Latorszövetségi csörtetés Európában

A NATO felvonul az orosz határon

Képtalálat a következőre: „stoltenberg-kép”

A NATO tagállamok védelmi miniszterei brüsszeli tanácskozásukon arról döntöttek, hogy megerősítik a keleti tagállamok katonai védelmét. A Krím orosz annektálása (értsd: a Krím visszatérése Oroszországhoz. B-R) óta tart a kiújult hidegháborús helyzet, a kölcsönös fenyegetettség érzésével, pedig a mai viszonyok között az egész teljesen értelmetlen. A felek mindenesetre fegyverkeznek.

Nagy-Britannia vadászrepülőket telepít Romániába, Amerika pedig katonákat, harckocsikat és tüzérséget ígért Lengyelországnak. Más NATO tagállamok, mint Kanada és Németország is hozzájárulnának a keleti védelemhez. A találkozó idején két, cirkálórakétákkal felszerelt orosz hadihajó jelent meg a Balti-tenger Dánia és Svédország közti vizein. (Értsd: nemzetközi vizeken, az orosz anyaország és Kalinyingrád között. Ahol MINDEN NAP jönnek-mennek orosz hadihajók IS! B-R)
Nem tankolnak
A Reuters szerint a madridi külügyminisztérium azt jelentette, hogy Oroszország visszavonta azt a kérelmet, miszerint három hadihajója üzemanyagot vehetett volna fel az Afrikában lévő, de Spanyolországhoz tartozó Ceután. Ez azután történt, hogy NATO források szerint a hajók szíriai bevetésre indultak, ahol támadásaik következtében civil áldozatok is lehettek volna. A hajók egy nyolctagú orosz flotta részét képezik, melyek feltehetően csatlakozni fognak a szír partoknál állomásozó 10 másik hajóhoz.
Orosz erők
Jens Stoltenberg NATO főtitkár azt nyilatkozta, hogy összesen 4000 katonát telepítenek a keleti tagállamokba, valamelyest ellensúlyozandó azt a 330 ezer katonát, akik Oroszország nyugati részén tartózkodnak. Hozzá kell tenni, hogy a két csoportosulás között ott van Ukrajna és Belorusszia, tehát kellőképpen messze vannak egymástól. Egy orosz terület van, amely közvetlenül határos Lengyelországgal és Litvániával, mégpedig a kalinyingrádi enklávé, az egykori Kelet-Poroszország.
Kétségkívül itt is zajlik a fegyverkezés: Oroszország Iskander típusú rakétákat telepített a területre, melyek nukleáris töltetet is tudnak hordozni, és a rakéták elérhetik a lengyel és a litván területeket. Arról a NATO illetékesek nem nyilatkoztak, hogy szerintük vittek-e már oda az oroszok nukleáris robbanófejeket is. Eközben Oroszország felmondta az Amerikával kötött, a nukleáris fegyverekhez szükséges plutónium gyártásáról szóló korlátozást.
Értelmetlen konfliktus
A helyzet 2014, az ukrán forradalom, (értsd: kijevi majdan. B-R) majd a Krím elcsatolása az új ukrán rendszernek nyújtott erős nyugati támogatás után durvult el. A két oldal közötti bizalmatlanság nagymértékben megnőtt, noha az ok, amiért a hidegháborúban ellenségek voltak, nem áll már fenn. Akkor két egymás teljesen ellentétes és egymástól rettegő társadalmi rendszer nézett szembe egymással, most viszont alig van eltérés a társadalmi berendezkedésben. A mai nyugati demokráciák és Oroszország között jóval kisebb az eltérés, mint az 1914-es francia demokrácia és a cári önkényre épülő akkori Orosz Birodalom között, mégis szoros szövetségesek lettek az első világháború előtt és alatt.
Félreértések
A mostani helyzet leginkább a hidegháborús berögződések miatt állhat fenn, valamint Putyin politikájának félreértelmezése miatt, aki visszagyűjtögette az oroszok által lakott terülteket, de továbbiakat nem szándékozik. Azt viszont igényli, hogy a NATO ne szippantsa magába az összes volt szovjet tagállamot, különösen Ukrajnát. Pár hete a szíriai tűzszünettel és a tervezett ottani orosz-amerikai katonai együttműködéssel enyhülni látszott a helyzet, de miután a tűzszünet kudarcba fulladt, újra elmérgesedett.
(privatbankar)
Bal-Rad komm: “…Akkor két egymás teljesen ellentétes és egymástól rettegő társadalmi rendszer nézett szembe egymással, most viszont…”
-Most MAJDNEM UGYANAZ A HELYZET! Ugyanis Oroszország “demokratikus átalakítása” nem igazán a nyugati elvárások szerint alakult! A formaváltás ugyan megtörtént, ám a tartalmi jóval kevésbé, míg az érzelmi szinte egyáltalán nem! És ez igaz Oroszország politikai és állami vezetésétől kezdve a szibériai kolhozokig bezárólag. Oroszország ezen fajta változatlansága-és változtathatatlanságának!- felismerése, valamint a Nyugat folyamatosan megújuló és egyre feszítőbb gazdasági problémái-ennek nyomán pedig piachódító kényszere-a szembenállás feloldhatatlan oka.
Miközben Oroszország a határain BELÜL rendezkedik, a NATO minden törekvése ezeknek a határoknak a mielőbbi átlépése. Kockázatos-és a latorszövetségre nézve önveszélyes-kisérletezgetés. A közveszélyről nem is beszélve!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Latorszövetségi csörtetés Európában bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. lacii szerint:

