“…Hol sírjaink domborulnak…”

Haldoklik a hagyományos temetkezés

ag

A koporsós temetés borsos ára és a halottakhoz kötődő szokások változása miatt kiment a divatból. A sokmilliárdos temetkezési piac átalakulóban van, tarol a hamvasztás, ami körül egyre kevesebb a hátborzongató tévhit. A sírhelylobbi és az egyházak tiltakozása ellenére egyre többen viszik el a hamvakat, nagyon népszerűek a szórásos szertartások földön-vízen-levegőben. Már több száz kegyeleti cég közül választhatunk, és érdemes is körülnézni, mert a kórházakban gyakran hiénák ajánlgatják a szolgáltatásaikat. Megnéztük, mi újság a temetkezési iparágban.

A klasszikus temetkezés lassan kimegy a divatból. Illetve nem is olyan lassan, a budapesti lakosság körében már ritkaságnak számít, hogy valakit hagyományos módon egy koporsóban elföldeljenek, pedig a nem is olyan régen még a családok nagyobb része irtózott a hamvasztás gondolatától. Ráadásul a sírhelyek utólagos megváltására is egyre kevésbé hajlandóak a rokonok, így egyre többször előfordul, hogy a halottat 25 év után kirámolják végső nyughelyéről. Mi lesz így, hamarosan be is csukhatjuk a temetőket?
Sokmilliárdos piac
Eltemetni valakit ritkán öröm, kivéve ha temetkezési vállalkozók vagyunk, és ebből élünk. A magyarországi temetkezési iparág mérete az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) adatai szerint a sírkőüzletet nem beleszámolva is meghaladja az évi 26 milliárd forintot. Ez a szám a nyugat-európai országok átlaghoz képest még vásárlóerő-paritáson mérve is alacsony, de volumenét tekintve megfelel a visegrádi országok átlagának.
A temetkezési szolgáltatók száma országosan mintegy 450-500 cégre és egyéni vállalkozóra tehető, de az ötven legnagyobb cég végzi a temetések több mint felét – ezek többségében önkormányzati illetve felekezeti hátterű cégek.
A temetőknél más a helyzet, a temetőüzemeltetést ugyanis nehezebb nyereségesen csinálni, így Magyarországon mostanáig az önkormányzatok és egyházak egyeduralkodók maradtak ezen a területen. Még állami fenntartású temető is csak egy van, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert, amit különleges státuszára tekintettel ez 2016. május 1-től a Nemzeti Örökség Intézet kezelésébe került.
Vállalkozók tulajdonában lévő magántemetők egyáltalán nincsenek, az ország mintegy 4550 temetőjéből 1550 önkormányzati, a többi 3000 felekezeti tulajdon, üzemeltetésüket többnyire a tulajdonos által létrehozott gazdasági társaságok látják el. Magántársaságok a temető-üzemeltetésben is alig akadnak, de az OTEI szerint ezek hangsúlyosabb jelenléte jótékony hatással lenne a piaci versenyre, ahogy az is, ha kettéválasztanák a temetők üzemeltetését a temetkezési szolgáltatásoktól.
Olcsón megúsznánk a temetést
Bár a temetkezési piac – az esküvőihez hasonlóan – elég tradicionális, ugyanúgy vannak trendszerű változásai, mint bármely más ágazatnak. Az elmúlt évtizedek egyértelmű iránya a koporsós temetések visszaszorulása és a hamvasztások javára. A folyamat a nagyvárosokban nagyjából már el is ért a falig: Budapesten manapság a temetések 70-90 százaléka hamvasztásos, az országos arány pedig 60 százalék körül mozog, tehát még a konzervatívabb vidéken is a halottak több mint felét hamvasztják.
Ennek elsődleges oka anyagi: a hamvasztás egész egyszerűen a töredékébe kerül még a legegyszerűbb koporsós temetésnek is. A magyar lakosság ezen a téren is nagyon árérzékeny, annak ellenére, hogy az OTEI adatai szerint hiába érzékeljük drágának a temetést, a családok számára jelentkező költségek uniós átlagban még vásárlóerő-paritáson mérve is alacsonyak. Ugyanakkor Európa gazdagabb felén is ugyanez a trend figyelhető meg a hamvasztással kapcsolatban, amiből arra lehet következtetni, hogy a halottakhoz való viszony átalakulása is szerepet játszik a dologban…
(Forrás:index)
Bal-Rad komm: Nagyjából csak a cikk első-lényeges-harmadát copyztuk.
“…a hamvasztás egész egyszerűen a töredékébe kerül még a legegyszerűbb koporsós temetésnek is. A magyar lakosság ezen a téren is nagyon árérzékeny…a halottakhoz való viszony átalakulása is szerepet játszik a dologban…”
-Nagyon nehéz a két dolgot egymástól elválasztani. A magyar társadalom többségének anyagi megrogyása és a hamvasztás “növekvő népszerűsége” egymással szimbiózist alkotó folyamat. Logikus folyamat. Ugyanakkor nem szabad valamit figyelmen kívül hagyni.
Azt a tényt, hogy a szeretteink, elődeink hamvait tartalmazó urnát-ha a sors úgy hozza-egy plasztikszatyorba beletéve vihetjük magunkkal. Bárhová!
BÁRHOVÁ, BÁRMIKOR! HA MENNI KELL!
És nem szabad elfeledni az igazságot: OTT A HAZA, AHOL ŐSEINK SÍRJAI DOMBORULNAK!
A hamvakat tartalmazó urna nem sírhalom! Bárhová vihető! Ahol megélhetést remélünk!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

