“Edzőpartnerek”

A Vasárnapi Hírek is beszáll a bőnyi eset taglalásába. Az “Oroszokkal edzett a rendőrgyilkos” című nagyívű, és allentmondásokkal teletűzdelt agymenésből idézünk:

…”Juhász Attila elemző szerint igazán a 2006-os eseményeket követően erősödtek meg a szélsőségesek. A tévéostrom, az utána következő utcai harcok és a hatóságok sorozatos ballépései hozták ismét a felszínre őket. Ekkor kezdődött a Jobbik felívelése is. „A felhajtóerőt az akkori Gyurcsány-kormánnyal szembeni elégedetlenség és az ebből fakadó társadalmi elégedetlenség és a szélsőjobboldali eszmék iránti növekvő társadalmi kereslet adta, ráadásul a Fidesz folyamatos jobbra tolódása is legitimálta ezeket az eszméket. Győrkösék a maguk orosz kötődésével elszigetelődtek a szélsőjobboldalon belül, a Jobbikhoz nekik nem sok közük volt már, inkább a Thürmer-féle Munkáspárthoz álltak közel” – fejtegeti Juhász.
Erről szólt a 2012-es szakadás is az MNA-n belül. A szervezet vezetősége különbséget tett ugyanis az úgynevezett internacionalista „zsidóbolsevizmus” és a „nemzeti érzelmű kommunisták” között. Győrkösék az utóbbiak mellett tették le a voksukat. Ez viszont nem tetszett a szervezet azon tagjainak, akik inkább a szittya vonalat erősítették volna.

gy

Az orosz kapcsolat
A szakításban jelentős szerepe volt a 2000- es évek első felétől egyre aktívabb orosz befolyásnak. Még 2014 augusztusában, az MNA által létrehozott Hídfő.Net hírportálra hivatkozva az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg Magyarországot, hogy fegyvereket, köztük T–72-es tankokat szállít Ukrajnának, megsértve az uniós fegyverexport szabályait. „A Hídfő.Net olyan, mint cseppben a tenger: marginális szerepe ellenére az európai szélsőjobboldal sok vonását magán viseli. Orosz propagandát folytat, sok kérdésben nyíltan szimpatizál a szélsőbaloldallal, és Nyugat-ellenes” – írta korabeli elemzésében a Political Capital (PC). A Hídfőt nem sokkal később – eddig ismeretlen körülmények között – át is vették az oroszok, a mai napig orosz szerverről üzemel. Tartalmát tekintve már nem a hungarista vonal érvényesül, inkább az orosz érdekek feltétlen szószólója, de az MNA-hoz hasonló szervezetekről mindig pozitív hangon ír.
Az MNA és a többi szélsőséges szervezet ideológiai megalapozottsága – enyhén szólva is – kétséges. Palettájukon egyszerre található meg a rasszizmus, az antiszemitizmus, a kommunistaellenesség és az orosz-, valamint az arabbarátság. A többi között ez a látszólagos összevisszaság teszi kiszolgáltatottá és egyben kívánatossá is ezeket a mozgalmakat a külföldi kapcsolatokra vadászó orosz hírszerzés számára.
„A hungarista és kommunista politikai irányzatok közötti logikai-ideológiai bakugrásokat valójában a Kreml szélsőbaloldali és szélsőjobboldali szervezetekkel egyaránt gondosan ápolt kapcsolatrendszere és Vlagyimir Putyin egyik fő geopolitikai ideológusának tekinthető Alekszandr Dugin tevékenysége teszi érthetővé” – írja a PC elemzése. Dugin dolgozta ki Putyin „új-eurázsiai” ideológiáját, amely egyszerre nacionalista, ortodox, és építi az új orosz birodalmi törekvéseket. Nem véletlen, hogy az MNA hevesen ellenezte, amikor egyik „természetes szövetségesük”, a Hatvannégy Vármegye aktivistái meg akarták becsteleníteni a Szabadság téri szovjet hősi emlékművet.
A putyini ideológiát a gyakorlatban az orosz titkosszolgálatok, köztük a katonai hírszerzés, a GRU szakemberei juttatják el a magyar szervezetekhez (az Orosz Felderítő Főcsoportfőnökség, a GRU katonái hajtották végre a Krím megszállását, és ők támogatják az ukrajnai orosz fegyvereseket is). Céljuk vélhetően a célországok politikájának befolyásolása, a szélsőségesek erősítésével a mainstream politika gyengítése.

