A tévelygők tábora

Hárommillió polgári és baloldali konzervatív szavazó pártot keres

A Fidesz-Kdnp-ből kiábrándult polgári szavazók egy részét az LMP szippantotta fel. A konzervatív baloldaliak kétharmada elfordult az MSZP-től. A Kétfarkú Kutyapárt szinte mindegyik szavazóbázisból képes szimpatizánsokat szerezni. Október 2-a után nem egy, hanem 3 „új egység” született. Ilyen és ehhez hasonló megállapításokat olvashatunk egy új kutatásban, amely a pártok és ideológiák viszonyát vizsgálta októberben.

A Naszádos Péter közgazdász és stratégiai tanácsadó által készített „A magyar nemzet politikai értékrendje” című belső kutatás nem a pártpreferenciákra volt kíváncsi, hanem arra, hogy a biztos pártválasztók milyen ideológia, világnézet mentén kötelezik el magukat egyik vagy másik formáció mellett, illetve, hogy a pártnélküliek milyen értékrendjükhöz nem találnak megfelelő politikai képviseletet.
A kutatás telefonos lekérdezéssel készült október 19-26 között, 1200 fős mintán. Pártpreferenciákra vonatkozó megállapításai megegyeznek a nagy közvélemény-kutatók friss eredményeivel, annyi eltéréssel, hogy a Kétfarkú Kutyapárt Naszádosnál 4 százalékon áll, holtversenyben a DK-val, a pártnélküliek aránya pedig 37 százalék.
A mérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 96 százaléka egyértelműen meg tudja határozni saját értékrendjét. Legtöbben három konkrét ideológiai tömbbe sorolják magukat. A társadalom 25 százaléka jobboldalinak, 22 százaléka konzervatív baloldalinak, 21 százaléka pedig polgárinak vallja magát. 13 százalék mondja magáról, hogy konzervatív, 8 százalék szociáldemokrata, és csak mindössze 3 százalék érzi magát baloldalinak és balliberálisnak. A liberálisok vannak a legkevesebben (1%).
Átrendeződtek a táborok
A tanulmány az LMP-t is jobboldali pártnak nevezi, mivel szavazóinak 68 százaléka polgári és 32 százaléka konzervatív, ergo: korábbi, baloldalhoz köthető szavazói elhagyták. (Talán ezért sem annyira meglepő, hogy Schiffer Andrást végül egy volt Fideszes képviselő, Hadházy Ákos követte a társelnöki poszton.) Szavazóik nem is annyira rajonganak egy baloldali összefogás gondolatáért, így viszont a zöldpárt egyedül kell majd megugorja a parlamenti küszöböt 2018-ban.
Érdekes módon a Fidesz-Kdnp szavazóknak csak 15 százaléka vallja magát polgárinak, viszont 65 százalékuk jobboldali és 20 százalékuk konzervatív. A Jobbik szavazóinak 78 százaléka jobboldali és 22 konzervatív.
Vagyis a Fidesz és a Jobbik kétharmad és egyharmad arányban osztozik a jobboldaliak táborán.
Az elmúlt két évben ezekért a szavazókért folyt a legnagyobb harc, melyet végül a Fidesz nyert meg.
Naszádos szerint úgy, hogy Orbán Viktor másfél-két évvel ezelőtt egy nagyon nehéz stratégiai döntés előtt állt. Ahhoz, hogy megállíthassa a Jobbik nyomulását és visszaszerezze Vona Gábortól a jobboldali szavazók támogatását, be kellett áldoznia a Fidesz polgári szavazóit. Mivel végül így határozott, a polgári szavazók elhagyták a Fideszt, és javarészt a pártot választani nem tudok közé vonultak, és egyelőre ott is maradtak. A konzervatív szavazók jelentős részét sikerült megtartania a Fidesznek, viszont 36 százalékuk új utakat keres.
Ezen választók egy részét sikeresen csábította át magához a Jobbik, miközben a polgárságot és a konzervatív baloldaliakat továbbra sem tudja megszólítani. Pedig Vona Gábor jól érezte meg, hogy a piaci rés e két választói csoport környékén tátong. Meghódításuk érdekében még az LMP magához édesgetésével is megpróbálkozott (pl. a Jobbik mellett őket nevezte 21. századi pártnak), hátha ezzel a húzással legitimálni tudja a józan közép irányába zajló mozgását.
