Fagyhalál, éhhalál, esetleg a lassú-de szenvedésekkel teli-döghalál.

Bajban van országunk a fűtés miatt

fust

Hazánk legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés, égetés okozta levegőszennyezés.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala egy vizsgálattal kimutatta: napjainkra a légszennyezés fő előidézője, hogy a lakosság széles rétegei fát, lignitet, barnaszenet, sőt nemegyszer hulladékot égetnek, és ezeknek az égetéseknek az aránya jelentősen növekedett az elmúlt években. Míg 2000-ben a lakossági fűtésből származó egészségkárosító részecskekibocsátás (PM10) az összkibocsátás 24 százalékát tette ki, 2013-ra ez az arány 45 százalékra nőtt. Ezen belül pedig az egészséget leginkább veszélyeztető legapróbb részecskék (PM2,5) kibocsátásának 74 százalékáért volt felelős a lakossági égetés. Ezek az apró szemcsék légzőszervi, érrendszeri, daganatos és egyéb betegségeket okozhatnak. A fűtésből eredő levegőszennyezést tovább fokozza, hogy a tüzelőanyagokat gyakran elavult berendezésekben és nem megfelelő tüzelési technikával égetik. Sokszor égetnek avart, illetve hulladékot nyílt téren is.
Egy fával fűtő átlagos magyar háztartásnak (amennyiben legálisan veszi a fát) a tűzifa évente mintegy 250 ezer forintjába kerül. A lignit esetében pedig a vásárláskor kifizetett összeg 150 ezer forint.
“A rossz fűtési szokások elsősorban az ismerethiány és a felelőtlenség következménye, bár nagy mértékben hozzájárul a lakosság szegénysége is.”-mondják a környezetvédők.
A magyarok jelentős hányada a fűtési szezon közeledtével választhat: fagyhalál, éhhalál, esetleg a lassú-de szenvedésekkel teli-döghalál.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Fagyhalál, éhhalál, esetleg a lassú-de szenvedésekkel teli-döghalál. bejegyzéshez 24 hozzászólás

 1. Kósa Lajos szerint:

  Vajon miért?Átlag Magyar, átlag fizetésből, nyugdíjból nem fűthet gázzal,! Igaz, lassan fával sem.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Nincs igazad Lajos.
   Olcsóbb lenne a gázfűtés jóval a megfelelő technológiával mint a fa vagy a szén.
   Egy gázkazános padlófűtés+ radiátoros kiépítés, napelemekkel és napkollektorokkal kiegészítve a rezsi akár 50%-l is kevesebbe kerülne.
   A baj az, hogy ezeknek a technológiáknak a kiépítését nem tudja a magyarok 95%-a kifizetni.
   Egy átlagos 100m2-s családi házesetében ez minimum 3-5 milliót jelentene – azonnali költségként. Ez kb 20 év megtérülés lenne.
   Csak az emberek 95%-k nincs erre pénze.
   Habár Varga és Matolcsy szerint mindenkinek van 10millió megtakarítása. 🙂

   • egy paraszt szerint:

    100 nm2- re, ha tényleg kihozza az igért kondenzációs kazán + padlófűtés+ radiátor + napelem + napkollektor kiépítés-átalakítást 3 milcsiéért, , már meg is rendeltem és kidobom a kandallómat, meg átfolyós vízmelegítőmet.
    A tölgy és akácparkettám sértetlenségére kérem nagy odafigyeléssel ügyeljenek.
    Jelenleg teljes évi gázszámlám 220.000 Ft.
    És persze elvárom a 20 éves megtérülést is!

   • Kósa Lajos szerint:

    Sajnos igen.. igazam van! Nekem még az 1993 évi 54000 kalóriás ÉTI gázkazán van.Nincs keret modernizálásra. Padlófűtés?Álom! Ahhoz pénz is kell ám, no meg szétverni mindenhol-mindent .Nem mondom, egy új építésű háznál ez megoldható! Napkollektor? Édesapám, hol élsz te? 5 millió Forint………álmok birodalma.
    Bocs, nem “jött át” csak későn.. Ironikus írásodat most értettem meg..

 2. Tarna szerint:

  Meleg ebéd házhoz szállítva 42750.Ft alatti nyugdíj esetében 260.Ft/nap, de 130.000.Ft feletti nyugdíj után is csak 400.Ft/nap – kiszállítási díjjal együtt.
  Mindez a szociális étkeztetés keretében történik.
  Nehogy éhen haljon már valaki.

