Döbrögink kicsit megint nagyot hazudott!

Több ponton sem igaz, amit Orbán mondott

Képtalálat a következőre: „Orbán a király-mém”

Orbán Viktor az EBRD konferenciáján a sajtóhírek szerint azt mondta, hogy a “tankönyvek szerint lehetetlen” egyszerre költségvetési fegyelmet tartani, foglalkoztatást növelni, adósságot csökkenteni, GDP-t növelni, azonban Magyarországnak sikerült, mert szakított a régi beidegződésekkel.

Ez több ponton sem igaz.
1. A tankönyvek szerint mindez lehetséges. Sőt, az az ország, amelynek magas a potenciális növekedése, amely képes arra, hogy gyorsan növelje a termelékenységét az pont ezt tudja végrehajtani, erre jó példa Hong Kong vagy Szingapúr is, ahol a hazainál jóval nagyobb növekedés volt évtizedeken át (!!!) a fiskális fegyelem fellazulása nélkül, miközben nőtt a foglalkoztatás, és csökkent az adósság (vagy nőtt az ország megtakarítása, ami ugyanaz pepitában).
2. Magyarországon ráadásul nem is ez történt, a narratíva téves. Magyarországon egy klasszikus költségvetési költekezés generálta, azaz standard keynes-i fellendülést sikerült létrehozni, csak a forrásokat ehhez nem a költségvetés eladósodása, hanem Európa nyújtotta. De ez lényegében ugyanaz a mechanizmus, az állam elköltött egy csomó pénzt, és lőn növekedés. Valójában a hazai költségvetési hiány 6-8% között lett volna, ha nem EU-pénzeket költünk, hanem a sajátunkat, de hatásait illetően pont ugyanott tartunk, azaz gazdasági növekedési hatásokat tekintve ez az egész egy fiskális expanziónak, költségvetési stimulus által generált növekedésnek felel meg. (egyébként valójában meg tényleg az történt, hogy az EU beutalt ide egy rakat eurót, amelyet “fedezetként használva” az MNB nyomtatott egy csomó forintot, és azt költötte el a költségvetés)
3. Sőt, mindezek eredménye nem is lett kirobbanó növekedés. Nézzük meg, hogy a hozzánk hasonló, de nálunk jellemzően kevesebb EU-támogatást kapó országok GDP-je mennyit nőtt 2010-15 között:
Magyarország 10%
Csehország 10,7%
Románia 13,7%
Szlovákia 18,1%
Lengyelország 22,2%
Nagyon örülök, hogy Magyarországon fellendülés van, sőt azt gondolom, hogy szerencsére ez még egy ideig így is marad, viszont fontos, hogy tisztán lássunk, tudjuk, hogy mi miért történik. Ne éljük azért ennyire bele magunkat a tündérmesébe!
(mfor)
Bal-Rad komm: Kommunikációs qrmányzásunk lényege: HAZUDJ ÉS LOPJ FOLYAMATOSAN.
Praktikusan ez annyit jelent, hogy MINDENKIT TARTS TÉVEDÉSBEN, AKI LELEPLEZ AZT HAZUGOZD LE, KÖZBEN PEDIG AMI MOZDÍTHATÓ AZT LOPD EL!
Döbrögire-önmagára és hordájára nézvést is-igazak az állításai. Csak ő ezt nem mondja! A népek meg-már akik-úgy hiszik, hogy az országot érti a dicsőségjelentésben.
De egyébként hagyjuk a könyvek tanításait, és nézzük a gyakorlatot! Nézzük Magyarország teljesítményét 1945 és 1986 között! TÁMOGATÁS NÉLKÜL! ÖNERŐBŐL! Igaz olyan nemzetközi társulási formák között zajlott az az időszak, amely nem mások kifosztását tekintette a saját anyagi gyarapodás kizárólagos módjának!
Szóval fölépült-kiépült egy ország! Amelyet aztán…-de ezt is ismerjük! ANNAK AZ ORSZÁGNAK az elpocsékolt vagyonáért-lehetőségeiért kapja qrmánynak nevezett bűnbandánk a júdáspénznek nevezett lízingdíjat! Nem csak Döbrögisztán egyedül!
De az abban részesülők közül azt is a MI ELYTHÜNK lopja el a legtöbbet!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Döbrögink kicsit megint nagyot hazudott! bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. zz szerint:

  Szarul keres a magyar ,és nemsokára 6 millió alkalmazott kell Németországba . Dániába Belgiumba mit tudom én Galliába . ezek a bérek végesek itthon úgy is elmegy mindenki !! mert Kossuth Lajos azt üzente mindnyájunknak el kell menni ……………………..

  Oszt ki fog dolgozni??

  122 000 bruttóért kedves magyar qurmány??????

  • Kálmán Lőrinc szerint:

   Nem a 122000 bruttó a gond, hanem hogy az ÁRAK viszont messze EU-sak, ha nem magasabbak… Ennek különbözete adja azt a katasztófát, amit az ittmaradtak átélnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.