Mit tudnak a Kétfarkú Kutyák?
Ami a konzervatív baloldaliakat illeti, kétharmaduk tulajdonképpen már elfordult a Demokratikus ellenzéktől, ide értve az MSZP-t is, akit pillanatnyilag éppen az tart életben és a Jobbik riválisának pozíciójában, hogy a konkurensektől elpártolókból képes szavazókat szerezni – állítja a dolgozat, hozzátéve: az MSZP-ben jelenleg a szociáldemokraták rendelkeznek a legerősebb bázissal. Érdekesség, hogy a magukat baloldalinak vallók szűk csoportja kizárólag a szocialisták bázisát erősíti, vagy pártnélküli stádiumban van.
A balliberálisok kicsi, de erős és aktív tábora a DK mögé állt be (70%), noha az MSZP-ben is meghatározó szerep jut számukra (30%). Valójában ők a legerősebb hívei egy potenciálisan újraegyesülő MSZP-DK formációnak. Gyurcsányék dominanciája itt annak is köszönhető, hogy a DK már korábban átcsábította az Együtt liberális tömbjét, Fodor Gáborékat pedig igyekeznek még inkább perifériára szorítani.
A kakukktojás ezúttal is a Kétfarkú Kutyapárt, mivel nincs konkrét ideológia, ami a pártot meghatározza. Ezért egyrészről nehezen alakulhat ki erős identitás a pártban, másrészről viszont képes szinte mindegyik szavazóbázisból szavazókat szerezni. Ennek köszönhetően akár még esélye is lehet a soron következő országgyűlési választásokon 2018-ban. Azon kevés magyar választó csaknem egyharmada, akik nem tudták magukat besorolni egy értékrend mögé sem (4%), már most a Kétfarkú Kutyapárt szavazói.
Nekik nincs pártjuk
Az elemzés azt állítja, hogy a kvótanépszavazás után nem egy – miként a Fidesz állítja -, hanem 3 „új egység” született társadalmi szempontból. Létrejött egy főleg jobboldali és konzervatív szavazókból álló egység, melyen a Fidesz és a Jobbik osztozik kétharmad-egyharmad arányban. Ez egy 3,5 milliós tömeg. A másik egységet a jelenlegi Demokratikus Ellenzék tábora jelenti, és főleg szociáldemokraták, valamint balliberálisok alkotják. Ők 1,5-2 millióan vannak.
A harmadik egységet pedig egy elsősorban polgáriakból és konzervatív baloldaliakból álló 3 milliós tömeg képezi, akik jelenleg pártnélküliek. Konkrétan ők teszik ki a pártot választani nem tudók 73 százalékát. Ez a két tábor értékrendjében és világlátásában egyre közelebb kerül egymáshoz, és egyáltalán nem apolitikusak: nagy aktivitást és szavazási hajlandóságot mutatnak, ha valaki képes megszólítani őket.
(atv)
Bal-Rad komm: “…A harmadik egységet pedig egy elsősorban polgáriakból és konzervatív baloldaliakból álló 3 milliós tömeg képezi…”-és “…ha valaki képes megszólítani őket…”
-Nos hát ezt a tömeget, és a Jobbik kb. 1,2 milliós táborának nagyjából hatvan százalékát nyugodtan lehet egy tömegnek venni. (Vagy fordítva!) Amihez még egyéb táborból is csatlakoznának!
EZT A MINIMUM NÉGYMILLIÓS TÉVELYGŐ TÖMEGET SENKI NEM MERI MEGSZÓLÍTANI! Igaz-nincs is aki/ami megszólítsa!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A tévelygők tábora bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. szigony szerint:

  Azt gondolom, hogy azok, akik nem tudnak támogatásra méltó csoportot találni sajnos – minden sértő szándék nélkül (!) – a saját kvalitásukról állítanak ki egy szégyellhető bizonyítványt !

  Mindenkinek a való élet ismeretében egy valamilyen világképet ( jót-rosszat, a szocializációjuk leképezéseként ) ki kell alakítania, mert különben mások bábjaként éli meg életét.

