Készüljünk a legroszabbakra

Ezért aggódik Clinton elnöksége miatt Orbán

Hillary Clinton külpolitikáját olyan emberek alakíthatják, akik finoman szólva nem rajonganak a magyar kormányfőért.

Tegnap lezajlott a legutolsó, harmadik vita Hillary Clinton és Donald Trump között, és az elnökválasztásig már csak kevesebb, mint három hét maradt. Nincs mértékadó lap, amely feltételezné, és nincs közvélemény-kutatás, ami előrevetítené, hogy Trump megfordítja a verseny állását. Ha valaki részletesen kíváncsi a számokra, hogy miért nem nyerhet a republikánus jelölt, böngészheti az adatokat a RealClearPolitics nevű kiváló gyűjtőoldalon. Clinton júniustól mostanáig folyamatosan megelőzte Trumpot a közvélemény-kutatásokban, mindössze egyszer volt egy kétnapos periódus (július 29-30), amikor Trump átvette a vezetést. Jelenleg Clinton átlagosan 6 százalékkal vezet, ami ebben az időszakban már behozhatatlan előny. Még egyértelműbb a kép, ha az elektori kollégiumot nézzük, itt Clintonnak a becslések szerint 260, Trumpnak 170 voksa lehet, és 108 szavazat sorsa eldöntetlen.
Ha nem történik valami egészen váratlan, mondjuk az ecuadori hatóságok által az internetről váratlanul lekapcsolt Julian Assange Wikileaks-szivárogtató nem küld ki menedékhelyéről postagalambbal valami egészen sokkoló, Clintont romba döntő leleplezést, vagy a választók nem verik át tömegesen a közvélemény-kutatókat, akkor Amerika következő elnöke Hillary Clinton lesz. Kezdettől fogva ez látszott a papírformának, érdemes arra emlékezni, hogy az Egyesült Államokban 12 éve, 2004 óta nem nyert republikánus elnökjelölt, és a demográfiai változások a párt beszorítottságát egyre növelik.

Mit jelent ez az Orbán-kormánynak? Nem sok jót. Emlékezetes módon Orbán idén nyáron Tusványoson egyértelműen hitet tett Trump mellett („a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára”), majd az osztrák kancellár budapesti látogatásán azt mondta, a „demokraták külpolitikája Európának rossz, Magyarországnak halálos”.
Akkor azt mondtuk, hogy a kiállás Trump mellett kockázatos döntés – de a kormányfő mer és szeret kockáztatni. Orbán valószínűleg abból indult ki, hogy Hillary Clintonnal minden körülmények között reparálhatatlanul rossz a viszonya.
Mára Orbán megpróbált valamennyire visszalépni a korábbi támogatásból, hiszen nyilván látja, hogy Trump nem a győzelem felé menetel. Havasi Bertalan legutóbb azt válaszolta az ezt firtató kérdésre: „Orbán Viktor nem mondta, hogy Donald Trumpot támogatja. Ez az amerikai nép döntése. A miniszterelnök azt elemezte több megszólalásában, hogy melyik jelölt külpolitikája lenne jobb Európa és Magyarország számára.”
De miért annyira aggasztó Clinton várható győzelme Budapestről nézve? A demokrata jelöltet olyan külpolitikai szakértők veszik körül, akik már-már a hazai liberális értelmiséghez hasonló ellenszenvet éreznek Orbán iránt. Ez a kör a jelenlegi demokrata adminisztrációban is komoly befolyással bír, de Clinton alatt a véleményük súlya tovább növekedhet. Érdemes ebből a szempontból visszaolvasni, hogy az elmúlt években mit mondtak Orbánról a prominens képviselőik.
Fareed Zakaria:

