Donbassz

Tegnap folytatódtak a tegnapelőtt elkezdett heves latortüzérségi támadások a Donyeck-körüli íven.

Jaszinovataja-Makejevka-Gorlovka-Zajcevo-Szpartak-donyecki repülőtér.
Szpartak és a szomszédos repülőtér területén közvetlen harcérintkezések voltak mára virradóan.
Az éjszaka folyamán Dokucsajevszk ismét heves latortüzérségi támadást élt át. Három civil súlyosan megsebesült, három lakás pedig romokban hever.
Nem sokkal jobb a helyzet a luganszki frontszakaszon sem. Bár a tüzérségi támadások gyakorisága és hevessége meg sem közelíti a donyecki állapotokat, azért érezhetően súlyosbodott a helyzet.
Közben mára virradóan a valcmani kijevi udvart sokkolta a tegnapi moldovai elnökválasztás első fordulójának eredménye.
Bár az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie a leadott szavazatok abszolút többségét a vasárnapi elnökválasztáson Moldovában, ezért november 13-án a második fordulóban dől majd el, ki lesz az ország új államfője.
A voksok 99,5 százalékának feldolgozását követően a Moszkva-barát Igor Dodon a szavazatok 48,5 százalékát szerezte meg. A Nyugat-párti jelölt, Maia Sandu a voksok 38,2 százalékát kapta.
Dodon győzelme komoly csapást jelentene az európai orientációjú, chisinaui kormány számára. A korábbi kommunista politikus kampányában a kormányzat korrupciós ügyei miatti társadalmi elégedetlenséget igyekezett kihasználni, és azt ígérte: “helyreállítja a széleskörű, baráti kapcsolatokat Oroszországgal”.
Elemzők ugyanakkor rámutattak, hogy az ország külpolitikája aligha fog jelentősen megváltozni, mert az elnök jogkörei korlátozottak, jelentősebb döntéseket csak a parlament jóváhagyásával hozhat, ahol viszont továbbra is többségben vannak a Nyugathoz húzó pártok. Ugyanakkor megjegyzik, hogy “az ördög nem alszik”, és Dodon győzelme esetleg boríthat más téren is. Ami roppant kellemetlen lenne Kijev számára.
A részvételi arány a hatóságok szerint 48,92 százalékos volt. Moldovában legutóbb húsz évvel ezelőtt tartottak közvetlen elnökválasztást.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Donbassz bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. TERMIN8ATOR szerint:

  Makejevkában meg HÚSZ családi házat romboltak le az uki -galíciaiak,tegnap este volt róla hír a dnr.news-en.

 2. TERMIN8ATOR szerint:

  Szerintem, ha Dodon megnyeri véglegesen a msodik fordulót is ( feltételezzük, reménykedjünk hogy igen. ),akkor egy kisseb palota forradalmat is lehet kreálni,(de csak palotán belül), aztán Poddnyesztriából a Gagauzok segitségével megoldanák a “problémát”. Ez, csak az én elkébzelésem, fantáziám.

 3. TERMIN8ATOR szerint:

  KOREKCIÓ ! NEM MAKEJEVKÁBAN hanem DOLUCSAJEVSZKBAN ROMBOLTAK LE HÚSZ CSALÁDI HÁZAT az UKI-GALÍCIAIAK. elnézést !

 4. TERMIN8ATOR szerint:

  Három házat Zajcevóban, TÍZ házat ALEXANDROVKÁBAN , DOKUCSAEVSZKBEN pedig HUSZONKETTŐ családi házat romboltak le az UKI-GALÍCIAIAK.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.