TÁKOLMÁNYOSÍTOTT RABSZOLGATARTÁS

Szinte példátlan a magyar munkaadók hatalma

dr

A kollektív munkajogi intézmények hiánya miatt a munkáltató szervezet-átalakítási és gazdálkodási hatalma a magyar munkajogban rendkívül széles, amit egyéni alkukkal nem lehet korlátozni – mondta dr. Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese. Tudományos előadást idézünk kemény mondatokkal, következtetésekkel.

A magyar munkajog szélsőségesen elhanyagolja az utasítási jogot, amelynek taglalása, értelmezése másutt igen népszerű; a témának Nyugat-Európában könyvtárnyi irodalma van – kezdte A munkáltatói utasítás és korlátai című előadását dr. Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese a Wolters Kluwer által szervezett XIII. Magyar Munkajogi Konferencián.
A munkaviszony függőség
A munkajogviszonyban meglévő alá-fölé rendeltség, az ebből következő függőség a munkáltató utasítási jogának dogmatikai alapja; a munkát végző személy szolgáltatása csak fajlagosan meghatározott a munkaszerződésben, a munkáltató vezetési hatalma e fajlagos meghatározottságot konkretizálja – adott elméleti alapozást előadásának tárgyához a professzor.
A munkáltatói utasítási jogának alapja a munkaszerződés: ennek keretében a munkáltató irányítási joga korlátlan, vagyis meghatározhatja többek között a munkavállaló munkakörét, munkaidejét és a munkavégzés helyét is. A munkaszerződésen kívüli körben az utasítási jog létezik, de korlátozott: azt a Munka törvénykönyve határozza meg. Ezen túl a törvény erejénél fogva változtathat a jogviszony tartalmán a munkaadó, ha a jogviszony környezete változik; speciális utasításokat adhat és eltérő teljesítést kérhet számon munkavállalóján. Ezek alapján a törvény megkülönböztet a munkaszerződésen belüli általános munkáltatói utasításokat és a munkaszerződésen kívüli speciális munkáltatói utasításokat.
Ez utóbbi kategória erősen problematikus, mert a speciális utasítások személyi, tárgyi és időbeli korlátai kevéssé tisztázottak: az Mt. nem tartalmaz olyan konstrukciót, amely ezeknek a problematikáját kezelné. Az Mt. mindössze annyit ír elő, hogy érvénytelen az a módosítás, amely a munkavállaló hátrányára változtatja meg a munkaviszonyt; ez az előírás a gazdasági válság következményeinek munkajogi kezelését nem segíti elő – hívta fel hallgatósága figyelmét az előadó. Dr. Berke Gyula úgy vélte, hogy a pillanatnyi munkaerő-piaci folyamatok – az egyre súlyosbodó munkaerőhiány – a munkavállaló helyett a munkaadót hozzák kiszolgáltatott helyzetbe, és a munkajognak erre is fel kellene készülnie.
„Ennél szélesebb munkáltatói jogot nehéz elképzelni”
A munkáltató normatív és egyedi utasításokat adhat. A normatív – nem címzett – utasítások közé tartozik például a szerződéses munkakör tartalma, értelmezése, a munkakörbe tartozó feladatok felsorolása – ezek megtagadása nehezen képzelhető el – magyarázta Berke Gyula. Az EU-ban példátlanul széles körű a hazai munkáltatók jogviszony-alakítási lehetősége, amit az unióban – a nálunk szinte teljesen hiányzó – kollektív szerződések korlátoznak. A kollektív szerződéseket tőlünk nyugatra tarifaszerződéseknek nevezik, mert bértarifákat tartalmaznak munkakör-típusokra lebontva, míg nálunk a munkabér csak a munkaszerződés része – hoz példát a rektorhelyettes.
A munkaidő-beosztásról az Mt. 97. szakasza rendelkezik, e szerint az eredeti munkabeosztás gyakorlatilag korlátlanul megváltoztatható. „Ennél szélesebb munkáltatói jogot nehéz elképzelni” – értékelt Berke Gyula, majd így folytatta: „a kollektív munkajogi intézmények hiánya miatt a munkáltató szervezet-átalakítási és gazdálkodási hatalma a magyar munkajogban rendkívül széles”, amit egyéni alkukkal nem lehet korlátozni, csak kollektív szerződésekkel. E mellett az Mt. egyik hiányosságának nevezte, hogy a munkavállalói tanácsok jogainak megsértését a törvény nem szankcionálja.
A speciális munkáltatói utasítások tételes alapja az Mt. 53. szakasza, amely többek között a más munkakörben, más munkahelyen, más munkáltatónál való foglalkoztatás szabályairól rendelkezik. A munkaidőre vonatkozó speciális munkáltatói utasításokat a törvény 36. szakasza szabályozza: itt találhatóak a rendkívüli munkaidő, az ügyelet és a készenlét szabályai.