kat

GRU: orosz elit katonák, a képen egy másik erdőben
Az Index információi szerint orosz diplomaták és hírszerzők „már évekkel ezelőtt rendre felbukkantak a hazai militáns szélsőjobbos szubkultúrában, igaz, nem csak a Magyar Nemzeti Arcvonal környékén. Már jóval az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása előtt. Ezt az oroszok igyekeztek okosan, nem feltűnően csinálni.”
A kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás egyik bevett formája a közös gyakorlatozás a paramilitáris egységekkel. Ezeket a gyakorlatokat az airsoft nevű fegyveres játékkal álcázzák. Az Index magyar titkosszolgálati forrásokból úgy tudja, hogy ezeken a „lőgyakorlatokon” évek óta részt vesznek a GRU emberei. Győrkösék és a Betyársereg tagjai is gyakran járnak lövöldözni. „Baráti kör, amelyben a militarizmus és a természetjárás iránt érdeklődő, nemzeti érzelmű fiúk és férfiak kapcsolódnak ki hétvégenként. Lehet milsim airsoft csapatként is definiálni, de ennél azért több, hiszen komoly szinten foglalkozik hagyományőrzéssel és ifjúsági képzéssel is” – mondta a Betyársereg egyik vezetője, Dér Zsolt, a szervezet saját honlapjának adott interjúban. (Nem mellékesen Dér az egyik első ismert szkinhedvezérnek, a jelenleg a Jobbik parlamenti frakciójában ülő Sneider Tamásnak a jobbkeze.) Dérnek azért kellett „mosakodnia”, mert a Fideszhez köthető média össztüzet zúdított rájuk. „A milsim lényege, hogy amennyire lehet, a valóságnak megfelelően hajtsuk végre a feladatokat. Megtervezzük a hétvégénket, akár egy kiképzési tervet, és attól nincs eltérés, akár esik, akár fúj. Ez edzi a lelket, kitartóvá tesz és erősíti a bajtársi kötelékeket” – világította meg a közös airsoftozások értelmét Dér.
Felvetődik a kérdés, hogyan engedhették a magyar titkosszolgálatok, hogy (néhány rendőrségi ügytől eltekintve) Győrkösék évtizedeken keresztül szabadon grasszáljanak. A legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy valószínűleg hasznosabbnak gondolták őket kint, mint bent. Így könnyebben szemmel tarthatták a szélsőjobboldalon végbe menő folyamatokat, mozgásokat. Minden bizonnyal tudtak az orosz nyomulásról is, és talán Győrköséken keresztül figyelték a keleti kollégák akciózását. Egy másik elmélet szerint az orosz titkosszolgálatok már olyan mélyen benne vannak a magyar politikai életben, hogy „nem lett volna célszerű” keményen fellépni az MNA vagy a Betyársereg ellen.
Magyar érdek
A bőnyi rendőrgyilkossággal kapcsolatban a média, és különösen annak Fidesz-párti része hamar elővette a Jobbikot. Először a TV2 Tények című műsora, majd az Origo pedzegette az összefüggést a legnagyobb ellenzéki párt és Győrkösék között. Az első hivatalos politikai nyilatkozat is hamar elhangzott. Kósa Lajos csütörtök reggel arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy ki kell vizsgálni: a bőnyi rendőrgyilkos szervezete kötődik-e párthoz. „Kósa Lajos ostobaságokat beszél, nem tagja, szimpatizánsa vagy támogatója sem a Magyar Nemzeti Arcvonal, sem az MNA 1989 nevű szervezeteknek a Jobbik egyetlen politikusa sem. A Jobbik sem hivatalos, sem nem hivatalos kapcsolatban nem áll ezekkel a szervezetekkel. Sőt Győrkös és az MNA elmúlt évekbeli nyilatkozatai kimondottan ellenségesek a Jobbikkal szemben” – írja a vádakra válaszul a Jobbik sajtóosztálya. Az Átlátszó.hu két évvel ezelőtt publikált elemzése nem kevés átfedést mutatott ki a Jobbik és néhány szélsőséges szervezet, köztük az MNA és a Betyársereg működése között. A Jobbik azóta sem ismeri el, hogy pénzt juttatna a félkatonai szervezeteknek.
A Fidesznek viszont minden, a Jobbikhoz köthető balhé aranyat ér. Különösen most, amikor a migránsellenes alkotmánymódosítás miatt a szélsőjobboldali párt kemény alkupozícióba került a kormánypártokkal szemben. Így várható, hogy a következő napokban, hetekben nem fognak leszállni a Jobbikról a bőnyi gyilkossággal kapcsolatban, ugyanakkor az orosz kapcsolat tekintetében a kormánypárt nyilván sokkal óvatosabb lesz, már csak azért is, mert a magyar szélsőjobbon keresztül terjesztett orosz propaganda a migrációs válság vagy akár az EU tekintetében szinte teljes egészében megegyezik Orbán Viktor és a Fidesz retorikájával.
De hol volt a TEK?
