Szíria

Szergej Lavrov az orosz állami televízió Rosszija 1 csatornáján vasárnap este bemutatott, Jevgenyij Primakov néhai orosz külügyminiszterről és miniszterelnökről készült dokumentumfilmben nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a nyugati államok, de elsősorban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, a Szíriával kapcsolatos hisztériában a “nyilvános sértésekig” is elmennek Oroszországgal szemben.

Beszélt arról, hogy Washington “háborús bűncselekmények” elkövetésével vádolja Moszkvát, miközben Jugoszláviában polgári célpontokat bombázott.
A Jugoszlávia elleni NATO-latorszövetségi fellépést agressziónak minősítette és hangsúlyozta, hogy “1945 után ez volt az első fegyveres támadás Európában, amelyet egy szuverén állam ellen elkövettek”.
“Emlékeztetnék rá, hogy a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság elleni agresszió polgári célpontok elleni támadások hatalmas mennyiségével kapcsolódott össze, beleértve egyebek között Szerbia televízióját, hidakat, amelyeken polgári utasszállító vonatok közlekedtek, és sok minden mást. Több ezer halott, köztük néhány száz gyerek, negyedmillió menekült, akikről azóta sem emlékezett meg senki” – mondta.
Tegnap aztán az orosz külügyminiszter Moszkvában fogadta ciprusi kollégáját, Joannisz Kaszulideszt. A tárgyalásaikat záró közös sajtótájékoztatón aztán Szergej Lavrov bejelentette: “Törvényes célponttá válhatnak Aleppóban az USA által támogatott, mérsékeltnek mondott szíriai ellenzéki erők, ha nem különülnek el az an-Nuszra banda terrorszervezet (újabb nevén: a Dzsabhat Fatah as-Sam) pribékjeitől.”

“Miután mindenki arról kezdett el beszélni, hogy a Nuszra támadja a szíriai kormányerők állásait, az arról tanúskodik, hogy minden olyan méreteket öltött Aleppoban, hogy már nem lehet szemet hunyni a kilengések fölött” – hangoztatta az orosz diplomácia vezetője, aki szerint már a nyugati médiában is elismerik az an-Nuszra horda vezető szerepét.
“Nem igazak azok az amerikai állítások, amelyek szerint Alepponak a szíriai kormányerők által körülzárt keleti negyedeiben, ahonnan a Damaszkusz-ellenes erők kitörni próbálnak, az an-Núszra csupán mellékszereplő lenne.
“A Nuszra két-háromszáz fegyverese nem tudna ilyen hatást előidézni és ilyen mennyiségű támadást végrehajtani. Ez újból arról győz meg bennünket, hogy a többi csoportosulás közvetlen társulásban áll velük” – mondta Lavrov.
“Ismét felhívjuk partnereinket, akiknek befolyásuk van az ellenzékre, hogy annak fegyveresei haladéktalanul váljanak le a Nuszráról, azért hogy a terroristák elleni harcra összpontosítsunk. Ha ezt nem teszik meg, akkor az ENSZ határozataival összhangban legális célponttá válnak” – hangsúlyozta Lavrov.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz és a szíriai légierő immár csaknem két hete nem bombázza Aleppot. Ennyi időnek elegendőnek kellett lennie ahhoz, hogy a mérsékeltnek mondott ellenzéki erők elkülönüljenek az an-Nuszra hordától.
“Ha az elkülönülés nem történik meg, akkor korrigálnunk kell az álláspontunkat. Korábban azt mondtuk, hogy az USA vagy nem képes, vagy nem tudja leválasztani az ellenzéket. Most azt lehet majd mondani, hogy nem akarja. Bízunk benne, hogy az önfenntartási ösztön felülkerekedik, mert a terroristákkal összejátszani mindig veszélyes. Az amerikaiak ezt jobban tudják, mint bárki más” – figyelmeztetett az orosz diplomácia vezetője.
Washingtonban amúgy nagy a külügy sértődöttsége. Rossz hangulatuk oka, hogy Oroszország párhuzamot merészelt vonni Aleppo és Moszul között. A State Departament szerint ez lehetetlen, mert Moszulban az ISIS-ellen lépnek fel, míg Aleppoban az an-Nuszra ellen kell fellépni. Az egy cseppet sem zavarja az amerikaiakat, hogy a kettő egy és ugyanaz.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Moszult nyugodtan lehet bombázgatni civilestül!-mert azt ők csinálják. Ugyanez Aleppo esetében oroszok által elkövetett háborús bűncselekmény.
Aleppoban és környékén tegnap is folytatódott a kormánycsapatok offenzívája.