  Így a támogatására méltók kiválasztását IS egy bizonyos határozott öntudat szükséges mindenkinek, és a kóbor semmittevés csak silányságát bizonyítja !

  Világunk – az emberiség – számos lehetőséget tár elénk, és abból a saját, valamint szélesebb környezetének érdekét el kell sajátítania minden embernek, ha egy kicsi IS ad magára… manapság a hatalom jelenlegi gyakorlatának változtatására a megfelelő döntéssel kell élnünk… IS.

  • bobóka szerint:

   Te úgy vagy bolond ahogy a nagykönyvbemn meg van írva.
   Nem a hatalom jelenlegi gyakorlatát kell megváltoztatni, hanem alapjában a hatalom gyakorlást. Te a népet bolondnak nézed, mert magadból indulsz ki.
   Nekem a rabbi azt mondta: minden zsidó fejében van egy csavar, de a Tiedben kettő is van. Te átlátsz a többién. Vagyis akár rebe is lehetnék ?
   Az én világom a természet, a föld bolygó. A föld felismerte a virus veszélyt ami nem más mint az emberiség. Az emberiség valós vezetése ami nem egyenlő a Rotschildok-al, is tudja ezt és megpróbál elébbe menni az eseményeknek.

 2. Istvan szerint:

  A legnagyobb baj itt a kapcsolatok kialakításának problémája!
  Karakteres vezető halkan elgagyogja,hogy mit is szeretne,legtöbbször minden program nélkül,aztán leül,és várja,hogy a tömegek megrohanják és körbenyálazzák nagy rajongásukban!
  A tömegek pedig várják,hogy mikor lesz egy olyan pacek,vagy csoport,amely világos,és meghatározott ,nekik kedvező programmal áll elő,és várják ezt,mint Hófehérke a királyfit!
  Elbeszélnek,elkiabálnak,vagy éppenséggel elhallgatnak egymás mellett,és várják,hogy Orbánt,Vonát mikor eszi el a rossebb messzire,hogy ne legyenek a lagymatag, boldogtalan egybeborulás útjában.Aztán évszázadonként,avagy 4 évenként kinéznek a szemhéjuk mögül,vagy rosszabb esetben azon keresztül,hogy gyün-e a másik!
  Nem gyün!!

 3. szigony szerint:

  Ez, az a ‘ messiásra ‘ várunk….

  Pedig az, hogy ki IS az aki a legnagyobb szamárságot mondja nem jelenti a megváltást…

  Az csak közösen érhető el, bárki IS a ‘ kikiáltó ‘, a törekvés megjelenítője, mert annak – látható milyen emberek kerülnek vezető helyre mind hazánkban, mind máshol a világban… – nincs jelentősége !

  Egy nemzetközileg megvalósítható emberiség-támogató törekvés az, ami mellé kell állnunk, esetleg bizonyos ( ideig-órákig ) megalkuvással IS, de ennek az elképzelésnek az irányába mutató igyekezettel… IS.

  Ha magunkba zárkózunk, vagy szerte mutató törekvések mentén képzeljük el a további életünket, akkor a remény IS elhal !

 4. Gonda István szerint:

  Próbáltam megérteni ezt az elemzést, de nem ment.
  – “A megkérdezettek 96 százaléka egyértelműen meg tudja határozni saját értékrendjét.”
  Hát én akkor most jobboldali, polgári vagy konzervatív vagyok? Mi a különbség? Szerintem radikális, de olyat meg nem lehetett választani.

  – “Érdekes módon a Fidesz-Kdnp szavazóknak csak 15 százaléka vallja magát polgárinak, viszont 65 százalékuk jobboldali és 20 százalékuk konzervatív. A Jobbik szavazóinak 78 százaléka jobboldali és 22 konzervatív.
  Vagyis a Fidesz és a Jobbik kétharmad és egyharmad arányban osztozik a jobboldaliak táborán.”
  Nekem ez a következtetés sehogy sem akar kijönni az előtte levő adatokból. Inkább az jön ki, hogy a két párt szavazóinak összetétele nagyon hasonló.

  – “az LMP magához édesgetésével is megpróbálkozott (pl. a Jobbik mellett őket nevezte 21. századi pártnak)”
  Ez nem édesgetés, hanem tény.