A szerdai nap húszforintos kérdése alighanem mindenekelőtt az, hogy ha a körúti robbantó elfogásához páncélozott harcjárművekkel vonult ki a terrorelhárítás, vajon miért néhány nyomozót küldtek egy felfegyverzett, közismerten militáns szélsőjobboldali vezetőhöz?
Az ilyen esetekben az a bevett gyakorlat, hogy a rendőrség előzetesen konzultál a terrorelhárítással, és nem valószínű, hogy ebben az esetben ez másként történt volna. Ha viszont volt ilyen konzultáció, akkor azt kell feltételezni, hogy az NNI nem kérte a különleges egység bevetését Bőnyben. Ebből viszont az következik, hogy vagy rosszul mérték fel a helyzetet, vagy úgy ítélték meg, hogy képesek végrehajtani a házkutatást a TEK beavatkozása nélkül is. De utalhat ez arra a közismert tényre, hogy a rendőrségen belül komoly feszültséget, működési zavarokat okoz a TEK léte, különösen annak magamutogató vezetője, az Orbán Viktor testőréből tábornokká lett Hajdu János. Az NNI mindenesetre belső vizsgálatot indított a főnyomozó halála miatt. A kormány közeli Magyar Idők szerint „a vizsgálat részeként tisztázzák a parancsnoki felelősség kérdését is, vagyis azt, hibázott-e valaki, amikor Bőnybe csak a nyomozókat küldte, és nem kérte a Terrorelhárítási Központ (TEK) támogatását”. Ebből is látszik, már megint nem a politikailag jól beágyazott Hajdu lesz, aki a rövidebbet húzza.
Egy ilyen fiaskó után valakinek biztosan el kell vinnie a balhét, de az is nagyon valószínű, hogy ez a valaki nem a belügyminiszter lesz.”
(Forrás: vh)
Bal-Rad komm: Hogy lehet ennyi marhaságot összehordani? Ráadásul még csak logikai kapcsolódás sincs a “tények” fölsorolásában.
Tény és való, hogy a rendszerváltás után megkezdődött anyagi, szellemi, erkölcsi-morális leépülés arra a felismerésre késztette id. Győrköst, hogy a Kádár-rendszer talán korántsem annyira fekete, mint azt sokan láttatni szeretnék, és a nemzetinek mondható irányzat korántsem csak a jobboldalon jelent meg. A Bal-Rad indulása után nem sokkal (2013 áprilisa környékén először) a kommentrovatban több olyan bejegyzés is fölbukkant, ami vélhetően az MNA id. Győrköshöz köthető szárnyához kötődhet.
Nyilvánvaló, hogy a titkosszolgálatok folyamatos figyelme is megállapíthatta ezt a tényt, és az éppen az oligarchikus hatalom kiépítésén munkálkodó döbrögista hordát nem kis aggodalommal tölthette el a felismerés: baj lehet abból, ha…
-De végülis “baj nem lett” belőle!
Az orosz titkosszolgálatok és diplomaták emlegetése pedig egyszerűen extrémitás.
Hány-és hány fényképfelvétel árulkodott az alternatív internetes sajtóban magyar hadieszközök átadására a kijevi bábhatalom számára? Magyarországon készült olvasói felvételek formájában.
Rengeteg! Az orosz külügynek a kisujját sem kellett megmozdítani az ügy érdekében, hogy az ilyen információk napvilágra kerüljenek. De még vadabb információk is napvilágra kerülhettek volna! Mondjuk a Donbasszban zsákmányolt magyar kezelői feliratokkal fölszerelt T-72-es tankokról. Amelyekben a ’70-es években vert magyar forintérmék is voltak.
Azt állítani pedig, hogy az orosz GRU Bőnyön közösen edzett…-hát ez finoman szólva is az elmebaj legbiztosabb jele. Oroszok azok!-nem hülyék!
Nyilvánvaló, hogy az ilyen és ehhez hasonló kitalációk és ezek fölbukkanása a qrmányközeli sajtóban valamiféle külpolitikai folyamatnak az irányváltását jelezhetik.
Ne feledjük: az EU-tagállamok sorában a magyarok számára legszimpatikusabb Oroszország. (Szintén a Kádár-korszak élményei hatására) Ami vélhetőleg a NATO-latorszövetségi véleménylistán is hasonló lehet. Amely latorszövetség fő erejét jelentő országában éppen héjafészek rakása készül Washingtonban. Amely fészekbe a hatalmáért rettegő döbrögisztáni hatalom is szívesen betenné a maga tojását, csakhogy kiérdemelje az elveszett bizalmat.
Mert mint tudjuk: “minden-mindennel összefügg”! És mindenre magyarázatot is kell adni. Mégha a nép számára hihetetlen és elfogadhatatlan is! Majd idővel rájön a nép a dolgok logikájára. Az már más dolog, hogy mire megy vele?
A fenti cikkben írtak utolsó mondatával tudunk csak egyetérteni:
“…Egy ilyen fiaskó után valakinek biztosan el kell vinnie a balhét, de az is nagyon valószínű, hogy ez a valaki nem a belügyminiszter lesz.”

