Területi követelésünk lehet Oroszországgal szemben

Honfoglaló magyarok leleteire bukkantak Oroszországban

reg

Kivételes, a honfoglaló magyarokhoz köthető régészeti leletekre bukkantak magyar kutatók Oroszországban, a Kaukázus észak-nyugati előterében, a Kubán-vidéki Krasznodar és Anapa városok múzeumi gyűjteményeiből.

A raktárak mélyéről előkerült leletegyüttesek olyan palmettadíszes szablyákból, övdíszekből, aranyozott ezüst hajfonatkorongból és veretes tarsolyból állnak, amelyek a 9. század végén a honfoglaló magyarok vezető rétegének viseleti tárgyaival azonosak, velük egy műhelykörben készülhettek, és legközelebbi párhuzamai is kizárólag történelmi hazánk területéről ismertek – olvasható M. Lezsák Gabriella (fenti képen) régésznek, az októberben lezajlott kutatóút vezetőjének közleményében.
A leletek egy kéthetes tudományos-régészeti expedíció során kerültek elő, amely a Kubán-vidék és az Orosz Föderáció észak-kaukázusi múzeumait, régészeti gyűjteményeit járta végig, 9-10. századi leletanyagokat tanulmányozva.
Az expedíció célja az volt, hogy a Kárpát-medence honfoglalás-kori magyar jellegű régészeti leleteinek párhuzamait a térségben gyűjtse, dokumentálja, és kiépítse a kapcsolatot a helyi régészekkel.
Az október 15. és 30. között lezajlott kutatóutat M. Lezsák Gabriella régész, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Magyar Őstörténeti Témacsoportjának (MŐT) munkatársa vezette. Az expedíció tagja volt még Gáll Erwin, régész, történész, a Román Tudományos Akadémia Vasile Parvan Régészeti Intézetének munkatársa, Somfai Kara Dávid, orientalista, az MTA BTK Néprajzi Intézetének munkatársa és Avar Ákos orientalista, az ELTE Belső-Ázsia Tanszékének munkatársa.
A kutatóút érintette a Kubán-vidéket, a Sztavropoli-hátságot, Kabar-Balkárföldet, Észak-Oszétiát és Csecsenföldet. A gyűjtőmunka 9 város múzeumában zajlott, a helyi múzeumi vezetők, régészek és történészek segítségével. Az expedíció tagjai ellátogattak a mai Bugyonnovszk melletti (Sztavropoli járás) egykori Magyar nevű város területére is. A kutatók tervezik a talált leletek első hazai tudományos publikálását.
A beszámoló kitér arra, hogy a Kubán vidék és a Kaukázus északi előtere a hazai és a külföldi krónikák szerint a magyar honfoglalás óta kiemelt szerepet játszott a magyar elit közgondolkodásban és politikai kapcsolatrendszerében. Egy bizánci forrás arról számol be, hogy a honfoglalást megelőzően a magyarság kettévált: egyik rész nyugatra, a Kárpát-medencébe, a másik rész a Kaukázuson túli területre költözött, ám a két népegység kapcsolattartása a X. század közepén is folyamatos volt.
A keleten maradt magyarokat a 13. század első felében Domonkos-rendi szerzetesek indultak el felkeresni IV. Béla király támogatásával, majd évszázadokkal később több magyar utazó is eljutott a térségbe és hírt hozott az egykor ott élt magyarok nyomairól.
A 19. század végén gróf Zichy Jenő vezetett több tudományos expedíciót a Kaukázus térségébe. Mintegy 40 évvel ezelőtt Erdélyi István régész látogatott el az Észak-Kaukázus néhány nagyobb múzeumába, és közölt olyan leleteket, amelyek a honfoglaló magyarság leleteivel mutattak rokonságot. Azóta azonban a térség múzeumügye tovább fejlődött, és számos új tárggyal gazdagodtak a kinti gyűjtemények is, bár az illegális műkincs-kereskedelem továbbra is nehezíti a kutatók munkáját. A most megtalált legérdekesebb leletegyüttesek egy része is az illegális műkincspiacról került hatósági lefoglalás után múzeumba.
Mindezek ellenére napjainkban a magyar őstörténettel foglakozó régészek többsége mégsem fordít figyelmet a térségre, holott egyes írott források ezeken a területeken egyaránt magyar jelenlétről számolnak be, már jóval a honfoglalást megelőző évszázadokból is. Az expedíció tagjai ezért tartották fontosnak, hogy felvegyék a kapcsolatot a helyi múzeumok régészeivel, és szisztematikusan átnézzék az érintett múzeumok régészeti gyűjteményeit.
Már az első “ismerkedő” expedíció során előkerült leletek is azt igazolják, hogy a Kaukázus északi előtere és a Kubán-vidék a magyar őstörténet kutatás fontos területe lehet – áll a beszámolóban.
Az expedíció tagjai úgy vélik, hogy napjaink magyar őstörténeti kutatásának legsürgetőbb feladata a precíz anyaggyűjtés, és annak teljes körű feldolgozása, a történeti értékelést csak ezután lehet elvégezni.
A beszámolóban kiemelik: a magyar őstörténet kutatása többé már nem képzelhető el a Kaukázus térségében folytatott több tudományág – régészet, embertan, archeogenetika, néprajz, történettudomány, nyelvészet, etnomuzikológia – művelőinek szisztematikus feltáró munkája nélkül. Ezért az expedíció tagjai a jövő évben is folytatni szeretnék a helyszíni régészeti kutatásokat, kiegészítve az említett tudományterületek vizsgálataival.
(librarius)
Bal-Rad komm: Levelet írni, küldöttséget meneszteni Moszkvába!-de azonnal. Visszakövetelni Vlagyimir Putyintól a területet. Az se baj, ha vele együtt adják! Legyen ő a Főnök! (Megengedjük neki!) De ha lesz annyira fösvény velünk, hogy minket oda nem!-akkor jöjjön ide a társulatával, és legalább ezt az itteni keveset garantálja NEKÜNK! Meg osztán itt is elfőnökösködhetne!
Döbrögit meg a többi bűnözőt meg ugyancsak a gondjaira bíznánk. Ott van az a nagy Szibéria! Vagy esetleg Kamcsatka!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Területi követelésünk lehet Oroszországgal szemben bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. Speciális Ű Oszt szerint:

