A Commandante elment

Közép-euurópai idő szerint ma hajnali három órakor Havannában elhunyt Fidel Castro Ruz, a kubai forradalom legendás vezére, a szocialista Kuba egykori vezetője.

cas

Halálának hírét testvére, az Államtanács elnöke Raul Castro Ruz jelentette be.
Fidel Castro 90 éves volt.
Áldott legyen az emléke!
Oroszország politikusai elsőként nyilvánították ki részvétüket a kubai exelnök halála kapcsán. „Fidel Castro azon dicső nagyságok közé tartozott, akik megváltoztatták a világot. A világ emlékezni fog rá” – írta Alekszej Puskov, a felsőház védelmi és biztonsági bizottságának tagja a Twitteren
Kategória: FŐOLDAL | A közvetlen link.

A Commandante elment bejegyzéshez 73 hozzászólás

 1. Pierre szerint:

  Nyugodjon Békében!

 2. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Aztán megkezdődik a versenyfutás Kubáért. Az fog nyerni, aki több pénzt pumpál bele.
  Oroszország a katonai bázisait szeretné ott újjáéleszteni, Amerika meg – persze szigorúan csak saját magának – ismét egy “szórakoztató teleppé” változtatni az országot.
  Kubában pedig Castro-t legalább annyian gyászolják – mint amennyién örülnek a halálának. A főképpen Floridában lévő kubai emigránsok pedig igyekeznek majd “hazavinni az üzletet” – és a pénzt. Ez főképpen a bandaszellemet és az alvilágot jelenti.
  A pénz fog meghatározni mindent. Az biztos, hogy hamarosan nagy katyvasz lesz ott.
  Az viszont előre borítékolható, hogy Kuba mint “kommunista-szocialista ország” megfog szűnni nagyon hamarosan.

  • Ez van. szerint:

   T.Szélsőjobb D !

   Sok ember /Ön is/ a valóságot a maga képére formálja és ha a valóság
   mégsem olyan, nagyon haragszik a valóságra. Kívánom, hogy sokáig
   és nagyon haragudjon!

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    Sajnos a valóság és a vágyak között óriási a különbség — ha haragszik valaki ezért a világra, ha nem. Maga félreért, vagy szándékosan félremagyaráz engem, a mondandómat.
    Leírok valamit ami tény, erre ön olyan viselkedési normákat jelzőket próbál rámaggatni, ami szintén nem igaz.
    Az érzelmeit helyettesíti ön be a tények helyére. Ettől még az önt körülvevő világ nem fog megváltozni, másmilyen lenni.
    Ez van, Tisztelt EZ VAN!

    • Balázs szerint:

     Igazad van.

    • 123 szerint:

     Szerintem a kettő között van az igazság. 🙂 Mindenkinek meg van a maga igazsága, de mindenki azt gondolja, hogy az a TÉNY, maga az IGAZSÁG amit gondol 🙂 Egy ilyen kérdésben (és még sok másban is) mindenki véleménye érzelmeken alapul, úgyhogy ilyenkor minden igazság egy szubjektív igazság. Ez van 🙂

  • Tovaris szerint:

   Oroszország nem csak szeretné, hanem újra is éleszti a kubai bázisait, mivel az USA és a NATO meg őket veszi körül katonai bázisokkal.
   Mi ebben a különleges?

 3. Havasi Gáspár szerint:

  Sajnos nincs méltó utódja. Katartikus egyének ritkán születnek. Az öccse csak árnyéka, és könnyen a liberalizmus béklyójába az ország, újra gyarmattá válhat. A nép pedig mindenütt sötét. Ahogy Medvegyev is gyorsan liberalizálná az orosz társadalmat. Ha Oroszország nem lép azonnal, az ország gyorsan a Rothschild birodalom részévé válhat, bár kérdés hogy léphet-e egyáltalán.
  Tisztelet az emlékének.