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

“Edzőpartnerek” bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. Galagonya szerint:

  Tisztelt Admin!
  A zsákmányolt T-72-ről esetleg valahol fellelhető bővebb, esetleg képes dokumentum? Lehet , hogy mi is orosz kémek vagyunk, csak nem tudunk róla :O 🙂
  Nagy valószínűséggel már rég egy adatbázis részei vagyunk, mivel sokszor látogatunk olyan oldalakat, melyek nem a ,, nagy testvér” érdekét képviselik.
  Egyébként az Index ellen nem kezdenek el nyomozni, ha téglájuk van a titkosszolgálatnál ?? Ezt még le is írják és b…. rá mindenki.
  Ez bizony komoly nemzetbiztonsági ügy!!!!

  Admin:

  Itt a Bal-Rad-on is van képi bizonyíték! A Bal-Rad meg már régóta-BEBIZONYÍTOTTAN-a Kreml ügynöke! Olyan tanulmányt kerekítettek a kapcsolat hálóról és a FINANSZÍROZÁSRÓL, hogy ihaj! Csak az a qrva pénz!-az nem ér célba soha! (Pedig Putyin-a tanulmány szerint-küldi rendesen! A Lukoilon meg a Szberbankon keresztül! Utána is kéne hogy nézzek!)