  Nem az emberek rettegnek. Hanem a sok szarházi politikus és tábornok.
  Még . jó hogy nincsenek már döntési helyzetben.
  Az “ember” most fogja átlépni azt a határt ami eddig a tanulásának olyan formát adott, mint a félelmek rettegések erőszakok, és mézes kalács.
  Változás van ha tetszik , hanem. A Média még a sötétséget árasztja, de már nem sokáig .Ahhoz , hogy Atomot használjanak, nem csak az összes embernek kéne engedélyt adni lelki szinten.
  Hanem mondjuk egy pókcsalád tagjainak is. A Földről már nem is beszélek.
  Mondanám, hogy szeressük egymást gyerekek.
  De nem mondom . Inkább szeresse magát mindenki
  További szép napot mindenkinek.

  • Balázs szerint:

   Hee lacii, oszt miféle Pók családrú tötté te említést az imént..?!
   Ennyire alacsony a kerítés??
   Vöszök chemotox-ot.

 2. Ez van. szerint:

  Nem a témához tartozik, de aktuális.

  M E G H Í V Ó

  A Magyar Munkáspárt budapesti szervezete 2016 október 28-án /pénteken/
  15 órakor koszorúzással egybekötött megemlékezést tart a fiumei úti sírkert
  56-os körénél a Köztársaság téri Pártház védelmében elesett hősök emlékére

  Mindenkit szeretettel várunk!

 3. TERMIN8ATOR szerint:

  Úgy látszik, hogy a nyugat, persze bele számitva most már a Közép Európai álamokat is megunták a békét, megunták az életüket is . Meg megunta a létét az “Északatlanti szövetség” is . Szerintem a történelem elindult a megismétlődés folyamatása felé. Anno hiába szálta meg és küldte a halálba Adolf Hitler az összes Európai álamok népeit Oroszország ellen, mégis CSÚFOS VERESÉGET SZENVEDET.

  • egy paraszt szerint:

   Költőinél több a túlzás: “küldte a halálba Adolf Hitler az összes Európai álamok népeit ”
   nem tehette, mert akkor most üres és lakatlan lenne Európa!

   Aztán nem csupán a szovjetek ellen háborúzott, hanem -emlékeim szerint- jó pár egyéb kisebb népek-országok ellen is (mint UK, USA), meg volt némi partizánkodás is.

   Aztán ne általánosítsuk az embereket az államok vezetői szintjére, ez erős csúsztatás, mert e szerint Ön is megunta a békét és az életét!

 4. honfi szerint:

  Az a helyzet hogy amig a wall street-i bankár-brókerek meggyőződése szerint,
  “nem szabad meghagyni az oroszoknak azokat a mérhetetlenül nagy területeket a középázsiában sem a távolkeleten”, addig az oroszok sem nyugodhatnak a babérjaikon.

 5. Misa szerint:

  A kapitalizmus örökké éhes.

 6. erzsi szerint:

  Oroszország ellen összefogtak a regionális térségi országok, és nem szavazták be az ENSZ emberi jogi tanácsba, mintha náluk minden rendben lenne. Egy olyan nagy országban, mint az orosz, sok helyi eltévelyedés lehetséges, de ezért nem az egészet kéne megítélni. És magyar országot és horváth országot meg beválasztották.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.