Mattul Kecskemét csillaga?

Sztrájkbizottság alakult a kecskeméti Mercedes-gyárban
mb

A Vasas Szakszervezet továbbra is 15%-os béremelést követel a Facebookon olvasható bejegyzésük szerint.

“Nem tudjuk elfogadni, hogy két évre legyen bebetonozva a bérfejlesztés! Nem támogatjuk az erről szóló megállapodást, melyet a helyi Liga szakszervezet a Vasasok háta mögött aláírt a vállalattal. Kitartunk a tagok és a kollektíva igényei mellett! Igyekszünk folyamatosan hírt adni a tárgyalások menetéről” – írja a Facebookon a Vasas Szakszervezeti Szövetség.
Régóta téma Magyarországon, hogy a feldolgozóiparban egyre nagyobb szeletet hasít ki a hazai autóipar és a járműgyártás, miközben a fizetések még a régiós országokkal sem versenyképesek. A szakértők szerint az alacsony munkabér-színvonal már nemhogy a korábban emlegetett magyar versenyképesség záloga, hanem úgy tűnik, hogy a gátja.
(realista)
Bal-Rad komm: “…Nem támogatjuk az erről szóló megállapodást, melyet a helyi Liga szakszervezet a Vasasok háta mögött aláírt a vállalattal…”
-De hiszen csak szentesítik ŐK IS a qrmányunk stratégiai partneri igéretét! GARANTÁLJÁK A VERSENYKÉPESSÉGET! A RABSZOLGABÉREK SZENTESÍTÉSÉVEL!
Sztrájkbizottság? Az jó dolog! Anélkül létezni nem lehet! Legalább van aki tárgyal az összeszerelde góréival. Amíg a góréknak van idejük tárgyalgatni.
Aztán majd küldenek egy e-mailt a sztrájkbizottság tagjainak. Ki vagytok rúgva!
Az összeszerelde pedig vígan zakatol tovább. Csörgeti a lóvét a stratégiai partner zsebébe!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Mattul Kecskemét csillaga? bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. fatum szerint:

  Admin. A megszállók sohasem partnerek.

 2. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Nem éppen “Mercedeszes ügy”, de ez is a másik véglet. Aki követi és olvassa a hozzászólásaimat az tudja, hogy építőipari cégem van.

  Hétfőn jelentkezett a cégemnél három új munkavállaló felvételre. Egy kőműves, akinek “letellett a nyugati munkája”, egy festő, aki elmondása szerint többet szeretne keresni annál a nettó 80ezernél, amit az egyik üzemben kapott mint karbantartó és egy szakma nélküli segédmunkás. Mindhárman már túl voltak az 50 éven (tehát a szakmát és a “hozzáállást” a régi rendszerben “tanulták”), egyikük 51, amásik kettő pedig 53 és 55 éves.
  Tudom, hogy sokan már a 40 felettiekre is görbén néznek, de nálam a 17 régi dolgozó kb 20%-a is ebbe a korcsoportba esik, és megvagyok velük elégedve.

  Megmondom őszintén, hogy így Télre ebben az iparágban nem szívesen veszek fel új embereket (szerintem más sem), aminek két oka is van – TAPASZTALAT.

  Egyik ok (ez a nyomósabb), hogy hosszú évek alatt megtapasztaltam, hogy aki Télen jön ebben az iparágban új dolgozóként, az általában (99%) csak kitelelni szeretne, aztán ha jön a kikelet, akkor uzsgyi. Szóval az ember ad nekik munkát télre, amiből szinte semmi bevétele csak többségében kiadása van, aztán ahogy jön a kikelet – a szaki uzsgyi, és elszelel olyan helyre, ahol 10-20ezerrel többet ígérnek neki a szezonban, amikor többszörös hasznot is tud hajtani a munkáltatójának. – Vagy visszamegy szezonra külföldre.

  A második indokom is szorosan kapcsolódik az elsőhöz: Azt tartom (és azt hiszem joggal!), hogy aki ahol a kalácsot másnak megtermelte a nyáron, télre is onnét kérje a kenyérre valót.

  Na mindegy, nekünk hála Istennek folyamatos megrendeléseink vannak, gondoltam “elférnek”, és amennyiben megmaradnak akkor még a “vegetáción felül” a szezonban még a cégnek is tudnak termelni valamicskét.