„Magyarország ma ismét diktálja a trendeket, mert az európai államok közül elsőként tagadja meg és utasítja el a liberális demokráciát. Új rendszert és értékrendet alakít ki, amelynek legközelebbi párhuzama Vlagyimir Putyin Oroszországa, de máshol is visszhangra talál. […] Orbán valami olyasmit hozott létre, amit leginkább putyinizmusként írhatunk le.”
2014-ben az illiberális demokráciát meghirdető tusványosi beszéd után Fareed Zakaria éles hangú cikkben ítélte el és bélyegezte putyinistának Orbánt. Személyes oka is volt a sértettségre, mert 1997-ben ő használta először a kifejezést egy cikkében, de nem pozitív értelemben, hanem egy veszedelmes világpolitikai jelenség leírására. Zakaria szerint Putyin és Erdogan modellje veszélyt jelent a liberális demokrácia modelljére, Orbán pedif különösen súlyos kockázati tényező, mivel az európai vezetők közül elsőként állt az új trend mellé.
Fareed Zakaria befolyásos külpolitikai szakújságíró (CNN, Washington Post), aki évek óta részt vesz a Clinton Global Initiative munkájában, több interjút készített a Clinton-házaspárral.
Victoria Nuland

„Miközben learatják a NATO- és az EU-tagság hasznát, a régió egyes vezetői megfeledkeztek az értékekről, amelyekre ezek az intézmények épülnek. Kérdezem őket, hogy tudnak nyugodtan aludni éjszaka a NATO 5-ös cikkelyének paplanja alatt, miközben napközben az ’illiberális demokráciát” népszerűsítik, felkorbácsolják a nacionalizmust, korlátozzák a sajtószabadságot, vagy démonizálják a civil társadalmat.”
Ez egy szintén 2014-es kirohanás Orbán ellen, noha a magyar kormányfő nevének említése nélkül, de nem az egyetlen, a kitiltási botrány idején is történtek összecsattanások. A fenti szöveg mégiscsak különleges, mert a jelenséget Nuland rákos folyamatként diagnosztizálja.
Victoria Nuland a külügyminisztérium Európáért felelős helyettes államtitkára, aki Clinton miniszteri időszakában szóvivőként dolgozott az elnökjelölt mellett. A demokrácia-export fő ideológusának tartják, akinek nagy befolyása lehet a következő adminisztrációban.
Robert Kagan

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök dicsőítette az ’illiberalizmust’, és közös ideológiai alapra helyezkedett Vlagyimir Putyinnal.”
A világrend kríziséről szóló tavalyi cikkében az Európában teret nyerő orosz befolyás példájaként emlegeti Orbánt.
Robert Kagan neves neokon történész és ideológus, Victoria Nuland férje. A mostani kampányban Hillary Clinton számára folytatott pénzgyűjtést.
Michael McFaul

„Ugyancsak elismeréssel beszél Putyinról Magyarország egyre autokratikusabb miniszterelnöke, Orbán Viktor.”
Egészen friss, idén július 30-án megjelent New York Times cikk “Hogyan lehet meghiúsítani Putyin játszmáját?” címmel. Természetesen arról szól, hogy Putyinnal a demokráciáknak minden létező terepen és világrészen fel kell vennie a harcot.
Michael McFaul volt moszkvai nagykövet, politikatudós, Hillary Clinton külpolitikai stábjában az Európa-Oroszország munkacsoport vezetője.
Madeleine Albright

