Szíria

A Nyugat nem tud nyugodni Oroszország szíriai JOGSZERŰ szerepvállalása miatt. Pörgeti egyre a diplomáciai offenzíváját-más eszköz híján.

Hétfőn neves civil szervezetek – köztük a Human Rights Watch, a CARE International és a Refugees International – még a választás előtt hívták fel a figyelmet az oroszok összeférhetetlenségére: Ukrajnában és Szíriában is komoly háborús bűncselekményekkel vádolhatóak.
A közleményben arra kérték az ENSZ-tagállamokat, hogy vegyék fontolóra, hogy az Oroszország által Szíriában játszott szerepe, amely mindenekelőtt polgári személyek és polgári célpontok elleni rendszeres katonai tevékenységek támogatásában és indításában merül ki, lehetővé teszi-e, hogy Moszkva az emberi jogokkal megbízott legfontosabb ENSZ-intézményben foglaljon helyet.
Tegnap aztán nem is szavazták be újra Oroszországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába.
A kelet-európai térségnek fenntartott két helyért három ország versengett: Döbrögisztán mellett Horvátország és Oroszország, ez utóbbi a most lejáró 3 éves ciklusban már tagja volt a szervezetnek. Oroszország mindössze két vokssal maradt le, 112 szavazatot kapott. Döbrögisztán és Horvátország tehát megelőzték, A négymillió nyomorgóval és hatszázezer menekülttel büszkélkedő vajdaságunk 144 vokssal lett tanácstag. A horvátok 114 szavazatot kapva jutottak be.
A tegnapi döntéshez nagyszerű munícióval szolgált az éppen időben-csütörtökön-az Idlib-tartománybeli Haasz nevű falu iskoláját ért-VIDEOVAL IS ILLUSZTRÁLT-újabb “orosz rémtett”, ami huszonnyolc civil, köztük 22 gyermek halálát okozta!
A gond csupán az, hogy az egész úgy hülyeség, ahogy van.
A Jó előre beállított távolsági kamerától kezdve-amely a szörnyű robbanást VALAHOL-VALAMIKOR FÖLVETTE-egészen az “iskola romjaiig”! Ahol 22 gyerek is-ugye-meghalt.
susu1su2
Ahol azért az iskolabútorok azért a helyükön, de sehol egy vércsepp, sehol egy halott gyermek-pedig MICSODA ELŐSZERETETTEL SZOKTAK HASONLÓKAT BEMUTATNI! SE EGY BEAZONOSÍTÁSRA ALKALMAS HELY A VIDEON!
Az orosz külügy szóvivője közleményében egyszerűen videografikának minősítette-vélhetően JOGGAL-az egész mesevideot! Amit egyébként a hírhedten kormányellenes RFS Media nevű cég jegyez.

Pedig hát egy légibombázás komoly károkat képes ám csinálni.
Michael Maloof a Pentagon egykori tisztviselője szerint az említett ROBBANTÁS nem az orosz légierő, hanem a latorbandák műve volt.
Az eset kapcsán az orosz HM egy videofelvételt is közzétett. Mint fölhívják rá a figyelmet, a légicsapásokkal általában is együttjárnak a becsapódási kráterek. Amik a “zorosz légitámadás” után nincsenek!

Node mindegy is! A kellő adrenalinlöketet megadta az Emberjogi Tanács voksolóinak. Épp időben!
Tegnapelőtt olvasónk már közölte is: a “magyar” hatóságok máris elrendelték a szír hadsereg légierejének tíz tábornokának és magadrangő tisztjének a szankcionálását. Az ENSZ illetékeseinek döntése alapján. (Az erről tájékoztató e-mailt nem áll módunkban közzétenni az irgum-burgum miatt! Van így is elég bajunk!)
Orosz diplomáciai válaszlépésként értelmezhető, hogy Genfben tegnap Oroszország mutatott be egy listát az amerikai légierő szíriai áldásos tevékenységéről. Meg az USA által apanázsolt kitartott rémbandák ténykedéséről. Ezek persze amerikai értelmezésben jótétemények!
Egyszóval ismét izzik a diplomáciai pást Szíria ügyében.
A csatatereken pedig minden izzik!
Aleppoban tegnap estére ki is fulladt a nagy dérrel-dúrral beharangozott latoroffenzíva. A latorbandák némi sikert összekoholtak a reggel indított támadás során a Dahiyat Al-Assad kerületben, ám estére járva az idő, már ott is kénytelenek voltak feladni a nyereséget.

Próbálkoztak öngyilkos akcióval is, de hát egy fecske arra sem csinál nyarat!