  Hétfői napon kerek 1 óra papírmunka és “eligazítás”. Elmagyaráztam nekik az “alapvető együttélés szabályait”, hogy mit várok el tőlük és ezért cserébe mit nyújtok nekik. Csak a szokásos dolgok: napi 8óra munka-ami MUNKA LEGYEN ÉS NE “CSAK JELENLÉT”, Alkohol az alapesetből tiltva (józan megjelenés+távozás), a munkaterületet pedig csakis a legnyomósabb indokkal hagyjuk el, amit azonnal jelentünk a helyi brigádvezetőnek, vagy építésvezetőnek, ha az ott van.
  Ezért az első 90 napra (3hónap) próbaidő, amikor is a két szakembernek havi 160ezer nettót, a segédmunkásnak pedig havi 140ezer nettót ajánlottam. Ajánlatomat nemcsak elfogadták, hanem örültek is neki. Elmondtam nekik, hogy a bérkorrekcióra 3 hónap után kerül sor, a hozzáállás, teljesítés szerint. Azt is elmondta, hogy én lefele senki bérét nem viszem, hanem ha úgy áll a dolog, akkor megválok tőle. Az alapvető kéziszerszámokat a raktárból biztosíttattam nekik (1db 1,5m-es vízmérték, kőműveskalapács, serpenyő, kanál, glettvas, + a festőnek a “TEDDY hengerkészlet, spaklik, festőszár, stb).
  Az új dolgozókat azonnal be is állítottam, “átszerveztünk” egy brigádot, ahova is három régi melós mellé került ez a három új dolgozó.
  Tegnap Kedden mivel esős nap volt (ilyenkor a raktárban és a csarnokban szoktunk pakolászni, rendet tenni, eszközöket karbantartani, stb), a három új dolgozót elvittem ahhoz a munkavédelmi ruházati boltba ahonnét “felszerelkezünk”, és felöltöztettem őket is.
  (1 pár bakancs, 1 kertésznadrág, 1 deréknadrág, 1 munkáskabát, 3db pólótrikó, 1db thermopulóver, 1db levehető ujjú munkás télikabát – ezek már nekem előre elvoltak látva céglogóval, mivel a méreteket már Hétfőn leadtam.
  Bámultak a komák, mondták is, hogy hosszú ideje így már senki nem “egrecírozta ki” őket. Esküdöztek, hogy ők aztán micsoda melósok, majd meglátom….
  Hát tegnap megláttam: Egy tüzéptelep iroda és raktárépület felújításához lett kivezényelve a brigád. Munkaidő 8-16 óráig. (tehát, ha bárki valami – nem hivatalos dolgát – bevásárlás intézni akarja, akkor reggel és délután is van rá ideje bőven, nem munkaidőbe járunk a TESCO-ba. Ja még annyit, hogy NINCS KAJAIDŐ! (Illetve, délben 15 perc ami időt én fizetek gyorsan valamit bekapni és kész)
  Alig múlt 10 óra, hív a brigádvezető, hogy baj van. Az új komák 9órakor szépen megterítettek maguknak (8 óráig tudtak volna reggelizni!), és már vagy 20 perce komótosan falatozgatnak, sőt a raklapon amiről ettek ott egy flakon kannásbor is, amiből kortyolgatnak. Mondtam a brigádvezetőnek, hogy miért nem utasítja rendre őket és azonnal vegye el tőlük a bort. Ő azt mondta megpróbálta de elküldték az anyjába és még pofánveréssel is megfenyegették.
  Kb 80km-ről (a könyvelőnktől) mentem azonnal vissza. Fél 12-re értem oda és a komák sehol nincsenek. Hova mentek? Kérdeztem a brigádvezetőt. Azt mondta, hogy vele annyit közöltek elmennek ebédrevalót venni maguknak, sietnek vissza.
  Délre meg is érkeztek a “cimborák”. Már látszott rajtuk az ital hatása. Nem voltak részegek, de már józanok sem.
  Röviden: Szonda elő (nem fújták meg), sőt hőbörögni kezdtek, hogy már pedig az az egy-két kortyocska, meg a kajaidő megjár. Közöltem velük, hogy mivel próbaidősök itt és most azonnal a “karrierjük” végére értek – legalábbis a cégemnél. Azt is közöltem velük, hogy holnap reggel 8 és 9 óra között várom őket a telephelyen az irodában, ahol miután a raktárosnak leadták a (nem is használt csak egyszer felvett) munkásruhákat és szerszámokat megkapják az 2 az az KETTŐ napi bérüket. Erre hőzöngeni kezdtek, ha kirúgom őket nekik most és azonnal jár a fizetés. MAHD HOLNAP, amikor elszámolunk egymással, közöltem. Tudattam velük, hogy azonnal hagyják el a munkaterületet is, mert ittasan nem tartózkodhatnak ott. Ezt megtették, majd a tüzéptelep kapujánál követelték, hogy az autó vigye őket azonnal haza. Mondtam nekik, hogy már nem a dolgozóink (telefon közben könyvelőnek aki azonnal intézkedett a kijelentésükről), és ez a “privilégium” nekik már nem jár.
  Rövidrezárva: Vagy jönnek holnap és megkapják a fejenkánti kb 16ezer Forintjukat és visszahozzák a holmijaimat, vagy nem és akkor bebuktam kb 150ezret.
  Proletáröntudat mi???!!!

