Tanulságok és apró különbözőségek

Az amerikai elnökválasztási kampány és tanulságai. Mert van ám belőlük egy kevés!

banda

1. A legkevésbé fontos, de nem elhanyagolható ezek közül, hogy végképp kiderült: a közvélemény-kutatás nem szakma. Ahogy a brexitnél tévedett szinte minden közvélemény-kutató, politikai elemző, sőt fogadóiroda, úgy most is. Ennek fényében a Fidesz sem tudhatja soha, pontosan hogyan is áll, például tényleg meglenne-e a kétharmad, amint azt most a magyar közvélemény-kutatók egyöntetűen állítják.
2. De ami ennél érdekesebb, hogy miközben sok mindenben joggal hasonlítják össze Orbánt Trumppal, addig kampányszempontokból valójában sokkal inkább Hillary Clintonhoz áll közel. Egyrészt bármennyire is úgy tesz, mintha nem, de valójában ma Magyarországon mégis ő képviseli az elitet. Ő a magyar politikai establishment jelöltje, az ember, aki negyedszázada áll a politika első vonalában, hozzá képest szinte mindenki kívülről igyekszik a hatalom sáncai mögé.
3. A kampányban Trump úgy verte meg Clintont, hogy az utóbbinak óriási médiafölénye volt. Trumpot szinte csak a jobboldali rádióműsorok támogatták, ám az ellenszélt olyan jól használta ki, továbbá annyira jól élt az új média lehetőségeivel, hogy mégis győzni tudott. Ehhez képest Orbán pénzt és erőfeszítést nem kímélve épít ki óriási hagyományos médiabirodalmat és igyekszik az egész sajtót maga alá gyűrni.
4. A kampányban Trump annak ellenére győzött, hogy Clintonnak sokkal több pénz állt rendelkezésre. Sőt sorozatban így verte meg a magáénál sokkal nagyobb büdzsével rendelkező republikánus ellenfeleit is az előválasztásokon. A választókat hiába borították el Clinton hirdetései. A Fidesz nagyon fontosnak tartotta, hogy fölépítsen magának egy olyan rendszert, ahol az állami forrásoknak köszönhetően gyakorlatilag kimeríthetetlen kampánykasszával rendelkezik, amint azt a kvótakampány is megmutatta.
5. Szinte minden híres ember Clintont támogatta. Trumpot alig valaki. A hírességek véleménye azonban semmit sem ért. Orbán mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a rendezvényein lehetőleg minél több ismert arcot állítson fel maga mögé díszletnek.
6. Már Obama sikerében is nagy szerepet tulajdonítottak az adatbázisoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy személyre szabott üzenetekkel célozzák meg a választókat. A Clinton stáb tanult a nyolc évvel ezelőtti vereségből: óriási és nagyon pontos listát épített ki. És abban is felülmúlta Trumpékat, hogy sokkal nagyobb stábot állított fel: minden fontos helyszínen ott voltak az emberei, hogy segítsék a mozgósítást. Mégis kikapott. Már a Kubatov-listák óta tudjuk, milyen fontosnak tartja a Fidesz ezeket az adatbázisokat és hogy Magyarországon senkinek nincs megközelítőleg sem olyan kiterjedt adathalmaza, sem annyi aktivistája, mint a kormánypártnak.
(Forrás: valasz)
Bal-Rad komm: Megszívlelendő megállapítások ezek hat pontba szedve-MAGUNK VIGASZTALÁSÁRA!
Magunk elkeserítésére és Döbrögi vigaszára álljon itt pontban
1. OTT-AMERIKÁBAN-Clintonnéval (és a demokratákkal) szemben két éve létezett valós alternatíva!-ami NÁLUNK HIÁNYZIK!

riv

 

2. OTT-AMERIKÁBAN-Trumpnak nem kellett MEGVALÓSÍTHATATLAN DOLGOKAT igérgetnie! Csak “némi” kiigazítást!-ITT NÁLUNK-már nincs mit kiigazítani!
3. OTT-AMERIKÁBAN-VAN ÉS MŰKÖDIK egy Isten tudja mióta létező VÁLTOZATLAN választási rendszer! -ITT NÁLUNK minden állandóan változó!
4. OTT-AMERIKÁBAN-VAN EGY ALKOTMÁNY! Ami nekik jó! – ITT NÁLUNK ilyen nincs!

