A magyar egy kis alamizsnáért hajlandó éhendögleni is!

Orbán akkor is megnyeri a választásokat, ha mindenki más beledöglik is.

Szokásához híven eljátszotta a kormány a kurucos szuronyrohamot, mert csak így lehetett kiharcolni a radikális béremelést. Ostoba színjáték volt ugyan, de a legszegényebb rétegnél biztos szerzett néhány százezer szavazatot, hogy kinyírják a kisvállalkozói szektort.

Ami már biztos: jövőre – vagyis január egytől – 25 százalékkal nő a minimálbér, 25-tel a garantált bérminimum, majd egy év múlva még 8 és 12 százalék(pont) lesz a növekmény. Hogy ez másfél év múlva konkrétan mennyi szavazatot jelent majd a Fidesznek, azt nehéz pontosan megmondani, de annyi biztos: jelen pillanatban a 4 millió aktív munkavállalóból legalább másfél millióan minimálbérre vannak bejelentve. A garantált bérminimumot keresők számát megsaccolni is nehéz, de ha félmillióra becsüljük őket, nem tévedhetünk nagyot. Vagyis: legalább kétmillió ember érzi majd a bőrén a kormány jótéteményét.
Orbán azzal küldte csatába Varga Mihály gazdasági minisztert, hogy „menjen el a fali”, vagyis harcoljon ki akkora béremelést a munkaadókkal és munkavállalókkal folytatott tárgyalásokon, amekkorát tud. A konkrét számokat is jó előre közölték. És azt is: nem engednek belőlük.
A nagy csatazajban talán csak azt nem lehetett jól hallani: a minimálbér és a garantált bérminimum összegét minden év elején a kormány határozatban hirdeti ki.
Vagyis: nem volt itt semmiféle csata, hisz a kabinet olyan béremelést fogad el, amilyet csak akar, nem kell ahhoz senkinek a beleegyezése.
Újabb fényes győzelmet aratott hát a kedves vezető egy nem létező csatában a nem létező ellenség felett.
Ki örülhet feltétlenül e győzelemnek? A gyári munkás és a hipermarket árufeltöltője, a hozzájuk hasonló állásokat betöltők. Hagyományos politikai felosztással bíró országokban őket tartanánk a baloldali szavazóbázis magjának. Nekik ad jelentős – és jogos! – béremelést a kormány.
Azonban ennek a győzelemnek komoly ára van – ezt pedig az egész társadalom és a gazdaság fizeti meg.
(Kivéve – mert mindig vannak kivételek – a kormánnyal jó viszonyt ápoló multik.)
A cégek számára 5 százalékos szociális hozzájárulás-csökkentést ígért a kormány, plusz módosított néhány kisadó bevételi limitjén. Majd azt harsogja – 27 százalékra emelt ÁFA-mellett –, hogy a Fidesz az adócsökkentés kormánya. Persze. Jelenleg a bérjellegű kifizetéseket – munkaadói és munkavállalói oldalon összesen – 48,25 százalékos adó terheli. Ezzel lényegében az egyik legnagyobb adóztatók vagyunk Európában. De ha 2022-re tényleg képesek lenyomni az elvonás mértékét 41,4-re, azzal is kimagaslunk majd a régióból. Úgyhogy aki adóparadicsomnak igyekszik beállítani Magyarországot, az nem látott még paradicsomot.
Míg a dolgozó örül, a gaz tőkés szomorkodik, hisz csökken a profitja – valahogy így igyekszik beállítani a helyzetet a feketeöves populista kormány.
A valóság némileg más azonban. A most is komoly versenyképességi hátránnyal küzdő kis- és közepes vállalkozások számára szinte kigazdálkodhatatlan a kötelező emelés, még az 5 százalékos adócsökkentés mellett is. Hisz utóbbinál sokkal nagyobb lesz a plusz kiadás. Ez pedig két dolgot jelenthet: áremelést és/vagy elbocsátást. Az áremelés pedig inflációt generál, és máris oda 3-5 százalék – szerencsés esetben csak ennyi – a béremelésből.
A legnagyobb terhet az emelés a legnagyobb munkáltatóknak jelenti: autógyárak (Mercedes, Suzuki, Audi), egyéb összeszerelő üzemek és a hipermarketek (Tesco, Aldi, stb.). Csupán ezek a vállalatóriások tízezreket foglalkoztatnak, olyanokat, akik beleesnek az emelés körébe. Vagyis számukra milliárdos tételt jelent a béremelés. Mégsem hallani, hogy Kecskeméten pakolják össze a gyárat és az Audi sem költözik még Győrből.