  Vélemény?

  • Próféta szerint:

   Bebetonozni nem lehetett volna őket az alapba? 😀
   Elég jó emberismerőnek is kell lenni egy főnöknek…..ez tény. Hulladékot nem kell felvenni. Sajnos az első napok rizikósak, amíg kiderül, hogy kifélék, mifélék a munkavállalók. Egy nagy cég megengedheti talán a munkaruha és a szerszámok bizalmát, de ilyen eseteknél talán csak szerszámot kellett volna adni, amit a nap végén leadnak. Pár napig, hétig saját ruhában is tudnak dolgozni, aztán, ha kitermelték a ruha árát, akkor kapjanak azt is.
   Az “újdonsült sofőrök” is tudnak meglepetést okozni, amiktől égnek áll a vállalkozók haja. Az első fuvar alatt eltévednek, elkésnek, tönkreteszik a teherautót, ellopnak amit tudnak, még az üzemanyagra és egyebekre adott pénzt is.

 3. zls-179 szerint:

  Az ilyen fajtákat az élet minden területén megtalálod,a korosztály pedig nem minden esetben mérvadó.Van szerencsém ismerni nem egy két emberkét akik az egész életüket átlepkézték, nemcsak a munkaidőt, és úgy általában elvannak a mai napig! Ez nem proletár vagy polgár, és egyéb öntudat hanem tudatossági szint kérdése!Ha a történet igaz én a helyedben egyetlen órájukat se fizetném ki,nemhogy a napjukat,és volt szerencsém!

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   A történet igaz.
   Méghozzá annyira, hogy épp az imént mentek el a komák innét a telephelyről.
   Az egyikük (az 55 éves festő) felesége hozta őket autóval. Majdnem visszaadtak mindent rendben, kivéve a kőművest, aki a levehető ujjú télikabátot és a bakancsot megtartotta magának – értsed nem hozta vissza. Azt mondta “elfelejtette, kimaradt valahogyan”, de holnap visszahozza. Mondtam neki, hogy ő akkor majd csak holnap kapja meg a fizetését, a másik kettőt kirendeztem becsülettel. A kőműves háborgott egy verset, de miután tudtára adtam, hogy sem a haverja, sem a hitelezője, sem a kisjézus nem vagyok, marad az amit mondtam. A festő felesége az irodában még elkezdte mondani a magáét, hogy “rendes ember az ő ura, ne legyek SZÍVTELEN, hogy egy az első hibája után kirúgom. Mondtam neki még helytálló is lenne a kérése, ha ez a “hiba” nem rögtön a munkába állás után történt volna meg a részéről. Mondtam neki, hogy az ura részéről ez nem hiba volt, hanem szó szerinti leszarása a munkáltatójának, és a munkatársainak. Ezt pedig egy percig sem tolerálom. Rohadjon meg a beled, nem megmondtam, hogy a kurva szesz miatt baszol rá mindig? mondta az asszony. Na nem nekem, hanem az urának. 🙂 Az a szerencsétlen asszony kért elnézést tőlem, hogy kellemetlenséget okoztak. Na őt tényleg megsajnáltam szegényt. Látszott rajt, hogy fáradt és “leharcolt” nyomorult.
   A három komának még véletlenül sem esett volna ki a száján egy bocsánat szó, vagy hogy sajnáljuk, hogy így történt.
   AZ AZ EGY BIZTOS, HOGY EZUTÁN BÁRMILYEN SZAKI KOPOGTATHAT NÁLAM SZEZON VÉGÉN, VAGY TÉLVÍZ IDEJÉN, HOGY MUNKA KELLENE, – N E M F O G O M A L K A L M A Z N I !

