A Jóságos Döbrögi

A KICSIK NEM TUDJÁK KIGAZDÁLKODNI A BÉREMELÉST – KIRÚGÁSOK JÖHETNEK

elb

A kormány ragaszkodik a drasztikus béremeléshez, amit a kisvállalkozások semmiképp sem tudnak kigazdálkodni. Áremelés vagy kirúgások jönnek.

Egységes állásponton van a munkáltatói oldal és eltökélt abban, hogy a minimálbér-tárgyalások keddi – várhatóan záró – fordulóján a jövő évre vonatkozóan 6 százalékpontos járulékcsökkentést harcoljon ki a kormánynál, míg 2018-ra további, legalább 3 százalékpontos szociális hozzájárulási adó-mérséklést tartanak szükségesnek – mondta a Napi.hu-nak Zs. Szőke Zoltán, Áfeosz-Coop Szövetség elnöke. Úgy látja, két év alatt minimum 8 százalékpontos tehercsökkenés kell ahhoz, hogy a kormány által tervezett mértékű minimálbér és a garantált bérminimum-növelés ne okozzon sokkot a vállalkozások – ezen belül is a kötelező bér terén kiemelten érintett kkv-szektorban.
A kormány 2017-re a minimálbér 15 százalékos és a garantált bérminimum 25 százalékos növelését javasolta, miközben 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánlott. Majd 2018-ra pedig a minimálbér további 8 és a garantált bérminimum 12 százalékos emelkedésére tettek javaslatot, míg a munkáltatói járulékot 2 százalékponttal csökkentené a kabinet. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki nyilatkozata szerint ugyanakkor nem látnak most lehetőséget arra, hogy jövőre a munkaadók mínusz 6 százalékpontos követelését teljesítse. Számításai szerint a munkáltatói javaslat durván 180 milliárd forintnyi kiesést jelentene a társadalombiztosítás (tb) kasszájából.
Szőke szerint a munkáltatók viszont a kormányoldal tervezetét nem tudják elfogadni. Úgy látja, a kabinetnél felültervezték a várható – százalékpontonként 90 milliárdos – bevételkiesést, miközben a béremelés okozta fogyasztásnövekedés adóhozadéka jelentősen nagyobb mértékben kompenzálná a tb-kassza bevételcsökkenését, mint amennyire azt a kormány gondolja. Arra azonban, hogy mennyivel, nem adott pontos előrejelzést.
Ám amennyiben nem lesz megállapodás a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma (vkf) ülésén, akkor kabinet – akárcsak tavaly – “döntőbíróként” léphet fel, így minden valószínűség szerint a 4 százalékpontos járulékcsökkentést mellett határozna. Ezzel a vállalkozók nagyon nehéz helyzetbe kerülnének, éppen ezért elengedhetetlennek tartják, hogy meggyőzzék álláspontjukról a kormányt – magyarázta az Áfeosz-Coop elnöke.
A 6 százalékpontos járulékmérséklés minimum szükséges ahhoz, hogy a mikro- és kisvállalkozások, családi cégek körében jövőre ne okozzon túl nagy megrázkódtatást a kötelező bér emelése, miközben még ilyen feltételek mellett is távol lennének attól, hogy a tehermérséklés kompenzálja őket – állapította meg lapunknak Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke. A kkv-szektor – még a középvállalatok nélkül is – arányaiban a legnagyobb foglalkoztató Magyarországon, s főként vidéken, nagyobb részt szakmai bérminimum, másodsorban minimálbér környéki javadalmakat kínál.
Németh szerint a mostani bérterhek mellett a szokatlanul magas minimálbér-emelés nem csak a feketegazdaság kiterjedését, illetve tömeges vállalati csődöket vonhat maga után, hanem a kis cégek részéről elkerülhetetlen lesz, hogy árat emeljenek. Mivel a mikro- és kisvállalatok elsősorban a lakossági szolgáltatásoknál aktívak, Németh átlagosan 30 százalékos áremelkedésre számít a lokális jellegű szolgáltatószektorban. Szerinte ugyancsak jelentős árnövekedés jöhet majd az építőiparban, ahol még a vezető szereplők is rendszerint alvállalkozókra – javarészt kis- és mikrocégekre – bízzák a nagyobb volumenű munkákat.
