Modellváltás

Újabb gyomrost kapunk a győri Auditól?

Modellváltásra készülnek Győrben, ezt pedig a tapasztalatok alapján meg fogjuk érezni az országos ipari adatok alakulásában is.

Múlt héten jelentette be az győri Audi, hogy munkatársainak egy részét, egészen pontosan 850 munkatársat átcsoportosít; 550-et Pozsonyba irányít az ottani járműgyárba, 300 dolgozót pedig a győri motorgyárukba helyez át.
A 850 munkatárs (ami 100 fővel több, mint amivel nyár végén terveztek) kiszervezésének oka, hogy a járműgyár az eddigi három műszakos gyártásról két műszakosra áll át, mivel modellváltás van folyamatban. Csak remélni lehet, hogy az új Q3 gyártása minél hamarabb elindul Győrben, mivel az eddigi tapasztalatok alapján ezek az átmeneti visszaesések a Magyarországon működő autógyárak esetében komoly hatással voltak a teljes magyar ipar kibocsátására.
Ha megnézzük a KSH legfrissebb ipari termelésre vonatkozó adatsorát, nyilvánvalóvá válik, hogy a teljes magyar feldolgozóipar és a járműgyártás kibocsátása az utóbbi időben gyakorlatilag együtt mozog. Míg korábban, 3-4 éve akár eltérő irányú változásokat is láthattunk a két adatsorban, 2016-ra szinte egybe simultak. Bár ilyen mértékű együttmozgást azért nem teljesen indokol, de kétségtelen tény, hogy a járműgyártás aránya folyamatosan nőtt a teljes feldolgozóiparon belül, 3 év alatti 7 százalékpontos növekedést láthattunk (2013 augusztusában az évesített 23 százalékos arány 2016 augusztusára 30 százalékra nőtt).

Mivel a járműgyártás alapvetően 3 nagy ipari központra, illetve gyártóra koncentrálódik, így nagyon nem mindegy, hogy a győri Audi, az esztergomi Suzuki, vagy a kecskeméti Mercedes gyár milyen teljesítményt nyújt.
Emlékezetes, hogy 2014 augusztusában a magyar ipar kibocsátása nagyot “reccsent”, az addigi 10 százalék körüli átlagos növekedés nullára esett vissza. Bár ahogy már akkor is írtuk, a magyar sajtó jelentős része túlságosan leegyszerűsítve az Audi nyári 3 hetes leállására, illetve a Suzuki modellváltására vezette vissza a megtorpanást, kétségtelen, hogy a két autógyár teljesítményének visszaesése komoly hatással volt az országos ipari adatokra. Ráadásul az esztergomi gyártás három műszakról kettőre, majd egyre történt átállása még hónapokon keresztül kimutatható volt az ipari statisztikában.