Képtalálat a következőre: „Orbán a király-kép”

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Tanulságok és apró különbözőségek bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Szaszi szerint:

  Azért nincs “nagy baj”, Trump körül megjelent Sarah Palin,aki McCain alelnökjelöltje volt,Rudolph Giuliani New York volt polgármestere az ikertornyok ledöntésekor,Trump folyamatosan 666ozik. https://dollarvigilante.com/wp-content/uploads/2016/11/trump666.png hogy csak néhányat említsünk.
  Nem hiszem hogy republikánusként nagyon el lehetne távolodni a Bush családtól,és azok szellemiségétől,Orbánnak ez persze jó hír.
  A cikkben lévő video Palinról,és a mögötte álló támogató “családtagról”
  http://www.pokolraveluk.com/content/index.php?option=com_content&view=article&id=15:a-rothschild-csalad-iszonyatos-hatalmat-dokumentalo-cikk&catid=4:a-rothschildek-jelen-vilag-valodi-urai&Itemid=41

 2. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Donald kicsit hamarabb költözött be a vártnál. 😀

  https://youtu.be/CB4DhylQR14

 3. Gonda István szerint:

  1. “a közvélemény-kutatás nem szakma”
  De bizony az. Nem véletlenül csináltat minden politikai párt állandóan nem publikus közvélemény-kutatásokat. Ilyen kiélezett helyzetben (skótok, Brexit, USA), ahol kevésen múlnak a dolgok, hibahatáron belül győzhet mindkét fél.
  2. “ma Magyarországon mégis ő képviseli az elitet”
  Ez igaz lehet, de fordítsuk meg a dolgot. Van ma Mo.-on olyan milliárdos, akinek annyi politikai érzéke és ambíciója van, mint Orbánnak? Esetleg Gyurcsány, Simicska?
  3-4-5. Ezek a pontok felfoghatók annak óhajtásának, hogy Orbán kormány miért nem trumposodik? Szerintem meg tudnák csinálni.
  6. “Magyarországon senkinek nincs megközelítőleg sem olyan kiterjedt adathalmaza, sem annyi aktivistája, mint a kormánypártnak”
  De azért minden pártnak van adatbázisa (lásd aláírásgyűjtő kampányok különböző témákban). És miért nincs több aktivistájuk? Csak rajtuk múlik.

  2. “Trumpnak nem kellett MEGVALÓSÍTHATATLAN DOLGOKAT igérgetnie”
  Szinte csak azt ígért
  3. “AMERIKÁBAN-VAN ÉS MŰKÖDIK egy Isten tudja mióta létező VÁLTOZATLAN választási rendszer”
  Hát elég szar is! Pl. Clintonra többen szavaztak mégis vesztett, a nagy népességű államokban sokkal több szavazat kell egy mandátumhoz, stb.
  4. “AMERIKÁBAN-VAN EGY ALKOTMÁNY!”
  Wikipédia: “Az Amerikai Egyesült Államok alkotmányát az alaptörvény 1789-es érvénybe lépése óta huszonhét alkalommal módosították”

  Admin:

  “Az Amerikai Egyesült Államok alkotmányát az alaptörvény 1789-es érvénybe lépése óta huszonhét alkalommal módosították”

  Tehát 227 év alatt 27 alkalommal! Nagyjából 8,5 évenkét! Nagyon bele kellene hogy hózzanak, ha Döbrögiék ötesztendős tákolmányának átbarkácsolási átlagát produkálni akarják. Azt a közel 0,83 évenkénti (nagyjából tízhavonkénti) gyakorlatot.

  • Gonda István szerint:

   Gondoltam, hogy nem hagyod ki ezt a ziccert, de magad is láthatod, hogy ha már nincs meg a 2/3, akkor itt nálunk is megállt a módosítgatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.