Húsz százalék!

Már nem a munkanélküliség a mumus

Egyre kevésbé félünk a munkanélküliségtől, de egy váratlan kiadás még mindig komoly gondot jelent a lakosság felének. Ugyanakkor nőnek a lakosság megtakarításai és az európai átlaghoz képest jobban fel vagyunk készülve a rossz időkre.

Minden ötödik magyar pozitívan látja az ország gazdasági helyzetét. Bár továbbra is szkeptikusak anyagi helyzetükkel kapcsolatban, a magyar résztvevők 30%-a javulást vár háztartási költségvetését illetően a következő egy évben. A hazai válaszadóknak csupán 7%-a tart a munkanélküliségtől, ugyanakkor egy váratlan, nagyobb kiadás a megkérdezettek 55%-át hozná nehéz helyzetbe, és csak 21%-uknak nem okozna problémát egy ilyen helyzet – derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. és anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) közös kutatásából.
A magyarok és az európai válaszadók több mint harmada a megélhetéssel kapcsolatos mindennapi kiadások fedezését tartja leginkább aggasztónak, de sokan a rendelkezésre álló jövedelem kiesésétől is tartanak. A tavalyi évhez képest a munkanélküliség miatt európai viszonylatban csak minden tízedik válaszadó aggódik. Magyarországon a helyzet még pozitívabb, a megkérdezettek csupán 7% fél a munkanélküliségtől.
A tavalyi évhez hasonlóan az európaiak negyede úgy gondolja, hogy a következő 12 hónapban javulni fog országának gazdasági helyzete, míg a válaszadók egyharmada szerint romlik majd. A megkérdezettek közül a románok voltak a legbizakodóbbak, míg a lengyelek látták a legsötétebben saját hazájuk kilátásait. A románok 46%-a szerint javul országuk gazdasági állapota a következő 12 hónapban, és jóval 40% alatt volt azok aránya, akik szerint romlik majd a helyzet. Ezzel szemben a lengyelek 44%-a mondta azt, hogy romlik majd országuk gazdaságának állapota a következő ez évben.
Egyre fényesebbnek látjuk a jövőt
A magyarok egyre pozitívabban tekintenek a jövőbe: tavalyhoz képest csökkent a szkeptikusok aránya, idén a válaszadók legnagyobb hányada (37%) szerint a következő tizenkét hónapban nem változik hazánk gazdasági helyzeti, míg minden ötödik megkérdezett javulást vár a jövőben.
A háztartásuk anyagi helyzetével kapcsolatban az elmúlt évhez képest nem változtak az európai válaszadók jövőbeni kilátásai. A megkérdezettek 44%-a úgy gondolja, javulni fog anyagi helyzete a következő egy évben, 15% szerint pedig negatívak a kilátások. A megkérdezett országok közül Bulgáriában és Romániában a legbizakodóbb, míg Magyarországon és Szlovákiában a legpesszimistább a lakosság. Bár a magyar válaszadók kevésbé számítanak optimistának a felmérésben résztvevő országok között, 30%-uk javulást vár anyagai körülményeit illetően, illetve 43%-uk szerint háztartásuk helyzete változatlan marad. Azok a magyarok, akik pozitívan látják a jövő évet – a többi európai válaszadóhoz hasonlóan -, leginkább bevételeik emelkedésétől várják a javulást.
Nő a megtakarítással rendelkezők aránya
Bár a felmérésben résztvevő országok lakosai körében továbbra is magas azok száma, akik nem rendelkeznek megtakarítással, a magyarok esetében sokat javult a helyzet a tavalyi évhez képest: 10%-kal kevesebben nyilatkozták azt, hogy nincs félretett pénzük. Megtakarítások tekintetében a bolgárok állnak a legrosszabbul, 69%-uk nem rendelkezik spórolt pénzzel. A lengyelek, románok és a szlovákok megtakarításainak mértéke nem változott az előző évhez képest.
Tekintettel arra, hogy a felmérésben résztvevő országok lakosainak jelentős hányada nem rendelkezik megtakarítással, minden második európai válaszadó számára problémát jelentene egy hirtelen, nem várt kiadás. Legnagyobb arányban a lengyelek (62%) válaszolták azt, hogy nehezen tudnák kezelni a helyzetet. A románok érzik leginkább biztosnak pénzügyi helyzetüket, csak 45%-uk gondolja úgy, hogy problémás lehet egy nem várt kiadás fedezése, míg a hazai válaszadók 55%-ának okozna komoly fejtörést egy ilyen váratlan szituáció. Ezzel szemben, az európai átlaghoz (18%) képest a magyarok 21%-ának egyáltalán nem okozna jelentősebb gondot egy hirtelen felmerülő kiadás.
(piacesprofit)
Bal-Rad komm: Na ugye hogy igaza lett Mekkmesternek! Crisis over! Már nem rettegnek a magyarok a munkanélküliségtől! Már attól rettegnek, hogy hiába dolgoznak látástól vakulásig, akkor is csórók maradnak!
“…Azok a magyarok, akik pozitívan látják a jövő évet – a többi európai válaszadóhoz hasonlóan -, leginkább bevételeik emelkedésétől várják a javulást…”
-Mindösszesen egyetlen probléma van a dicsőségjelentéssel.
Döbrögisztán lakosságának mindössze HÚSZ SZÁZALÉKA osztja a hurráhangulatot!
Miszerint rájuk a szebb jövő vár!
És a többi nyolcvan?
Talán ha fordítva lenne a helyzet!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Húsz százalék! bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Sub Zero szerint:

  Bezzeg, amikor a fényes szellők fújtak! Nem 20% hanem 100% volt bizakodó! (papíron)
  Az igazság az, hogy a Kádár rendszerben egy ilyen bizakodási kérdőív, persze nem hivatalos, hanem csak úgy egymás között nagyjából szintén ezt mutatta volna.

  Admin:

  Igazad van! Ezért lehetett a rendszerváltás! Ha most megkérdeznék az embereket hogy “AKKOR” vagy “MOST”?-kb. ugyanez lenne az arány! 20 százalék mondaná/mondja, hogy most! 80 meg azt, hogy “AKKOR” jobb volt!

  Azért nagy különbség!

 2. Misa szerint:

  Ezzel az államvezetéssel, mely a teljes gazdaságot, piacot, munkaerőt kiszolgáltatja az imperialista nagytőkének.
  Ezzel az állam emlőin élősködő, csak kárt okozó nagy tőkés réteggel, nem lesz felemelkedés.
  Minden ezt sugalló cikk propaganda, hazugság.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.