Amennyiben a járulékcsökkentés 4 százalékpontos lenne, a kormány tervezett emelésével, a minimálbérhez kapcsolódó havi személyi jellegű ráfordítások az idei 142,6 ezer forintról 158,9 ezerre, míg a garantált bérminimum esetén 165,76 ezerről 200,75 ezer, forintra emelkednének fejenként – kalkulál az RSM Hungary.
Ezzel a vállalatoknak jövőre a minimálbér esetén mintegy 16,3, míg a bérminimum esetén közel 35 ezer forint pluszkiadása lehet havi szinten egy dolgozóra számítva, 2016-hoz képest. Egy százalékpontos szociális hozzájárulási adó-csökkentés a minimálbérnél közel 1300, a bérminimumnál pedig kevéssel több mint 1600 forinttal mérsékli a havi munkaerőköltségeket. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges 6 százalékos járulékmérséklés még mindig messze van attól, hogy teljes kompenzációt jelentsen a kötelező béremelés többletköltségeire.
Orbán Viktor miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy januártól az évi 500 milliós árbevétel alatti cégek 10, valamint az afelettiek 19 százalékos a társasági adójának mértéke egységesen 9 százalékos lesz. Ezzel a számításaik szerint jövőre 145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál. Németh szerint ez a döntés főként a külföldi tulajdonú cégeknek teremt kedvezőbb környezetet, illetve ösztönzi őket a magyarországi jelenlétre, addig kisvállalkozói szektor számára vajmi kevés megtakarítást okoz. Pedig szerinte a kormánynak inkább a magyar vállalkozásokat kellene támogatnia, amelyek várhatóan mindig itt fognak adózni, biztosan nem fognak kivonulni, valamint a helyi igények kiszolgálására törekszenek.
A kiskereskedelemben annyira éles a konkurenciaharc, hogy bizonyosan nem várhatóak áremelések a bérfejlesztések következményeként – magyarázta Zs. Szőke Zoltán. A kötelező bér emelése azonban elsősorban a magyar tulajdonú üzletláncoknak okoz költségemelkedést, hiszen a multik mostanra már jellemzően efölött fizetik alkalmazottaikat. A Coop csoportnál például a dolgozók 70-75 százaléka a garantált bérminimumot kapja, így a lánc jelentős pluszkiadással számolhat 2017-ben.
A hálózat mintegy 3 ezer boltjából 2 ezer egység 500 fő alatti településeken működik, ahol a vásárlóerő igen szerény. S bár a minimálbér-emelés akár boomszerűen is bővítheti majd a fogyasztást vidéken, ez még mindig kevés lehet ahhoz, hogy számos bolt számára legalább a működési költségek kitermelését lehetővé tegye. Így Szőke szerint a Coop arra kényszerülhet majd, hogy boltokat zárjon be.
(vs)
Bal-Rad komm: Aki magasabb bért fog kapni, az Döbrögi jóságát fogja hangoztatni! A lakájmédia pedig visszhangozni! Hozsannázva!
Amely magyar kisvállalkozás pedig nem tudja teljesíteni Jóságos Döbrögink ukázát?
Hát tessék!-lehet menni az összeszereldébe! Hátradőlhetnek a részvénytársaságok befektetői. Jól spekuláltak! Döbrögi gondoskodik a munkaerőről és a profitról! Ha szépen megkérik, még plusz talicskákat is ad nekik. A profit kiszállításához!
A néhány X…-Hungary Kft. remekül fog prosperálni! A “Mercedes-Benz Hungary kft”, az “Opel Hungária Kft”, a Suzuki Hunkária Kft”, a “Hankook Hungária Kft”, a Tesco Hungária Kft”,-hogy csak a legismertebbeket említsük.
Jah! Meg az Új Nemmzethy Elíth által működtetett Kft-k. A “Mészáros & Mészáros Kft”, az “Ilyen-olyan Bau Kft”, meg hasonlók! (Amelyek eddig Szlovákiában adóztak! De mostmár Döbrögisztánban “fognak”!)

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A Jóságos Döbrögi bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. én szerint:

  Ez jó nagy hülyeség hogy nem tudják kigazdálkodni a béremelést a cégek.

  Az meg kifejezetten fura hogy egy állítólag kommunista portál a munkás osztály érdekei ellen cikkezik..

