Kiváló időzítés!

Így juthatnak főszerephez a nyugdíjasok a Fidesz választási játszmájában

pom

Túl kicsi a nyugdíjemelés? Toldd meg egy minimálbér-emeléssel! Orbán Viktor erre utalt egy interjúban, ám a kormány javaslataival elsősorban nem a nyugdíjasok, inkább a kormány járhat jól.

A minimálbér jelentős emelése kell ahhoz, hogy a nyugdíjak se csupán 0,9 százalékkal nőjenek jövőre – erre utalt hétfő reggeli interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök így fogalmazott: ha meg tudnak állapodni a vállalkozókkal egy magasabb minimálbér-emelésben, akkor ez, valamint a nyomában magasabbá váló infláció lehetőséget ad majd magasabb nyugdíjemelésre.
A logika egyszerű, ám sántít – hívták fel a figyelmet a hvg.hu-nak nyilatkozó szakértők. Arról ugyanis a kormány döntött, hogy jövőre rekordalacsony mértékben, mindössze 0,9 százalékkal emeli meg az öregségi és egyéb juttatásokat. Az emelés mértéke az inflációhoz kötött, vagyis azért ennyivel – az idén 120 ezer forintos átlagnyugdíj esetében mindössze 1080 forinttal – nő az ellátás, mert a költségvetési törvény is csak ekkora pénzromlással számol.
Az persze kérdés, hogy miért ennyire visszafogott a kormányzati jóslat. Legújabb prognózisaiban az Európai Bizottság és az ellenzékiséggel nem vádolható Magyar Nemzeti Bank is 2,3 százalékos inflációt vár 2017-ben, de az elemzői konszenzus is 1,8 százalékos. És nagyjából ekkora volt májusban is, amikor a jövő évi költségvetést beterjesztette a kormány a parlament elé – mindössze 0,9 százalékos pénzromlással kalkulálva.
Túlzott borúlátás
Matolcsy György jegybankelnök előszeretettel beszél ugyan arról, milyen jó, ha nincs infláció, ám a képlet nem ennyire egyszerű. A túl alacsony pénzromlás ugyanis a gazdasági növekedés lassulását hozza – a 0,9 százalékos szintnél akár visszaesés sem elképzelhetetlen. Elég csak arra gondolni, hogy ha nem nőnek a jövedelmek, az emberek – és a cégek –- nem költenek többet. Így pedig nem nő a fogyasztás sem, márpedig jelenleg Magyarországon úgy tartják, hogy a GDP-növekedésnek ez az egyik fő motorja, költeni pedig – eladósodás nélkül – épp a növekvő GDP-ből lehet.
A bérek és a minimálbér emelése tehát ebből a szempontból lehet fontos, és itt a kormány nem is félt nagy számokat bedobni: a bértárgyalásokon 15 százalékos emelésről egyeztek meg a minimálbér esetében, míg a garantált bérminimumot 25 százalékkal növelik 2017-ben. Ezt a havi 16,7 ezres, illetve 32,3 ezer forintos összeget nem az államnak, hanem a munkáltatóknak kell kigazdálkodniuk, cserébe 5 százalékos járulékcsökkentést kapnak jövőre, ami viszont csak néhány ezer forinttal csökkenti fizetési kötelezettségüket.
Ezért is dobhatta be a kormányfő a bértárgyalások kellős közepén a társasági adó csökkentésére vonatkozó javaslatát. Ennek az “előkészítettségét” jelzi, hogy szóba sem került ilyesmi tavasszal, amikor a költségvetést beterjesztették, de még az október végén benyújtott őszi adócsomagban sem volt ilyesmiről szó. (A kiszámíthatatlanság magyarázza azt is, miért kételkednek a cégek a kormány hatéves járulékcsökkentési programjában.)
A társasági nyereségadó csökkentési terve legalább konkretizálódott: a mostani 19 százalékról egységesen 9 százalékra csökkenne az adó, így az a kedvezmény is megszűnne, hogy 500 millió forintos adóalap alatt 10 százalékot kell befizetniük a cégeknek. Vagyis azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyeknél igazán nehéz kigazdálkodni a béremelést, sokat nem segít a kormány, hiszen ezek adóterhe mindössze 1 százalékkal csökken.
A nagy cégeknél nagyobb a különbség, de nekik eddig is könnyebb volt kigazdálkodniuk a magasabb fizetéseket – ráadásul nem ritkán egyedi adókedvezményekkel is csökkenteni tudták befizetéseiket. (Ezeknek a mértéke pedig egy nemrég elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően adótitoknak minősülhet a jövőben.)
Fideszes matematika

tenf

Ebbe a magáncégekkel folyó alkudozásba vonta tehát be Orbán Viktor hétfői nyilatkozatával a nyugdíjasokat, pedig ha valakinek van mozgástere az öregségi ellátás emelésénél, azok nem a munkáltatók, hanem épp a kormány. Módosíthatná persze az inflációs előrejelzést is, ám ez bonyolult, hiszen a költségvetés minden sorát át kellene írni, a kiadásokéit is. A módosítás elmaradása lehet taktika is. Ha ugyanis a valós infláció magasabb, mint ami a költségvetésben szerepel, az általában azt hozza magával, hogy a tervezetthez képest magasabb lesz az adóbevétel (például a megnövekedett fogyasztás miatt). A bevételnövekedésnek köszönhetően pedig év végére a vártnál több pénz lehet az államkasszában, így nagyobb mozgástere lehet a kormánynak az év végi osztogatáshoz.

