Alapanyag diadaljelentéshez

Sereghajtó a magyar gazdaság

A magyar gazdaság harmadik negyedéves belassulásának az lett a következménye, hogy uniós viszonylatban sem tudtunk remekelni. Negyedéves és éves bázison is egyaránt a rangsor hátsó feléhez tartozott a hazai teljesítmény.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a második negyedévhez képest mindössze 0,2 százalékkal tudott növekedni a magyar gazdaság, míg előző év azonos időszakához mérten 1,4 százalékos volt a bővülés mértéke. Ráadásként külön rossz hír, hogy uniós viszonylatban egyáltalán nincs mire büszkének lennünk a teljesítmény alapján.
Ha a három hónap elért gazdasági eredményt nézzük, akkor a magyar gazdaságnál egyedül a litván tudott gyengébb növekedést elérni, 0,1 százalékosat. Igaz ugyanakkor az is, hogy a belga, a német, az észt, a francia és a lengyel GDP is a magyarral megegyező mértékben bővült, tehát uniós szinten általánosan is gyengének nevezhető a harmadik negyedév ebből a szempontból. Az adatokkal rendelkező országok zömében ugyanis fél százalék vagy annál is kisebb volt a bővülés mértéke. A legnagyobb növekedés is 0,8 százalékos volt, ami a bolgár és a portugál gazdaság mutatott fel.
A visegrádi országok közül a lengyel és magyar 0,2 százalék mellett a cseh GDP 0,3, a szlovák pedig 0,7-tel emelkedett.

Előző év azonos időszakához mérten ugyan ennél jobb teljesítményt mutatott a hazai gazdaság az 1,4 százalékos növekedésével, sokkal jobb helyezést ezzel sem tudtunk elérni.
Ez a bővülés ugyanis arra volt elég, hogy 5 országot utasítsunk magunk mögé, miközben a Finnország teljesítménye a magyarral megegyezően 1,4 százalék volt:
az észt GDP 1,3,
a belga 1,2,
a francia 1,1,
az olasz 0,9,
a lett pedig 0,7 százalékkal emelkedett.
Ezzel a visegrádi országok körében is sereghajtók lettünk, hiszen a cseh gazdaság 1,9, a lengyel 2,1, a szlovák pedig 3,2 százalékos növekedést ért el. Az élen a korábbi negyedévekhez hasonlóan Románia szerepel 4,6 százalékos gazdasági bővüléssel, melyet a Bulgária követ 3,5 és Spanyolország, illetve Szlovákia egyaránt 3,2 százalékkal.

(mfor)
Bal-Rad komm: Szerencsénkre nincs mit szégyellnünk! A dolgok ugyanis eleve nem lehetnek igazak, hiszen magyar gazdaságot emlegetnek benne.
Olyan meg nincs is! Ennélfogva hátra is dőlhetünk!
Legföljebb Döbrögink vonja össze a szemöldökét! De majd kitalálják, hogy ebből mit lehetne összekommunikálni! Merthogy EBBŐL IS DIADALJELENTÉS LESZ!-az biztos!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.