  Megkapjátok egész Oroszországot nem sokára egyé válunk.
  German-Russia Unio
  EURAZSIA uj keleti-világrend

  • Realista szerint:

   Csak egy baj van vele idióta. A te országod mai formájában kimarad belőle. Különben is az oláh nemkívánatos ebben a körben. Te biztos kimaradsz buta troll.

 2. cicvarek szerint:

  Vajon miért a vatikáni levéltárban vannak Julianus barát feljegyzései?

 3. Erzsi szerint:

  admin a jó édes anyádat, velem szórakozol, lemegyek és megtéplek

 4. Erzs szerint:

  admin a jó édes anyádat, ne szórakozz, mert lemegyek és megtéplek

 5. Botond szerint:

  Ez az, amikor feltalálják a spanyolviaszt … amúgy az 1960-as évektől komoly régészeti kutatásokat folytattak a szovjet hungarológusok (valamikor komoly preztizst jelentett a szovjet régészeknél, ha valaki a magyar őstörténettel foglalkozott … “elitünk” elintézte, hogy ma már csak a múzumi raktárakban tekinthetők meg a leletek / azonban az igen komoly szakirodalom – igaz, csak oroszul – tanulmányozható). Nem semmi, hogy a múzeumlátogatások ma már expedicióknak minősülnek … 🙂 …

  Évekkel ezelőtt sokat jártam arrafelé. Még mindíg jelentős számú helységnévben, illetve földrajzi helyek nevében felismerhető a hun-avar-magyar eredet. Suméria
  óta nevezik a Kaukázustól délre elterülő területet IRÁN-nak … míg az attól északra húzódó vidéket (ma Rosztov, Kubány, Krasznodar, Sztavropol, Dagesztán, Kalmükia, Adigej és Abhazia) TURÁN-nak.