Így joggal feltételezhetjük, hogy a Suzukinál nagyobb Audi-gyár teljesítménycsökkenése nyomot fog hagyni az ipari adatokban. Már csak azért is, mert a tavaly kirobbant VW-dizelbotrány után a győri gyár eddig is inkább lefele húzta idén az ipari dinamikát, legalábbis erre következhetünk Győr-Sopron megye adatsora láttán.
(mfor)
Bal-Rad komm: A dolgozók átvezénylése Döbrögisztánból egy más országba, csupán statisztikai változásokat eredményez, más egyebet nem. Az összeszerelde nyugati tulajdonosainak profitját, Döbrögisztán ilyen-olyan “bevételét” nem érinti. Ha valamiképp mégis, az elhanyagolható!
Ám egy EGÉSZEN DÖBBENETES dolgot megtudhattunk!
Döbrögisztánban “…a teljes feldolgozóiparon belül, 3 év alatti 7 százalékpontos növekedést láthattunk (2013 augusztusában az évesített 23 százalékos arány 2016 augusztusára 30 százalékra nőtt)…”-ami pedig “…alapvetően 3 nagy ipari központra, illetve gyártóra koncentrálódik…”
Három összeszerelde adja a “magyar” feldolgozóipar HARMINC SZÁZALÉKÁT!
Érdemes tovább gondolni a dolgot! Eszerint Döbrögisztán feldolgozóiparának legalább 90 százalékát a nyugati tulajdonú összeszereldék produkálják! De valószínűleg a legnagyobb szolgáltatói szektor is hasonló arányokban van jelen! Csakhát a nyereség!-az nincs jelen! Az távozik!
Lehet kérem szépítgetni a dolgokat! Beszélhetnek qrányzati potentátok meg közgazdasági tótumfaktumok MAGYAR GAZDASÁGRÓL, ám a valóság az a GYARMAT! Az összes járulékaival.
Nem mindig volt ez így!
Persze “AKKOR” a gyárak, üzemek-A FELDOLGOZÓIPAR-MAGYAR ÁLLAMI TULAJDONT KÉPEZTEK! A piacokkal együtt!
A nyereség is az állam nyeresége volt! Amiből az állam aztán finanszírozta mindazt, amit finanszírozni kellett!
Persze “AZ AKKOR” volt! “AKKOR” SZOCIALIZMUS VOLT!
27 éve pedig “EZ VAN”! Kapitalizmus!
Jó nekünk!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Modellváltás bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. .... szerint:

  Az adatok nagyságrendi jelentése nem teszi nyílvánvalóvá, hogy az úgynevezett összeszereldés adatban sok, nagyon sok termelési, előállítási rész van. Az összeszereléshez a szükséges alkatrészeket (mint, a acél lemezek, motor, váltó, műszerek, fékek, ülések, kábelek, stb) azokat is többnyire itt gyártják és az ugye nem összeszerelde, hanem gyártás. A végtermék értékében van kifejezve az egész, de az nagyon sok gyártást is magában foglal.

  • cicvarek szerint:

   300 dolgozót a győri motorgyárukba….
   A pozsonyiba nem szállítunk. Audinál különben minimális a magyar beszállító.
   A motorgyári üzem az csak összeszerelő gyakorlatilag nincs benne itthon gyártott termék. Amiket felsoroltál műszerek, fék, ülés, kábelezés, motor, váltó …..egyik sem magyar beszállítótól érkezik. Akkor miről beszélsz?

 2. .... szerint:

  Az AUDI -nál is 15000 fő dolgozik beszállítóként az audinak.
  A többi cégnél meg sokkal többen. Amit valaki a dolgozói perspektívából lát az nem sok.

  • cicvarek szerint:

   Csak nem Magyarországon!
   Ne ajvékolj ha ennyire agyatlan vagy kérdezd a rabbidat.
   Olvasni tudsz, talán meg is érted.
   https://www.audi.hu/hu/beszallitok/

  • cicvarek szerint:

   Miről ajvékolsz?
   “Az Audi Hungaria Motor Kft. pénzügyekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: a napi 150 kamionnyi rakomány kezelésére alkalmas logisztikai park feladata, hogy száz százalékos ellátásbiztonságot garantáljon a járműgyárnak, amelybe 30 országból érkeznek a beszállítók termékei.”

 3. .... szerint:

  Ez nem mond ellent a 15000 magyar munkásnak a beszállitói körben.
  Tudtad, hogy majd 80000 cég van mely az autóiparnak (is) dolgozik.

  • cicvarek szerint:

   Csak nem Magyarországon. A Suzukinak vannak magyar beszállítói.
   Az Audiba csavarokon, emblémákon és néhány apróbb kütyün kívül semmit, annak az értéke éves szinten néhány 10 millió HUF.
   Abból él a 15000 magyar munkásod?
   Minden napra egy mese?
   Ha annyira okoska vagy Dávidka, akkor írd ide cégnév szerint a magyarországi beszállítókat, egyebek hiányában csak ajvékolsz, ami nevetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.