 2. Smith szerint:

  “Nemzeti érzelmű kommunisták” Ezzel szerintem a Bal-Radra céloztak. Ezek szerint nem csak a szélsőjobbosoknak, hanem a nemzeti komcsiknak is készülniük kell a házkutatásra.
  Lásd a “Hová lettek a leghűbb kádáristák fegyverei?” – című cikket
  http://index.hu/tudomany/tortenelem/2014/08/06/vizisi_fakutya_titoktartas/

  • V.kutya szerint:

   Az Indexen feltűnő retorika váltás van! Csak a vak nem látja, hogy nem telik el egyetlen nap sem, hogy ne legyen ott legalább egy nosztalgikus tartalmú, a Kádár-korszak fénykorát idéző cikk, vagy képgaléria. Persze fellelhető az ok, most épp ezzel lehet leginkább dühíteni az Orbán-rezsim bértollnokait, és az agyonfizetett köz(??????)médiát!
   A kádár-korszak verhetetlen minden oldalról nézve! Bárki, aki annak visszarendezését szorgalmazza, az szent ember, mindegy, milyen színű zászlója van!

 3. lacii szerint:

  Nekem is voltak Orosz kapcsolataim .
  Mikor táborfalván voltam katona. Ott látunk egy Orosz szakaszt , akik elsétáltak mellettünk.
  Rajtunk surranó volt, Rajtuk pedig csizma.
  A másik kapcsolatom, mikor jöttem haza az NDK -ból. motorral.
  Balaton felett valamelyik pihenőnél találkoztam egy teher autónyi orosz katonával.
  Jól elbeszélgetünk (vagy is nem érettem semmit) De adtam neki jó német pálinkát olyan kis üvegest.
  Ja és a nejem egyik szakja Pont az Orosz nyelv .
  Ennyi kapcsolatom volt velük.
  Egyébként szép napot mindenkinek.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   TE EGY KÉM VAGY!
   EGY “KOVÁCSBÉLAOROSZKÉM”!
   ELVISZ A TEK! 🙂

  • V.kutya szerint:

   Nekem is van orosz kapcsolatom, úgy bizony!
   Kívánok minden Magyar embernek egy olyan élményt, mint nekem volt, hogy egy reggel azzal hívtak fel telefonon, hogy “zdrásztvujtye” – és tovább, hát mit mondjak, kinéztem az ablakon, hogy jönnek-e az orosz tankok? 🙂 Egyik itteni “kolléga” volt az elkövető, örök hála érte, maradandó élmény volt.
   Aztán jó 35 éve a lakóhelyemen elbeszélgettem egy orosz tiszttel, a rangjelzéséből ítélve – úgy emlékszem – százados lehetett, az autóbuszon ment Borsodnádasdra, ott már akkor is lőszert gyártottak. Nem tudta neki senki megmondani (értettem a kérdését), hogy hány kilométer, mennyi idő stb., és akkor én beszélgettem vele, megnyugtattam, hogy jó buszra szállt, és hogy utolsó megálló, kb. 35 perc az út. Nagyon hálás volt, vagy háromszor megköszönte. Akkor még tudtam folyamatosan oroszul beszélni, persze általános társalgási szavakat használva.
   Korábban volt kicsit élesebb találkozásom orosz (szovjet) tisztekkel, Kecskemét környékén motoroztunk épp a barátommal, kipróbáltuk a Soltra vezető nyílegyenes úton, mit bír a 350-es Jawa, mentünk 145-tel (!!!!, én hülye), aztán ahogy visszalassítottunk, elhúzott mellettünk egy feltűnően sötétzöld Lada, láttuk, hogy hátul ül egy mérhetetlenül széles tányérsapkás tiszt. Nagyon besz.rtunk, ő pedig hátrafordult, az ujjával megfenyegetett minket, és ezzel részéről el volt intézve a dolog hatósági része. Ma ezért lecsuknának az itthoni rendőrök! 🙂

 4. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Ennyi baromságot összehordani mint ez a Juhász Kutya amit összeugatott.
  Az biztos, hogy megkezdődött a teljes frontos letámadása minden nemzeti érzelmű radikális szervezetnek, legyen az akár “szélsőjobb”, vagy “szélsőbal”.
  Ezek megfognak alkotni, illetve ár meg is egy új “besorolást”

  “KOMMUNISTA-FASISZTA-VÖRÖSBOLSEVIK-NÁCI-RASSZISTA” csoportosulások.

