Tönkretettük/tönkretesszük az EU-t!

A nyugati szavazók hamarosan “fellázadhatnak” a keletiek ellen

Ha igaz az a feltételezés, hogy a globalizáció veszteseinek lázadása okozta a Trump-jelenséget és a Brexitet, akkor ennek komoly kihatása lehet Európára, és azon belül a kelet-nyugat kapcsolatokra. A nyugati szavazók hamarosan “fellázadhatnak” a keletiek ellen, megvonhatják a támogatásokat, vagy durvább csapások is jöhetnek.

A fejlett országok közép/alsóközéposztálya Szkülla és Kharübdisz közé került: a saját gyorsan gazdagodó elitje, és a fejlődő országok iparosodó és szintén egyre jobbmódúvá váló lakossága között stagnáló bérekkel, relatív lecsúszással, létbizonytalansággal, munkahelyeik elvesztésével kellett szembenézniük. Az Egyesült Államokban például 20 éve nem nőttek a medián reáljövedelmek, vagyis Average Joe élete egyáltalán nem javul:

https://fred.stlouisfed.org/series/MEHOINUSA672N

Ugyanez azonban Európán belül is igaz: a csehek, szlovákok, magyarok, lengyelek elveszik a nyugatiak munkahelyeit, amire jó példa a nagy autógyárak régióba költözése. Ez pedig nem is csoda, ha megnézzük a munkaerő teljes költségét Európán belül:

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Labour_…

Különösen rossz a helyzete azoknak az országoknak, akik oktatásban/államszervezésben/mentalitásban nem nagyon jobbak Kelet-Közép-Európánál, de a béreik sokkal magasabbak. Rájuk már évek óta rájár a rúd, és nem is várható, hogy az európai munkamegosztáson belül versenyképesebbek lesznek, sorsuk maximum stagnálás. Miközben a szinte már német Csehországban 9,9 euróba kerül egy alkalmazott egy órára, aközben Portugáliában és Görögországban még mindig 30-40%-kal többe. Ki fog ott munkahelyet létrehozni? Senki. Olaszország 28 euró , miközben Lengyelország vagy Magyarország 7-8 euró? Nem véletlenül stagnál vagy 20 éve Itália gazdasága (lásd az olasz GDP-t, időtáv maximumra állítva: http://www.tradingeconomics.com/italy/gdp-per-capita-ppp).

Az igazság az, hogy a KEU bevándorlók egyrészt direkt módon (odamennek) másrészt indirekt módon (a gyárakat idehozzák) tényleg elveszik a Nyugat-Európaiak munkáját. Pont úgy, ahogy a mexikóiak meg a kínaiak elveszik a wisconsini meg michigani Average Joe munkáját. Sőt, a helyzet durvább, mert mi egy blokkba kerültünk velük, és nem csak hogy nem tudnak semmit tenni ellenünk, hanem évente hatalmas összegekkel is támogatják a gazdaságainkat, plusz migránsainkat sem tudják megállítani.

