Papi dézsma!

Lenyúlják a tábort – Egyházi kézre játszotta a kormány a zánkai gyerekcentrumot

Viszik a tábort – Csöndben adta oda az állam a hatalmas területű zánkai tábort és más fonyódi ingatlanokat az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, aminek kuratóriumában több Fideszhez kötődő személyt is találni. Ráadásul az alapítvány alapító jogait a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóra ruházták, arra a szervezetre, amelyik az elmúlt években hatalmas szerephez jutott a gyermekvédelemben.

Balatoni Úttörőváros néven avatta fel 1971-ben Kádár János Közép-Európa legnagyobb gyermek- és ifjúsági táborát Zánkán.
Képtalálat a következőre: „Kádár János-kép”
A hatalmas tóparti ingatlan területén az azóta eltelt évtizedek során generációk sora üdült hosszabb rövidebb ideig, bár a rendszerváltás időszakában számtalan névváltoztatáson esett át, az egykori úttörőváros állami tulajdonban maradt.
Egészen mostanáig, egy tavasszal elfogadott törvény ugyanis egyházi kézbe adta a zánkai tábort.
Még nem is volt közhasznú az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány abban az időpontban, amikor az Országgyűlés törvényben ráruházta a hatalmas értékű balatoni táborok tulajdonjogát. Holott a közhasznúság feltétele az ilyen típusú ingyenes és illetékmentes átadásnak.
Míg a törvényt március 30-án fogadták el, az alapítvány csak április 15-én vált közhasznú jogállásúvá. Ráadásul már elfogadott törvénymódosítás indoklásából sem válik egyértelművé, hogy miért volt szükség a táborok átadására. Csupán arról szól: az alapítvány látja el a jövőben az Erzsébet-programon belül a gyermekés ifjúsági táborok szervezését és az ezekkel kapcsolatos feladatokat – költségvetési forrásokból. Korábban ezt a feladatot a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány látta el, ami ugyan nem szűnt meg, de a jövőben a szociális üdültetés keretében csak a nyugdíjasok, fogyatékossággal élők és a nagycsaládosoknak szóló programok megvalósításáért felel. Vagyis elvették a szervezettől a gyerek- és ifjúsági táborok szervezését, ami a fent említett alapítványhoz került, ennek a közfeladatnak a megvalósításához kapták meg a balatoni ingatlanokat.

dezsma

A helyzetet bonyolítja, hogy közben az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak is új „gazdája” lett. Az eredetileg 2012-ben a Hunguest Vagyonkezelő Zrt. által létrehozott alapítvány alapítói jogai idén januárban a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz kerültek. A Szeged-Csanádi Egyházmegye által alapított szervezet az elmúlt években egyre nagyobb szerephez jutott a gyermekvédelemben.
Honlapjuk tanulsága szerint 2010-ben kérték fel az egyházmegyét a Komárom- Esztergom Megyei gyermekvédelmi szakellátás működtetésére, mára közel 3500 fiatalról gondoskodnak összesen hat megyében és a fővárosban is, így az ország egyik legnagyobb szakellátást biztosító intézményrendszere felett bábáskodnak. Az egyházmegye vezetője Kiss-Rigó László, aki Orbán Viktor politikájának lelkes támogatója, 2010-ben például a Fideszre való szavazásra szólította fel a híveket. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója pedig Kothencz János, a szegedi Fidesz vezetője, aki 2014-ben a polgármesteri posztért is indult, sikertelenül. Fideszhez közeli személyeket az Erzsébet a Kárpát- medencei Gyermekekért Alapítvány kuratóriumában is találni. Itt kapott helyet például Bábiné Szottfried Gabriella korábbi képviselőnő, aki azzal a kijelentésével híresült el, hogy szégyellnie kellene magukat azoknak, akiknek nincs munkája.
A táborok szervezése, a zánkai és fonyódi ingatlanokkal együtt egyértelműen Fidesz közeli kezekbe került. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától próbáltuk megtudni, hogy miért kellett a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány alapítói jogait a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóra ruházni, és kihez folynak be innentől a táboroztatásból származó bevételek.
A legfontosabb kérdés mégiscsak az, hogy mi a garancia arra, hogy a zánkai és fonyódi táborok területén továbbra is táboroztatás zajlik majd, és az egyház nem értékesíti az ingatlanokat. A törvénytervezet vitájakor Palkovics László, az Emmi oktatási államtitkára az ingatlanmutyit emlegető ellenzéki felszólalásokra úgy reagált: garancia van arra, hogy az ingatlanokon 15 évig hasonló tevékenység folyik, mint korábban. Azt azonban nem tudni, hogy 15 év után az egyház értékesítheti-e a sok milliárdot érő táborokat, kérdéseinkre ugyanis lapzártánkig nem érkezett válasz.
(vh)
Bal-Rad komm: A papok is ott hemzsegnek a maradékosbödön körül. Karmolják még amit csak lehet! Marják amit bírnak! Lélekvadászatra kiváló lesz. Ez a mai egyházi dézsma. Döbrögi-alattvalók idomítására.
“…Azt azonban nem tudni, hogy 15 év után…”
-Reménykedjünk abban, hogy 15 év múlva EZ AZ EGÉSZ RABLÓHORDA már csak rossz emlékeinkben fog élni!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Papi dézsma! bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  A Kínai terminológia szerint Kádár akkor “MAGEMBER” volt a szocializmus építése idején.Pontosabban pótolhatatlan magember volt.Könnyű Kínának van kádere.

 2. Emeric szerint:

  Rosszul vagyok ettől. Nem kicsit, hanem nagyon. Most mégis mi a faszt lehet ezek után itt csinálni? Kiszervezték a nép vagyonát, majd jajgatni fognak ha ugyanezen az alapon elkezdjük az államosítást, a jogos visszavételt hogy “a gaz komcsik már megint veszik el a dolgainkat.”

 3. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Én inkább attól félek, hogy ez is Orbán család (Ráhel) karmai közé jut,mint ahogyan már megszerezték a Hunguest szállodaláncot, a Badacsonyörsi kempinget, a keszthelyi jachtkikötőt, sok más balatoni ingatlannal együtt.

 4. zls-179 szerint:

  Nem kell 15 év,csak figyeljenek a tisztelendők.Akiket jobban érdekel a randi bugyi és tartalma, mint a tanult hamis tanok!Tisztelet a kivételnek,már ha van!

 5. gyorgy szerint:

  Más: Nézzétek meg Terry Black FB-jét, meghökkentő kép!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.