Aleppotól északra a kurdok támadták vadul a dzsihadistákat. Tal Madiq településről is kiverték őket.
Hama tartomány északi részén a szír kormányerők tovább nyomorgatták tegnap a zömmel csecsenekből verbuválódott Jund Al-Shamal bűnbandát Al-Makateb-nél. Az életben maradott latrok elmenekültek.

eham

Deir ez-Zor környékén tegnap a változatosság kedvéért a kalifátusisták indítottak támadást a kormányerők ellen. Meglehetősen kényes helyzet alakult ki, hiszen a kormánycsapatok csak a helyszínen lévő erőikkel tudnak védekezni. A főbb erők Damaszkusz és Aleppo környékén harcolnak, és igen távol vannak.

A kalifátusisták meg nagyon akarnak egy akár szimbolikus sikert is.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. SirMock szerint:

  Félek, hogy újabb offenzívát fognak indítani, és áttörik az SAA vonalait. Két hónappal ezelőtt is hasonló volt a helyzet, mindennap egy kicsit haladtak előre, talán 1(2?) hétbe tellett mire átvágták a körgyűrűt.
  Érdekes, hogy amikor ők indítanak egy nagy támadást, akkor hirtelen tudnak nagy mennyiségű területet elfoglalni, míg az SAA-nak ugyanannyi terület napokba vagy hetekbe telik.
  Véleményem szerint (bár nem vagyok szakértő), pár dolgot meg kellene fontolnia a szír és az orosz vezetésnek is:
  Az látszik, hogy a “lázadók” utánpótlása gyakorlatilag kifogyhatatlan. Hagyományos eszközökkel sosem fogják őket kiirtani vagy megadásra kényszeríteni. Meg kellene gondolni komolyabb, és egyben legális fegyverek bevetését (pl. napalm, Aleppo külterületein, ahol (már) nincsenek civilek, vagy a “sima” bombázások helyett egy napokig tartó szőnyegbombázást; garantáltan hullanának mint a legyek, és ezek lélektani szempontból is hatásosabbak, mint az általuk már megszokott bombázások).
  A szír hadseregnek pedig csak és kizárólag Aleppora kellene összpontosítania, kivonni néhány területről nagyobb egységeket, pl. Hama-ból a Tigriseket. Az a néhány falu/kisváros nem ér annyit mint Aleppo. Márpedig itt igazi megoldást jelenleg csak ők jelenthetnének a túlerővel szemben.
  Illetve még annyit, hogy mivel az utánpótlás Törökországon keresztül érkezik, érdemes lenne leginkább az átkelőhelyeket figyelni és ott frissiben lebombázni azt ami átjött.

 2. szigony szerint:

  Tudható, hogy a szír-orosz félnél IS vannak megfelelő tapasztalattal rendelkező irányítók, akik a cél érdekében megtesznek mindent, a lehetőségeiken belül. Ez sikereket IS jelent több alkalommal mint azt az orosz erők támogatásával nem vádolhatók minden – hatalmas – média segítségével világszerte az emberekkel elhitetik.

  A harcok sebessége, hatásossága azonban sok tényezőtől függ, és a gerilla harcosoknak – tudható mennyiségű, állandó folyamatossággal biztosított utánpótlással segítve az ismert csatornákon – a reguláris ( a saját népüket kímélő ) csapatokkal szemben előnyt jelent.

  Sajnos sziszifuszi küzdelem vár a központi hatalomra egy esetlege győzelem esetében IS sok megoldatlan probléma rendezése során !!!

 3. Gonda István szerint:

  Az Aleppótól nyugatra eső részek már annyiszor cseréltek gazdát, hogy civil lakosság nemigen tud élni arrafelé, így nyugodtam meg lehetne komolyabban is bombázni. Főleg olyan időpontban, amikor a lázadók offenzívát indítanak, tehát nagyobb erőket koncentrálnak viszonylag kis területre.

 4. erzsi szerint:

  Az Usa azt akarta, hogy ne válasszák be és nem választották be. Ki a nagyobb hatalom verseny kezd kialakulni.
  Mig az orosz gdp 2 billió dollár, az amerikai 16 ! A német 8 ! A Francia és az angol is 4 !
  Ha az orosz és az eu egy helyre menne, akkor lennének csak erősebbek gazdaságilag az Usa -nál.

  • Pex szerint:

   Azt ne feledd el, hogy az a bizonyos összeg, amit feltüntetsz, az nem dollárban értendő. A gdp alapvetően termelési értéket jelent, amire nem pénzben kifejezve kapunk valóságos értéket, hanem használati dolgokban. Gondolj arra, hogy egy német felás ásóval 100nm területet, és egy magyar is felás ugyanekkorát. Az kapott-elért-létrehozott értékek azonosak, csak a pénz, amit ráhúzunk, az nem. Tehát, a pénzbeli kifejezés hamis, illúzió, vakítás, önámítás stb… Egy orosz tank, repülőgép, kenyér, tej, stb azonos eredményt elérve legalább 5-10x olcsóbb, mint az usa vagy eu. Ha ezzel IS ‘beszorzol’, akkor az orosz önmagában is erősebb is lehet, mint az usa+eu. Kína még nagyobb szorzójú, gondolj a kínai áruk árára. És ha Kínát hozzátesszük az oroszokhoz, akkor kapjuk ezt a vinnyogást és rettegést, amit a cionok művelnek, hiszen egyértelműen kinyilatkoztatták jópárszor, hogy tele a gatya.