  -“A másik egységet a jelenlegi Demokratikus Ellenzék tábora jelenti”
  Nincs is olyan párt, hogy DE! Kire gondolhatott? DK? De annak nincs 1/3-a.

  – Mi lehet a különbség a baloldali és a konzervatív baloldali között? MSZP-s MSZMP-s? Persze a polgárit sem értem. Ezek a gazdag vállalkozók lehetnek? És pont ők nem tudnak pártot választani? És egy táborban vannak a konzervatív baloldaliakkal?

  Valaki segít nekem kibogozni mindezt? Mert egyébként érdekelne a kutatás eredménye!

 5. 1tothgabor szerint:

  Az én címem: “500 millió európai pártot keres”

  Biometrikus szuper adatbázis létrehozása Franciaországban.

  Áll a bál Franciaországban. Október 30.-án a kormány bejelentette, hogy egy új és hatalmas adatbázist létrehoznak, ami tárolja MINDEN FRANCIA:
  – nevét
  – születési idejét és helyét
  – nemét
  – magasságát
  – testsúlyát
  – szemszínét
  – lakhelyét
  – e-mail címét
  – fényképét
  – ÖSSZES UJJLENYOMATÁT
  – szülei nevét, lakhelyét, adatait

  Állítólag a terrorizmus ellenes tervnek született az ötlet. A jogvédők őrjöngenek. Állítólag egyének hitelesítésére nem pedig azonosítására szolgálna az új azonosító az adatbázisban. Ebben az adatbázisban a teljes francia lakosság, mintegy 66 millió fő benne lenne. Állítólag csak a nemzet alapvető érdekeinek terrorizmus általi megsértése esetén vennék igénybe az adatbázist a hatóságok. Az EU-nak már van egy biometrikus közös szuper adatbázisa, Vízuminformációs Rendszer (VIS) a neve. A francia jogvédők, civil csoportok félnek, hogy a Brüsszeli Európai Bizottság ráteszi a kezét a ezekre a “Nemzeti” adatokra.

  http://www.blacklistednews.com/France_Plans_to_Implement_Universal_Biometric_IDs/55230/0/38/38/Y/M.html

  Ui: Nem tudom, de nem érné meg egy “cikket” nyitni minden nap, pl. “napi ti írtátok” névvel, ahová mindenki beküldhetné, ami érdekeset talál? Mert most így beleszemetelünk a cikkekbe.

  • István Fekete szerint:

   A franciák elkéstek, nálunk ez már ukázba lett adva. A háziorvosokkkal végezteti el a szemét munkát úgy , hogy még pénzt sem fizet érte a munkát elvégző orvosnak, adminisztrátornak.Az állampolgárnak meg nyilatkozia kell,kötelező. Na erről ennyit.

   • vitorla123 szerint:

    Az állampolgárok nyilvántartása egyszerűen elkerülhetetlen.Ami ma van az azért keletkezett,mert aMagyarország társadalma lopás alapú társadalom..Itt a példa,nem tudták azonosítani kamera alapján a rendőröket felrobbantó elkövetőt..Vagyis hiba való a vagyonvédelmed a neve címe.elérhetősége a tolvajnak nem érhető el.Nem kell lopni és akkor nincs gond.Én is benne vagyok minden nyilvántartásban.Igyekszem betartani a törvényeket ,sőt törekszem arra,hogy a tolvajok is tartsák be. Csak: Ferge Zsuzsa mondja,nincs gyerekéhezés az országban,mert a szülők,ha másként nem,hát LOPNAK! Értitek?

    • egy paraszt szerint:

     Csak mindenki annyira általánosít, amennyire része annak a cselekedetnek.
     Az orbáni törvényéket pedig tartsa meg az, akinek tetszik és egyetért vele! Ami röviden annyi, hogy hogy élj a törvényeim szerint úgy, hogy nekem mennél több jusson!

     Az állampolgárok jelenleg is kellő mértékben nyilván vannak tartva.
     Vannak alapvető emberi szabadságjogok, persze amit a hatalom nem akar elismerni!
     Nincs szükség, hogy még a “hálószobába” is bekoslassanak a hatóságok, hanem tegyék a dolgukat. És ezalatt nem azt értem, hogy újabb traffipaxkezelő továbbképzőre küldik el az érintetteket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.