Szíria

Tegnap megtörtént az első telefonos beszélgetés Vlagyimir Putyin orosz államfő, és Donald Trump megválasztott amerikai elnök között. Az orosz elnök hívta fel egyelőre “címzetes” kollégáját. A traccs-amelyen a jövőről beszélgettek-barátságos hangvételű volt. Megállapították, hogy a két ország kapcsolatai alapos renoválásra szorulnak, ám mindketten hajlandóak a javítási munkálatok megkezdésére.

putr

Emiatt a barátságos hangvétel miatt viszont az EU-nevű bűnszervezet és a NATO-latorszövetség potentátjainak a hátán a szőr is felállt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is telefonon értekezett a déli sarkról visszatért amerikai kollégájával-Kerryvel.
Elizabeth Trudeau a Kerry-féle hivatal szóvivője szerint főnöke továbbra is a tűzszünetben látja Szíria és Aleppo helyzetének egyedül üdvös megoldását.
“A tárgyalások tovább folytatódnak Genfben, de mi úgy látjuk, hogy a katonai megoldás nem megoldás”-nyögte ki a JELENLEGI amerikai álláspontot Szíriával kapcsolatban Trudeau.
Ugyanerről a telefonbeszélgetésrő a TASSZ kissé bővebben is tájékoztatott. Eszerint Lavrov fölrótta Kerrynek, hogy az USA kicsikart Kelet-Aleppo fölött egy tűzszünetet, és ígéretet tett arra, hogy annak életbe lépésétól számított egy héten belül az általa támogatott “mérsékeltek” elhagyják a Kelet-Aleppo köré vont ostromgyűrű belsejét. Több mint két hete nem támadják a kormányerők Kelet-Aleppot, de az USA a füle botját sem mozdította annak érdekében, hogy támogatottjai a megállapodásnak eleget tegyenek-zsörtölődött az orsz külügyminiszter. Miközben az ostromgyűrűből lődöznek kifelé a körbezárt martalócok. Tegnap mustárt is kilőttek ördögágyúikból Nyugat-Aleppora. Mustárgázt.
Szír televíziósok a szíriai rendezés egyik eszközén, az “Admiral Kuznyecovon” jártak, és forgattak egy kis figyelemfölkeltő anyagot.

Míg a klip a damaszkuszi televízióban ment, gyakorló repülés közben egy Mig-29-es a tengerbe esett az “Admiral Kuznyecovről”. Az orosz HM-tájékoztatása szerint az eset leszállás közben történt. “Sajnálatos, de bármikor bekövetkezhető hiba történt”-szól a közlemény.

ba

A gép személyzete egy kiadós fürdőzéssel megúszta a kalandot. (A búvárok is majd-később-örömüket lelhetik a tenger fenekén lévő harci repülő fülkeresésekor. De ezzel még egyelőre várjanak.)
Persze voltak tegnap Szíria légterében nem csak gyakorlórepüléseket végző harci gépek is. Észak-Hama fölött tegnap is erőteljesen működött a szír-orosz légipáros

Nyilvánvalóan zajlott az élet a polgárháború valamennyi helyszínén. A legfontosabb térségben-Aleppo-környékén is.

Aleppotól északi irányban a török maffia által támogatott “mérsékeltek” Svesian, Hazvan, Kadiran, Al Dana és Aulus településekről üldözték ki a török maffia által támogatott kalifátusistákat, és elérték Al-Bab külvárosait. A törökök tanktüzérséggel támogatják az általuk most kedvesebbnek tartottakat. Al-Bab városát lövik. Nekik ugyanis mindennél fontosabb most, hogy nehogy a kurd YPG vegye be a várost.

alba

Aleppotól nyugati és déli irányba is tovább zajlott/zajlik a kormányerők offenzívája. Változás ezen a téren csak a latormentesített terület növekedése.

tav

Homsz Katonai Akadémiáján tegnap négyezer új hadnagyot avattak. “Szétrajzásuk” ma kezdődik.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. TERMIN8ATOR szerint:

    Szerintem, Lavrovnak már nem a levitézlett Kerryvel kellet volna “telefon” beszélgetést folytatnia, hanem a Donald Trump által kinevezett uj külügyminiszterrel. Kerrynek már semmi köze az Amerika külügyéhez, vagy csak mint magán embernek, vagy a dem. párt tagjának, szerintem. A szövegből is kiderül, hogy ez a téma- Szíria- már csak foghegyről “édekli “. Kerrynek már csökkent a jelentősége e téren, szerintem .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.