   • aaa szerint:

    Így igaz, de azt még nem vetted figyelembe, hogy a nyugati GDP – k jó részét Kínában termelik meg.

 5. TERMIN8ATOR szerint:

  Szerintem a nyugat minden nemzetközi intézményből ki akarja szoritani és ezálttal TÖRVÉNYTELEN szintre akarják Oroszországot sülyeszteni, ami “BÁNTATLANSÁGOT” biztosit bármely országnak, bármilyen lehető, de inkáb LEHETETLEN OKNÁL FOGVA támadást inditani az Orosz federáció területe ellen,, bármiféle HADÜZENET NÉLKÜL, mivel edig nem hatottak rá az eddigi LÁTVÁNYOS PROVOLÁCIÓK ! Szerintem ez már a III. világégés lekkirivób előrejelzései !

  • Pex szerint:

   Igen, ez a céljuk, de azt már elfelejtik, hogy az orosz nem csak törvénytelen lesz, hozzátéve, hogy kizárólag az ő nézőpontjukból, hanem egyúttal szabad keze is lesz. Nem fogja semmi fékezni, ha valamit el akar érni, hiszen akkor ezek hova fordulnak? Saját magukhoz?… Alapvetően csak segítenek az orosznak, mint a szankciókkal is sikerült, végre még saját-önálló geopolitikát is kialakíthatnak a most felerősödött gazdaságra építve. Ám azt gondolom, akármerre is indulnak meg, a szakadék már körbe vette őket, hiszen így építették meg eleve, ráadásul egyre szűkül a hely. És ezért egyre hangosabbak a jajkiáltások, mert közelebbről jobban hallatszik.

   • TERMIN8ATOR szerint:

    Hát igen T. Pex ! Evel, ezekkel az “intézkedésekkel” és a sarokba szoritás akaratával csak szabad kezet biztositanak a Medvének, nem fogja őket köteleni semilyen egyezménynek a betartása,nem lesz megkötve a kezük, amit “be kel tartaniuk a nemzetközi megálapodásokat, amit Samu Bácsi így is,úgy is ő ellenök használ fel, feljogosihatja őket az első,és talán a legutolsó csapással is. Aban az esetben csak rajtuk fog múlni, hogy egyszer és mindenkorra,vagy ÖRÖKRE elvegyék a kedvét a provokátoroknak.

 6. Már Tamás szerint:

  Drága Feleim!
  Valóban ennyire ostobának gondolják a gondolkodó embert, hogy ilyen baromságokat le tudjanak tolni a torkunkon?
  A bemutatott képek nyilvánvalóvá teszik a hamis vádat. Ezeken túlmenően, komolyan hihetőnek gondolják, hogy egy harci övezetben a civil lakosság legnagyobb gondja, hogy a gyerek iskolába menjen? Nem a napi túlélésre fordítják a figyelmet? Miféle deformált lelkivilágú emberek találnak ki ilyen érveket?

 7. turzó istván szerint:

  Na és mi a helyzet a háttérbe szorult világ kedvenceivel – Izraellel, akik bűnei mellett a szaros kis holokausztjuk már lassan fényét veszti! Nagyon hallgatnak a médiák a lapítókról, mintegy tussolva is azt !!!

 8. .... szerint:

  PEX -nek
  A GDP -t ilyen összehasonlításoknál dollár egyenértékben adják meg, mint az áruk értékét is az egész világon. Ezért is van a világ kereskedelmi központ (a volt ikertornyokban voltak eredetileg, ma már 600 km -rel arrébb vannak, és azok az épületek 2 hónapja már készen voltak, iróasztalokkal is felszerelve, a teljes számgép hálózat beüzemelve és a tornyok összeomlása előtt már két héttel minden nap az adatokat oda küldték át mentésre.) Kina -t nem lehet egybe venni az orosszal, Ők nem felejtenek és az a 67 -es támadás még bennük él. (emlékezzünk, akkor az orosz tankoszlopok alig 800 km -re Pekingtől álltak csak meg, miután két védelmi vonalat is áttörtek. 56-ban magyarország ellen 2000 harckocsit küldtek – ennyi volt a németeknek összesen a háború kezdetén – akkor hány ezer mehetett Kina ellen ? Szóval Kina nem szövetségese az Orosznak és egyébként is sokkal gyengébb nála katonailag.
  Oroszországot politikai karanténba szortják, mert kell indok majd a nagy háborúra. De ez közös akarat. Egy hátsó akarat megvalósítása. Mikor azt mondják Putyin -nak, hogy menj el Berlinbe, hiába nyílatkozta előte, hogy nem megy a négyekhez, mégis elmegy, mert Ő is egy szófogadó jüde.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.