   Jöjjön szezon elején és ha úgy áll a dolgokhoz, nálunk télen is meglesz a kenyere.

   A többi meg menjen el a mikulásgyárba ajándékot csomagolni, vagy ő maga öltözzön be mikulásnak üljön ki egy sarokra, tegye ki a kucsmáját, szájhamónikázzon, hátha dobnak neki egy kis aprót.

   Sokadik csalódás után mondom és teszem is már ezt.
   Nem fogok empátiával lenni olyanokkkal szemben, akik szemenköpnek.
   Meg megsem kockáztatom többé, hogy megtegyék.

   A mai naptól pedig új rendszert vezetek be: Mivel nálunk a céges munkaruha kötelező, azt ELŐRE KIFIZETTETEM a dolgozójelölttel, ugyanígy az átadott szerszámok eszközök árát is. Ez kb 45-50ezer Forintot jelent.
   Tehát ha a dolgozó komolyan gondolja, akkor legyen komoly is!

   Kemény? Lehet, de ez van!

   • 123 szerint:

    Szerintem ésszerű döntés volt. Bár most sokak szemébe rohadt kapitalistának tűnsz 🙂
    Három dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy a szocializmusban pedig ez egy megszokottan működő dolog volt, csak ott az állam állta a számlát, volt miből. A munkamorál is olyan volt amilyen. A másik pedig, hogy ha a szocializmusban lennénk és Te mint brigádvezető/párttitkár …stb. tehát döntéshozó lennél, simán alkalmaztad volna ezeket a szerencsétleneket, mivel nem a Te pénzed bánja, mit számít, rendes lettél volna velük. 🙂 A harmadik pedig, hogy Te, így a leírtak alapján egy számító kapitalista vállalkozó vagy, de ezekszerint mégiscsak vannak olyan kapitalista vállalkozók is, akik egész korrekt ellátást / bérezést biztosítanak az arra alkalmas munkaerőnek. (Bár ilyenkor jön a szokásos biztos loptad, biztos csaltál…stb 🙂 )

 4. Jakocs Gábor szerint:

  Hibás a társadalom és a munkaerkölcs is.De !Csendben kérdezem a “Szélső Jobb” urat:ő a valóban értékalkotó munkájáért magának hány forintos nettó órabért tesz zsebre?Ugye tetszik érteni,mit is jelent az értékalkotó munka?(A tevékenység társadalmi hasznosulása!)

  • 123 szerint:

   Bár nem engem kérdeztél, de ahogy olvastam a hozzászólásait, még az is lehet, hogy magának kevesebb netto órabért folyósít az alkalmazottainál, mert a nyereség egy jó részét inkább visszaforgatja a vállalkozásába. 🙂

   “Ugye tetszik érteni,mit is jelent az értékalkotó munka?(A tevékenység társadalmi hasznosulása!)”

