokra, ami a mostaninál 2,4 százalékponttal kevesebb. Noha ez a 2007-esnél is jóval nagyobb csökkenés – ami úgy lehetséges, hogy 2010-ig tovább emelkedtek a szociális kiadások – az íreknél és a letteknél az elmúlt 6 évben ennél is nagyobb vágás történt, az íreknél 6,4, a letteknél pedig 4,3 százalékpontos.

(mfor)
Bal-Rad komm: “…egyedüli országként csökkent nálunk…a tagállamok sorában a 8. legmagasabb aránnyal rendelkeztünk és kvázi élen álltunk, addig az idei évben a 17. helyre csúsztunk vissza…”
-Hát ez nem éppen támasztja alá a qrmányzati diadaljelentéseket!
Persze azt is tudomásul kell vennünk, hogy ÖNÁLLÓ MAGYAR GAZDASÁG HÍJÁN-csak a júdáspénzből-csak ennyire telik!
A júdáspénz meg CSAK AZ ÚJ NEMMZETTHY ELYTH ERŐSÍTÉSÉRE elegendő! Így működik a NER!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Zakatol-darál a NER! bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Rettegett Iván szerint:

  Orbán azt gondolta.
  Inkább a stadionokba, mint a játékgépekbe alkoholba.
  Elsőre jo őtletnek tünik,de ugyan az a baromság.

  A bérfejlesztére kellett volna koncentrálni.
  Ezt elbasztad, kivándoroltak a profik.

  A szalacsik,és szegény nyugdijasok,hát …………..

  Ok okozati ősszefügés.

 2. Kálmán Lőrinc szerint:

  Szociális leépítés:
  Apám 28 évesen kapott agyvérzést, kómában volt hosszú ideig (addig pártsofőrként dolgozott, Lázárt szállítgatta főként, meg persze a kor “celebjeit”).
  70%-os rokkantnak nyilvánították, a jelentős agysérülés miatt. Ezt pár éve megváltoztatták. Behívták, visszavonták a %-át kissebbre. Így már rokkant nyugdíjat nem kaphatott, de normál munkába meg nem tudott elhelyezkedni, mert azért meghagytak neki némi %-ot…. kedvesek nem?
  Kérdem én, egy agysérülés általi leszázalékoltság mitől javul? Mégis épülhetnek az agysejtek? Csak a tudomány nem tud erről? A kormányzat és az általa kreált “egészségügy” igen?

 3. Rettegett Iván szerint:

  Ezt nyugat is elbaszta.
  Hogy saját piacuk megmaradjon,fel vették a keletieket,és teljesen
  privtizáltak mindent. Az az haza vágták a keleti régiot.
  Mivel a keleti régio saját területük lett,akkor eszméltek fel
  mint az egyszeri cigány aki eltüzelte a butorokat meg a parketát.

  Berlin most azt szopja,hogy teljesen kirabolta Athént.
  A tőrőkők ezt észreveték,hogy az eu olyan mint a rák a sajátestét eszi.

  A volt Varsoi szerződés országa lakosaiban feltámadt a Moszkva iránti
  nosztalgia, mert ugy kirabolta őket nyugat.

  A szalfisták meg jőnnek a NATO országokba mert a NATO oldalán harcoltak,
  az a IRÁNI SIITA fél hold nyomja őket gazdáikhoz.

  Az egyszerü europai polgár meg már nem ért semmit az egészből,
  annyira telenyomták a fejét propagandával.

  Kb igy eset szét ano a Romai birodalom.

 4. Megy Elek szerint:

  Teljesen nyilvánvaló, hogy a devizahiteleseket is cserben hagyta Orbán, de még ennél is rosszabb az, hogy 27o milliárd forintot kerestek rajtuk Matolcsy és Orbán, amit alapítványokba menekítenek. Ez a csapda elég is volt 1 millió magyar honfitárs nyugatra költözéséhez, és munkavállalásához. Az ócsai lakópark létesítése is kidobott pénz volt. Az alacsony bérek segítenek az ország kiürítésében és az új honfoglalásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.