Aleppotól északra az Al-Bab-fennsíkon a kurdok sikeresen izolálták az ankarai maffia által támogatott Jabhat Al-Shāmīyah és kalifátusista bűnbandákat, amelyek a város északkeleti-keleti szektorában körbezárt és ostromlott cimboráik megsegítésére igyekeztek volna.

eszal

Dél-délnyugat Aleppoba viszont megérkeztek, és elfoglalták kiindulási pozícióikat a “Sivatagi Sólymok” nevű különleges egység katonái. Több mint harminc darab T-90-es tankjukat is hozták magukkal.

Nagyon úgy néz ki a helyzet a készülődésből, hogy a végső leszámolás az ostromgyűrűbe zárt martalóchordákkal a közeljövő forgatókönyvébe már beleíródott.
Daraa-tartomány Abtaa városában az an-Nuszra tegnap is rettenetes veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. furnan szerint:

  “Mérsékelt ellenzék” fegyverekkel…. Ilyen nincs, ez egy megtévesztő fogalom.

  Fegyveres ellenségre mondják az amcsik….. A fegyverekkel csak fegyverek tudnak szót érteni……

  Nem is értem, tulajdonképen miért problémáznak ezen….

  Az USA “demokrácia” és “szabadság” értelmezése mindig is sajátos volt a világtörténelemben….
  végre, az oroszok világosan megfogalmazták a lényeget.

 2. TERMIN8ATOR szerint:

  Hát, a cikk elolvasásá után meg kell változtatnom a véleményemet SZERGEJ VIKTOROVICS LAVROVRÓL ! És ezt örömmel teszem . MINDEN ELISMERÉSEM SZ. V. LAVROV-nak a nyilatkozatáért. Végre ő is átlátta azt a helyzetet, szituációt, amit már sokunk akkor látott, amikor beindult a DÉLKELETI UKRÁN VÁLSÁG . Az amit,és amire a mostani nyilatkozatában utalt, már régi keletü, amit eddig nem vettek észre , vagy nem akartak észrevenni, ami most a Szíriai háboru, talán VÉGKIFEJLETÉNÉL úszot a nyilvánosság felszinére.

  • manchester united szerint:

   Lavrov is csak katona teszi amit Putyin mond neki.Nekem speciel mindig is hatàrozott személy volt de ő is azt mondja amit leirnak neki.

 3. Vak Bottyán szerint:

  Mint közismert a mérsékelt ellenzék által kilőtt golyók nem ölnek, olyan tudatmódosító anyaggal vannak bevonva, amitől a sebesült katona 3 napig a Paradicsomban érzi magát, ahol félóránként a Vörös Hadsereg indulóját hallgathatja.

  De komolyra fordítva a szót, az Aleppo-i helyzet nem alakul kedvezően a szíriai kormányhadsereg számára. Több ellentámadást indítottak a dzsihadisták, területeket nyertek és a legutóbbi értesülések szerint délnyugaton 8 ezer fős csapatösszevonást hajtottak végre, egy komolyabb támadás céljából. Számomra teljesen egyértelmű, hogy valakik mind a két felet ki akarják véreztetni. Azután szépen a többi iszlám államot is. Nagyon okos emberek találták ki ezt a játékot, az iszlámellenesség egekig való fokozására, azután pedig az iszlám elpusztítására. Ez még csak az előjáték.

  • SirMock szerint:

   A legelső támadásnál, pár napja 12000 fős sereget vontak össze, legalábbis ők ezt állították, mégis alig foglaltak el valamit, és amit igen, azt sem tudták teljesen megtartani. Az SAA a Tigrisekkel és a Sólymokkal kiegészülve szerintem vissza fogja verni a támadást. Legalábbis az ostrom nem fog megszűnni, én ezt vizionálom.

 4. .... szerint:

  Lavrov egy bábú. Putyin nem engedi a repgépeket Aleppóba bombázni, mert Berlinben megtiltották neki, hogy ne essen csorba az Ő nagyságán, hát Lavrov kezdett el ugatni, ne lássák, hogy Putyin is csak egy szolga. De jól csinálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.