  Ezek a patkányok (MSZP-DK-Liberálisok-FIDESZ) addig örültek, amíg a jobb és a baloldali radikális csoportok, szervezetek, pártok egymást “gyilkolászták”, ócsárolták és járatták le. Aztán amikor rájöttek arra, hogy az ideológiai alap 98%-ban egyezik, a nemzeti radikális oldalon elcsitultak a belcsatározások, sőt bizonyos mértékig közeledés is volt tapasztalható. Legalábbis már nem bántották egymást.

  Na ez nem tetszett ezeknek a férgeknek! Félnek ezek bármilyen összefogástól, ami ellenük irányulhat, vagy “más igét hírdet” mint amit ők hallani akarnak.

  Ezért óvtam (kritizáltam) a Bal-Rad adminját is sokszor attól, hogy gyalázkodásokba bocsátkozva ócsárolja mondjuk a JOBBIK-ot, vagy más jobboldali radikális szervezeteket. Az admin sokszor a Habony hazug médiáiból válogatva szórta a mocskot. Ezzel pedig akaratlanul is Orbánék szekerét tolta.

  Ugyanaz mindkét oldalnak (ideológia 98%) az ellenség, ugyanaz a zsarnoki hatalom akarja mindkét felet felszámolni elpusztítani, tehát most nem egymás ellen kellene harcolni.

  Tudom, az alábbi hasonlat rohadtul nem tetszik sok embernek, de akkor is ez van, mégha TABU is dől meg ezzel.

  Hitler és Sztálin is itt baszta el! – A két idióta egymás ellen fenekedett, miközben a zsidóliberalizmus szépen lassan bekebelezte a világot.

  • Hun szerint:

   +1

  • Kálmán Lőrinc szerint:

   Na, épp EZT szerettem volna írni, de ez a mocskosrasszistafasisztaállat (:D) szélsőjobbról beelőzött 😀
   NEMZETI érzelmű vagyok(titkosszolgálatok figyelem!!!). Nem balos, nem jobbos. És főleg nem SZÉLSŐ!
   Beszéltem nagyon sokat a különböző iurányzatok képviselőivel(akik igyekeztek utálni a “másik oldalt” és ugyanerre jutottam, nagyrészt azonosak az elveik, elképzeléseik, vágyaik. Csak az a fránya ideológia….amit mögé tesznek…VALAKIK.
   Nincs értelme az ellenségeskedésnek(pontosaban van, akik ezzel a megosztottsággal előnyhöz jutnak), mert valójában ugyanazt akarják.
   Voltak komoly vitáim ideológiai agysérültekkel. Akik a Magyar Szigeten(meghívott szolgáltató voltam ott pár alkalommal) karlengetve, svasztikázva,heil-ezve dülöngéltek az alkoholmámorban. Mit akarnak egy IDEGEN ideológiával, ami minket is elsöpört volna, ha jut rá ideje??
   Zagyva Gyulával is volt ott némi vitám, amiben persze saját területén “győzött”, semleges területen meg elégtételt vettem tőle…
   Észre kéne már venni, nincs jobb, nincs bal, csak olyan aki a NEMZETÉRT szeretne tenni és aki ELLENE.

