Csak szándék kérdése! Bázis az van!

Itt a legfrissebb kutatás: mindenhol vezet a Fidesz

Mind a teljes lakosság, mind pedig a pártválasztók körében továbbra magabiztos a kormánypártok előnye – derült ki a Závecz Research novemberi közvélemény-kutatási eredményekből. Ráadásul az iroda által megkérdezettek legnagyobb része a két év múlva esedékes választáson is arra a pártra szavazna, melyet most is megnevezett.

Az elmúlt hónapban a pártok támogatottságában, 1 százalékpontnál nagyobb mozgások nem voltak.
A Fidesz októberben a választókorú népesség 28, most 27 százalékát tudta megszerezni.
Előnye tetemes, hiszen a követő Jobbik negyedik hónapja 13 százalékos párt. Az MSZP támogatottsága ismét egy kicsit, 1 százalékponttal nőtt, így 11 százalékon áll. A DK a múlt hónapban 6, most 5 százalékot kapott.
Az LMP és az Együtt adatai nem módosultak mostanában, előbbi 3, utóbbi 2 százalékot ért el. E hónapban is három pártnak van 1 százaléka: a Liberálisoknak, a Párbeszédnek és a Kétfarkú Kutyapártnak. A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya kis mértékben emelkedett, 32-ről 34 százalékra – olvasható a Závecz Research közvélemény-kutató intézet honlapján.

A biztos pártválasztók csoportja ezúttal a választópolgárok 35 százalékát foglalja magába – értékelte a felmérések eredményeit a Závecz. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban
a Fidesz 44 százalékos, a Jobbik 21, az MSZP 16 százalékot támogatottsággal bír.
A biztos szavazók 8 százaléka a DK támogatója.
Az LMP-nek 5, az Együttnek 3, a Liberálisoknak, a Párbeszédnek és a Kétfarkú Kutyapártnak 1-1 százalékos aktív szavazói tábora van – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet november első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.
Döntetlen a nyugdíjasoknál
A Fidesz a társadalom minden rétegében a legerősebb párt, ez alól egyetlen kivétel van. A nyugdíjasok körében tartja vele a lépést az MSZP, 24-24 százalékot érnek el, a Jobbik itt csak 6 százalékot vonz. A nemzeti radikális pártot a 30 év alattiak és a diplomások támogatják az átlagosnál nagyobb mértékben, e csoportokban 18-18 százalékos (a Fidesz többet, 26-27 százalékot kap ezekben a rétegekben, a szocialisták viszont kevesebbet, 3 illetve 10 százalékot).
A DK-t főképpen a fővárosban és az idős emberek között kedvelik, e csoportokban 8-8 százalékon állnak. Az LMP is Budapesten erős igazán, az itt élők 7 százaléka szavazna rájuk.
Határozatlanok az LMP-sek
A felmérés szerint a Jobbik híveinek elkötelezettsége mondható a legmarkánsabbnak, 77 százalékuk biztosnak tartja, hogy mostani preferenciájuk kitart a 2018-as parlamenti választásokig. Eléggé elszántak az MSZP támogatói is, 72 százalékuk úgy gondolja, hogy szavazatára biztosan számíthat a párt.
A Fidesz és a DK tábora hasonló mértékben eltökélt, az előbbiek 67, utóbbiak 65 százaléka ígérte meg voksát a következő választásokra. Az LMP-sek kevésbé határozottak, éppen fele részük mondta azt, hogy 2018-ban is a pártra szavaz. Esetükben a valószínű voksolók aránya kifejezetten magas, 40 százalékos.
Fidesz-előny a bizonytalanoknál
A pártoktól jelenleg távolságot tartók egyelőre nem igazán nyitottak. Még leginkább a Fidesz jöhet náluk szóba, 14 százalékuk szerint előfordulhat, hogy a kormánypártra adják voksukat.
A bizonytalan választópolgárok 7-7 százaléka az LMP-t és a Jobbikot említette lehetséges támogatandó pártként, míg 6-6 százalékuk az MSZP-t és a DK-t. A választók mostani véleményére alapozva nem zárhatók ki, hogy lesznek szavazók, akik pártot váltanak.
Ilyen mozgások a Fidesz és a Jobbik valamint a szocialista párt és a Demokratikus Koalíció között lehetségesek, ha nem is nagy mértékben. A kormánypártiak egytizede szerint előfordulhat, hogy a Jobbiknak adják majd a voksukat 2018-ban, az ellenirányú mozgás esélye azonban jelentősebbnek látszik: a nemzeti radikális párt mostani táborának egyötöde számol a nagyobbik kormánypárttal is.
Az MSZP és a DK szavazóinak egymás felé való nyitottsága hasonló mértékű: mindkét táborban nagyjából egynegyednyien tartják elképzelhetőnek, hogy másfél év múlva esetlegesen átszavaznak – írja honlapján a Závecz Research.
A Závecz Research felmérését 2016. november 7. és 14. között, 1000 fő megkérdezésével készítette, akik együttesen az ország 18 éves és annál idôsebb lakosságát képviselik.
)origo)
Bal-Rad komm: Tulajdonképpen a grafikonnal ábrázolt helyzet a legérdekesebb. (Bár erősen megkérdőjelezhető, hogy ezer megkérdezett közül 270 (!) fő a legútáltabb döbrögista hordára szavazna!)
A 34 százaléknyi bizonytalan szavazó az, amely irtózatosan magas. Amennyiben pedig a marginálisnak tekinthetők 7 százaléka “összecsapható” lenne ezzel a 34 százalékkal, az máris kényelmes parlamenti többséghez juttathatna egy ma még nem létező politikai erőt!
Ha pedig az ellenmaffiák össze tudnának fogni Döbrögi és hordája eltakarítása érdekében, és magukhoz lennének képesek vonzani a cél érdekében a 34 százaléknyi bizonytalannak csak a kétharmadát…
Szóval lenne kedvező variáns bőven!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Csak szándék kérdése! Bázis az van! bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Na a Závecz Research. Ugyanaz mint a fideszes Nézőpont.
  Közvéleménykutatások: Általában interneten és telefonos megkereséseken alapulnak.
  Aztán kiknek is van regisztrálva a “rendszerbe” a telefonszámaik?
  Hát többségében a közalkalmazottaké. A kormányablakoknál üldögelőké és az ilyen olyan funkcionárusoké. Aztán akiket ezek közül így megkérdeznek, vajon ki meri közülük azt mondani, hogy nem a vezért és táborát támogatja? ha-ha-ha.
  2002-ben is a Fideszt hozták kimagasan az ilyesfajta “kutatások”. 🙂
  Várjuk ki a végét, én azt mondom.
  Sok a már megcsömörlött ember… – aki most még hallgat.

