Ahol hatalmon lévén a lopás törvényes

Miért nincs következménye Magyarországon, ha lopnak a politikusok?

Hiába az elmúlt évben az egyre több korrupciós botrány, ez a választókat nem befolyásolja, ennek megfelelően pedig a politika is kevésbé foglalkozik a kérdéssel – hangzott el a Transparency International Magyarország kerekasztal-beszélgetésén.

Tényleg tehetetlen a magyar átlagember a korrupcióval szemben? – tette fel a kérdést Burai Petra, a Transparency International (TI) Magyarország kutatási igazgatója a TI témával foglalkozó kerekasztalán, miután bemutatták a szervezet Globális Korrupciós Barométerét.
Stumpf András, a Mandiner főmunkatársa szerint ez leginkább a tapasztalat, amit jól bizonyít a nemrég megjelent 25 év, 25 nagy átverés című könyv is. Ezekből a történetekből is kiderül ugyanis, hogy ha valakit elítéltek az általában a stróman – vélte Stumpf, aki szerint a magyar átlagember úgy látja, hogy a politikus úgyis lop és lopni is fog a jövőben is.
Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető, stratégiai igazgatója Hofit idézte, aki szerint “az a korrupció, amiből engem kihagynak”. A helyzet azonban szerinte nem mindig volt ilyen rossz Magyarországon, ám “az elmúlt évek megtanították a magyar választóknak, hogy mindig lehet rosszabb”. Szerinte hazánkban szinte államosították a korrupciót, hiszen a jogalkotást is a visszaélések szolgálatába állították, ma már olyan esetek minősülnek törvényesnek, amik korábban nem. Éppen ezért az állam nem érdekelt abban, hogy “a korrupciós történet ellen menjen”.
A magyar azért nem tesz bejelentést a korrupciós ügyekben, mert sokan tartanak attól, hogy az nem fog változást hozni, esetleg ők járnak rosszul – vélte Juhász Attila, a Political Capital megbízott igazgatója. Szerinte az elmúlt időszakból ilyen volt Horváth András volt NAV-dolgozó és Hadházy Ákos egykori fideszes politikus esete is. A szakember egy 2007-es kutatásra hivatkozva elmondta, hogy már akkor is minden politikai oldalt korruptnak tartott a lakosság, nem ez alapján döntenek a választáson.

korru

A magyar politikai kultúra már az osztrák-magyar monarchia idején is inkább a kényelmes élet elősegítéséről szólt – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója. Szerinte ugyanakkor a kritikák mellett meg kell említeni, hogy a NAV nagyon komoly sikereket ért el az adóelkerülés elleni küzdelemben, így pedig fehéredik a gazdaság.
Tényleg rosszabb a helyzet, mint négy éve?
Mit látnak az emberek, amit a kormány nem? – kérdezte Burai, a barométer azon adatára hivatkozva, hogy 57 százalék szerint romlott a korrupciós helyzet. Mráz szerint az adat annak köszönhető, hogy az emberek elégedetlenek a közállapotokkal, nem pedig a romlott állapotokat észlelik, ez jelenik meg a kutatásban is. Eközben viszont a saját életében nő az elégedettség – vélte a Nézőpont Csoport vezérigazgatója. Szerinte ha a korrupció kiemelt kérdés a politikai életben, akkor nem meglepő, hogy aki nem szimpatizál a kormánnyal, az visszamondja ezt a véleményt. Stumpf szerint ugyanakkor érdemes felhívni a figyelmet arra is, hogy ez mennyire hatástalan politikai fegyver. Ezt pedig a kormány is látja – véli Juhász, aki szerint éppen ezért nem is érzik ezt nagy kockázatnak.