szer

Ők ugyanis külön ajándékot kaptak a kormánytól.
Magyarország úgy válik adóparadicsommá – Orbán szerint –, hogy a társasági adót, vagyis azt a terhet, amit a profit után kell fizetni 19 százalékról 9 százalékra csökken. Ez valóban tetemes engedmény.
Csakhogy! Csupán azok a cégek fizettek eddig 19 százalékos adót, amelyeknek az adózás előtti eredménye (profitja) meghaladta az 500 millió forintot. Nagyjából 1200 vállalkozás. A többiek eddig 10, jövőre 9 százalékot fizetnek majd.
Hogy jobban értsük a számokat:
-Tavaly a kis- és közepes vállalkozások 2900 milliárd forint társasági adót fizettek. Ők jövőre 28 milliárddal fognak kevesebbet adózni.
-A legnagyobbak 1630 milliárdot tettek a közkasszába – náluk 163 milliárd marad 2017-ben.
Nem nehéz kiszámolni, hogy a legnagyobb foglalkoztatók, vagyis
a kkv-k alig járnak jól, míg előre láthatóan a hatalmas multik a be nem fizetett adójuknál kevesebbet kell, hogy béremelésre fordítsanak
Pedig állítólag Orbán és kormánya a multik esküdt ellensége.
Összességében: a magyar kisvállalkozások belerokkannak a hatalmas emelésbe, a multik nettó haszonélvezői lesznek a helyzetnek, az infláció meglódul, elbocsátások várhatóak, miközben a munkaerő elszivárgása nem áll le, hisz a megemelt bér sem közelíti meg az európai átlagot – ez Orbán újabb, fényes győzelmének mérlege.
(b1)
Bal-Rad komm: “…az infláció meglódul, elbocsátások várhatóak, miközben a munkaerő elszivárgása nem áll le…”
-A munkavállalók átáramlanak az őket megfizetni tudó NYUGATI TULAJDONÚ ÖSSZESZERELDÉKHEZ! A KERESMÉNYÜKET PEDIG A NYUGATI TULAJDONÚ ÁRUHÁZLÁNCOKBAN KÖLTIK EL!
Mármint a maradékát, ami a NYUGATI TULAJDONŰ BANKOK felé fizetendő törlesztés után még megmarad esetleg!
Döbrögiék pedig a “választási” diadallal továbbra is hatalmon maradnak! NEM BÖRTÖNBE KERÜLNEK!-AHOVÁ VALÓK!-hanem egyenesen belemásznak a kondérba!
Számukra ÉLTBEVÁGÓAN FONTOS A HATALMON MARADÁS! SZÁMUKRA A KIZÁRÓLAGOS QRMÁNYZATI HATALOM AZ ÉLETET JELENTI!
A magyarok számára a biztos pusztulást! Mégis bevállalják a magyarok, némi alamizsnáért!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A magyar egy kis alamizsnáért hajlandó éhendögleni is! bejegyzéshez 22 hozzászólás

 1. Istvan szerint:

  ….egyenesen belemásznak a kondérba”
  Nna!Annak a koondérnak kell alágyújtani!!

 2. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Ennyi.
  2017-ben valószínűleg cégestől együtt mi is kimegyünk a labancokhoz-labancoknak dolgozni. 2.600 Forintos rezsióradíjjal lehetetlen tovább a felszínen maradni.
  Elegem van már a bukdácsolásból, abból, hogy egyik napról a másikra tudunk csak átbillenni a “lécen”, a fejlődés és bárminemű növekedés legkisebb reménye nélkül.
  Tavaly is, meg idén is hívtak már bennünket számtalanszor osztrákba, hát jövő év elején megyünk is. Egy bécsi osztrák tulajdonú beruházó cég csábítgat bennünket folyamatosan. – Itthon már többször is dolgoztunk velük egy multinak a beruházásánál, mint az ő alvállalkozójuk és tisztességgel kifizettek bennünket.
  A “gyengébbek kedvéért”, akik azt hiszik, hogy én 2.600 Forintot keresek óránként egy példával leírom a valóságot.

  A rezsióradíj a következőt jelenti: (ÖN= összesített normagyűjtemény – TERC)
  2.600 Forintos rezsióradíjjal számolva 1m2 38 cm vtg főfalazat munkadíja kb 2.300Ft/m2-be kerül. Ebből 1 kőműves megfelelő minőségben átlag tagozottsággal (tagozottság=nyílászárók, sarkok is benne, tehát nem csupa “telifal”) átlagosan 10m2-rt tud elkészíteni. Ez 23.000Ft/nap.
  Egy 6 fős brigád (4 kőműves+2 segédmunkás) tehát napi 40m2-rt tud teljesíteni, ez napi 92.000 Forint. – Ez a bevétel

  A 4 kőműves napi bére 40.000 Ft, a két segédmunkásé 14.000 Ft,
  összesen: 54.000 Forint/nap. Üzemanyag költség 10.000 Ft/nap.
  Járulékok, SZJA kb 25.000 ft, összesen: 89.000 Forint – ez a kiadás

  Különbözet: 3.000 Ft/nap. Mivel Cégünknél 3 brigád van, így az napi 12.000Ft “nyers nyereséget” jelent.