  • Már Tamás szerint:

   Miként is szól a “Csörcsilli” mondás? “Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam.”

   • Hun szerint:

    +1. Ennek a kozvelemeny kutatasnak kb annyi a valosagtartalma mint a fideszes propagandanak.

 2. Smith szerint:

  Az amerikai elnökválasztás és a Brexitről tartott népszavazás végeredménye is bebizonyította, hogy nem szabad készpénznek venni a közvélemény-kutatások statisztikai adatait. A Fideszt túl-, az ellenzéket pedig alul mérik – ezt bizonyítják az időközi választások is.

 3. Szaszi szerint:

  “A tapasztalat az, hogy az exit pollok mindig minden körülmények között pontosan mérnek, erröl már könyvek, doktori disszertációk, meg hasonlók születtek.

  A hibahatáruk úgy kb. két százalék alatt van, azon felül már ki kell vizsgálni, hogy mi lett rosszul csinálva, vagy ha semmi, akkor alapos a gyanúja a választási csalásnak.

  Nemhiába minösül sok országban büncselekménynek az exit pollok eredményeinek nyilvánosságra hozatala az urnák zárulása elött. Ez az azért van, mert pontos képet adnak a választás addigi menetéröl, s a nyilvánosságra hozataluk mobilizálhatná azokat a választókat, akiknek a jelöltje vesztésre áll.

  S azt se feledjük, hogy az ún. demokratikus világban soha egyetlen választási csalás sincs elismerve, a médiumok szinte parancsszóra titkolnak el mident, amit a hatalom nem enged meg nekik nyilvánosságra hozni.

  Az USA-ban már 2000-ben, 2004-ben és 2012-ben is meg lett buherálva az elnökválasztás … 2000-ben Al Gore gyözött, 2004-ben John Kerry, 2012-ben pedig Mitt Romney.

  A nép akarata csak akkor érvényesülhet, ha összhangban van a titkos társaságok, a háttérhatalom legfelsöbb szintjeinek akaratával. “

 4. Misa szerint:

  Origó (egy propaganda lap) írta, egy megélhetési statisztikai cég felmérését? Van aki tovább olvasta?

 5. POZSONY. 907 szerint:

  Alfahír: 9 pontszázalékot javult 1 hónap alatt a Jobbik a Fideszhez képest, ez is egy látószög.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.