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Igen. Villany + vízdíj havi 10.000 Forint. Fűtés (egész évre elosztva) havi 15.000 Forint. Gyógyszerek (közgyógyon kívűl) havi 2.000 Forint.
   Meleg ebéd (havi 22 nap) 5.720 Forint.
   Ez havonta kb 32.720 Forint.
   Egész hónapra marad a 42.750 Forintból KEREKEN 10.000 Forint.
   Ebből főzzön 4 hétvégére, egyen reggelit és vacsorát, tisztálkodjon, mosson is magára. Az egyéb mindenhol előforduló kiadásokat nem is számolva.
   Fél kiló kenyér naponta 100Ft – Havonta ez 3.000 Forint
   1 kiló hús (legolcsóbb) 1000 Forint
   Só, cukor 500 Forint.
   Valami mócsingos szalámi 1kg 600 Forint
   Tea: 300 Forint
   Ez újabb 5.500 Forint
   (amennyiben Tarna ennyivel te túléled, minden becsülésem)

   Tehát marad a nyugdíjasnak még egyéb élelemre, tisztálkodó és mosószerre 4.500 Forintja. – Igazi “dőzsölésben élnek”.

   Szóval Tarna igazán elmehetnél az Orbán kormányhoz “gazdasági matematikusnak”, esetleg “népjóléti miniszternek” is. A te matekodtól amivel bebizonyítod, hogy az emberek vígan megélnek, még a lábszárukat is lefosnák a gyönyörtől.

   Aztán amikor eljön az idő – mert elfog! akkor majd te is ott himbálódzhatsz velük együtt kb kb 3 méter magasan szép csendben, a talpad alatt pedig fütyül a szél.

  • vitorla123 szerint:

   MI van a reggelivel és a vacsorával?A fűtéssel és a világítással. Még fürdeni,öltözködni is kell.Nem mindenki kurva,hogy dugásonként 50000 Ft-ot tudjon kaszirozni. Rossz esetben.Mi van ha kiöregszel?Észnél légy ha nehezedre esik is!

  • egy paraszt szerint:

   Bugyifalvára megrendelnék tanya dűlő végére -tudja aranyoskám a műúttól 2 km-re- 2 adagot a 260 forintosból.
   Tessék mondani meleg lesz az étel, és legalább olyan beltartalmú lesz, mint amit a cocáimnak adok?

 3. Tarna szerint:

  Szélsőjobb! Jól számoltál, de a döghalált csak nem tudtad kimutatni.
  Jobban tennétek, ha vissza emlékeznétek a tényleg nyomorultul szegény 50-es évekre. Az elégedetlenséget meg hiába szítjátok ott, ahol tele van a szemét élelmiszerrel.

  • vitorla123 szerint:

   Tarna ne erőlködj!Nem jön össze!A szegény nép az szegény!Ennyi!Ez a rendszerváltók bűne.Egy gazdag népből szegényet csinálni ész nélkül is lehet. Fordítva sokkal nehezebb! Neo-Kádáristák ebben mesterkednek.Persze velem együtt!Hát nem egy könnyű dolog az biztos!

  • petymeg szerint:

   Tarna!
   Nem tudom hány év tapasztalatod van az ’50-es évekröl,nekem van.
   Szükössen éltünk de nem nyomorogtunk az igaz,hogy mindenkinek mást jelent a “nyomor”.
   A szemetesek meg azért vannak tele élelmiszerrel mert mind egy-egy kémiai kisérlet eredménye és ha nem sietsz vele haza vagy nem eszed meg rövid idön belül megfeketedi-zöldül-barnul,stb..tetszés szerint választhatsz!

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Igazad van. Ennél rosszabb már csak az lehetne, ha a bubó pestis járvány is végigsöpörne az országon.
   Nem kérem az istent, hogy büntessen meg téged, amiért a nélkülözők helyzetét elfogadhatónak tartod. Arra kérem helyette az Istent, hogy tanítson meg tégedet.
   Először tegyen gazdaggá, majd mutassa azután meg, milyen is 42.740 Forintból megélni. Aztán hagyjon is tanulni, abban az állapotodban még egy jó ideig.
   Csak addig, amíg nem kéred őt, hogy MINDEN EMBER élhessen biztonságban, nélkülözések nélkül, hogy senkinek ne azon kelljen gondolkodnia hogyha megeszik 3darab pilóta kekszet akkor is jut-e még gyógyszerre, téli tüzelőre neki.
   Ideje lenne, ha levennéd a rózsaszín szemüvegedet, mert az arrogáns és lekezelő stílusod erősen bicskanyitogató. Sajnos nem tudlak személyesen pofán verni téged úgy, hogy még az ükunokád is összerezzenjen tőle.
   Mert nem tudom ki vagy. Illetve tudom. Egy aljadék vagy.
   Ezelőtt ilyet még soha senkinek nem írtam sem itt, sem másutt. Te vagy az első, mert eddig te vagy az egyetlen igazán undorító féreg itt a neten és fórumon. Pár hülye van még, de azok csupán hülyék, te viszont egy jellemtelen mocsok hazug féreg vagy. Ennyi.