  • Tovaris szerint:

   Itt, Oroszországban egyre erősebb a volt Szovjetunió iránti nosztalgia, amit a november 7-i események is demonstráltak. Medvegyev sem akar mást, csak azt, hogy Oroszország erős legyen. Más kérdés, hogy ebbe a kommunisták is egyre erősebben beleszólnak.
   Ahhoz, hogy Oroszország ne sodródjon polgárháborúba, újra világhatalom legyen (ezt Obama is kénytelen volt elismerni) a józan politikai erőknek kell felülkerekedni.
   Az orosz kommunisták éppen Fidel Castro-t emelték ki, mint a szocializmus feltétlen hívét.
   Nem mondanám, hogy Raúl Castro árnyéka lenne bátyjának, mert amíg Fidel aktív volt, ő mindig is ott volt a döntések meghozatalában.

 4. zls-179 szerint:

  Elment hát Kuba Kádár Jánosa,nyugodjék békében az emléke pedig sokáig éljen a haladó
  erők előtt!Ha a kubai nép olyan hülye lesz, mint a magyar 89-ben akkor bizonyára lesznek negatív változások!Ám ha észen lesz ,és a belső árulókkal is idejében leszámolnak akkor nem kell komolyabb bajokkal számolni…Ha egy politikai rendszert fedhetetlen emberek irányítanak ott baj nem lehet,mert mindig a fejétől bűzlika hal!

  • furnan szerint:

   + 1 Nyugodjon békében ! A haladó gondolkodásúak emlékét megörzik.
   Ellefelei fanyaloghatnak, bármit mondhatnak rá, a tény megmarad: Kuba kiemelkedett a félgyarmati sorból, a sok ármánykodás ellenére.

   Érdekesség: ma reggeli (7 – 8ó) műholdas BBC hírműsor egy órán keresztül mutatta be életútját filmrészletekkel….
   Nálunk meg…. ? ?

   • petymeg szerint:

    Nálunk meg a hiradóban diktátornak titulálták/rtl,tv2,stb/

    • Tovaris szerint:

     A nyugati médiában nem csak minden haladó forradalmárt, hanem mindenkit diktátornak neveznek, aki nem hasal le a nyugati burzsoá ideológiának és az imperialista elképzeléseknek.

 5. Tovaris szerint:

  Kuba szocialista marad.
  Fidel Castro Ruz elvtárs a 20. század egyik legnagyobb formátumú forradalmára, államférfija és politikusa volt.
  Nemzeti, antiimperialista radikálisból vált a szó szoros értelmében kommunistává-

 6. Tovaris szerint:

  Az orosz hírtelevíziók reggel óta folyamatosan közlik a Fidel Castro halálával kapcsolatos riportokat. Itt, Krasznodar-ban a regionális hírtelevízió folyamatosan közöl riportokat, kiemelve, hogy a Szovjetunió megszűnése után az Orosz föderáció változatlanul támogatta Kubát, a hadsereg továbbra megkap minden olyan szükséges hadfelszerelést, amelyre szüksége van. Oroszország folyamatosan fejleszti gazdasági kapcsolatait Kubával. Megszólalnak olyan veteránok is, akik Kubában szolgáltak annak idején.

 7. Elhunyt Kuba Kádár Jánosa! Nyugodj Békében Comandante!

 8. Szaszi szerint:

  http://latin-amerika.hu/hirek/aktualis/3797-2016-11-26-08-01-10
  Orbán figyelmébe.
  A tiszteletet nem lehet kihisztizni.

 9. forradalom! szerint:

  A kommunista eszme iránt elkötelezett,művelt,nagyon okos ember távozott a világból.Űrt hagyott maga után.Ilyen titánok ,sajnos 100 évben egyszer ha születnek.Nehéz napok,évek várnak nélküle Kubára.Nyugodjék békében,a világ jobbik fele örökké emlékezni fog rá.