 6. Pex szerint:

  Tehát, csatlakozunk az orosz területünkhöz?

 7. TERMIN8ATOR szerint:

  Ha az emlékezetem nem csal, azt a területet nevezték el -az Ural hegyvonulat legdélib végégén, a Kaukázus északi hegyei kezdetei közötti terület-a A Népek Országutjának. Ha jól tudom, akkor a keletre visszavándorló magyaroknak, még az írmagját is kiirtották BATU mongol hordái. Talán amikorra Julianus odaért, a keleti- keletre távozott magyarokból még hírmondó sem maradt . Legalábis V.G,JAN Orosz író DZINGISZ, BATU, és a TATÁRJÁRÁS, címü trilógiája szerint. Méghozzá a KIJEVI FEJEDELEM -JAROSZLAV-val foglalkozó részében, annak előzménye előtt, mielőtt BATU elpusztitotta volna, a Kijevieket kivétel nélkül kardélre hányta, a várost kiégette és földig rombolta . T.Admin ! igen jó tréfa volt az a cikk alatti megjegyzése ! Gondolja, hogy Orbán ugyan azt a marhaságot fogja elkövetni, mint Valcman jankó, amikor, anno a Mongoloktól KÁRTÉRITÉST “KÖVETELT” a Batu által elkövetett pusztitások miatt ?

 8. pedellus szerint:

  A címhez: területi követelésünk csak azért lehet bárkivel szemben, mert szellemi befolyásunkat elveszítettük a területen! Azonban a szellemi befolyás nem területi kérdés, hanem SZELLEMI! A zsidóknak csak 1948 óta van országuk, de szellemi befolyásuk körbeöleli a földgolyót ezredéve! Ezért a területi követelés csak pótcselekvés, nem jelent megoldást semmire! Európa napjainkban kerül az iszlám szellemi befolyása alá, miközben Angliának, Franciaországnak, Németországnak, Svédországnak a területe nem csorbult! Ezért a területi követelés nem kiútja a szellemi leépülésnek! Milyen bohózatba illő jelenet lenne, ha az európai kormányok területi követeléssel élnének a ‘no-go” zónák miatt Afganisztánnal, Pakisztánnal, Líbiával, Szíriával szemben? Ezeknek az országoknak viszont biztosan nem kell területi követeléssel fellépniük a befogadó országok felé.

  • TERMIN8ATOR szerint:

   Még ami nem volt az megtörténhet. Lehet,hogy az ISZLÁM migránsok aval a céllal özönlik el az Európai kontinenst,hogy aztán területi KÖVETELÉSSEL ÁLJANAK ELŐ, vagy a törökök azért sértették meg Szíria területét, mert ki nem mondott területi “követelésük” van, stb., tisztelt pedelus. Külömben ez csak az én egyéni meglátásom, lehet,hogy tévedek. Errare humanum est ! Tévedni emberi dolog, nem vitatkozni akarok önnel, csupán a saját gondolatomat írtam le.

 9. Fergeteg11 szerint:

  Érdemes vigyázni, mert a lovastemetkezésnek több formája volt, és azoknak csak egy része jellemzően magyar. Például van, aki magyar lovassírként hivatkozik a Tamány-félszigetnél, a Kubán torkolatánál évtizedekkel korábban talált és a III. Nemzetközi Finnugor kongresszuson is bemutatott kitömött lóbőrös változatra, de az inkább besenyő eredetű szokás. Ez a kis összefoglalás segít:
  http://epa.oszk.hu/01600/01609/00010/pdf/MFME_EPA01609_1969_1_107-114.pdf
  Madzsar (Kummadzsar) város a Sztavropoli Határterületen, a Kuma bal partján, Bugyonnovszknál volt. Ibn Battuta és Abul Fida adtak róla leírást, magyar lakosságát valószínűleg tatárok hurcolták el. Egyes vélemények szerint XXII. János pápa 1329-es bullája őket említi, mások szerint meg egy délebben (Utik) élő, magyar eredetű csoportot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.