 4. Jakocs Gábor szerint:

  Napelem ,napkollektor sör kollektor minden sokkal olcsóbb lenne ,ha az a k. tőkés nem akarna már tegnap meggazdagodni a proli pénzéből!Nem beszélve a függőleges tengelyű szélmotorokról!!!Ja! Az olaj lobbival fel kell venni a versenyt!A víz is olcsóbb lenne,ha fúrt kutakkal szabadna a kis kert tulajdonosoknak,ha nem adóztatnák meg és a csatorna építés költségének megtérülése után ne, kérnének 600 forintot az elvezetett szennyvízért!A profit mindenek előtt!!!Ez a kapitalizmus!Csak a szocializmus hozhat dolgozó barát gazdaságpolitikát!

  • .... szerint:

   Kiegészítenélek, mert nem csak a tőkés, hanem a “proli” is egy év alatt akar meg gazdagodni. Lásd a dinnye árusítókat, többért adják az út mellett a dinyét, mint egy nagyáruház, pedig ők alig fizetnek adót, nincsenek költségeik, mik a nagyoknak megvan, ráadásul kipufogó gázos lesz mindenük. Simán rosszabbak a tőkésnél.

   • cicvarek szerint:

    Konkrétan a dinnyésekre. Rokonaim dinnyét termesztenek, Csányiak. Amit az út szélén árulnak azt nem maguk árulják, szállítás, eladó, helypénz etc. Fizetnek adó, van bőven kiadásuk, sőt már télen nevelik a dinnye palántát. Nem sok a haszon rajta. Főleg azért mert drága dolog a dinnye őrzése, ugyanis a parazita cigányok szeretik leszüretelni, nem néhány darabot, hanem teherautónyi mennyiséget. A multi nagy tételben vásárol szarér-húgyér, többségében olasz, spanyol és görög dinnyéket amit még érés előtt szednek le. Egyiken sincs rajta a szárvég mert abból lehet megállapítani, hogy beérett-e, viszont a vágásnyomnál látszik milyen vastag volt a szár. A kipufogó gáz lerakódás nem oszt, nem szoroz mert nem hatol be a termésbe. A dinnyehéjat ki eszi meg? 🙂 Egyébként simán lemosható. Ami ajánlott, fekáliával trágyáznak sok helyen, permetezve, főleg spanyoloknál. Azért vezesd már le mennyi adót fizet itt a multi, pontosabban mennyit lop ki az országból.

 5. Tarna szerint:

  Szélsőjobb! Én téged egy szóval sem bántottalak, de te engem felakasztanál, meg undorító féreggé minősítettél, csupán azért, mert leírtam négy számot, ami a valóságnak megfelel.
  Nagyon fognád magad szégyelleni , hogyha személyesen is megismernél.
  Nekem 67 éves munkaviszonyom van, szóval az az egész életemet végig dolgoztam. Úgyhogy lassan a testtel akasztós ember!

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Elnézésedet kérem a korod miatt.
   A többi miatt nem. Mert látom, hogy az életüket ledolgozott emberek mint te sokan közülük bizony nélkülöznek. Igazad van, ez még nem a döghalál, ez még nem az éhhalál – csak majdnem. “Csupán” nélkülöznek. Tisztességtelen az, hogy a magyar dolgozó csupán annyit keres, hogy a hónap végéig éppen csak kihúzza.
   Tisztességtelen az, hogy ugyan annál a nyugati cégnél, ugyanabban a munkakörben a negyedét dem keresi meg mint a stuttgarti német munkás.
   Tisztességtelen az, hogy a bérek a negyedét sem érik el a nyugatinak, de az élelmiszer és egyéb szolgáltatás árak (gáz, telefon, villany, üzemanyag, stb) Tisztességtelen az, hogy a magyar kisvállalkozók 90%-nak “3/4-e kényszervállalkozó, és alig tudja fenntartani magát belőle, amikor ingét gatyáját beletette a vállalkozásába. Tisztességtelen az, hogy a kormány a saját kivételezettjeit és a multikat támogatja, őket pedig kihagyva mindenből, a perifériára szorítva sarcolja. Tisztességtelen az, hogy ennek ellenére is a világ harmadik legnagyobb adó és járulékterhei súlytják őket. Tisztességtelen az, hogy fiataljainknak és szakembereink többségének (bevallottan is 600.000!, de valóságban ez megközelíti az 1milliót!) külföldre kell tántorogni a megélhetésért. Ez az ország lakosságának TIZEDE, ráadásul az AKTÍV TIZEDE!
   Te elmondásod szerint 67 évet ledolgoztál. Tehát már 80 év fölötti korban lehetsz. Nézed a kormányzati TV-t, hallgatod a mantrát. Elhiszed nekik, hogy itt jólét van, a bizonyára nem 42.750 Forintos nyugdíjad biztonságából. Szavazol Orbánékra és döntesz azok sorsa fölött így akik kicsit jobban szeretnének élni és elakarják zavarni ezt a rablóbandát. De te rájuk szavazol.
   Te nemsokára meghalsz (mert ez az élet rendje!), viszont az ittmaradók sorsáról is döntesz még a halálod után is! Még annak ellenére is, hogy ők mást akarnak! Mert a Fidesz szavazók átlagéletkora bizony fölötte van a 60 évnek!
   NA EZ A DÖGHALÁL!