  • Tovaris szerint:

   Fidel életútja a legfontosabb. Példázza, hogy egy jómódban született, iskolázott embernek nem kell feltétlenül a burzsoázia szolgálatába állni. Ha felismeri a társadalmi egyenlőtlenségeket, meglátja a nyomort és a kiszolgáltatottságot, már csak egy lépés a forradalmi lét felé. Fidel fokozatosan lett kommunista, amikor kellőképpen megismerte a marxizmus-leninizmust és felismerte a kubai nép elnyomottságában és kizsákmányolásában a marxi-lenini törvényszerűségeket.
   Az amerikai imperializmus megismeréséről nem is beszélve. Azt nem könyvekből tanulta, hanem a népe és saját maga által tapasztalta meg.

 10. Istvan szerint:

  Az utolsó legenda!
  Sajnáljuk ,hogy elment,és nagy embernek tartjuk,aki alakította a mára újra lezüllesztett történelmet!
  Nyugodjon békében,és ne ő legyen az utolsó legenda!
  Bizzunk abban,hogy már megszülettek ,és aktivan dolgoznak azok a ,ma még névtelen legendák,akik a világot elfordítják a kapitalizmus embert,és világot romboló uralmától!Végleg!!

 11. Vörös szerint:

  Viva la Fidel! Viva la Cuba!

 12. "Szélsőjobb" :D szerint:

  December 4-én helyezik örök nyugalomra.

 13. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Amerika bábjának Fulgencio Batista uralma alatt Kuba szó szerint egy országnyi piros lámpás bordély volt, szerencselovagok, és maffiózók Kánaánja – Vidéken nyomor volt, de a főváros Havanna és 1-2 jelentősebb város csillogott. Castro az által vezetett forradalom győzelemre jutása után igyekezett a társadalmi egyenlőtlenségeket felszámolni.
  Külső (USA) nyomás és a belső gazdasági bajok miatt az életszínvonal igazából nem emelkedett, “csak” az addigi gazdag réteg tűnt el a szigetországból.
  Ami Castro javára írható, hogy a szociális ellátás a szegénységben élők mindegyikére is kiterjedt, persze ez az ellátás a gazdasági nehézségek miatt nem nevezhető éppen elégségesnek sem.
  A még kelet-európai szemmel is nézve a szegényes szociális rendszer felépítése, fenntartása irdatlan nagy terhekbe került és kerül ma is a kubai “kommunista” rezsimnek. Hatalmas bajok vannak az infrastruktúrákkal, Havanna valaha patinás óvárosának megóvására szinte egy-két kiemelt épületen kívül nem jutott-jut pénz.
  A fél város egy nyomornegyeddé változott, düledező házakkal, szegénysorban élő lakóival.

  http://hataratkelo.com/havanna-mocskos-valosaga/

 14. Jakocs Gábor szerint:

  Szélső Jobb téved!Kuba megmarad szocialista országnak!A nép jól tudja mit hozott a mocskos amerikaiak által exportál kapitalizmus,hazug szóval élve “demokrácia”

 15. Tovaris szerint:

  Az Ikarus jóvoltából sikerült a 80-as évek elején néhány hónapot Kubában töltenem – életem meghatározó élménye volt és maradt. Nem a Miami-ba menekült ellenforradalmárok és kalandorok örömujjongásából kell megítélni Fidel-t.
  A nép szerette, szereti és szeretni fogja emlékét is.

 16. Makasov szerint:

  Fidel Castro.Mi,hétköznapi emberek,nem vagyunk méltók rá,hogy az Ő nevét hangosan kimondjuk.Az Ő tettei,elvei,nem igényelnek semmilyen szentimentális eszmefuttatást.Az “evangéliumot” hirdette úgy saját népe,mint a világ ősszes munkása,és parasztja számára.Megmutatta,hogy igenis lehet szocializmusban vezetni egy államot,a cionkapitalista barbarizmus folytogató szorításában! Mi,akik Becsültük,Tiszteltük Őt,meghajtjuk fejünket a halálhírére.Nyugodj Békében Castro elvtárs! Adios Commandante!