korrup

Juhász saját felmérésükre hivatkozva elmondta, hogy a társadalom jól érzékeli a korrupciós ügyeket, bár a bonyolultakat kevésbé: a két legnagyobb volumenű ügyet, az MNB-alapítványi pénzekről szólót, illetve az a Magyar Energiakereskedő ügyeit sokan nem ismerik. Bár ma már a Fideszt tartják a legtöbben a legkorruptabb pártnak, ennek politikai hatása nagyon elenyésző – értett egyet kollégáival Juhász is.
A nagyberuházások és az autópályák mindig is nagyon drágák voltak, akkor is amikor Strabag építette, akkor is amikor Simicska Lajos és akkor is, amikor a Duna Aszfalt készíti – mondta Stumpf, aki szerint ezen szereplők úgy látják, hogy ilyen ügyek miatt úgysem fog börtönben ülni senki. A fideszes törzsbázis úgy látja, hogy inkább a magyar vállalkozóhoz kerüljön, mint egy külföldi céghez, a politikának pedig az a lényeg, hogy az “egy a tábor, egy a zászló alapelv” megmaradjon.
Juhász szerint társadalmi szinten nehéz változást elérni, ebben a média szerepe meghatározó lehetne. Nem feltétlenül a botrányokra kell gondolni, hanem például az olyan anyagokra, amelyek a felesleges beruházásokra elköltött uniós pénzekről szólnak. Ezek képesek lehetnek szemléletet formálni – vélte Juhász. Stumpf ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az utóbbi időben számtalan korrupciós anyag jelent meg a sajtóban (külön kiemelte az Index összefoglalóját Rogán Antalról és az úgynevezett “táskás emberéről”), véleménye szerint ezeket a cikkeket az ügyészségeken dolgozóknak is el kellene olvasniuk.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: “…A magyar politikai kultúra már az osztrák-magyar monarchia idején is inkább a kényelmes élet elősegítéséről szólt…hazánkban szinte államosították a korrupciót, hiszen a jogalkotást is a visszaélések szolgálatába állították, ma már olyan esetek minősülnek törvényesnek, amik korábban nem…jól bizonyít a nemrég megjelent 25 év, 25 nagy átverés című könyv…”
-Ebben a visszaidézett három mondatban benne van múlt, jelen, és egy nagyon is elképzelhető-de nem kívánatos-jövő! Nem mindig volt ám ez így!

kadarcimer

Ennek az ámokfutásnak ami ebben a térségben zajlik, csakis és kizárólag a MÁR MEGFÉLEMLÍTETT NÉP VETHET(ne) VÉGET!
Az a nép, amely a KÖZÖS ELLENSÉG HELYETT inkább önmagával hadakozik! Mert az oszd meg és uralkodj gyakorlatát jóváhagyta!
Hogy ez miért és miként alakulhatott így?-annak már a Bal-Rad-on könyvtárnyi “irodalma” van!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Ahol hatalmon lévén a lopás törvényes bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  A korupcó ellen egy védelem van,a haza védelme.A Györkös ügynek van egy tanulsága!Vannak akik igenis megakarják védeni a hazát.Ezért irtóznak a fegyverforgatás ismeretének tanításától.Mint láthatjuk,hiába.Még a büntetést és a halált is bevállalják azok,akik nemzeti kereteken belül gondolkodnak és nem elmenekülnek az országból,hogy angolok,németek legyenek.Mert gondolkodni mindenki a nyelv segítségével tud.Ez a nemzet szerszáma.(Sztálin)Többször írtam,hogy a katonákat Szilágyi Erzsébet óta a magyar asszonyok lebukózzák,mert katona.Mert azért bunkó! Ezért következett be a Mohácsi vész és Trianon is.Ezért tiltják ma a honvédelmi oktatást miközben a déli határra alig tudnak néhány 10 ezer embert összevakarni.A feltételek megteremtéséről nem is beszélve.Sokkal fontosabb nekik a harácsolás és a harácsolt vagyon biztonsági őrrel történő védelme.Holott a vagyon gyakorlatilag alkalmatlan arra amire ők gondolják.Csajozni,pasizni anélkül is lehet.A cigány a nélkül is rossz minőségű munkaerő árút termel.Csak arra jó,hogy fogyasztó ként viselkedjen.
  Szóval,valamilyen formában a magyar fiúknak,kisebb részben lányoknak a honvédelmi oktatását meg kell oldani.Persze kizárólag önkéntes alapon.Mivel a költségeit mindenkinek saját magának kell előteremteni.Egy légpuska 30-40 ezer forint.Még nem néztem utána.Nyilván a hatástalanított fegyverekre is szükség van!Hitlerék is fapuskával kezdték.A magyar nép fegyveres ismeretek nélkül,oly mértékben ki van szolgáltatva a harácsolóknak,hogy akár meg is semmisülhet.

  • Már Tamás szerint:

   Kedves Vitorla!
   Nagyrészt egyet értek az általad leírtakkal, azonban Mohács és Trianon megtörténte más okokra és történelmi összefüggésekre vezethető vissza.

   • vitorla123 szerint:

    Úgy jó,hogy IS! Általában egy okozatnak több oka van.Oksági láncra gondolok.Én csak egyet emeltem ki belőle.Ugyanis ez az egy bőven elég az okozathoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.