Nem is a Merci-csillag mattul Kecskeméten!

Áll a bál a kecskeméti Mercedes gyárban a bértárgyalások miatt

Képtalálat a következőre: „mercedes-Kecskemét-kép”

Áll a bál a kecskeméti Mercedes gyárban a bértárgyalások miatt. Két szakszervezet is képviseli a dolgozókat a cégnél, azonban míg az egyik, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) már aláírt egy két évre szóló béremelési megállapodást a gyárral, a másik, a Vasas Szakszervezeti Szövetség sztrájkbizottságot alakított, és állítása szerint folyamatosan nő a sztrájkfelhívásához csatlakozók száma.

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a Vasas Szakszervezeti Szövetség sztrájkbizottságot alakított a kecskeméti Mercedes gyárban.
Elfogadhatatlannak találják a helyi Liga szakszervezet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete által elfogadott és aláírt kétéves béremelési megállapodást, amelynek értelmében a gyártósori munkavállalók bére
2017-ben 12 százalékkal emelkedik (és a bér 200 ezer forintnál kevesebb nem lehet)
2018-ban további 7 százalékkal emelkedik
és “az emelt alapbért tovább növelik a bérpótlékok”
Emellett emelkednek az egyéb juttatások is, mint a jelenléti bónusz (2,5 százalékkal), a célprémium, és cafeteria.
Az MTSZSZ szerint ez átlagosan 20 százalékos jövedelemnövekedést jelent. Hozzáteszik: járulékcsökkentés esetén az abból eredő megtakarításról az MTSZSZ további tárgyalásokat folytat majd a munkáltatóval a további béremelés mértékéről.
A Vasas Szakszervezeti Szövetség nem írta alá ezt a megállapodást, hanem további tárgyalások iránt jelentette be igényét a Mercedes vezetőségénél. Mint írják, nem tudják elfogadni, hogy két évre legyen bebetonozva a bérfejlesztés.
Értelmezésünk szerint a Vasasok egy 15 százalékos érdemi bérfejlesztést szeretnének elérni 2017-ben, “trükközések nélkül”, vagyis alapbéremelésben.
A Mercedes gyár menedzsmentjének célja, hogy valamennyi érdekképviseleti szervezettel egyességre tudjon jutni – vagyis a Vasasokkal tovább folytatódhatnak a tárgyalások.
(portfolio)
Bal-Rad komm: Merje mondani bárki is, hogy Döbrögisztánban nincs munkavállalói érdekképviselet! Van az! A kecskeméti Mercedes-gyárban még tán a portásoknak is külön független és szabad szakszervezetük van! Amelyek aztán elkeseredett harcot vívnak a munkajog frontján! Többnyire egymással. Lényeg a szolidaritás és az egység!
A gyárvezetés meg tárgyal velük! Bármiről-bármikor. A sok bába közt meg majdcsak elvész az a gyerek!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Nem is a Merci-csillag mattul Kecskeméten! bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. aaa szerint:

    Ennyit el kéne fogadni. Ennek én nagyon örülnék.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.