  • Tovaris szerint:

   Fidel Castro egy végtelenül puritán ember volt, aki sokáig még a szolgálati dzsipjét is maga vezette. Nem tűrte a fényűzést és személyes példát mutatott. Ebben csak a mi Kádár Jánosunk volt hozzá hasonló.
   A mai magyar közvélemény jóformán semmit nem tud Kubáról, érdemes lenne mindenkivel elolvastatni Kerekes György írását “A kubai forradalom története” c. művet, amely a kezdetektől a mi rendszerváltásunkig tárgyalja a történteket.

 17. varga istván szerint:

  fidel castro egy szar ember volt–szar mint minden politikus-szar mint minden ember ki ideologiát követ—egy maffiozo katonai juntát felváltott egy komcsi diktaturával…pedig kubai nép a forradalomban nem komcsi világért harcolt-sosem volt erröl…..volt más választása is-lehetett volna ember is szarzsák politikus helyett….valoban kellett állami tulajdonba venni de nem totálisan kellett volna—kb 70%állami gazdaság melett engedni kellett volna hogy vidéki parasztság háztájival is foglalkozhatson ahogy például itthon kádár jános nagyon helyesen felismerte s alkalmazta–valamint idegenforgalomban,vendéglátásban s turizmusban erösen engedni kellett volna magántökét müködni….

  • petymeg szerint:

   nálad nagyobb rakás nem létezik.
   Kubában nem azért volt alacsony az életszinvonal mert Ő vezette az országot,hanem mert az a tetű usa két éve oldotta fel az embargót.

   • 123 szerint:

    USA embargó miatt? Ez úgy hangzik, mint ha, ahol nincs USA embargó akkor ott automatikusan jó az életszínvonal. Jól értem, hogy Kubát ezekszerint az USA embargó fogta vissza? Csak hangosan gondolkodom: Talán akkor érdemesebb lett volna nekik együttműködni inkább az USA-val? De hisz akkor még szarabb lett volna nekik? Na de akkor így jártak jobban, nem?

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    petymeg: Az oroszok messziről leszarták az amcsik embargóját. Csakhogy Moszkvának sem volt már “nagy üzlet” pátyolgatni Castróékat. Rum, szivar és nádcukor. Itt ki is merült Kuba gazdasága. A rumot “kiváltották” más országok, pl Jamaica. A szivar is csak amolyan státusszimbólum volt, amit kevesek vásároltak + más országokban hamisították is. A nádcukorra pedig nem volt nagymértékű kereslet + Ázsia nagyobb tömegben dobta azt a világpiacra. Batista alatt is szegény volt A NÉP zöme, mint ahogyan Castro alatt is az maradt. Batista alatt a korrupt hivatalnokok, a kormányzati emberek, a katonatisztek, a bűnözők, a krupiék és a kurvák számára volt (eltérő módon) élhetőbb az élet, némelyek számára luxusban is.
    Castro alatt ugyanez a pártfunkcionárusok és szintén, de máj az új rezsimnek (by Castronak) hűséget felesküdt új tiszti elit számára volt elérhető. Jegyrendszer és szigorú fejadagok. Ez volt. Most pár éve hiperinfláció, a peso (CUP) elértéktelenedése, a gyűlölt (de főleg irigyelt) amerikaiak dollárjának párhuzamos használata.
    Havanna óvárosának düledező romjai.
    Ez van, ez maradt a Commandante után.

    • Tovaris szerint:

     Nem tudom, honnan szerzi az információit, ha nincsenek, olyan helyen tájékozódjon, ahol objektivitást tapasztal. Oroszország jelenleg is igen élénk gazdasági kapcsolatokat tart fenn Kubával, közvetlenül, vagy áttételesen. A mai Putyin nyilatkozat sem hagy kétséget efelől.