Azt gondolom, hogy ez fenntarthatatlan a nyugat-európai szavazók szempontjából, és elégedetlenségüknek hangot is fognak adni. Ezek a szavazók ugyanis azt fogják látni, hogy míg náluk stagnálás van, addig a KEU régióban növekedés, gazdagodás, és ezt még ők pénzzel is támogatják. És itt ér össze a Trump-jelenséggel a történet. Mint az USA-ban, vagy Angliában (Brexit) láttuk, az emberek előbb-utóbb nemet mondanak erre. Ezért gondolom azt, hogy Magyarország számára a jelenlegi EU-ciklus az utolsó pénzeső, és azzal még nagyon olcsón megúsznánk mi is és a régió is ezt az ellentétet, ha csak a támogatási rendszer szűnne meg, ugyanis könnyen lehet, hogy ennél markánsabb lépésekre fog sor kerülni: konkrétan az EU léte is veszélybe kerülhet.
Aki pedig azt gondolja, hogy az EU-n kívül is van élet, meg önállóan, elszigetelődve, ismét vámokkal “visszanyerve szuverenitásunkat” minden rendben lesz, és kitör a jólét, annak Moldávia tanulmányozását javaslom. Valóban van élet az EU-n kívül, de nem segít rajta a 9%-os társasági adó sem: Macedóniában és Kirgizisztánban is 10% a társasági nyereségadó, de a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe integrálódás nélkül ez annyit segít csak mint halottnak a csók…
(mfor-Zsidy Viktor)
Bal-Rad komm: “…ez fenntarthatatlan a nyugat-európai szavazók szempontjából…addig a KEU régióban növekedés, gazdagodás, és ezt még ők pénzzel is támogatják…a jelenlegi EU-ciklus az utolsó pénzeső…”
-Így ám! A rendszertváltott egykori szocialista országok – köztük főként mi – a felelősek a nyugat-európai gazdasági bajokért. Kelet-Közép-Európa szívja ki Nyugat-Európa életnedvét, amely kezd már beleunni abba, hogy kitartja a volt szocialista országokat. PÉNZESŐVEL ÖNTÖZNEK BENNÜNKET!
De mi-gonosz hálátlanok…!
Mi mindezért a hatalmas jóságukért CSAK ÖNMAGUNKAT ADTAUK! Országunkat, gazdaságunkat, piacainkat. Múltunkat, jelenünket! De ez kevés. KELL A JÖVŐNK!-KELL AZ ÉLETÜNK IS!
És ha már ÉLETÜNK SEM LESZ…! Az lesz csak a szép világ! Akkor már nem tudjuk elvenni a MUNKÁJUKAT! Hanzi fölmászhat a kőművesállványra, Angela rakhatja össze az autókat, John fölállhat a kukásautó hátsó rampájára. Giselle cserélheti a pelenkát az öregjeiken. Mi pedig megérdemeljük a sorsunkat!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Tönkretettük/tönkretesszük az EU-t! bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Kazarok a Kazarok ellen. szerint:

  Nem a kelete-europai munkással van a baj.
  A kele-europai kazár klánok okozák nyugatnak is a gondott.
  Nincs az a pénz amit a kelet-europai kazár klánok elnem lopnak.
  Beülnek a parlamentbe,és megszavazzák maguknak jogra emelik a lopást,
  azt Zugban,és Monacoban stb luxus dolgokat vásárolnak maguknak.

  Tegnap még kilogott a kapa a szájábol,ma már a lopott pénzen urat játszik a lopos parasztja.

  • POZSONY. 907 szerint:

   Áá szóval már lerágta a húsunkat a nagy nyugat, már büdik vagyunk mert gondolkodunk mi? Most meg már nem kellünk, már szabadulni akarnak tőlünk mi? Nem lehet hogy inkább innen fúj a szél?
   Nyúzzad őket döbrögi, vagy aki utánad jön ahogy csak bírod!!!

 2. én szerint:

  Ez az elemzés hülyeség.

 3. Gonda István szerint:

  Szerintem nyugatnak meg kell hoznia két geopolitikai döntést:
  – Szövetségre lép Oroszországgal, vagy hagyja, hogy az oroszok Kínával alkossanak szövetséget, és ezáltal a kínai befolyási övezet határa Donbasz legyen? Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy önsorsrontó módon elveti az orosz szövetséget.
  – Elengedi-e Kelet-Európa kezét is, és ezáltal a kínai befolyási övezet Németországgal lesz határos. Innen már a kínaiak pár évtized alatt gazdaságilag megeszik Európa maradékát.
  Ha ők e helyett azon rágódnak, hogy:
  “Ki fog ott munkahelyet létrehozni? Senki. Olaszország 28 euró , miközben Lengyelország vagy Magyarország 7-8 euró?”
  akkor pár évtized múlva már nem lesz min rágódniuk, mert már kínai órabérért sem fog nekik senki sem munkát adni.