  Admin:

  Az én szerény véleményem szerint a munkásosztály érdekei egybevágnak az ország és a nemzet érdekeivel! AZ ÁLLAM által kiparancsolt béremelés olyan adóintézkedésekkel amilyenek lesznek, NEMZETI ÉRDEKEK ELLEN HATÓK, még ha látszólag a munkavállalóknak ÁTMENETILEG jó is lehet! Amint azt a Bal-Rad kommentben meg is jegyeztem, abban nem is látok kivetnivalót, hogy növekedjenek a bérek!
  Van itt az oldalon nem egy “cégtulajdonos” kommentelő! Ők talán autentikusabban tudnak véleményt formálni a kikényszerített béremelésről!

  • vitorla123 szerint:

   Ez nem így van ahogy állítod.A politikai gazdaságtan mindig abba gondolkodik,hogy mindennek kell,hogy legyen forrása és nyelője.Vagyis egyensúlynak kell lenni.A mai helyzetben a béremeléseket áremelések követik.Elkerülhetetlen.Másként a tőkés gazdaságok veszteségesek lesznek és csődbe mennek.Ez senkinek sem érdeke.Nekünk kommunistáknak sem,mivel mi egyszer élünk és soha nem támadunk fel,a keresztényekkel ellentétben.Ez így van jól! Ezt csak tervutasításos rendszerben lehet másképpen csinálni,hogy a reálbér állandóan növekedjen.Még ott is kell ,ha elszabjuk,áremelést elkelmazni ,a korrekciók miatt!

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Valamit félreértelmeztél “én”
   Nem a béremelést nem lehetne kigazdálkodni, hanem az azzal járó jutalékokat!
   Már így is irtózatosan magasak mind a munkavállalókat, de legfőképpen a munkáltatókat terhelő járulékok!
   A multik és a “haveri cégek, azok holdudvarai” mindenféle kedvezményben és támogatásban részesülnek, míg egy magyar KKV ezt nem tudja már elbírni!
   A multiknak és a haveroknak az Orbán qrmány járulék és adókedvezményeket ad, míg a KKV-k 90%-n azokat is behajtja.

   Itt egy példa, nagyon óvatosan számolva.

   Havi bruttó bér
   150.000 FT
   Szociális hozzájárulási adó
   40 500 Ft
   Szakképzési hozzájárulás (1,5%)
   2 250 Ft
   Számított személyi jövedelemadó
   22 500 Ft
   Nyugdíjjárulék
   15 000 Ft
   Egészségbiztosítási járulék
   12 750 Ft
   Pénzbeli eg. bizt. járulék 3%
   4 500 Ft
   Munkaerő-piaci járulék 1,5%
   2 250 Ft

   Tehát ahhoz, hogy a dolgozónak nettóban 99.750 Forintot kifizethessek,
   az államnak be kell fizetnem még pluszba 93.000 Forintot!

   És ezért a bérért olyan melóst kapok, hogy abban semmi köszönet nincs.
   Sem szakképzettsége, sem motivációja (ennyi pénzért miért is lenne!), nincs, hogy tisztességes munkát tudja vele végeztetni.

   Akkor most nézzük a valóságot

   Egy szakembert nem kapok meg az alábbi fizetés nélkül

   Havi Bruttó jövedelem
   300 000 Ft
   Bruttó bér havi adóelőlege
   45 000 Ft
   Számított személyi jövedelemadó
   45 000 Ft
   Nyugdíjjárulék
   30 000 Ft
   Egészségbiztosítási járulék
   25 500 Ft
   Pénzbeli eg. bizt. járulék 3%
   9 000 Ft
   Munkaerő-piaci járulék 1,5%
   4 500 Ft
   Szociális hozzájárulási adó
   81 000 Ft
   Szakképzési hozzájárulás (1,5%)
   4 500 Ft

   Tehát ahhoz, hogy a dolgozónak nettóban 199.500 Forintot ki tudjak fizetni,
   ahhoz az államnak be kell fizetnem még pluszba 185.500 Forintot!

   És itt még nincs vége!
   FELHÍVOM A FIGYELMET, HOGY ITT A VALÓBAN TERMELŐ MUNKÁT VÉGZŐ KKV-T VESZEM ALAPUL, NEM A SZINTÉN IDESOROLT ÜGYVÉDEKET, BRÓKEROKAT, STB.