 6. Tarna szerint:

  Vitorla 123!
  Hogyha a szemedet nyitva tartod, látnod kell, hogy a “szegénység” luxus autókon dübörög egy utassal a te házad előtt is 15 másodpercenként.
  A kezét munkára “ritkán” emelő “polgártárs” is 100 kilóra hízott a nagy nyomorúságban tömegével.
  Gyermekkori emlékem, hogy a falu koldusa imádkozott az udvarunkba és édesanyám adott neki egy szelet kenyeret. Hol vannak már ezek az idők?
  Én napjainkban a bőséget látom meg az elégedetlenséget, de nem a szegénységet.

  • cicvarek szerint:

   Tarna! Tényeket írok, rendben?
   Bp.-en egy hegyen lakom, zöldövezetben, családi házak….. A szelektív hulladékgyűjtőt megszüntették mert zavarta a zsidrákok világképét a sok guberáló. Milliárdokért szelektív kukák vannak minden háznál, ettől még ugyan úgy jönnek éjjel kukázni a “jólétben élők” mert este kirakjuk a kukákat az utcára. A kerületben van folyamatosan több helyen gyermekétkeztetés reggel, hogy a rászoruló gyermekek ne üres gyomorral menjenek iskolába. Mondanom sem kell, hogy alig győzik mert akkora a létszám. A régi Újlak bánya helyén a “fácánosban” hajléktalanok élnek, bankárok, politikusok stb villáitól pár száz méterre. Az összes motyójukkal nem nyomnak 100 kg-ot. Este az Eurocenter Intersparban 21 órától féláron adják a helyben sütött pékárukat (kenyeret nem!). Pillanatok alatt elkapkodják akik direkt ezért mennek oda és nem azért mert felvetné őket a jólét. Többször beszélgettem már velük, dolgoznak, van akinek több gyermeke van és minden fillér számít, tehát ők is dőzsölnek. Az élelmiszer nem náluk kerül a szemétbe hanem az ők veszik ki onnan. Persze sokan semmit nem látnak ezekből, beülnek a kocsijukba, nem látnak csak előre mint a birka. Nem járnak bevásárolni mert a házhoz szállítással nem kell a tescos plebs közé vegyülni. Egyik ismerősömnek nemrég minden nap főtt ételt kellet vinnünk a kórházba Bp.-en, hogy a műtétje után nehogy éhen haljon. Amit kapott még a disznónak sem adnám oda, pedig az mindent megeszik.
   Tuti, hogy csőlátó vagyok, igaz?

   • .... szerint:

    Egy kicsit vagy az, mert mindaz létezik, miről írsz, de nem az a jellemző. A 9700000 magyar állampolgárból 37 ezren vannak hajléktalannak jelentve. Ettől sokkal többen vannak akik anyagi gondok miatt , szegények, de van lakás a fejük felett. Ilyen is kb 500000 fő van. A 9160000 ember meg valahogy elvan, nem éhezik és kb 1000000 ember meg nagyon jó anyagi körülmények közt él, és kb 250000 olyan személy van, akiknél nem számít a pénz.
    Ha a kukákban turkálókat kb 30 -40 ezer főt általánosítod, akkor bizony azt csőlátásnak is nevezhetjük.

    • cicvarek szerint:

     Cseppet se zavarjon, hogy Tarna kommentárjaira válaszoltam, összességében. Röviden, hogy akkora jólét lenne ma Magyarországon. Nem általánosítom a 30-40 ezer főt, de azt leszögezhetjük, hogy nagyon sok, kezelhetetlenül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.