A magyar jövő végkiárusítása

A közepesnél nagyobb cégeknek segít a kormány

A vállalati adó csökkentése miatt költségvetési bevételkiesésre kell számítani, miközben a lépésnek alig lesz hatása a beruházási döntésekre – mondta a Világgazdaságnak Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI) vezetője.

Romhányi úgy számol, hogy 2017-ben nagyjából 170 milliárd forintos kiesést okoz az, hogy a társasági adó egységesen 9 százalék lesz a mostani 10 százalékos (500 millió forintos bevételig ennyit kell fizetni), illetve 19 százalékos kulcsok helyett.
A szakértő abból indult ki, hogy 2015-ös adatok alapján 4500 milliárd forint volt a társasági adó alapja, ebből 2800-2900 milliárd adózott tíz százalékkal és további 1600-1700 milliárd 19-cel. A kisebb cégek egy százalékpontos adócsökkentése 30 milliárd forint alatti, a nagyoké pedig 160 milliárdos bevételkiesést okoz a költségvetésnek (2015-ös árakon számolva, adókedvezmények nélkül). A kedvezményeket és tízszázalékos nominális GDP-növekedést figyelembe véve jön ki 2017-re a 170 milliárd körüli összeg.
Az MNB közelmúltbeli tanulmánya arra mutatott rá, hogy a jövő évi költségvetésben nincs mozgástér költekezésre – emlékeztetett Romhányi. A gazdasági tárca vagy mást gondol erről, vagy azzal számol, hogy tőkebeáramlás kompenzálja a kiesést. Az ugyanis könnyen elképzelhető a szakértő szerint, hogy a kabinet már tud olyan vállalatról, amelyik 9 százalék mellett szívesen adózna Magyarországon. A nagy cégek beruházási döntéseire azonban Romhányi szerint aligha lesz hatással a társasági adó alacsonyabb szintje, mert ezek úgyis kapnak fejlesztési adókedvezményt.
Az egykulcsos társasági adó egyben azt is jelenti, hogy bár a költségvetési hatás jelentős, a kisebb vállalatoknál alig marad több pénz, a legnagyobb vállalatok egyébként sem fizetnek sok adót a kedvezmények miatt, így a könnyítés nagy része a közepes vagy annál valamivel nagyobb cégeket érinti. Romhányi szerint viszont ha megvalósul a minimálbér 15 százalékos és a garantált bérminimum 25 százalékos emelése, akkor az a kisebb, kevésbé termelékeny cégeknek okoz nehézségeket. Jó lenne ismerni a gazdasági tárca prognózisait a jövő évre, ami alapján megvalósítható a járulékcsökkentés és a társasági adó mérséklése – mondta a KFI vezetője. „A járulékcsökkentés teljesen jó irány, az azonban nem kedvező, hogy a minimálbér jelentős emelésével akarják biztosítani ennek a bevételi oldalát” – hangsúlyozta. Szerinte a mai munkaerőhiányos helyzetben a piac kikényszeríti a béremelést azokban a szektorokban, ahol szükséges, de nem minden ágazat és nem minden cég viseli ezt el.
(vg.hu)
Bal-Rad komm: Döbrögiék húzása kizárólag a nyugati spekulánscégek bankszámláit hizlalja. (És persze az Új Nemmzetthy Elyth cégeinek!) Célja az, hogy minél több ilyen összeszerelde és szolgáltató verjen itt tanyát, miközben a kicsi magyar vállalkozások sorra fognak bedőlni a minimálbér miatt. VISZONT MUNKAERŐT FOGNAK JELENTENI AZ EGYRE ÉHESEBB SPEKULÁNSCÉGEKNEK!
Azzal pedig, hogy az EU tegnap elvi döntést hozott az ukrán vízummenteség-megadása ügyében, el is lett vágva minden védekezési lehetőség.
Illetve MARADT EGY LEHETŐSÉG: MENEKÜLNI INNÉT!
Vagy van még egy másik is…!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A magyar jövő végkiárusítása bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Orbán megint a saját oligarcháit hozza helyzetbe.
  A Magyar KKV-k akik a munkahelyek 60%-t biztosítják, ismét kimaradnak a Fidesz “kedvezménycsomagjaiból”.
  Nemcsak kimaradnak, de:
  A magyar KKV-k még a jelenleginél is nehezebb helyzetbe kerülnek.

  A vérlázító, hogy mindezt meg is ideologizálják Orbánék

  • vitorla123 szerint:

   Teljesen igazad van!Tanult pol.gazdot de marhaságnak tartja.Ezért az egész társadalom végveszélybe kerül.Ugyanis a munkanélküliség felszámolása az alapjövedelemmel,a 6 órás munka idő bevezetésével és a családok gazdasági egységgé átalakításával oldható meg.Ott folyik a leg stratégiabbb árú a munkaerő előállítása.Ugyan ez a kórházak,háziorvosok esetében.És persze az oktatás ami nem lehet egyházi,mert elviszi a drága időt a tudományos szemlélet kialakítása elől.Isten nincs és nem ad semmit.Nem szól bele semmibe és nincs akarata.DE butaság és rosszindulat és nemzetárulás az van minden mennyiségben.A fiatalokkal ezt kell megértetni. Trump pinafogó mozdulata erre irányítja rá a figyelmet.Félre értik azok,akik ezt bunkóságnak gondolják.Csak két ember kapcsolatából keletkezhet a jólétet biztosító uj és fejélett munkaerő.De annak ára van.Nem pedig éhbér!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.