   A KKV-at még az alábbiak is terhelik

   Szociális hozzájárulási adó
   27 %
   Szakképzési hozzájárulás
   1,5 %
   Nyereségadó
   21%
   Társasági adó (TAO, amit az Orbánék most akarnak 9%-ra csökkenteni)
   12%
   Iparűzési adó (átlag 5%)
   3%

   Ez összesen: 66,5%-t tesz ki.

   Számokra lefordítva ez kb a következő:

   A cég 1.000.000 Forint éves nyereséget ér el.
   Ebből az állam elvisz 665.000 Forintot.

   A vállalkozónak marad tiszta nyereségként éves 335.000 Forint
   “tiszta nyeresége”.

   DE MÉG EZ SEM IGAZ!

   Mert minimum minden vállalkozónak legalább 1db autója van a cégben.
   (enélkül lehetetlen létezni, azt tudjuk)

   Az autó után havonta be kell neki fizetnie MINIMUM(!) 7.000 Forintot.
   Ez egy évben 84.000 Forint újabb kiadást jelent neki.

   Tehát ami megmarad és amivel “nekifuthat/na” a következő évnek, az csupán
   251.000 Forint.

   Nos ebből kell neki legalább egy hónapot előfinanszírozni (1 hónap a legoptimistább előre kalkulálás!).
   – tankolni az autót átlag napi 10.000Ft, az az egy hónapban minimum 22.000Ft, évente ez minimum 220.000 Forint!
   Egyéb kiadásokra, (eszköz pótlás, autó szervizelés stb.) marad neki egy évre összesen: 31.000 Forintja.

   Az 1.000.000 Forintos BRUTTÓ nyereség eléréséhez minimum 20%-s haszonkulccsal számolva is évente legalább 5.000.000 bruttó forgalmat kell/ene neki lebonyolítania, mindenféle bérköltségek (amiben még a saját bér sincs benne!) lebonyolítania.

   A valóság az, hogy 1.000.000 Forintos bruttó “nyereség” eléréséhez 3-10 főt foglalkoztató cég esetében legalább az 50-100 milliós forgalom kell.

   Ide tartozik a TERMELŐ TEVÉKENYSÉGET FOLYTATÓ magyar KKV-k kb 80%-a.
   Maradék 10%-k ennél nagyobb nyereséget sikerül produkálniuk, míg a végén fennmaradó 10% jut (csókosok) állami segítséghez, támogatásokhoz, stb.

   Tehát akkor kezdjenek el számolni a magyar kisvállalkozókat egyöntetűen leburzsujozó, kizsákmányolóknak nevező Vitorla123 elvtársék is!

   Utószónak:
   Egy mostani kezdő, vagy aki régebben 5-10-20-25 év kezdte vállalkozását, valahonnét elő kellett teremtenie a pénzt az induláshoz.
   Vitorláék most jönnek azzal, hogy “biztosan ellopta a nép vagyonát”
   LÓFASZT!
   Talán 10% az valóban “orozott” pénzből kezdte.
   Viszont a kisvállalkozók 90%-a vagy a családi vagyont fordította (áldozta be) erre, vagy hizelt vett fel – legtöbbször a családi házára. Magyarul KOCKÁZTATOTT!

   Legutoljára:
   És még nincs itt levezetve az, hogy mennyien bedőlnek, veszítik el mindenüket.
   Lánc (körbe) tartozások, stb.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Köszönöm Admin, alább számokkal és százalékokkal alátámasztva ezt meg is tettem. 🙂

  • egy paraszt szerint:

   Tisztelt “én”

   Ha annyira biztos benne, hogy hülyeség az állítás, akkor tessék vállalkozni megpróbálni és a bért kigazdálkodni!
   De ha vállalkozása tartozása miatt elúszik a család háza, megtakarítása vagy a NAV végrehajt, lelép az asszony,
   ne tessék rinyálni,
   mert hát csakis kizárólag ön gazdálkodhatott rosszul!

 2. egy paraszt szerint:

  Mivel a multik megoldották eddig is, hogy ne nagyon fizessenek adót a Magyar Államnak (pl. egy nagy élelmiszeráruház, amely működése 20 éve alatt folyamatosan veszteséges itthon),
  ez az adókedvezmény kimondottan a nemzet gázszerelője és hasonszőrű, a narancs brigadérosainak előnyös.