  Persze ez csak a falazásnál igaz, vannak ennél többszörösen is jobban fizető munkanemek, ahol nagyobb mennyiséget lehet termelni. De átlagban napi 15.000 Forintnál több nem marad meg. (nálunk 3 brigádnál ez napi 45.000Ft)

  Tehát évente a cégünk “nyers nyeresége” 10-11 millió Forint körül alakul.
  (A management – ügyvezető + műszaki előkészítő + könyvelés fizetése még nincs levonva!) Ennyi pénz áll rendelkezésre egy évre a cég üzemeltetésére – így szervízköltségek, eszközpótlások, munkaruha, Cafetéria, egyéb kiadások.
  Munkaruha évente kb 500.000Ft, eszközpótlások szintén 500.000Ft, Cafetéria 1.2-1,5millió Ft, év végi prémiumok (ami az ügyvezetőnek ugye nem jár!) 2.000.000Ft, szervízköltségek (munkagép javíttatások, azok telepíttetési költségei, hidraulika olaj, kenőzsír, csapszegek, stb ) 3.000.000Ft
  Összesen: 8-8,5millió Ft kiadás. Tehát egy évre marad/na: 2-2,5milló forint.
  Ennek még az állam elviszi a 65%-t: TAO, IPA, NyeA: Kb, 1,5millió Forintot.
  Marad 1millió évente. Na ebből kell/ene “tartalékot” képezni, hogy az átmeneti nehézségeket is át tudjuk vészelni. Ez kb visszaosztva kb 2 hét túlélést jelent.
  Ami egy vicc.

  A fenti számításokba aztán nem tartozik bele az esetleges saját beruházásokból keletkező haszon. – A management fizetése általában ezekből adódik ki.
  Saját beruházások: Cégünk évente egy családi házat, vagy nyaralót tud megcsinálni, saját beruházásként és azt értékesíteni. Ez évente 8.000.000 Forint “nyereséget” hoz, ebből van a management fizetése és járulékai.
  Ezt visszaosztjátok 3 főre, majd habi keresetre nekem, aki anno beletette ebbe ingét gatyáját, örökségét, 25 év munkáját…. nem keresek többet (nem tudok!) mint egy kőműves. Pedig ugye még az átkosban is legalább kétszeres, de inkább háromszoros volt a szorzó! És ott az állami vállalatoknál az igazgató nem a saját vagyonával volt kénytelen “hazardírozni”! Ha valamit elcseszett, akkor legfeljebb a prémiuma ugrott neki, ha nagyon elcseszte, akkor áthelyezték más munkakörbe. De a megélhetése mindig biztosítva volt! Engem ki a lófasz helyezne át 50 évesen bárki is?

  Tudom, hogy kapitalizmusban élünk, a piac diktál/na. de nem az diktál, hanem a nyomor. Az a nyomor, amit a 25 év kormányainak rablógazdálkodásai teremtettek.
  Ezért nyűglődik a KKV igazgatók tulajdonosok bő 80%-a a melósaikkal együtt.

  A fenti esetet-megközelítőleges számításokat csak a saját cégemre értettem, mert azok nagyjából arra igazak.

  A többi KKV-k nagy része pedig a fekete, vagy inkább a szürkegazdaságból élik túl – úgy ahogyan ők is kínlódva – vagy csődbemennek (2015-ben összesen 50.000 cég, ennek fele volt kb termelő tevékenységet is folytató)

  A labanc ezzel szemben nekem 32 Eurós rezsidíjat ajánl. Ez átszámítva kb 10.000Ft-s rezsidíjat jelent. Arról nem is beszélve, hogy a szállásköltséget és havi kétszeri hazautazást is fizeti + a gépeink, eszközeink telepítését a munkaterületekre! Ha megkétszerezem a dolgozók jelenlegi fizetését, valamint azt is beleszámítom, hogy Ausztriában a mindenféle “cullangok” (járulékok + adók) csupán a 60%-a az itthoninak. – lehet visszaosztani, szorozni.

  Az utolsók között maradtam talán, aki meghozta ezt a keserű döntést. Remélem még nem későn.

  De ki fog akkor majd itthon házakat építeni? A szakma és képzettség nélküli tömegek?
  Kőművest, ácsot, lakatost, festőt, stb. már szinte amúgy is csak a “néprajzi múzeumban” lehet látni.