atlagnyugdij

És ez jól jöhet a nyugdíjak esetében is. A rendszer ugyanis úgy működik, hogy ha az infláció magasabb az év eleji emeléskor várt szintnél, novemberben kompenzálhatják az eltérést. Ha valóban 2,3 százalékos lesz a pénzromlás, akkor jelentős lesz a korrekció: az átlagnyugdíjnál havi 1680 forint, több mint az 1080 forintos eredeti emelés. Ezt a pótlást ráadásul a novemberi nyugdíjjal együtt, egy összegben visszamenőlegesen kaphatják majd meg a nyugdíjasok, ami 18 480 forintos többletet jelenthet egy 121 080 forintos ellátás mellé.
Ez pedig nem csak a jövő évi karácsonyra készülő nagyszülőknek jön jól, de alig fél évvel a következő, 2018-as parlamenti választások előtt az újabb négyéves kormányzásra készülő Fidesz számára is komoly fegyvertény.
A kormánynak azt az állítását viszont nehéz cáfolni, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke növekedett az elmúlt években. A 2011 és 2015 között megvalósult nyugdíjemelés 21,1 százalékos volt, közben a nyugdíjak vásárlóértéke a nyugdíjas fogyasztói árnövekedéshez viszonyítva 8,6 százalékkal nőtt.
Ami a jellemző kiadásokat illeti: az élelmiszerek ára például 17 százalékkal nőtt 2011 óta, a háztartási energiáé ugyanakkor 12 százalékkal esett vissza.
A 2016-os, vagyis az idei 1,6 százalékos nyugdíjemelés is meghaladta az infláció szintjét: annak éves mértéke a legfrissebb, októberi adatok szerint 1 százalékos, január elseje és október vége között pedig 1,3 százalék volt. Szerencse, hogy ilyenkor nem kérik vissza a nyugdíjasoktól a különbözetet.
(HVG)
Bal-Rad komm: “…a jövő évi karácsonyra készülő nagyszülőknek jön jól, de alig fél évvel a következő, 2018-as parlamenti választások előtt az újabb négyéves kormányzásra készülő Fidesz számára is komoly fegyvertény…”
-Hiszen a magyarokra oly jellemző rövid emlékezetre hatnak a “nyugdíjemeléssel”! 18480 ft? Bizony lesz NAGYON SOK NYUGDÍJAS, akik számára ez legfeljebb 12 ezer forint lesz csak! (Keveseknek akár százezer is!)
A lényeg az, hogy a nyugdíjas ARRA FOG EMLÉKEZNI A “VÁLASZTÁSKOR”, hogy Döbrögi jóságának köszönhetően tudott adni tízezer forintot az unokáknak Karácsony alkalmából!
Hogy mi volt a két Karácsony közt? FELEDENDŐ! Hiszen az a lényeg, hogy MOST MAJD TUD ADNI az unokának!
Hogy mi lesz Karácsony után? Minden szép lesz és jó lesz! Hiszen a vajda-lám-gondoskodik!

HA LESZ RÁ MÓDJA! És a nyugdíjas megteremti rá a lehetőséget. Döbröginek! RÁ/RÁJUK FOG SZAVAZNI!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Kiváló időzítés! bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Kazarok a Kazarok ellen. szerint:

  Tisztelt nyugerek a Netto a lényeg ami nálad landol.
  A Brutto az csak propaganda.
  De amit kézhez kapsz minusz 30% áfa.

  2018-cas döbrögi válastás miatt ne agodjatok.
  Megtudtuk szerezni a vezér orvosi kartonját.
  2018?
  Szerencsétlen Orbán nincs olyan jo börben.
  Mentális állapota egyre sulyosabb.

 2. lacii szerint:

  Amikor az “ember” még lineárisan gondolkodik.
  Addig hajlamos elhinni, hogy mi is lehet évek múlva.
  Ez így is volt elég sokáig.
  A mostani időszak már nem tolerálja azt a sötétséget, kegyetlenséget és állhumanizmust amivel a lelkek “vérének” a kiszívása történik.
  Már jövőre sem lesz Orbán Kormány .
  A “Vámpírok” elégnek a fényben , ahogy ők is fognak.
  Ez olyan biztos. mint kocsimon a négy évszakos Gumi profil mélység .
  ami több mint három milliméter.
  További szép napot mindenkinek.

 3. "Szélsőjobb" :D szerint:

  A grafikon elég szépen feltüntette a nyugdíjasok létszámának csökkenését az elmúlt évek során. Aztán szépen meg is mutatja, hogy mennyi is (108ezerFt) az átlagnyugdíj.
  Ehhez csak annyit: Ebben az átlagban benne vannak a majd milliót is elérő luxusnyugdíjak, meg a 30-50ezres (zömében ezek vannak többen) öregségi juttatások is.

  Az átlagról pedig: “A nagypapa 82 éves, az unokája pedig 2 éves. Kettejük átlagéletkora 42 év, mégsem tud egyikük sem gyereket csinálni.”

  Kiskezüketcsókolom!

 4. István Fekete szerint:

  Az Orbánnal tárgyaló Idősek Tanácsát ki a faszom bizta meg , választotta, meg. Én Pesten élek de csak hirekben hallottam még felőlük. A vidéken élők mit tudnak erről a vén geci társulásról? Lehet hogy ez is Felcsuti tgyülekezet?

 5. öregkun szerint:

  Már az is nagy dolog, hogy nem elveszi, hanem ad.Ami viszont nem igazán érthető, miért tesznek a nyöggerek között különbséget? Nyugdíjba vonuláskor megállapítottak egy összeget, -érthetetlen módon figyelmen kívül hagyva a 89. előtti kereseteket- és az esedékes emeléskor utána egyik kap 1000ft emelést a másig 5000-t. Ez a Idösek Tanácsa egy fantom társulat lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.