  Ja és hogy ne lehessen a kormányt egyoldalú juttatással megvádolni, 1 %-ot löktek a “csóringereknek” is, bár többségük azt az 1%-ot sem tudja kihasználni, mert ahhoz nyereség is kellene!

  Hallalúja egyenlőség, testvériség!

 3. "Szélsőjobb" :D szerint:

  A KKV-at egyöntetűen leburzsujozók figyelmébe!

  Nem a béremelést nem lehetne kigazdálkodni, hanem az azzal járó jutalékokat!
  Már így is irtózatosan magasak mind a munkavállalókat, de legfőképpen a munkáltatókat terhelő járulékok!
  A multik és a “haveri cégek, azok holdudvarai” mindenféle kedvezményben és támogatásban részesülnek, míg egy magyar KKV ezt nem tudja már elbírni!
  A multiknak és a haveroknak az Orbán qrmány járulék és adókedvezményeket ad, míg a KKV-k 90%-n azokat is behajtja.

  Itt egy példa, nagyon óvatosan számolva.

  Havi bruttó bér
  150.000 FT
  Szociális hozzájárulási adó
  40 500 Ft
  Szakképzési hozzájárulás (1,5%)
  2 250 Ft
  Számított személyi jövedelemadó
  22 500 Ft
  Nyugdíjjárulék
  15 000 Ft
  Egészségbiztosítási járulék
  12 750 Ft
  Pénzbeli eg. bizt. járulék 3%
  4 500 Ft
  Munkaerő-piaci járulék 1,5%
  2 250 Ft

  Tehát ahhoz, hogy a dolgozónak nettóban 99.750 Forintot kifizethessek,
  az államnak be kell fizetnem még pluszba 93.000 Forintot!

  És ezért a bérért olyan melóst kapok, hogy abban semmi köszönet nincs.
  Sem szakképzettsége, sem motivációja (ennyi pénzért miért is lenne!), nincs, hogy tisztességes munkát tudja vele végeztetni.

  Akkor most nézzük a valóságot

  Egy szakembert nem kapok meg az alábbi fizetés nélkül

  Havi Bruttó jövedelem
  300 000 Ft
  Bruttó bér havi adóelőlege
  45 000 Ft
  Számított személyi jövedelemadó
  45 000 Ft
  Nyugdíjjárulék
  30 000 Ft
  Egészségbiztosítási járulék
  25 500 Ft
  Pénzbeli eg. bizt. járulék 3%
  9 000 Ft
  Munkaerő-piaci járulék 1,5%
  4 500 Ft
  Szociális hozzájárulási adó
  81 000 Ft
  Szakképzési hozzájárulás (1,5%)
  4 500 Ft

  Tehát ahhoz, hogy a dolgozónak nettóban 199.500 Forintot ki tudjak fizetni,
  ahhoz az államnak be kell fizetnem még pluszba 185.500 Forintot!

  És itt még nincs vége!
  FELHÍVOM A FIGYELMET, HOGY ITT A VALÓBAN TERMELŐ MUNKÁT VÉGZŐ KKV-T VESZEM ALAPUL, NEM A SZINTÉN IDESOROLT ÜGYVÉDEKET, BRÓKEROKAT, STB.

  A KKV-at még az alábbiak is terhelik

  Szociális hozzájárulási adó
  27 %
  Szakképzési hozzájárulás
  1,5 %
  Nyereségadó
  21%
  Társasági adó (TAO, amit az Orbánék most akarnak 9%-ra csökkenteni)
  12%
  Iparűzési adó (átlag 5%)
  3%

  Ez összesen: 66,5%-t tesz ki.

  Számokra lefordítva ez kb a következő:

  A cég 1.000.000 Forint éves nyereséget ér el.
  Ebből az állam elvisz 665.000 Forintot.

  A vállalkozónak marad tiszta nyereségként éves 335.000 Forint
  “tiszta nyeresége”.

  DE MÉG EZ SEM IGAZ!

  Mert minimum minden vállalkozónak legalább 1db autója van a cégben.
  (enélkül lehetetlen létezni, azt tudjuk)

  Az autó után havonta be kell neki fizetnie MINIMUM(!) 7.000 Forintot.
  Ez egy évben 84.000 Forint újabb kiadást jelent neki.

