“Természetes megugrás”

3000 ember veszítette el a segélyét hirtelen

Egyetlen hónap alatt 2,3 százalékkal nőtt az ellátás nélküli álláskeresők száma, a megugrás azonban “természetes” az év ezen szakaszában.

Szeptemberben összesen 140 635 olyan nyilvántartott álláskereső volt, akik bármiféle ellátás nélkül voltak kénytelenek átvészelni a hónapot – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. Augusztushoz mérten ez a változás 3114 személyt jelent, ami első ránézésre meglepőnek hathat, ám a korábbi évek azonos időszakai alapján jellemző ez a változás. Idén egyébként ennél nagyobb havi szintú változásra márciusban volt példa, ám az főként a közmunkaprogramok vége és az új programok indulása közötti átmeneti időszakkal magyarázható.

A mostani helyzet azonban más szempontból is rendkívüli, hiszen annak ellenére, hogy növekedett az ellátás nélküliek száma a nyilvántartottak álláskeresők 1300 fővel lettek kevesebben, 282 049-en voltak az adatok szerint.

Ilyen ellentétes irányú mozgásra nagyon régen nem volt példa, legutóbb 2013 májusában történt hasonló. Ez azt is eredményezte, hogy a teljes álláskeresői csoporton belül 48,5 százalékról 49,9-re ugrott az ellátás nélküliek aránya. Vagyis minden második állástalan bármiféle anyagi ellátás, segítség nélkül kénytelen élni a mindennapokat.
Ami az új munkahelyeket illeti, augusztushoz képest közel 5000-rel több új munkaerőigény jelentkezett szeptemberben, összesen 44 860 pozíció nyílt meg az álláskeresők számára. Ebből 25 651 állami támogatással jött létre, döntő többségében közmunkás állást jelentett, a piac önerejéből pedig 19 209 új munkahelyet hozott létre. Utóbbi havi szinten közel 3300-zal, előző év azonos időszakához képest pedig 700-zal jelent több állást.

Összességében egyébként a munkaerőpiac szeptemberben gyengébben teljesített a munkahelyek szempontjából, mint egy évvel korábban. Az államilag támogatott pozíciók elmaradása azt eredményezte, hogy az összesített adat is 23 ezerrel kevesebb a 2015 szeptemberinél.

(mfor)
Bal-Rad komm: “…minden második állástalan bármiféle anyagi ellátás, segítség nélkül kénytelen élni a mindennapokat…”
-Az pedig nagyjából 140 ezer fő! Ők azok, akik a TARTALÉKAIKBÓL élnek!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

“Természetes megugrás” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Pex szerint:

    Nyelvtanulás és szakma tanulás 2 évig, aztán usgyé… Tud valaki jobbat a jelen helyzetben?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.