A „munkáltatói hatalom legszélsőségesebb megnyilvánulásának” az Mt. 36. szakaszát nevezte a rektorhelyettes. E szerint a munkáltató személyében bekövetkező változás – vagyis a munkáltató egyoldalú intézkedése – nyomán a munkavállalónak nincs mozgástere, az alanycserével szemben a munkavállalónak nincs ellentmondási joga. Az ezzel szembemenő munkavállaló az uralkodó bírói gyakorlat szerint azonnali hatályú – és jogerős – felmondásra számíthat.
Mégis van mozgástér
A munkáltatói utasítás érvénytelen, ha az formailag hibás, vagy ellentmond az Mt. generálklauzuláinak (A generálklauzulák a magánjog vezérlő elvei, mint például a jóhiszeműség, jóerkölcs, méltányosság – a szerk.) – mondta Berke Gyula.
Az Mt. egyik generálklauzulája a méltányos mérlegelés szabálya; e szerint a munkavállaló méltányos érdekeinek mérlegelésével szabályozhat a munkáltató.
Ez lehet az a pont, amelyek nyomán perek indulhatnak és módosulhat a bírósági gyakorlat, ami végső soron új perspektívát nyithat a munkáltatói utasítás érvényességének megítélésében – mondta Berke Gyula.
(adozona)
Bal-Rad komm: Jogi szakértő által kimondatott: TÁKOLMÁNYOSÍTOTT RABSZOLGATARTÁS valósult meg Döbrögisztán vajdaságban! Gyarmati melóslét!
MUNKÁSÉRDEKKÉPVISELET NÉLKÜL!
A munkavállalók teljeskörű kiszolgáltatottsága!
Ezen megállapítás fényében kell vizsgálni az EU-tag országunk munkavállalóinak perspektíváját! Ami nem egyéb, mint a munkavállalói szegénység további mélyülése, a kiszolgáltatottság további szélesedése.
Ezt a célt IS szolgálják az EU-migránsbetelepítési akciói, és KIZÁLÓLAG EZT A CÉLT SZOLGÁLJA qrmányunk különböző munkaerő-utánpótlási elgondolásai/GYAKORLATA!
IMPORT MUNKAERŐVEL a lehető legalacsonyabb szinten tartani a munkabéreket, és így garantálni a nyugati tulajdonú összeszereldék extraprofitját! A VERSENYKÉPESSÉGRE HIVATKOZVA!
Ugyanezzel a módszerrel revolverezve, fenyegetettségben tartva a magyar munkavállalókat az országhatárokon belül!
EZT NEVEZIK A MUNKAERŐ SZABAD ÁRAMLÁSÁNAK AZ UNIÓ HATÁRAIN BELÜL!
Más lenne persze a helyzet, ha mindez KIZÁRÓLAG CSAKIS AZ EU-ÁLLAMPOLGÁROKRA VONATKOZNA!
Azaz: az EU-tagállamaiban CSAKIS TAGORSZÁGI MUNKAVÁLLALÓK VÁLLALHATNÁNAK MUNKÁT! Az Unión kívüli országok állampolgárai NEM!
Ez, és csakis ez garantálhatná a magyar munkavállalók jogainak érvényre jutását, és a munkabérek felzárkóztatását!
Viszont ebben az esetben országunk nem kellene az EU-nevű bűnszövetségnek! Hiszen ők a júdáspénzt ezért IS fizetik (még) politikai maffiózóbandáinknak. (És az ország gazdaságának és piacainak kezükre játszásáért!)
Azok a magukat nemmzetthynek mondó-ám csupán álnemzetzieskedő-politikai bűnbandáink, amelek a hazai munkabérek felzárkóztatását sürgetik, szintén ismerik ezt a kiszolgáltatott állapotot. A magyar munkavállók fizetésénél kevesebbért is országunkban dolgozni hajlandó nem EU-s munkavállalók beimportálása MINDENNEMŰ FELZÁRKÓZTATÁSI TÖREKVÉST MEG FOG HIÚSÍTANI!
Mindaddig, amíg az EU-ilyen jellegű szabályozói hatályosak, bárminemű törekvés csak populizmus! Egyszerű népámítás!
Igaz, ez már 27 éve zajló folyamat!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

TÁKOLMÁNYOSÍTOTT RABSZOLGATARTÁS bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Öcsi szerint:

  Na elmennek ezek a picsába ! Nekik joguk nekünk meg csak kötelességünk van ?!
  Kezd eldúrrani az agyam ezen a sok agyoniskolázott lakájídíótán !
  És a halgatóság eszi a Professzor úr marhaságait ( jogi agyalmányait )
  Mennyen szépen a jó k…. ba az ilyen falrahúgyozó barom.
  Próbálnák csak ki Ausztriában amiket összeagyalnak .
  Azt persze nem reklámozzák hogy automatikusan be kell lépni minden munkavállalónak a szakszervezetbe ( AK- Arbeit Kammer ) ami ténylegesen védi a munkavállalót ingyenes jogorvoslattal .
  Na amíg ezek a karakterek nem tűnnek el a pozíciókból addig az ország alkotó és dolgozni akaró munkásrétege lapáton lesz ! Épül a szép feudális Magyarország a párhuzamos társadalmunkban .

 2. cicvarek szerint:

  zorbán zsidrák egy régebbi álláspontja.
  http://www.origo.hu/itthon/20010608orban.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.