  Tehát ami megmarad és amivel “nekifuthat/na” a következő évnek, az csupán
  251.000 Forint.

  Nos ebből kell neki legalább egy hónapot előfinanszírozni (1 hónap a legoptimistább előre kalkulálás!).
  – tankolni az autót átlag napi 10.000Ft, az az egy hónapban minimum 22.000Ft, évente ez minimum 220.000 Forint!
  Egyéb kiadásokra, (eszköz pótlás, autó szervizelés stb.) marad neki egy évre összesen: 31.000 Forintja.

  Az 1.000.000 Forintos BRUTTÓ nyereség eléréséhez minimum 20%-s haszonkulccsal számolva is évente legalább 5.000.000 bruttó forgalmat kell/ene neki lebonyolítania, mindenféle bérköltségek (amiben még a saját bér sincs benne!) lebonyolítania.

  A valóság az, hogy 1.000.000 Forintos bruttó “nyereség” eléréséhez 3-10 főt foglalkoztató cég esetében legalább az 50-100 milliós forgalom kell.

  Ide tartozik a TERMELŐ TEVÉKENYSÉGET FOLYTATÓ magyar KKV-k kb 80%-a.
  Maradék 10%-k ennél nagyobb nyereséget sikerül produkálniuk, míg a végén fennmaradó 10% jut (csókosok) állami segítséghez, támogatásokhoz, stb.

  Tehát akkor kezdjenek el számolni a magyar kisvállalkozókat egyöntetűen leburzsujozó, kizsákmányolóknak nevező Vitorla123 elvtársék is!

  Utószónak:
  Egy mostani kezdő, vagy aki régebben 5-10-20-25 év kezdte vállalkozását, valahonnét elő kellett teremtenie a pénzt az induláshoz.
  Vitorláék most jönnek azzal, hogy “biztosan ellopta a nép vagyonát”
  LÓFASZT!
  Talán 10% az valóban “orozott” pénzből kezdte.
  Viszont a kisvállalkozók 90%-a vagy a családi vagyont fordította (áldozta be) erre, vagy hizelt vett fel – legtöbbször a családi házára. Magyarul KOCKÁZTATOTT!

  Legutoljára:
  És még nincs itt levezetve az, hogy mennyien bedőlnek, veszítik el mindenüket.
  Lánc (körbe) tartozások, stb.

  Admin:

  Magam is voltam már minden, mire “szerencsére” (nem kicsit Döbrögi I. qrmányának köszönhetően) végleg összerogytam! Akkor mondta a fölszámolóbiztos: lehet hogy a dolgozó az utolsó havi bérét bebukja, de a vállalkozó (ha tisztességes) az életét is! Ekkor tudtam meg, hogy a Kft-k többségét szélhámosságokra csinálják! A felszámolóbiztostól tudtam meg azt is.

  • egy paraszt szerint:

   “A valóság az, hogy 1.000.000 Forintos bruttó “nyereség” eléréséhez 3-10 főt foglalkoztató cég esetében legalább az 50-100 milliós forgalom kell.”
   “kezdjenek el számolni a magyar kisvállalkozókat egyöntetűen leburzsujozó, kizsákmányolóknak nevező”

   Javaslatom, ilyetén problémára, hogy az itt felszólaló és KKV-t kritizáló …… István pályázatíró úrhoz forduljanak, mert ő ismeri a tutit , pályázati pénzt varázsol bárki zsebébe, oszt melós se kell, meg termelés se, mert így dőlhet a lé, elvégre -szerinte- minden magyar vállalkozó harácsoló és kizsákmányoló!

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    Gonda Istvánhoz lehet fordulni.
    Biztos van neki egy csomó “sablonpályázata”, amibe beilleszti a megfelelő adatokat, számokat, aztán elkér érte 150-200ezret előre.
    Ha meg esetleg 10.000-ből egy nyer is, akkor pedig kéri még a plusz 3%-át is! Ez egy 50millás pályázatnál kb 1.500.000 Ft.

    Kiad a korány évente 2-5 pályázatot, ami a KKV-ra, őstermelőkre, fiatal gazdákra, stb – gépbeszerzésre, telephelyfejlesztésre, innovációra, stb.

    Nyomorult csodavárók (köztük voltam párszor magam is!) pedig rárepülnek mint verebek a lószarra, mert a gyors kitörés és fejlődés szinte egyetlen lehetőségét látják benne – ami “emberi léptékkel számítva” sajnos így is van.