 5. Vak Bottyán szerint:

  Nincs olyan, hogy szélsőjobb és szélsőbal. Ezt a kategorizálást a nagy francia felfordulás után találták ki, mivel a konvent épületében a baloldalon ültek a jakobinusok és a jobboldalon a girondisták. Csak hazafias érzelmű, a nemzetét felemelni kívánó és hazaáruló, önös érdekeit előtérbe helyező van. A hazafiak lettek a szélsőjobbosok, a patkány hazaárulók a centrumban foglalnak helyet, vagy mérsékelt jobbosok, a kazárbolsik a szélsőbalosok. Ezekkel a műanyag fogalmakkal és kategóriákkal etetik a tájékozatlan közembert, aki már retteg a “szélsőjobb”-tól. Az egyértelmű, hogy az oldalt figyelik, a kommentelőket listázzák. Elvégre ez “demokrácia” ahol van “véleményszabadság”. A rendőrök akciója nem érdekel. Akik hozzá vannak szokva a kiszolgáltatott, megfélemlített emberek alázatos reakcióihoz, azok azt hitték, most is így lesz. Azután egy 74 éves kemény ember bebizonyította, hogy másként is lehet. Azon se csodálkoznék, ha a szakértők azt állapítanák meg, hogy a rendőr csak azután lőtt, hogy meghalt.

 6. lacii szerint:

  V.kutya
  Nem hiszem , hogy a 350- es jawaval 145 km sebességgel mentetek.
  Nekem is volt .A csúcssebesség egyszer az M.-hetesen volt majdnem 120.
  Habár lehet, hogy te az újabb Jawaval mentél.
  Végül is nem voltak rossz motorok, csak a sebváltónál, mindig beszart a léptető villa.
  Volt még két púpos 250- es MZ m . De azoknak a kipufogó szarakodott mindig. Habár jól nézett ki de a Jawa jobb volt.
  Már hangilag is. Öröm volt hallgatni.
  Gondolkodtam hogy veszek egy motort, De ezek a Dögök már megölnének. Meg aztán már a szerveimet sem tudnák felhasználni. Motor ügyben pedig az Orosz kapcsolatom a Következő volt. Mentem egy Riga mopeddel.
  Gondolom van pár öreg motoros köztünk. További szépeket.

  • Kálmán Lőrinc szerint:

   Meg lehetett oldani vele, volt benne folytás, amit ki lehetett venni és elég ütős ereje lett, volt pár “szaki” aki pár óra alatt feltuningolta a vasat, egy barátom alól a próbakörön ki is ugrott a gép rögtön, amikor a szokásos gázadással próbálta kihúzni a kanyarból 😀
   Persze ez a korlátozás nem véletlenül volt bene, radikálisan csökkent az élettartama,de ez a tuningok többségére igaz.

  • V.kutya szerint:

   350-es Jawa CZ, vagyis “Cetkajáva”, akkor az volt a csúcs, az a bizonyos sárga tankos, szürke sárhányós. Ráadásul ketten ültünk rajta. Bizony az 145 volt, és igazi halálfélelem! Levegőt alig kaptam, nem volt teli bukósisakom.

 7. lacii szerint:

  Gondolom sokunknak volt motoros élménye. Így már értem V kutya.
  A legjobb tuning az volt, mikor kiszedtük a légszűrőt.
  A Mostani motorok már jól fel vannak szerelve.
  Ülésfűtés .Kormány fűtés. Meleg ruhák. STB .
  Anno úgy lefagytak időnként a kezeim. Hogy nem is tudtam levenni a kezeimet a kormányról, csak lehúzni.
  Hiába volt bundás kesztyű. Hiába öltöztem fel.
  Végül is szép emlékek fűznek a motorozáshoz, Gondolom a többieket is.
  Na ezt még leírom
  A Ház alatt (emeletes ház) Volt a motornak egy hely . Ott parkolgattam . Volt olyan hogy menni készülve berúgtam a motort (az a Púpos MZ volt)
  Akarok indulni , de valaki ellopta a sebváltó kart. Vagy olyan is volt , hogy a Lőre tartó toktetőt is. (Benzin tank sapka)
  De volt hogy a motort is ellopták.
  Hát voltak élmények. Mint mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.