A szebb jövő: víz és szárazkenyér-talán!

CSAK A 20-30 ÉVESEKNEK VAN ESÉLYE NORMÁLIS NYUGDÍJRA

Legalábbis ha előre gondolkodva, igen komoly összegeket megtakarítva valamilyen öngondoskodási formát vesznek igénybe – derül ki a hvg.hu elemzéséből.

A hírportál azt vizsgálta, mennyit kell ahhoz megtakarítani, hogy a nyugdíjas években is fenntartható maradjon a megszokott életszínvonal, azaz reálértékben, az inflációs hatással számolva mekkora összeggel szükséges kiegészíteni a várható állami nyugdíjat ahhoz, hogy ne kelljen alább adni az igényekből. A szerző ehhez a Bankmonitor modelljét használta négy generációt vizsgálva, alapul véve hogy az inflációval korrigált összegek 70 százalékát az állami nyugdíj adja. Vagyis arra kereste a választ elsősorban, hogy a különböző generációk tagjainak mekkora összegeket kell félretennie ahhoz, hogy a maradék 30 százalékot ki tudja gazdálkodni a pihenés éveiben is.
Az eredmények alapján erre valós esélye csak a 20-as, 30-as éveikben járóknak van, az ennél idősebb generációkra már irreálisan nagy terhet róna jövedelmük szinten tartása. További problémát jelent, hogy az sem feltétlenül veszi igénybe az öngondoskodás valamilyen formáját, aki megteheti, fájóan hiányzik továbbra is a hazai piacról a kívánatos szintű pénzügyi tudatosság, az öngondoskodás továbbra is egy kínosan kerülenő kérdés a lakosság jelentős részében.

mis

A mai ötvenesek számára gyakorlatilag irreális elképzelés, hogy meg tudják őrizni a jövedelem reálértékét, akkora összeget kellene megtakarítaniuk, hogy a fennmaradóból kérdéses lenne a megélhetés (feltételezve persze a bruttó jövedelmekhez alapján modellezhető életszínvonalat).
Viszont ha azt akarják, hogy az aktív években megszokott rántott hús után legalább bundás kenyérre fussa nyugdíjasként, nekik is tanácsos elkezdeni a takarékoskodást.-jön a cikk végén a jótanács!
Persze ez a cikk sem több, mint a vészharang kötelének rángatása! Annak a harangnak a kötelét rángatja, ami már régen el lett bótolva. Az is! Minden más egyébbel.
Úgyhogy ez a kötél már csak két dologra használható!
1. – Mazochista módon verjük vele a hátunkat
2. – Ha már beleuntunk akár föl is akaszthatjuk rá magunkat
Úgy négymilliónyian.

sif

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.