Gyökereztetett féligazság

Emlékfát ültettek a forradalom hős fotósának tiszteletére

fau

 

Jean-Pierre Pedrazzini alkotásainak is köszönhetően ismerhette meg a Nyugat a magyarországi helyzetet.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódóan a francia-svájci fotóriporter Jean-Pierre Pedrazzini, a Paris Match tudósítója tiszteletére emlékfát ültettek ma délelőtt a Budapesti Gustave Eiffel Francia Iskola udvarán.
Az ünneplőket az esemény házigazdája és az emlékfa ültetésének kezdeményezője, Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere köszöntötte. Mint mondta, örömére szolgál, hogy megvalósulhatott az emlékhely, ahol reményei szerint évről évre összegyűlhetnek majd és leróhatják kegyeletüket a hős tudósító, valamint a forradalom minden áldozata előtt. „A kerek évforduló alkalmából mi is szerettünk volna megemlékezni mindazokról az ismert és névtelen hősökről, akik életüket adták a magyar szabadságért! Ám nem csak magyar áldozatai voltak a forradalomnak, hanem számtalan külföldi is. Többek között Jean-Pierre Pedrazzini, akinek az 1956-os magyar szabadságharc során készített ikonikus képei bejárták a világot. Az ő alkotásainak is köszönhetően ismerhette meg a Nyugat a magyarországi helyzetet” – mondta a polgármester. Hozzátette, azért kezdeményezte a faültetést, hogy ez a fa legyen mementó, amely kifejezi: a jó ügyért, a szabadságért határokon és nemzeteken átívelve mindenki össze tud fogni.

jpp

Mint ismert, Jean-Pierre Pedrazzini 1956. október 30-án reggel tudósítótársával a Köztársaság térre sietett, ahol már tartottak az összecsapások. Riporterként végezte a munkáját, amikor máig tisztázatlan körülmények között géppisztolysorozat érte.
kpp1
Budapesten, majd Párizsban is megműtötték, ám a gondos ápolás ellenére sem sikerült megmenteni és 60 évvel ezelőtt, november 7-én, francia földön elhunyt.
(mh)
Bal-Rad komm: Milyen bájos kis csúsztatás! “…amikor máig tisztázatlan körülmények között géppisztolysorozat érte…”
“Épp a tér pártházhoz közeli, 25. számú háza előtt fényképezett, mikor egy kissrác haladt át a csatamezővé vált placcon. Abban a borzalomban a fiú fölordított, a lábát eltalálta egy golyó. A francia gondolkodás nélkül kirohant hozzá, s átfogta. Újabb sortűz. Ezúttal ő volt az, aki összeroskadt.”
Ma már tudjuk, hogy egy hős amazon eresztett bele egy sorozatot. Egy “szellemi előd”! El is dicsekedett cselekedetével. Csak hát olyan ciki lenne a “szellemi utódok” részéről a “forradalom” emlékét ilyen dogok fölemlegetésével randítani!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Gyökereztetett féligazság bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. cicvarek szerint:

    Így igaz, na meg azt is, hogy 56-ban bejárta a SZU-t feleségével mint fotós, onnan érkezetek Magyarországra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.