     • "Szélsőjobb" :D szerint:

      Oroszország “élénk kereskedelmi kapcsolatai” Kubával kimerül abban, hogy pénzt ad havannának azért, hogy újra üzemeltethesse a szigetországban a katonai bázisait.
      Fanatikusokkal, csőlátókkal meg nem állok le objektivitásról vitatkozni Tovaris.

     • Tovaris szerint:

      Lehet, hogy fanatikus vagyok, ugyanúgy, mint Fidel Castro volt. És ez baj?
      Itt Oroszországban nem erről szól az élet.
      Burzsoá tévinformációival menjen máshová.

    • fatum szerint:

     Ez volt Kubában Castro előtt.

     Zsidó-olasz-amerikai maffia uralma. A nőket prostinak kényszerítése

   • Tovaris szerint:

    A sok hülye még mindig azt hiszi, hogy Kuba “a cukor, a rum és a szivar országa”…
    Az, hogy közben jelentős színesfém kohászat és gépgyártás, valamint könnyűipari és élelmiszer gyártás valósult meg, arról mélyen kussolnak.

  • Tovaris szerint:

   Voltam Kubában és kijelentem, állati nagy marhaságokat beszél.

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    Esetleg turistaként lehetett ön Kubában.
    Ott is csak a turisták által és azoknak bemutatott helyeken.
    Kuba vidéki területeire tisztelt uram ön még a lábát sem teheti be!
    Mint ahogyan senki “illetéktelen”.
    na mindegy….

    • cicvarek szerint:

     Baromságokat beszélsz. Én is voltam Kubában, többször is. Vidéken, vezető nélkül.

     • Tovaris szerint:

      A burzsoá propaganda a rá fogékonyaknál megtette agymosó funkcióját.

    • Tovaris szerint:

     Ostobasága orbitális. 1984-ben az Ikarus egyik gyártóüzemének a telepítésében vettem rész, ill. a kubaiak részére tervezett CKD-rendszerű autóbuszok gyártástechnológiájának a dokumentációit adtuk át. Ezen túlmenően az ottani szervizállomás személyzetének a kiképzésében vettem részt.
     Kuba vidéki területein, tisztelt uram.
     De ne velem szórakozzon, mert nem én vagyok a téma, hanem a Jefe.

 18. Makasov szerint:

  Pistám,te el vagy tévedve.A csehszlovák 3-at nézed? Ez NEM SZOCIÁLDEMOKRATA ÁLBALOLDALI hírportál,ez a BAL-RAD,cimbora! Úgyhogy,az “álbalos” nézeteidet leszel szíves NEM ITT népszerűsíteni.Admin,követelem a Varga István nevű kommentelő kitiltását az oldalról,kommunistaellenes nyilatkozata miatt!

 19. Istvan szerint:

  Az elvakultak véleménye mióta vélemény?!

 20. varga istván szerint:

  hogy mi különbözteti meg az ostoba embert az inteligenstöl?—az ostobának ideologiája van–mig az inteligens egyszerüen lát s értékel saját tapasztalatábol…egyébként kommunizmus-fazismus-cionizmus egy töröl fakad s lényegében nincs is különböség köztük—az emberiség nem isteni teremtés hanem laborban létrehozott rabszolga faj igy természetesen kap programokat másképpen mondva ideologiákat-ide sorolva vallási baromságokat is de ataizmus se más az is csak ideologia–tölem aztán bégetve mehetek vágohidra-mert az emberiség odatart vagy legyetek önmagatok s lázadjatok fel—pusztitsatok el minden programozást-én ezt teszem—–visszatérve kubához–nem szükséges anyagi javak tobzodo birtoklása az boldogsághoz–de az szabadság érzete nélkül nem lehet boldog az ember

  • Tovaris szerint:

   “intelligens” az, aki többek között helyesen ír anyanyelvén.
   Kubában pont a forradalom hozta el a szabadságot. A Batista-féle elnyomás alól.
   Nem át tisztában lenni a valósággal. Talán még az igazsággal sem, néha.