    Gonda úr megír évente vagy 100-200 pályázatot. Ez alaphangon is éves 15-20millát jelent – neki. Ha ebből nyer esetleg 1-2, akkor újabb 1,5-2 miliócska kúszik a zsebbe.
    Na ez a tuti buli – Gondának. – Meg a kurva államnak, mert a statisztikái így jól mutatnak.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   “Ekkor tudtam meg, hogy a Kft-k többségét szélhámosságokra csinálják! A felszámolóbiztostól tudtam meg azt is.”

   Nem kétséges, hogy bizony jócskán benne van ez is a pakliban.
   Viszont én a TERMELŐ MUNKÁT folytató KFT-kre értelmeztem a fenti dolgot.
   Építőipar (kőművesek, burkolók, épületgépészek, festők, stb)
   Tapasztalatból tudom, hogy ezek dolgozni, megélni, és fejlődni szerettek volna.

   Amúgy szerintem már a “neve elárulja”, hogy mire is alapítanak egy céget.
   Mondjuk egy “Mester-Burkoló Kft”, vagy “Bont-Ép-Ker Kft” nevezetű nagy valószínűséggel dolgozni akar. EZ TERMELŐ CÉG

   Egy “Paradicsomba Viszünk Projekt Kft”, vagy egy “Majd Én Befektetem a Vagyonodat Kft”, esetleg egy “1000 Százalékos Hozam Innovációs Kft” – na az ilyenek már gyanúsak, mint ruszkinak az Isten.

   A felszámoló biztosok pedig = végrehajtók = hiénák.
   Amikor felszámolnak egy céget, annak vagyonát elkótyavetyélve “természetesen” legelőször a maguk zsíros jutalékát szedik le.

   Namármost, egy “pénzügyi Kft” az “fel van erre készülve”, magyarán fogd a pénzt és fuss elvén már kezdetektől kimentik a vagyont a cégből mást nem is hagyva maguk után mint egy csomó papírt, elmenekülnek.

   De egy termelő cég igazgatója hova a picsába meneküljön mondjuk a 15-20 éves markológépjével és a betonkeverőjével, meg a többi hasonló eszközével?
   Az bizony marad! – Vagy inkább megy, mert a felszámoló biztos a töredék értékért elkótyavetyéli, hogy az ő jutaléka legalább meglegyen!

   Ezért is szeretik jobban az eszközökkel rendelkező termelő cégeket ellen eljárni a felszámoló biztosok, mert ott tuti a konc!

   Ezt nekem is egy ilyen biztos mondta, amikor a haverom telephelyére, eszközeire, gépeire rátette a hatósági pecsétet.
   Nyalta a száját a koma, már lelki szemei előtt látta, hogy itt zsíros jutaléka lesz!

  • vitorla123 szerint:

   Kösz a felsorolást!Mindenki gondolja át..Mint kommunista vezető adok neked 500000 ezer nettót,hogy vezesd a céged.A profit meg az államé.Miért nem lenne jó.Ha kevés adok 600000 ezret.De a melósnak is élnie kell!Hatóra lesz a munka és mindenkinek lesz saját családi gazdasága.Minden státuszon két ember lesz folyamatos műszakban négy.Amit termelsz mindent megveszek és folyamatosan adok építési megrendelést termelő üzemek építésére. Külföldi a lábát be nem teheti!Ponyátna?Ja az angol magyarokat meg hazahozom,már ha jönnek!

   • Emeric szerint:

    Nemá, te ha ilyen lesz megnyalom mind a tíz ujjamat.

    Sőt, ha egyszer az orvosok végre rendbeteszik a szívemet (hogy ne robbanjanak szét az ereim), akkor még fizikai melót is fogok végezni. Egy ilyen rendszerben elvégre nem szégyen.

    • "Szélsőjobb" :D szerint:

     Üdv a klubban. Júliusban voltam Balatonfüreden, egy hátsófali infarktussal.
     Tudod, a nyugodt élet, stb.

