Fertelem

Magyarok vagyunk, nem halloweenezünk! Biztos van értelme a kemény ellenállásnak?

sn

Amióta csak ismerjük a Halloween fogalmát, vita tárgyát képezi.

A keresztény hagyomány szerint, melyet hazánkban is követünk, a november 1-i mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja, a halottak napja, vagyis november 2. pedig az elhunytakról való megemlékezés napja. Jogosan merül fel a kérdés, hogy jön mindehhez a tökfaragás, a mókás ijesztgetés és a szörnyecskés aprósütemény – de vajon tényleg van értelme a makacs ellenállásnak?
Sokan rosszallóan nézik, ahogy a kelta hagyományra visszanyúló, elsősorban angolszász országokban honos Halloween begyűrűzött a hazánkba is, mert ahogy mondják, nem a mi ünnepünk, és megszentségteleníti a magyar hagyomány szerint ünnepelt mindenszenteket és halottak napját.
A Halloween valóban pogány gyökerekre nyúlik vissza. Őse a démonok és boszorkányok ünnepe, a samhain volt, a druidák istenének, Crom Cruach kultuszának részeként. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a mai ember számára a Halloween ünnepe már megszelídült formájában él, és alapvetően a mókázásról szól. Ilyenkor az azt ünneplő országokban amerre a szem ellát, az ünnep tematikájának megfelelő díszítést látni, a kertekben töklámpások pislákolnak, a gyerekek pedig rémisztő, de legalábbis kreatív jelmezekbe öltözve gyűjtögetik a cukorkákat házról házra járva.
Nem is kérdés, miért lett a Halloween mára világszerte számos országban elterjedt ünnep. Tulajdonképpen egy pozitív dologról van szó: színt visz az őszbe, vicces, apropót ad a készülődésre, várakozásra, és alkalmat teremt a családnak még több időt együtt tölteni.
Halloween vagy mindenszentek?
Mindeközben Magyarországon kettős a Halloween megítélése. Mivel hazánkban a mindenszentek és a halottak napja alapvetően komoly és meghitt ünnep, az elhunyt szeretteinkről való megemlékezésé, a legtöbb ember ezt tiszteletben tartandó tiltakozik a Halloween ellen. Mások könnyebb szívvel gondolnak rá, és bár valóban nem csekély extra bevételt hoz a szemfüles eladóknak, nem kereskedelmi fogásként, hanem vicces őszi mulatságként gondolnak rá.
A Halloween és a mindenszentek, illetve a halottak napja ünnepei közül azonban talán nem feltétlenül kellene választani. A jó megoldás nem a vagy-vagy, hanem az és lehet, azaz teljes mértékben különválasztani a meghitt megemlékezést a halloweenezéstől. Ha a családnak van kedve hozzá, mindkettőt be lehet csempészni a három napba.
(femina)
Bal-Rad komm: “…Ha a családnak van kedve hozzá, mindkettőt be lehet csempészni a három napba…”
-Hát talán mégsem kéne belecsempészni a mindenszetek és a halottak napja közé! A hagyományokat ilyen módon felhígítani a nemzeti és kultúrális önazonosság feladása.
A pravoszláv vallási szokásokban nincs a miénkhez hasonló ünnep. Így Oroszországban sem. Ám a halloweenezés terjedése miatt az orosz kommunista párt (KPRF) három hete törvényjavaslatot nyújtott be az orosz kultúra védelmében, ennek az erkölcstelen és káros szokásnak-Halloween-a föltartóztatása érdekében. Ami a MI ORSZÁGUNKBAN a rendszerváltás-a II. majdan-után tűzvész módjára terjed!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Fertelem bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. 1tothgabor szerint:

  Nagyon érdekesnek találom, mikor egy “komenista” egyházi szokásokra hivatkozva dönt.

  Természetesen a Marxi-Lenini Út egy már eltérített elképzelés volt. Útelágazásból pedig rengeteg van a “vörös” oldalon is.

  Röviden szólva, mikor Zjuganovék (vagy bármely más politikai HATALOM) egyházi érdekekre hivatkozva dönt(enek), onnan lehet látni, hogy érdek házasodik érdekkel, hatalom hatalommal.

  Amit az orosz komenisták nyernek az egyházzal való puszilkodással (az emberek érzelmi hozzáállása amiatt) azt elvesztik a tények oltárán.

  Vajon mennyi foga fog maradni egy átlagos “keresztény” papnak, pópának, papának, pápának, miután kiderül, hogy Jézus nő volt, az a tény pedig, hogy egy szakállas majmot tettek a helyére, (Sátán egyik férfi alakját) a női lélek és energia egyik megerőszakolása volt. A nők megtörésének további lépése pedig a templomokban a SZENVEDŐ, SÍRÓ, NŐI ALAK (= SZŰZ MARI) ábrázolása.

  Valószínűleg senki sem válaszolni.

  Arra sem fog senki sem válaszolni, hogy a thai és fülöp-szigeteki RETTENTŐ SOK TONNA ARANY tényleg ott hevert már több ezer év óta, vagy a magas szintű technológia, “atomból alkotok atomot” elve miatt korlátlan mennyiségben lehet előállítani. Sőt bizonyos technológiai elveket népszerűsítő fajoknál az űrben, az arany szó szerint SZEMÉT, AZAZ TECHNOLÓGIAI MELLÉKTERMÉK, AZAZ HULLADÉK.

  Nade ha ott is hever évezredek óta, miért akarsz meghalni miatta? A szabadság fokmérője nem a pénz és az érc, hanem maga a szabadság.

  Nade nem baj, öljük egymást továbbra is nyomtatott papírdarabokért, bányásszunk érceket, amik elhagyják a bolygót, gondolkodni pedig legyen bűn továbbra is.

  Mer az ördögtűl van.

  Admin:

  Azt hiszem tévedésben vagy a KPRF-törvényjavaslatát illetően. Az ugyanis az orosz kultúra és hagyományok védelmében lett benyújtva. Az egy másik dolog, hogy az EGYHÁZ KÉRTE-évekkel ezelőtt-hogy a KPRF a templomokban “hirdesse a maga igéjét”!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.