Szabad a vásár!

Elbukott a CETA elbuktatása

ce

Végtelenül sajnálom, hogy a kormánypárti többség a mai napon elutasította javaslatunkat, miszerint a magyar kormány kezdeményezze az Európai Bíróságnál az Európai Unió (EU) és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) legtöbbet vitatott eleme, a befektetési bírósági rendszer (ICS) vizsgálatát. Persze a folyosói pletykákból is sejtettük, hogy indítványunk nem kapja meg az Európai Ügyek Bizottságában a szükséges támogatást, így a parlament azt nem veszi napirendjére – tudtuk meg Schmuck Erzsébettől, az LMP frakcióvezetőjétől.

Pedig korábban kormánypárti képviselők körében is erős aggályok merültek fel a CETA kapcsán, amelyet október 30-án Brüsszelben egy rögtönzött EU–Kanada csúcstalálkozó keretében írtak alá a felek, miután a vallon parlament vétója csaknem keresztülhúzta számításaikat. A bírálatok özönének köszönhetően végül a befektetési bíróságok rendszere ideiglenesen sem lép hatályba a jövő év elejével. Ez a vitarendezési mechanizmus ugyanis – amint az LMP indítványából is kiderült – lehetővé teszi a multinacionális cégek számára, hogy a nemzeti bíróságokat kihagyva bepereljenek egyes kormányokat, és kártérítést követeljenek tőlük, amikor szabályokat hoznak az emberek egészsége vagy a környezet védelme érdekében.
Számos nemzetközi és hazai jogi szakértő – köztük Szabó Marcell, az alapvető jogok biztosának helyettese – szerint az ICS ezen formája ellentétes az európai joggal, ezért kezdeményezte az LMP is, hogy hazánk kérje ki az Európai Bíróság véleményét a kérdésről. Mint a bizottsági ülésen Schmuck Erzsébet elmondta, Belgium is erre a lépésre készül, miközben jelenleg is az Európai Parlament előtt hever egy hasonló javaslat, amelyről tudomása szerint két nap múlva dönthetnek az európai képviselők.
– Az Európai Bíróság vizsgálata megelőzheti, hogy a CETA ratifikálási folyamata során a tagállamok egy olyan egyezmény hatályba lépéséhez járuljanak hozzá, amelynek egyik vitatott eleme ellentétes az uniós joggal – érvelt az ellenzéki frakcióvezető. Emiatt is fontos lett volna szerinte, hogy hazánk ez ügyben csatlakozzon a várható belga kezdeményezéshez, de a bizottságban végül csak Bana Tibor alelnök, a Jobbik képviselője támogatta a javaslat tárgysorozatba vételét. Arra is rámutatott, hogy a CETA, illetve „nagytestvére”, az Egyesült Államok és az Európai Unió között kötendő szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) súlyosan csorbítja nemzeti önrendelkezésünket. Mindezek ellenére a bizottság öt ellenszavazattal elvetette az LMP határozati javaslatát.
(mno)
Bal-Rad komm: “…CETA, illetve „nagytestvére”, az Egyesült Államok és az Európai Unió között kötendő szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) súlyosan csorbítja nemzeti önrendelkezésünket…”
-Döbrögisztán qrmánya viszont-A NAGY MAGYARVÉDŐ-támogatja a CETA-t!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szabad a vásár! bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. V.kutya szerint:

  Az említett “befektetési bíróság” a leggenyább dolog, amit az utóbbi 50 évben lenyomta a torkunkon!
  Érts: bármelyik multicég beperelheti közvetlenül a csatlakozott államokat (!!!!) elmaradt üzleti haszonra hivatkozva! Példa a mekki firenzei pere, ahol a várost perlik, amiért nem engedte meg (!!!!!) hogy üzletet nyisson a történelmi városrészben, és nem kevés lóvé a tét!
  Ez a bizonyos CETA az elutasított TTIP kiskapuja, mivel a legtöbb USA-beli multinak van kanadai leányvállalata, ezért akadálytalanul nyomulhatnak.
  Gratulálok, nemzetthy-zászlóerdős-qrvag.cik rablóbanda népség, csabakirályfiatokkal meg székelyzászlóitokkal együtt, ennyit értek!

  • cicvarek szerint:

   Ne tévesszen meg, ezek zsidrákok.

   • V.kutya szerint:

    Ne fájjon senkinek, hogy nem a gaz idegenszívű Gyurcsány írta alá részünkről, hanem a “magyar” négyötöd felkent képviselője!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.