A “tudást és teljesítményt” díjazni kell!

Elképesztő bérek az MNB-nél: 25 százalékkal nőtt az átlagkeresetük

-

Havi átlagban közel bruttó 800 ezret keresnek az MNB alkalmazottai, mintegy 70 százalékkal többet, mint a pénzügyi, biztosítási szektorban foglalkoztatottak.

Megvalósult a 2013 márciusától jegybankelnök Matolcsy György célja, miszerint a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) dolgozók annyi fizetést vihessenek haza, hogy ne tudják őket elcsábítani a versenyszektorban tevékenykedő hazai pénzintézetek. Ám mintha a keresetek felzárkóztatása túl jól sikerült volna. Az MNB által szeptember végén foglalkoztatottak 795 850 forintos havi átlagos alapbére ugyanis 66 százalékkal volt magasabb annál, mint amennyit – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint – a pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzők augusztusban hazavittek (szeptemberi adatokat a KSH még nem publikált). Noha már az utóbbiak egy főre eső 478 061 forintos havi bére is csaknem a duplája az országos átlagnak.
De még a nem vezető beosztású jegybanki dolgozók bruttó 720 ezret közelítő szeptemberi átlagbére is jóval felülmúlja a pénzügyi, biztosítási szektor – vezetők keresetét is tartalmazó – átlagát. Akad olyan jegybanki referens, aki havonta 615 ezret kapott, a legjobban megfizetett ügyintéző 530 ezret, míg a szakértői tanácsadói csúcsbér 1 millió 360 ezer, a „sima” szakértői pedig 1 millió 120 ezer – derül ki az MNB által a napokban frissített összesítésből.
A jegybanki bérek emelkedésének ütemét jelzi, hogy a szeptemberi átlagkeresetek 23 – a nem vezető beosztásúakkal együtt pedig több mint 25 – százalékkal haladták meg a 2013. december végit, vagyis amikor az MNB az első összesítést kiadta, azt követően, hogy az év október 1-jén magába olvasztotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF). Ezzel szemben a pénzügyi, biztosítási szektorban dolgozók havi bruttó átlagbére idén augusztusban nemhogy nagyobb lett volna a 2013. decemberinél, hanem még mintegy 13 ezerrel el is maradt a közel három évvel korábbitól.
„A jegybank jelenlegi vezetése 2013 júliusában a korábbi bónuszrendszert teljes mértékben kivezette, a korábbi igazságtalan bérezési arányok így megszűntek. A 2013-ban kialakított új bérstruktúrában a jegybanki vezetés a munkatársak körében már közelítette a fizetéseket a pénzügyi szférában szokásos bérekhez” – tette közzé honlapján idén február végén. Alátámasztandó, miért kell az MNB-vezetők bérét is az addigi duplájára, illetve két és félszeresére emelni, ami aztán a jegybanktörvény módosításával meg is valósult. Az MNB személyi jellegű ráfordításai szeptemberben meghaladták az 1,2 milliárdot, szemben a 2013 végi közel 794 millióval.
Egyre több MNB-s alkalmazott
Úgy nőttek a jegybanki átlagkeresetek, hogy közben egyre többen is dolgoznak a Szabadság téren. Míg az MNB-s főállásúak száma a PSZÁF október 1-jei beolvasztását követően 1088 volt, akik közül 46 volt vezető beosztású, addig idén szeptember végén már 1348 főt alkalmazott a jegybank, miközben vezetői száma 58-ra emelkedett. A létszámnövekedést az MNB döntően a jegybanktörvényben meghatározott új – jelesül a szanálási és reorganizációs – feladataival, illetve új szervezeti egységek – mint például az oktatási igazgatóság – felállításával magyarázta 2015-ös éves jelentésében. Eszerint létszámnövelő hatása volt annak is, hogy a forintosítással és elszámolással kapcsolatos jogszabályok kötelező jogérvényesítési fórumként határozták meg a Pénzügyi Békéltető Testületet, így az utóbbihoz beérkezett kérelmek száma a korábbi évekéhez képest nagyjából négy-ötszörösére emelkedett.
(vg.hu)
Bal-Rad komm: a “Mekkmester Zrt.” állam az államban! Gyakorlatilag a döbrögista hatalom egyik pénzcsináldája. ÉRINTHETETLEN!
Ezzel együtt viszont a magyar nép egyik legfőbb ellensége, a spekulációs politika legfőbb sarokköve! És mint ilyen, az egyik legnagyobb kártevő!
Ténykedése MÉLTÓKÉPPEN ELISMERENDŐ!
Mekkmester a csillogás megszállottja! Lesz benne része! Vorkuta aranybányáinak egyikében!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A “tudást és teljesítményt” díjazni kell! bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  Ha teljesítmény akkor oldják meg a devzahitelek ügyét.Legyen teljes gazdasági amnesztia a deviza adósok részére..Például a hitelbiztosítások terhére..Micsoda dolog,hogy állami és Nemzeti Banki háttérrel tévedésbe ejtették az adósokat mert valóban jelentős előnnyel adták a hitelet,amit belső szabályozással kifizethetetlenné tettek.Gyakorlatilag megbuktatták a rendszerváltást Magyarországon..Nekem úgy tűnik,hogy ennek már most a héten van három rendőr sérültje.Hogy hogyan függenek össze nem tudom,de ennek van alapja.

