Utazási ajánlatunk új és nem új elythünk számára!

Ojmjakon Jakutföld (Szaha)

Oroszország 678750

21:41-közép-európai idő szerint 13:40

A jövő héten várhatóan közel 10 fokkal lesz hidegebb hazánkban, de még így is 50-60 fokkal melegebb időben „didereghetünk”, mint a világ leghidegebb településének tartott Ojmjakonban.
Az orosz Jakutföldön, Szibéri észak-nyugati részén találjuk Ojmjakon (Оймякон) városát, ahol 1926-ban egyszer mínusz 71°-ot mértek. Ilyen extrém hideg ugyan azóta nem fordult elő a 750 méteres tengerszintfeletti magasságban elhelyezkedő fennsíkon, de az ott élőknek a mínusz 30, 40, 50°C meg sem kottyan. A szélsőséges éghajlatot a völgyet körülvevő hegylánc okozza, amely megakadályozza a nehéz, hideg légtömeg távozását.
A városka lakossága 2200 fő, s a város nyújtotta kényelmi lehetőségek messze elmaradnak attól a szinttől, amit mi általában megszoktunk. A nálunk időnként előforduló iskolai extra téli szünet, a « szénszünet » itt csak akkor lép életbe, ha a hőmérséklet -52 °C alá esik.
A huszadik század elején a területet rénszarvastenyésztésre használták. Később a szovjet rendszer fénykorában felszerelt várossá vált, mivel a környező hegyek rendkívül gazdagok aranyban, ezüstben, platinában és más fémekben ami fontos fejlesztéseket eredményezett.
Mint régen, a város ma is az állattenyésztés, a vadászat és a halászat helyi lehetőségeire támaszkodva él, valamint turizmusból, mivel a hely sok kalandkeresőt és különcöt vonz. Az ide látogató turisták a polgármestertől még igazolást is kapnak, hogy meglátogatták a Föld leghidegebb pontját.
A várost már megközelíteni is kalandos. A Kolima autópályát elítéltek és politikai foglyok építették Sztálin rendelésére. A « Csontok Útja » néven is ismeretes út (a nevet az építés nehéz körülményeitől elhunyt munkások temetési módjáról kapta- a holttesteket egyszerűen az aszfalt alá temették) télen-nyáron szinte járhatatlan. Télen a vastag hótakaró miatt járhatatlan, míg nyáron az út ingovánnyá alakul, melybe igen könnyen beleragadhatnak a járművek. Az Ojmjakonba mégis télen elinduló autók különleges, dupla üvegezésűek, hogy az extrém hideg még véletlenül se juthasson az utastérbe. A motort pedig állandóan járatni kell, amíg csak az üzemanyag tart, különben szinte azonnal lefagy.
Amúgy kétnapi járóföld-autóval-Jakutszktól.

Egy új-zélandi bátor turista elutazott az orosz településre, hogy megnézze, hogyan élik itt túl az emberek.
„Mínusz 47 fok volt, amikor először kiléptem a szabadba egy vékony nadrágban. Úgy éreztem, hogy a hideg valósággal megdermeszti a lábamat. A másik meglepetés az volt, hogy helyenként a nyál is megfagyott a számban, ami nagyon szúró érzést okozott az ajkaimnál”
Decemberben a nappal hossza csak 3 óra. Az évi hőingás a legszélsőségesebb esetben elérheti a 100 fokot, nyáron feljegyeztek 30 foknál magasabb hőmérsékletet, télen pedig mínusz 60 foknál hidegebbet is.

om1 om2 om3 om4

De van ott élénk kultúrális élet is. A Club Európában!

om5

Úgyhogy…-nem lehet ez olyan rossz hely! Politikai maffiózóinknak melegen ajánljuk! (Bár ha tetszik nekik ha nem!-ott a helyük. Avidéken!)
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Utazási ajánlatunk új és nem új elythünk számára! bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. TERMIN8ATOR szerint:

    T, Admin ! Mikortól keresztelték át Ausztráliát Óceániának ? Az első képen. A térképen !

    Admin:

    Hát azt én nem tudom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.