   Ha Te ki akarod festetni a lakásod, plusz valamit építtetnél is mellé, és erre a munkára felkérnéd “szélsőjobb” brigádját, amit ők tisztességgel el is végeznek, akkor az általuk elvégzett tevékenység a társadalom hasznosulása szempontjából vajon mekkora értéket képvisel? Társadalmi szempontból szerintem nem sokat, és szerinted? 🙂 Egyáltalán az ember miért akarja kifestetni a lakását? 🙂

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   “Csendesen felelek” Jakocs Gábornak. – és főleg őszintén
   Megvan a bérem. Havi nettó 280ezret. (ez ugye nincs 1000 Euró)
   Sőt, évente egyszer még osztalékot is szoktam kivenni magamnak.
   Mikor hogy, mennyi lett a cég nyeresége. Egyszer volt rá alkalom, hogy 3milliót is. 🙂 De úgy évente átlagban kb 800ezret. Mindezt mindig Június derekán.
   (A NAV is tudja :D)
   Valamint őszintén a többiről.
   A legjobban kereső szaki (már 1993-tól a cégemnél dolgozik) hazavisz nettó 260ezret. Ez 20ezerrel kevesebb mint az én igazgatói és tulajdonosi bérem.
   Valamint év végén Karácsony előtt ő például kap egy teljes havi prémiumot, az az újabb 260ezret. Júliusban “leáll” a cég 2 hétre (nyári szabadság). Ilyenkor a szaki szintén kap még prémiumot, fél havi az az 130ezer Forintot.
   (A különbözetet bocsájtsd meg nekem :D)

   Ezen kívűl a dolgozók ténylegesen megkapják a fizetett szabadságokat is.
   Valamint havi 5000Ft étkezési (cafetéria) utalványt.
   (ez nekem “nem jár” :() 😀
   Évente 2X kapnak 2db munkásnadrágot és munkásbakancsot + 3db pólót + 1db baseball sapkát.
   2 évente kapnak 1db munkáskabátot, és 1db téli bundás lábbelit és 1db kötött sapkát .
   3 évente kapnak egy thermopulóvert és egy levehető ujjú meleg dzsekit.
   Munkáskesztyű, védőszemüveg szükség szerint (fogyó eszköz)
   A legkevesebbet kereső dolgozóm most nettó 175ezret visz haza. (juttatások ugyanazok) Ő alig 8 hónapja van itt, segédmunkás. Most a télen “iskolázom be”, egy minikotrós tanfolyamra küldöm el. (én fizetem – illetve a cég :D)
   Amennyiben 3 hónap alatt sikeresen leteszi, akkor a várható fizetése 200-210ezer körül fog alakulni nettó. Természetesen a tanfolyam alatt is jár neki a teljes fizetés+a juttatások. A 3 hónapos tanfolyam 320 ezerbe kerül – támogatást nem kaptam rá 🙁 . Cserébe egy 3 éves szerződést írt alá nekem a dolgozó. (Egy gecináci kapitalista vagyok :P)

   Kérdésem: Te mennyi embernek adsz munkát, tisztességes megélhetést?
   Hány emberért azok és családjaik megélhetéséért vállalsz felelősséget?

   A többit rólam olvasd el itt a Bal-Rad-nál az “Undorító” cikk alatt. 🙂
   Ott azt hiszem találsz rólam “értékalkotó munkát” is – ha nem tűnök nagyképűnek. 🙂

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Jakocs Gábor, ez alatt a cikk alatti hozzászólásomban elolvashatod, “hogyan loptam össze magamat”

   http://www.balrad.com/2016/11/08/undorito/

  • 123 szerint:

   Gábor

   Szerinted a társadalom szempontjából a Te munkád vagy ne adj isten a létezésed mennyit ér egyáltalán? A létezésedet rá mered bízni másokra, mi van ha vannak a társadalomban , akár nagy többségben olyanok, akiknél nem osztasz nem szorzol, így a tevékenységed sem? 🙂

 5. zz szerint:

  Szerintem egy Troll írkál itt

 6. zz szerint:

  A fenti multinál mint bármelyiknél ,kemény meló van és állandóan hatékonyságot növelnek rajtunk magyarokon !Ez azt jelenti ,hogy költséghatékonnyá tesznek bennünket ! Ami ugye egyszerű nyelven MANI nuku !!

  • 123 szerint:

   “A fenti multinál mint bármelyiknél ,kemény meló van és állandóan hatékonyságot növelnek rajtunk magyarokon !”

   Akkor majd át viszik Kínába a gyártósort, azok megcsinálják nekik olcsóbban.

   • zz szerint:

    Onnét jöttek ide mert már kína túl drága volt !
    Vagy dél Amerikából hozták át a gépsort !

    Amugy ha jól emlékszem a magyar állam fizette ezt a presztizs beruházást !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.