A “Z”-nemzedék története…

A fiú gusztustalan hangon beszélt az idős bácsival a buszon. Az öreg ezzel az egy mondattal kiütötte

zen

A délutáni csúcsforgalomban, a tömött buszon egy fiatal srác azzal a jellegzetes, lenéző hangsúllyal így szólt a mellette ülő idős bácsihoz:
“Maguk egy teljesen más, primitívebb világba születtek bele, és abban élték le életük nagy részét.
Ezek után nem csoda, ha nem képesek megérteni a mai fiatalokat.”
Mindezt persze olyan hangosan mondta, hogy a körülöttük állók – így én is – jól hallhattam. A tömegben páran lesütötték a szemüket, mások felháborodott arccal néztek.
A srác tovább folytatta:
“Bezzeg mi, mai fiatalok, az internet, az okostelefonok, a Facebook, a robotok korában nőttünk fel. Mennyivel többet tapasztalunk, mi, mai emberek, mennyivel szélesebb a világképünk, gyorsabb a felfogásunk. Maguk ezt a világot már soha nem lesznek képesek megérteni.”
A tömegben sokan köpni-nyelni nem tudtak a hallottak után.
Az idős bácsi azonban nem vesztette el a józan eszét és a humorérzékét. Pár másodperces csend után ránézett a fiatal fiúra és ezt mondta neki:
“Igaza van, fiatalember, nekünk mindez nem volt meg, amikor fiatalok voltunk, úgyhogy nekünk kellett ezeket feltalálni, ez ugyebár sokkal nehezebb dolog, mint használni őket.”
A válasz hallatán többen hangosan felnevettek, és a fiatal srác csak ült ott szótlanul, megszégyenülve…
(fb)

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A “Z”-nemzedék története… bejegyzéshez 21 hozzászólás

 1. Pozsony 907 szerint:

  Mi a tèren voltunk lenn, nem az interneten fenn. Nem volt 1000 “barátunk”, csak 3, viszont ezek igaz barátok , s ők még ma is megvannak, ezèrt teli korsó a szívünk , s nem üres!

 2. Erzsi szerint:

  Mese ez a történet, mert már vagy egy éve ugyanezt más megfogalmazásban hallottam.
  És igen, a mi életünket nem az okostelefonok határozták meg, nézem a képet, fiatalok ülnek egy padon vagy öten, persze a háttámlán és lábuk az ülőrészen. Mindenik kezében okostelefon és azt nyomkodják, egymásra sem néznek, egy szót sem váltanak. Nézem a metron és minden második fiatal a telefonját nyomkodja, az idősebbek leszálláskor előveszik és megnézik van -e üzenet. Biztos a gyermekétől vár egy sort, de az nem küld, mert el van foglalva a telcsijén valami mással. És valóban nem értem a mai fiatalokat, kiüresedve néznek a világra és észre sem veszik, hogy közben elvész a jövőjük.

 3. V.kutya szerint:

  Ez egy többféle verzióban visszatérő, elsősorban szélsőjobbhoz kötődő személyek által ezerszer megosztott “tartalom”, kvázi megrendelésre készült propaganda szöveg, része a suttogó propagandának. Nem kéne bedőlni neki. A szokásos szalámi szeletelő technika, légy ellenséges a fiatalokkal, megerősítő az emberekben az amúgy természetes “bezzeg a mi időnkben” szlogennel kezdődő generációs paradigmát. Ne feledjétek: EZ a fiatal, vagy annak fészbukos barátja fog műteni, ha kórházba kerülsz, és nem a nyugdíjas (gyermekkori) barátod!

 4. lacii szerint:

  Nincs semmi baj a fiatalsággal.
  Ők már teljesen másképpen gondolkoznak.
  Amit mondott nem lenézésből mondta, hanem tényként.
  És ez így is van
  Más látásmód , más gondolkodás. Nagyobb Innováció.
  Ők is okkal születtek le mint mi.
  Végül is az “Öreg” harcosokból is lehet olyan világképet “kicsiszolni”,ami a fiatalság mostani állapota.
  Nem kell mást tenni, csak felfedezni magunkat. És kilépni abból a hitből, hogy emberek vagyunk.
  Felpörgetni a csakráinkat (mert van ám) Megemelni ezzel a rezgésszintünket. És már is egy nagyobb tudatossággal,látásmóddal ajándékoztuk meg magunkat.
  Az olyan marhaságok, hogy ha nem eszel meghalsz. vagy , megfogsz öregedni, és mehetsz a stiglic kertbe.
  Ezekre a hitrendszerekre már nincs szükség . A Testünk megfiatalodhat. Ha az a szándékunk.
  Fénnyel is táplálkozhat. Már sokan vannak ilyenek.
  Tehát semmi különbség a mostani fiatalság és a leamortizálódott “öregek” közt.
  Viszont aki nem innoválja magát ,az úgy jár mint Pisti Barátom a másodikról (bottal).
  Ma van a halottak napja. De mi kicseszhetünk ezzel a nappal, Pl, hogy nem fogunk meghalni.
  Ahogy Jézus is mondta. Ha kendermagos tyúkot látsz a kertben , akkor leárazás lesz a lidliben.
  Hogy az írásom hülyeség, Lehet de én hiszem.
  További szép napot mindenkinek.

  • Pozsony 907 szerint:

   A tisztelet hiánya társadalmi felbomláshoz vezet.