 4. öregkun szerint:

  A magyar nemzetgazdaság szétverve, piacok megszerezve, totál kiszolgáltatva az ország a”művelt nyugat ” rablólovagjainak… Al Pacinó szavait idézve kis módosítással: ” a kurva anyátok”!!!!

 5. Istvan szerint:

  Abban biztos voltam már évekkel ezelőtt,hogy az EU,az USA,a NATO ,miután odadtuk-elvettek mindenünket,hatalmas megszorítás-válság fog következni ránk,és vagy odaadjuk még a maradék “mindenünket,vagy letipornak bennünket!
  Senki ne reménykedjen abban,hogy ki leszünk téve az oroszok elé az EU-ból,a NATO-ból,mert ez a háttérhatalomnak nem érdeke,sem az,hogy újra az oroszok előretolt állásai legyenek a volt szocialista országok!
  Hanem majd leszünk bűzös mocsár,mezőgazdasági kommunia,melyben csak a munka lesz a miénk,éhbérért,a pénz meg a javak az ablakban!Hogy ez a német-frank eus parasztnak,munkásnak nem tetszik?!
  Hááát!
  Ne higyje egyikük sem,hogy hogy hozzánk képest kiváltságos helyzetben van!!
  Hamarosan ugyanúgy csicska lesz saját hazájában ,mint mi!!
  Nem ellenünk kell lázadozni(amit egyébként nem hiszek!!)hanem a fensőbbség ellen,onnan kell a jogaikat érvényesíteni!
  Akár közösen velünk!!
  Aztán pedig mi is lenne ha kibaszarintanak bennünket az EU-ból?!
  Visszaadná a nyugat azt a nyereséget,amit kisíboltak az országból,vagy azokat a termelőeszközöket,melyeket elkótyavetyéltettek ,megsemmisíttettek velük,és azokat a támogatásokat, mellyel rabló kormányainkat-pártjainkat finanszíroztak a mi kirablásunkra-elnyomásunkra majd beszámítják a soha vissza nem fizetendő ellopott javaink közé,hetvenszeres áron,hogy ne kelljen a kirúgott rabszolgát kártalanítani,és lehessen az országunk a NATO orosyorsyág elleni felvonulásának a senkiföldje?!

  Tegnap olvastam itt ,hogy valamelyik idióta követeli(naná,hogy magyar!!) Csaucsau és nejének elítélését,és kivégzését végrehajtó személyek felelősségre vonását!
  Ha netán nálunk is előfordulna(nagyon -nagyon!!!) ilyesmi,akkor hány ilyen barom akadna,már előtte,vagy utána is!?
  Pedig “ezeknek” a ténykedésének eredménye már a cikkben is látható,és csak,és csak is ez lehet a felelősségre vonás eredménye!!

  • vitorla123 szerint:

   Ez lincselési hangulat!Sehova sem vezet.Az hogy a lakosság nem érti,hogy a tőkés integráció amilyen az EU. lehetetlen.Magántulajdonokat nem lehet integrálni.Ahhoz előbb el kell a tőkéstől a tőkét venni.Mert Ő akar rendelkezni a tulajdona felett.Másként nem tőkés a tőkés rendszer..Trump jól gondolja.Nekünk is aknazárat a határra fináncot a sorompóhoz és csak az kereskedhet akinek a Magyar fél megengedi és befizeti a vámot.Így,ahogy most van, minden vagyon előbb vagy utóbb német kézben fog összpontosúlni..Tiszta Hitleri birodalom alakul ki.Mi vagyunk az alacsonyabb rendű nép, vagy faj..Már Orbán is mondja.Most délben hallgattam.

 6. scout szerint:

  Na pont ezt akartam írni,nem nekünk van szükségünk a nyugatra, hanem nekik ránk.Ki lehet tiltani az országbol a multikat a p*csába
  Nem kell a silány bonduel,siemens,bosch,AEG stb sorolhatnám reggelig a sort.Ha nincs kinek eladni a szarjukat éhendöglenek.Mi az amit nem tudunk beszerezni keletröl???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.