Arccal Oroszország felé?

A bolgár választási bizottság közölte, hogy a szavazatok 99,33 százalékos feldolgozottsága mellett Rumen Radev vezet a voksok 59,35 százalékával. Ellenfele, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jobbközép kormánypárt jelöltje, Cecka Cacseva mindössze 36,17 százalékot kapott.

A politikában újoncnak számító Radev a bolgár légierő volt tábornoika széles körű, pártokon átívelő támogatást élvez. Közvélemény-kutatások szerint a kormány munkájában részt vevő reformisták szavazóinak 35 százaléka, míg a Boriszovékat támogató nacionalisták híveinek 60 százaléka adta voksát Radev tábornokra.

rura

A légierő egykori parancsnoka vasárnap este jelezte: eltöröltetné a Moszkva elleni szankciókat.
Bojko Boriszov bolgár kormányfő vasárnap este bejelentette, hogy pártja veresége miatt ígéretéhez híven lemond. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hétfőn hivatalosan benyújtotta kormánya lemondását. Bulgáriában az elnök szerepe nagyrészt protokolláris. Megválasztása esetén a hivatalban lévő kormány általában folytatja munkáját, de jelen esetben Boriszov szerint Cacseva házelnök veresége a szavazók támogatásának hiányát mutatja, ami ellehetetleníti kabinetjének további működését.
Boriszov lemondása után a leköszönő elnök, Roszen Plevneliev fogja kinevezni az ideiglenes kormányt. A parlament feloszlatását és az új választások kiírását már Radev fogja bejelenteni, legkorábban 2017 márciusában. Szakértők szerint a Nyugat-barát párt az előrehozott választások nagy esélyese, de sokkal nehezebb dolga lesz az új kabinet létrehozásánál. És hát az esélylatolgatások nagy bukfencére nincs egy hete, hogy milyen példát mutatott az amerikai elnökválasztás!
Moldovában is elnököt választottak!
Ott Igor Dodon, az oroszbarát Szocialista Párt jelöltje kapta meg a legtöbb szavazatot a tegnap megtartott második fordulójában, a szavazatok 95 százalékának összesítése alapján.

dodon

Dodonra a választáson részt vevők 55 százaléka, EU-párti ellenfelére, Maia Sandura, a jobboldali pártok közös jelöltjére 44,1 százalék adta a szavazatát.
Az elmúlt években összeomlott a moldovai gazdaság, miután a 2014-es parlamenti választások előtt egymilliárd dollárnak – a hazai össztermék mintegy egynyolcadának – nyoma veszett a helyi bankokból. A korrupció elleni tömegtüntetések közepette az ország alkotmánybírósága visszaállította a közvetlen elnökválasztás rendszerét.
A szocialista Dodon, akinek támogatottságát a 2009-ben hatalomra került Európa-barát kormány idején felbukkant korrupciós ügyek is növelték, elnökválasztási kampányában az életszínvonal emelését és a Moszkvához fűződő baráti kapcsolatok helyreállítását ígérte.
A bulgáriai és moldovai elnökválasztások eredményei mintha Délkelet-Európának az oroszország-felé való orientálódás jeleit kezdené mutatni.
(Forrás:origo)

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Arccal Oroszország felé? bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. bobóka szerint:

  De a katonai jelszó: Arcal oroszország felé fordulj és tűzd fel a szuronyt

 2. ivan szerint:

  van mas kiut?? nincs nyugaton a piramis jatek bedolt..
  tervszeru piacgazdasag kell,hogy valtsa a kaosz szabadpiacot..
  .
  ja hogy a piramisjatekot mozgatok ragaszkodnak a hatalomhoz..
  Akkor bedol minden..
  ez mit jelent, na azt mindenki erzi mar a boren..
  nem keresel annyit mint a kiadasod..
  nincs vasarlo kepes ero..
  csod.

 3. Fergeteg11 szerint:

  Jó hírek, bár Radev nem kifejezetten ellenzője az EU-nak és a NATO-nak. Bojko Boriszov lába alatt úgyis forróvá vált a talaj, amikor tüntetések voltak a kormánya ellen a magas rezsiszámlák miatt (“érdekes” módon az ezt követő időszakra esett a Fidesz nagy rezsicsökkentő akciója – az atlantista komprádor elit aggodalma? -, ami a választási cukorka mellett egyben betölthette a megelőző intézkedés szerepét is). Boriszov koalíciója, a GERB-RB ezután már kisebbségben alakított kormányt. Várható volt, hogy a GERB jelöltje veszít. Moldova, ha lehet, még jobb híreket hozott. De válaszlépések várhatók.
  Kül.
  Tele a padlás atlantista agytrösztökkel, akik megmondják a tutit bármiről, és mindig az a vége, hogy a Nyugat a világok legjobbika. Ajánlok egy másfélét, ami ugyan szokás szerint függetlennek mondja magát (megnyugtatok mindenkit, nem az), de segít egy kicsit más szempontból is áttekinteni a világ helyzetét az érdeklődőknek.
  http://katehon.com/about-us
  Angol és egyéb nyelvek mellett természetesen oroszul is elérhető. Akik szeretik pl. A. Dugint, nyilván örömmel veszik tudomásul egy ilyen szellemi műhely létezését, ha még nem ismerték. Azért az óvatosság és a kritika nem árt itt sem az olvasása közben.
  Adminnak: a husky bizonyította, hogy remek kutya. Remélhetőleg nem uszító módszerek húzódnak meg a zaklatás hátterében, hanem “csak” a morék primitív viselkedése. A rendőrnek köszönjük a megjegyzést, értékes információ!

  Admin:
  Gyanú van arra, hogy a morecsajnak a kezében egy macska volt, amit a kutya felé tuszakolt! Az meg-mármint a macska-belebaltázott a gyerekbe. Az én huskym meg ki nem állhat semmiféle macskát-tyúkot. De kinyúlni nem tudott a résen!

  De mindegy! MAJD LESZ VALAHOGY!

  • Fergeteg11 szerint:

   A morék híresek az “igazmondásukról”. Lehet, hogy ő nyúlt be a résen.

  • bobóka szerint:

   Mi ez a kutya ügy ?
   Azért kérdezem, mert nálunk is egy kutya ügy megy, tiszta hazudozással , rágalmakkal.

 4. zls-179 szerint:

  Szerintem az EMBEREK segítségére számíthatsz t.Admin,álljanak bármely oldalon,ha a helyzet éppen úgy hozza!

 5. petymeg szerint:

  Pedig Moldovára igen fente a fogát nyustyú!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.