   • DuliFuli szerint:

    Oda vezet és máshoz is, csak a társadalmi következményekről a felhasználókat nem tájékoztatták a feltalálók, de a generációs koóperáció igaz és folyamatban van.
    Mások is látják, tapasztalják csak lehet a közvetlen érintettek nem

   • V.kutya szerint:

    A tiszteletet nem lehet megkövetelni, azt automatikusan kapod, azért, amilyen vagy, és amilyen példát mutatsz azoknak, akiktől (mindezek híján) megkövetelnéd a tiszteletet. Orbán ez utóbbi.

  • Balázs szerint:

   Szerintem lacii, ne csak fényt egyél.

  • BJ szerint:

   Ahogy Kádár is mondta (a feleséged tanította?, így érthető a Z generáció is!) Ha kendermagos tyúkot látsz a kertben , akkor leárazás lesz a lidliben.
   “Leszületés, csakra, rezgés” Ezotéria mantra. Volt ilyen a materialista tankönyvekben? Vagy ez most milyen vallástan?
   “kilépni abból a hitből, hogy emberek vagyunk” Ez sikerült. Sokan megragadtak a darwinista majom szintjén, mert azóta se találják a “hiányzó láncszemet”, amit bőszen hírdettek.
   Viszont a tanárnő véleménye érdekes lehet a leamortizálódott Pisti baráttal kapcsolatban “A Testünk megfiatalodhat. Ha az a szándékunk” Szólni kéne neki hogy felesleges a bot.
   További szép napot.

 5. M szerint:

  A “levilágosodott” totális rabszolgák. A nem tudás dicsőséggé vált, mint a majom a bottal, hadonászik vele de nem érti mire való.

 6. scout szerint:

  Nincs semmi baj a fiatalsággal.Csak kretének.
  Valaki nyomja már meg a piros gombot.Szellemi nyomorultak,sajnos fizikai nyomorítás szükséges, hogy ráébredjenek mit jelent a tolerancia, tisztelet,segítőkészség,önzetlenség.A matematikát megb..szni nem lehet, sok hülye elöbb-utóbb hülyeséget csinál.Ezt hívják történelemnek.

  • vitorla123 szerint:

   A fiatalokkal semmi baj!Imádom őket.Persze könnyű nekem .15 évig voltam csapattiszt.Velük együtt öregedtem Utána 18 éves rendőrök parancsnoka voltam.Velük öregedtem.Ők már algoritmusokba gondolkodnak.Tanítottuk nekik a számítástechnikát,pontosabban velük együtt tanultuk.Aki tud osztani az tudja mi az algoritmus.Szóval nem sok mindent mond nekik a haza és a haza szeretet ha abba a hazába nem lehet megélni.Minden nyelven tudnak kommunikálni,mert ott a gép ami fordít..Mi közben az egyetemi végzettséget egy darab idegen nyelv vizsgához kötik.Meg nyomok egy gombot és tudok japánul,vagy kínaiul,vagy angolul oroszul.Hogy még nem tökéletes irodalmi.Ez igaz.Még.De lényegében csak programozás kérdése.Amit értelmetlennek láttok, nem más mint a kínai kommunikáció átvétele.Két kínai 2000 évvel ezelőtt már tudott egymással beszélni,ha ezt leírták,bár több ezer kilométerről érkeztek és nem értették egymás beszédét. Belerajzolták a porba.Bár teljesen mást mondtak,de ugyan azt írták.Mind a két beszéd ugyan azt jelentette ” Ha ezt a mondatot megjelöljük egy kóddal pl 11 akkor ez a világ minden nyelvén ahhoz vezet,hogy kapni fogok egy pohár tejet.”11 kérek egy pohár tejet!”Persze nem olyan költői.Ez az oka egyébként,hogy a migránsok német nyelv területre és angol nyelvterületre igyekeznek.Két okos telefonnal elboldogulnak.

   • V.kutya szerint:

    Ott a pont!!!!!
    A migráncsos megy a 21. századba, a magyar nép pedig a 19.-be.

   • fatum szerint:

    Vitorla. Az ember nem gép. Elpusztul, ha a géptől függ. Az ősember agytérfogata nagyobb volt, mint a mai embereké. Igaz, matriarchátusban éltek. A férfiterror féloldalas technikája csak árt. Leszoktat a gondolkodásról. Érzéketlen robotok lesznek az emberek. Te neked mint csapattisztnek arra volt szükséged, hogy ne GONDOLKODJANAK AZ EMBEREK. PARANCSOT TELJESÍTSENEK. EZ A TE HÍRES “Z” NEMZEDÉKED.
    Elpusztul az emberek közötti gyöngéd érintés. És ezzel az ember is. Volt a középkorban egy jezsuita pap, aki árvákkal kísérletezett.
    A gyerekek mindent megkaptak, de senki nem érintette meg őket. Egy sem érte meg a felnőtt kort.

  • V.kutya szerint:

   Ne olvassátok el!!!!!!!!!!!!!
   Suttogó náci propaganda, egyetlen betű sem igaz belőle, még a névelők sem!

   • petymeg szerint:

    Kutya! Én sem túdom milett veled/megcsipett valami,rád akadt valami jófajta párlat/,de sajnos a fenti jellemző “társadalmunk”lakóinak nagyobbik részére!
    A telefónról meg annyit,kettönk közül legyek én az okosabb.

 7. zls-179 szerint:

  Tudja fiatal barátom van igaza részemről ez nem vitás,de egyet vegyen tudomásul vagy ha úgy tetszik készpénznek, ahogyan ma divatos mondani.Hogyha KÖZÖSEN nem változtatjuk meg a ránk szabott jövőt, akkor TI fiatal barátain egy lelketlen,anyagias és gépies világba fogtok megöregedni, és meghalni!Amit annak idején ha fölöttetek is eltelik az idő, nagyon fogtok sajnálni!Jobban mint a mi, a fiatalságunkat abban a primitív korban!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.