Szíria

Az “Operation Wrath of the Eufrates” Amerika-barát művelet Raqqa ellen csak púp a szír-orosz koalíció hátán, amelynek a reménybeli célkitűzése, hogy Aleppotól vonjon el kormányzati erőket. Az az erő ugyanis amely a kalifátusisták szíriai fővárosa Raqqa ellen vonul, elegendő lenne ugyan, de fölöttébb hevenyészett.

A támadás előkészítetlen és ötletszerű, az amerikai légierő alkalmankénti segítsége pedig beláthatatlan következményekkel kecsegtet. Elsősorban is a “baráti tűz” veszélye igen magas.

Ashton Carter amerikai hadügyér és francia kollegája Jean-Yves-Yves Le Drian is sürgette október végén, hogy induljanak meg szövetségeseik Raqqa ellen, még mielőtt Moszullal végeznének.
Így viszont mindkét helyen csak az erőiket forgácsolják, amivel a rémkalifátus kezére játszanak. Bizony könnyen előfordulhat az a helyzet, hogy Aleppo térségéből kell majd szír-orosz erőket átcsoportosítani a Raqqát ostromló kényszerszövetségesek megsegítésére. Amely kényszerszövetségesek nagy-nagy offenzívája már el is vesztette lendületét tegnap estére. Most pihenés van, és sebnyalogatás.
Damaszkusz ezidáig hivatalosan még nem minősítette a “Wrath of the Eufrates” műveletet, de az biztos hogy nem nézi jó szemmel.
Deir ez-Zor és környéke tegnap komoly latorpusztulás helyszíne volt. A szír légerő egész álló nap pusztította a levegőből az egyébként offenzívában lévő ISIS-rémbandát, míg a hadsereg a földön tette ugyanezt igen nagy buzgalommal. Estére fordulván az idő, le is nyugodtak a martalócok. Talalattnyi helyet nem nyertek, viszont rengeteg lator kinyúlt. Persze marad még belőlük éppen elég.

Aleppo és vidéke sem volt tegnap a csend és a nyugalom szigete a háborús Szíriában. Dacára annak, hogy Dmitrij Peszkov-Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivője-közölte: Kelet-Aleppo ostromgyűrűbe zárt martalócaival szemben még tart a törelem és a tűzszünet. A civilek továbbra is távozhatnak a humanitárius folyosókon keresztül. A türelem és a tűzszünet mindaddig ki is fog tartani, amíg “bentről” nem kezdeményezik a külső válaszcsapásokat.
Az ostromgyűrű külső ívén pedig minden jel szerint befejeződött a kormányerők fölkészülése a tűzszünet végére. Meglehetősen komoly erők koncentrálódtak a gyűrűbe zárt latorhordák fölszámolására.
Aleppo északi előkertjeiben viszont tegnap a kalifátusisták váratlanul rajtaütöttek a “Szabad Szíriai Hadsereg” hordán, és az azok által a minap elfoglalt hét faluból hármat visszakaparintottak.
Délnyugat-Aleppo és környéke az egy “másik” történet a történeten belül. Itt a szórvány latorbandák irtása zajlott tegnap, amibe beszállt az orosz légierő is. Aligha lehet kérdéses, hogy ez a város keleti fertályára beszorított terroristák pszichológiai puhítását szolgálja.

Persze nem csak Aleppo és Deir ez-Zor vidéke meg Raqqa és környéke jelenti a szíriai háború eseménydús helyszíneit. Az ország egész területén nagy élet zajlott tegnap, és ugyanez várható ma is.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. TERMIN8ATOR szerint:

  Tisztelt Admin ! Szeretném kibyomtatni a KROVAVIJ MAJDAN BUDAPEST 56 ELSŐ FORDITÁSU CIKKET, DE NEM TUDOM MELYIK DÁTUM AIATT KERESSEM AZ ARCHIVUMBAN hez kérem a segitségét.

  Admin:

  Az eredeti cikk 2016 10.25.-i. “Véres maidan-Budapest ’56 Кровавый майдан Будапешта 56-го”
  http://www.balrad.com/2016/10/25/veres-maidan-budapest-56-%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D1%8B%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B0-56-%D0%B3%D0%BE/

  A második-a teljes fordítás-az tegnapi!

  http://www.balrad.com/2016/11/07/veres-maidan-budapest-56-%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D1%8B%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B0-56-%D0%B3/

 2. TERMIN8ATOR szerint:

  Tisztelt Admin és Cicvarek ! N agyon szépen köszönöm önöknek , a gyors reagálásukat, T Admin, a másik forditást sikerült kinyomtatnom. Nagyon érdekel ennek a témának az előzményi. Így most már meg van mind a két rész. Akkor tájban 9 éves voltam amikor kirobbant a fegyveres felkelés, a Tőketerebesi járásbeli Borsiban laktunk, anyám a Tiszacsernyői átrakodó álomáson (akkoiban Csehszlovákia) dolgozott. Amikor ment munkába vitt magával, mert elterjedt az a hír, hogy néhányan a Bodrog folyón átívelő vasuti hidat ALÁAKNÁZTÁK. Nem is olyan sokályra aztán katonai védelem alá helyezték. A Tiszacsernyői átpakoló álomás civilek lakta területre Zemplémagárd irányából pedig három tűzérségi belövés történ, az egyik kis híján a korházi épületet találta telibe. Az átrakodó álomás főnöke viszont a felkelőknek meleg holmit juttatotnagy menyiségben,megröviditve az ottani dolgozókat. Rövid időn belül azomban-a lázadás leverése után, azomban rájöttek a disznóságra, 20 évig a Prágai Pankrác börtönbe csukták.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.