  • egy paraszt szerint:

   “A jó munkához sok pénz kell , a rosszhoz még több!” kissé átírva.

   A devizahitelek többségét 2010 előtt kötötték az akkori hatályos törvények szerint! Ezeket a devizahitelezési törvényeket 2001-ben Balga Mihály jelentette be.
   Olyannyira “jó”-ra sikeredett, hogy a szocik sem nyúltak hozzá!
   Szóval az állam, MNB és a kormány felelőssége igen , megkérdőjelezhetetlen!
   EZT IS MEGCSINÁLTUK!
   HAJRÁ MAGYARORSZÁG narancsos fele!

   Aztán a 250 Ft-ejros kurzust a debil kitolta 310-315-ig. Na ez tette be a kiskaput a hiteleseknek!

   Először az MNB adja vissza azt a 300 milliárdot, amit a devizahiteleseken nyerészkedett!
   Aztán az MNB vezetői vagyonát dobják be és utána üres zsebbel zavarják el őket!

  • egy paraszt szerint:

   És még egy hír
   http://hvg.hu/gazdasag/20161027_schuster_lorant_p_mobil_tarsasagi_adozas#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

   , hogy mire ad Magyar Gazdaságiért díjat a Balga!
   Hát ezen etalon után milyen teljesítményt várjunk el tőlük?

   Lehet álmélkodni!

 2. Anonymous visszatér szerint:

  Már régen általános sztrájkba kellett volna kezdenie a Magyar népnek.

 3. Misa szerint:

  Nemzeti bankrablás, megjött a NER, gyerekeket rejtsétek el.

 4. János szerint:

  Ha idős korára földönfutóvá teszik az embert, ezekkel a svájcifrank alapú FIDESZ HITELEKKEL, akkor valóban meggondolandó, hogy az ember csak úgy ne adja oda mindenét! Ha a fejsze elveszett, vesszen a nyele is! A házat porig kell égetni, ne legyen a Fidesznyik bankároké sem! Egy két közlegényt a rablóhordából az örök vadászmezőkre kell küldeni és máris meg van oldva életem végéig a lakhatásom és teljes ellátásom. Nyaralásra eddig sem telt, tehát a börtönből is pont annyit fogok nyaralni menni, mint a rabszolgaként leélt életemben! De, hát más alternatívát nem tudnak felmutatni? Romániában a parlament kötelezte a Csányi féle OTP-t, hogy a felvételkori árfolyamokon számolja el a FIDESZ HITELEKET! Ott az OTP fülét, farkát behúzva visszaadja a rablott holmit! Mi ennyivel alávalóbbak vagyunk? Gondoljátok meg emberek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.