“…Hol sírjaink domborulnak…” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. cicvarek szerint:

  Sokan még a hamvasztást sem tudják kifizetni, egyre több a szociális temetés.

 2. Sub Zero szerint:

  “Eltemetni valakit ritkán öröm, kivéve ha temetkezési vállalkozók vagyunk, és ebből élünk.”
  Tényleg? Nagyon magvas megállapítás! gratulálok a cikkírónak! Akár folytathatta volna is ezzel a lendülettel a felsorolást. Temetkezési vállalkozónak, az örökösnek, a haragosnak, a vejnek, hát még a nejnek!

 3. POZSONY. 907 szerint:

  Úgy tudom a Vatikán tegnap betiltotta a hamvasztást is, én pogány vagyok, a feleségem is az, a gyerekek is azok maradnak!

 4. István Fekete szerint:

  A vatikániak mind menjenek az édesanyjuk pic..jába.Oszt ott vezényelhetnek is.

 5. zls-179 szerint:

  Pont az égetnivalók tiltották be a hamvasztást,no sebaj ezt is megoldják valahogyan a népek, és nem az alattvalók!

 6. Artur szerint:

  Nevezhetnénk a Vatikáni döntést,elfojtott inkvizíciós inverziónak.
  Egyébként a halottakat úgy kellene hagyni ahogy a természet is hagyná őket de ehhez terület és kegyelet is kellene,ami ma már a mai debil szubkultúrában és városi létben szinte lehetetlen.

  • Sub Zero szerint:

   Farkasok falják fel?

   • POZSONY. 907 szerint:

    A természet s vele az ember is, kőrforgásban van, a tűzzel is ugyanúgy vissza kerül a helyére, hamuként akár, ezért nem szabad tíltani.

    • Sub Zero szerint:

     Biztos, hogy betiltották? Csak azt olvastam, hogy a koporsós temetést részesítik előnyben. A témát egyébként nagyon jól bemutatja Huszárik Zoltán, Piacere című filmje.

   • Artur szerint:

    Klasszikus temetésre gondoltam.A temetőkben adott esetben húsz évenként egymásra temetik a porhüvelyeket,ipari körforgásban.

 7. Próféta szerint:

  Már meghalni is sokba kerül, inkább sose haljunk meg. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.