     • vitorla123 szerint:

      Hogy mekkora a baj azt a tények mutatják! Ugyanis nem erősítették meg de a szélsőjobboldali M?NA merényletet készített elő Orbán ellen.Legalább is a TV-2 szerint.Még nincs összefüggés de szerintem csak keresni kell a a körüti tobbantással.Két rendőr megsérúlt. A GHyörkös fegyvere véletlenűl sűlt el házkutatás közben.Egy rendőr meghalt egy másik megsebesült.Vagyis a jobboldalnak teher az Orbán rendszer.Orbánt megpróbálják eltakarítani,hogy uralmon tudjanak maradni.Ezt a szörnyűséget nem lehet süket dumával a parlamentbe elfedni!Fizetést és nyugdíjat “emelnek!”És a finomság:orosz diplomaták “működtek közre “a katonai kiképzésben. Szóval eredménytelen a Bal-Rad munkája? A felismerés megtörtént.Kérdés megvárják a mészárlást,vagy lesz annyi eszük,hogy eltűnnek!

 4. Jakocs Gábor szerint:

  Mi a végkövetkeztetés?Csak a szocializmus lépes megoldást adni a fenti kapitalista “kotyvaszra”Nem lehet jó kapitalizmust csinálni!Mert olyan nincs!

 5. Vállal Kozsó szerint:

  Jól írja a balrad, vízgereblyézés folyik itt. De nevezhetjük szarlapátolásnak vagy levegővagdosásnak is. Megfelelő szándék esetén semeddig se tartana sokkal jobbá tenni a gazdaság helyzetét. Az a baj, hogy a nyugati nagytóke helytartói ülnek a Parlamentben – és a nyakunkon. A Mercedes és a többi nagy multi január első néhány hetében letudja az azévi adót, én meg július közepéig az államnak dolgozok. Magyarországnak ez a kiszolgálószerep lett leosztva, amit a hűbéresek gondosan fenn is tartanak.
  Nem akarják ezek megoldani a problémákat úgy, hogy valóban jobban éljünk, mert akkor odalenne a német versenyképesség. Ekkora pofont pedig nem szabad adni Merkelnek és Brüsszelnek.

  Bogár László mondta jól két hete az Echo-n, hogy a nyugati elnézi, hogy lopnak a magyar kormányok, csak biztosítsa mindegyik azt, hogy a nyugat 100-szor annyit kivigyen az országból.

  Nem is értem azt, hogy miért ragadnak le az emberek ott, hogy “lopnak a kormányok”. Azt hiszik, hogy azért élünk szarul. Nem ér el a tudatukig, hogy a nyugati multik fosztanak ki minket.
  “Ááááá, dehogy” – mondják. “Az unió támogat minket!”
  Egy nagy lófaszt!!! Túlárazott projektek, full nyugati anyagokból. A magyar félalkoholisták balkáni munkabérért megcsinálják a sok szökőkutat, sétálóutcát. Valamennyi a csókosoknak, fejeseknek, de az biztos, hogy a nyugati határon túlra több vándorol vissza, mint amennyit az unio adott.

  És még azt (kell hogy) mondja a média, hogy szabad és független demokráciában élünk. 😀

  Barmok ezek mind!!!

  A Jobbik is egy nyugati termék. Csupán egy egyre növekvő igényt hivatott kielégíteni. Ezért hozták létre. Nem komoly.

  Én a népharagra szavaznék!!! 🙂

  Ja, akkor meg bevonul a hős nato, hogy biztosítsa a “demokratikus rendet”.

  Szar a helyzet Elvtársak!

  De vajon mi lenne akkor, ha egyszerűen nem vennénk igénybe a multikat………………?

  • Emeric szerint:

   A jobbik mint magyar Sziriza? Végül is…

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    Most írok ide egy nagyon visszásságot: A parlamentben a JOBBIK a “legkommunistább” párt. – Legalábbis a gazdasági programja szerint, amely a kicsiket is felkarolná.

 6. petymeg szerint:

  Szélsöjobb ,valamit elírtál a tankolásnál.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Az előfordulhat. 🙂

   • vitorla123 szerint:

    Politikai gazdaságtan az a tudomány. Vagy száz évvel ezelőtt megírta,hogy ez a KAPITALIZMUS lopás alapú társadalom.Mentől tőkeerősebb attól többet lop mindenkitől.Mindíg a gazdag lop a szegénytől!Az Unió a legerősebb ő lop a legtöbbet.Még támogatást is ad!De a tízszeresét elviszi fizetés nélkül!Jól látod!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.