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    “Kubában pont a forradalom hozta el a szabadságot. A Batista-féle elnyomás alól.”

    Ebben tökéletesen igazad van. Persze az a fajta “szabadság” is megérne pár mondatot…..

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    Az intelligens ember a tények alapján von le konzekvenciákat, nem pedig valamiféle ideológia alapján próbálja azt megmagyarázni a saját maga világképe szerint.

    • Tovaris szerint:

     Ne haragudjon, de Ön tényleg orbitális baromságokat állít, fogalma sincs a valóságról.
     A kubai szocialista rendszer nem ideológia, hanem létező valóság.
     Ha Önnek az tetszik, ami itt nálunk alakult ki az elmúlt évtizedekben, akkor ne itt hirdesse ellenséges ostobaságait, hanem menjen a kormánypárti lapok fórumaiba, de szerintem a kurucinfó sem lenne nagyon idegen ezeknek a véleményeknek.
     Az intelligenciámat meg majd megítélik a fórumozók.
     Itt nem én vagyok a vitatéma.
     Ha nem vette volna észre, itt túlnyomó többségben kommunisták, vagy kommunista szimpatizánsok szoktak megszólalni.
     Ön “üdítő” kivétel.

     • "Szélsőjobb" :D szerint:

      Tisztelt Tovaris
      Én nem vagyok sem kommunista, sem fasiszta, sem semmiféle “ista”, én csupán egy magyar vagyok.
      A “Szélsőjobb” nick nevet is mondhatni “pukkasztásból” használom.
      Nagy hiba elvakultan izmusok mentén megítélni másokat és a világot.
      Az ön logikája szerint a lényeg, hogy mindig legyen ellenség aki-ami ellen uszíthat és mutogathat. Önt olvasva akár Orbán Viktorékat is olvashatnám, mert retorikailag különbség nincs.

     • petymeg szerint:

      A vicc az,hogy minden hozzá szólónak igaza van a saját szemszögéből.

 21. M szerint:

  Köszönet Fidel!

 22. Tovaris szerint:

  Arról minden burzsoá féreg elfeledkezik, hogy Kubában VALÓBAN sikerült megvalósítani a VALÓBAN ingyenes egészségügyi ellátást és a VALÓBAN ingyenes oktatást – minden szinten.
  Aki nem hiszi el, menjen oda és tapasztalja meg. Nekem volt rá lehetőségem.

 23. Szaszi szerint:

  Az olajválság,és a SZU szétesése utáni helyzet Kubáról,a “gyilkos diktátor”kormányának intézkedései,és a közösségi összefogásról szóló kis film.Az USA aljasságai,hogy térdre kényszerítsék az országot.

 24. Tovaris szerint:

  Ajánlom mindenkinek a MEBAL honlapján olvasható hozzászólásokat is. Sok mindenben alátámasztják az itt olvasható vélemények többségét. Már ami a kommunista és baloldali véleményeket illeti.

  http://hu.mebal.eu/90-eves-koraban-elhunyt-fidel-castro/#comments

 25. varga istván szerint:

  még egy indok hogy miért katasztrofális ha egy fidel castro féle vezetö veszi át az irányitást totálisan…..mert ha meghalnak törvényszerüen összeomlik rendszerük s rosszabb lesz mint elötte volt….az embereket arra kell nevelni hogy inteligensen,önálloan tudjanak alkotni–nagyon rossz ha bologato engedelmes pincsiket csinálnak emberekböl–lásd ha már magyarok vagyunk attila királyunk esetét vagy késöbb mátyás király halála után elég volt két évtited s bekövetkezett mohácsi vész….oroszok is rácseszhetnek putyinnal mert ha meghal baj lesz..

  • Tovaris szerint:

   A történelmi materializmus törvényszerűségei és a dialektika ismeretének a hiánya adja az ilyen téves, illuzórikus elképzeléseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.