  Kezitcsókolom.

  • POZSONY. 907 szerint:

   Szomorú, azért én maradok még, itt is kell egy burkoló, jövőre jó pénzre számítok, idén már nem, el van tőrve a kezem. . :))

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    IGEN, BURKOLÓ SZAKMÁVAL MINT EGYÉNI VÁLLALKOZÓ KISSÉ KÖNNYEBB (HA AKAD ELÉG MEGRENDELÉS ÉS MEG IS FIZETIK), DE MINT ESETED IS MUTATJA KOCKÁZATOSABB IS. LESÉRÜLSZ, MEGBETEGEDSZ ÉS MÁR KÉSZ IS.
    DE EGY KŐMŰVES, VAGY ÁCS PL EGYEDÜL NEM TUD SEMMIT SEM CSINÁLNI.

  • 1tothgabor szerint:

   “De ki fog akkor majd itthon házakat építeni?”

   Az emberek összefogva.

  • vitorla123 szerint:

   Mondom mint kommunista vezető adok neked 500000 Ft havi bért ha üzemelteted a céged.(Ha muszáj 600000-at) A nyereség a magyar államé.Nem az enyém.Mikulástól látásig dolgozhattok,mert úgy tönkretették a hazámat .Legalább 20 év folyamatos munkád lesz!Miért nem jó?Persze elvárom csinálj három gyereket és neveld fel a korszerű követelményeknek megfelelően. Legalább építész mérnökök legyenek.Vagy informatikusok.Nem örülök,ha a felséged dolgozik,mert nem tud gyereket nevelni.Nem kötelezlek monogámiára,.de a gyerekek 20 éves kora előtt tilos a vallás.Szóval szabadság a mai értelemben nincs.Ha nagy bajt csinálsz a gyerekeidről akkor is gondoskodom,de a fizu 50%-a ugrik.Szóval én ember és nem nyereség központú leszek és mégis háromszor annyi nyereség képződik mint Te nálad ma.

  • Emeric szerint:

   Én már tanulom a japánt.

   Az ok? Informatikus hallgató vagyok, magyarországon egyrészt a bérek lószarok, másrészt a környéken sem akarok lenni amikor az ukrajnai helyzet elér minket, vagy valami őrült okból magyarokat vezényelnek a donbassziak ellen… mert akkor áruljuk csak el Trianonban elszakított honfitársainkat igazán, és egy olyan köpönyegforgató szervilis nyájnak nem akarok majd tagja lenni.

   Angolul már tudok.

 3. "Szélsőjobb" :D szerint:

  1tothgabor
  Azt hittem, hogy a kazárt már nem lehet “felülmúlni”. – Bocsánat, tévedtem
  Méltó konkurenciája vagy neki. 🙂

 4. "Szélsőjobb" :D szerint:

  1tothgabor
  A téliesített jurtáiddal menj a picsába. Faszán mutatna, ha mondjuk a Népligetben 5-6ezren elkezdnének jurtákat építeni, a szökőkutakban fürödnének, meg a bokorba járnának szarni. Meg a többi hülyeséged.
  Menj a fenébe a baromságaiddal és a fantazmagóriáiddal te kőbaltás ősember, lakj jurtában, aztán negró helyett szopogass kecskeszart.

  • 1tothgabor szerint:

   Tisztelt “nálam 15 perc a kajaidő” Úr!

   Az Ön mentalitása az, ami rombol és leépít. Kérem nyugodjon meg, az Önhöz hasonlókat nemsokára rendezzük. Kérem fáradjon ki a munkásaihoz és bassza le őket, hogy “mijafaszér nem dógoznak gyorsabban”?

   • Szaszi szerint:

    Akkor jól értettem.
    Meg az infarktus veszély…

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    “Rendezed” te szerintem eléggé azt a szerencsétlen asszonyt, aki nem győz bocsánatot kérni a világtól, hogy tégedet megszült. 🙂

  • cicvarek szerint:

   Mielőtt köpködsz másra tájékozódj. A Népligetbe még sátorállításra sem adnak ki engedélyt.
   Saját ingatlanon vagy másén, ahol engedélyt kapsz rá azt csinálsz amit akarsz. Nagyon jók az alternatív megoldások. Budapesten, Szentendrén is van. Vannak földházak is amik messze jobbak a hagyományos téglaépületeknél. Egy ilyen ház kb 5 millió forint. Egy idő után teret nyernek itthon is ezek az épületek. Olcsó, földrengésbiztos, energiatakarékos, szétszedhető és milliókat lehet spórolni a hagyományos szakmunkák kiiktatásával.
   http://www.popup-house.com/construire/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.