„Orbán Viktor menekültpolitikája gusztustalan, szégyenteljes és elfogadhatatlan.”
Ez idén tavasszal hangzott el a német Die Presse által szervezett pódiumbeszélgetésen.
Bill Clinton egykori külügyminisztere idős kora ellenére aktívan részt vesz Hillary kampányában, a külügyi stábban senior tanácsadóként kikérik a véleményét.
Hosszan lehetne sorolni azokat az ismert külpolitikai szakértőket és újságírókat, akik élesen bírálták Orbánt az elmúlt években, és legfeljebb két lépés távolságra vannak Hillary Clintontól Anne Applebaumtól Ian Bremmer, de a lényeg így is látszik:
Orbán kormányzását elsősorban az orosz-amerikai hidegháborús relációban nézik ebben a körben, és amit látnak, azzal nagyon elégedetlenek. Ez a tény minden bizonnyal meghatározza az új amerikai kormány viszonyát Orbánékhoz.
(valasz)
Bal-Rad komm: A napokban már a döbrögista papagájkommandó rázendített a mosdatónótára! Hogyaszongya Döbrögi Trumpot? Soha ilyet nem mondott! Mindig is Clintonnéban hitt!
Döbrögink nagy bakot lőtt azzal, hogy Trumpra tett. (Ráadásul viszonzatlanul.)
Nyilvánvaló, hogy Clintonné lesz a beköltöző a Fehér Házba! Már akkor eldőlt az ő beköltözése, amikor az elnökjelölő konvención Bernie Sanders előtt futott be!
És akkor még a felsorolt Clintonné-közeliek között meg sincs említve a legrettenetesebb név-Soros hiéna! Aki joggal föltételezhetően a Gazda óhajainak legfőbb tolmácsolója és Clintonné legbőkezűbb támogatója! Mondjuk így: Döbrögi vérbírája.
Az is nyilvánvaló, hogy a Soros-Clintonné-kanzlerina trió Döbrögi vérére szomjazik. Vélhetőleg Cukrosnéni lesz az, aki megfogalmazza majd a halálos itéletet!
Persze Döbrögi csakis önmagának köszönheti a vesztét. Fölfuvalkodott, dölyfös stílusának. A kínálkozó alkalom elmulasztójának!
Lehetett volna Magyarország elismert vezetője! Nem élt az első stabil kétharmad adta lehetőséggel. Inkább a zsákmányszerzésre koncentrált. A júdáspénzek megkaparintására! Egyáltalán nem biztos, hogy bármit is sikerül majd elmentenie a rablott jószágból. Bukása mindössze annyiból jelenthet számunkra örömet, hogy NEKI SEM LESZ! Pontosan úgy, mint az általuk kifosztottaknak!
Clintonné beköltözésével cudar világ vár Döbröginkre IS! Csakúgy, mint mindannyiunkra!
De ne feledjük: EZT IS DÖBRÖGI ÖNFEJŰSÉGÉNEK KÖSZÖNHETJÜK MAJD!
Készüljünk hát Clintonnéra, mint a lehető legroszabbra!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Készüljünk a legroszabbakra bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Sub Zero szerint:

  Nagyjából ez a helyzet, amit a lenti cikkben megfogalmaz Janice Atkinson.

  http://magyarhirlap.hu/cikk/69255/Az_emberek_akaratat_nem_lehet_megkerulni

  Senki ne örüljön Clintonnak csak azért, mert esetleg “kicsinálja” Orbánt! Nagyon közel kerülünk egy atomháborúhoz. Amennyiben mégsem borul a föld lángba, úgy elárasztják Európát migránsokkal. Számunkra az előbbi a gyors, az utóbbi a lassú halál!

 2. Anonymous visszatér szerint:

  Azért az is benne van a pakliban, hogy az amerikai választások előtt néhány nappal (véletlenül) olyan egyértelmű és hiteles bizonyítékok látnak napvilágot amelyek mondjuk kétségbe vonják clintonné elmeállapotát, vagy olyan bizonyítékok látnak napvilágot vele kapcsolatban ami az amerikai választok döntő többsége előtt is nyilvánvalóvá teszi, hogy clintonné nem alkalmas az usa elnökének. Egy ilyen esemény alapjaiban változtatná meg a győzelmi esélyeket.

 3. Rettegett Iván szerint:

  Mi Svajcbol azt uzenjuk a magyaroknak, hogy a felcsuti Hitleretek a vesztebe kormanyozza az orszagotokat. Megerdemlitek lusta magyarok, mert hagyjatok, hogy kihasznaljanak titeket.

  Mi Cürihből látjuk, hogy a kazar USA maffia Klinton klanja fog gyozni es erre nincs felkeszulve Habony es Vajna.

  Oroszokat nem lehet becsapni, az elnok jol ismeri Orbanpatkany minden lepeset.
  A paholyok gyulese meghozta donteset, a nagy osszecsapas Sziriaban lesz.

 4. Totóka szerint:

  Én is úgy gondolom,hogy nem csak Döbröginek fog ártani Clintonné és csapata hanem mindnyájunknak és ez a baj.Ha nem változik akkor nagy baj lehet nemzetközi szinten is.

 5. Rettegett Iván szerint:

  Mi a mi véleményunk az usa választásrol
  Kb annyi mint az Etiop választásokrol.

  Usa már nem tényező a világpolitikában.
  Szánalmas vergődés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.